غلامحسین دهقانی روز دوشنبه در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد که با موضوع سوریه برگزار شد، به نمایندگی از ایران به عنوان یکی از اعضای ضامنان "روند آستانه" این مطلب را مطرح کرد.
وی افزود: توافقنامه تشکیل کمیته قانون اساسی، گامی مثبت در خاتمه بخشیدن به بحران سوریه از طریق یک روند سیاسی به رهبری و مشارکت سوریها و تسهیلگری سازمان ملل متحد برای دستیابی به یک راه حل سیاسی است که دولت ایران از ابتدا خواستار آن بوده و در این باره تلاش کرده است.
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه ایران ادامه داد: ما از تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه استقبال می کنیم، که نتیجه رایزنیهای نزدیک با ضامنان روند آستانه و نشانه روشنی از اثربخشی آن است.
دهقانی اضافه کرد: ما به همراه سایر ضامنان روند آستانه، به طور جدی در کمک به سوریها در راه اندازی کمیته و پشتیبانی از کار آن، قاطعانه مشارکت می کنیم، همانطور که در جلسه وزیران ضامنان روند آستانه در نیویورک در ۲۴ سپتامبر هم اعلام شد.
وی خاطرنشان کرد: کمیته قانون اساسی باید با سرعت و استمرار، بدون دخالتهای خارجی از جمله برنامههای زمانی تحمیل شده، کار کند.
معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: بنابراین، در حالی که هر کمکی باید برای انجام اقدامات کمیته قانون اساسی گسترش یابد، از همه شکلهای فشارهای خارجی یا تعیین مهلتهای مصنوعی توسط هرکسی حتی سازمان ملل متحد باید جلوگیری شود.
دهقانی تصریح کرد هر اقدامی باید با احترام کامل به حاکمیت، استقلال سیاسی، وحدت و تمامیت ارضی سوریه گسترش یابد.
وی با بیان اینکه اجلاس اخیر روند آستانه بار دیگر این اصول را تایید کرد و هرگونه تلاش برای ایجاد واقعیتهای جدید را به بهانه مبارزه با تروریسم، از جمله ابتکارات غیرقانونی خودمختاری، رد کرد، گفت: ضامنان روند آستانه همچنین عزم خود را برای ایستادن در برابر برنامههای جدایی طلب ابراز کردند.
معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: بر این اساس، تمام نیروهای خارجی که حضور آنها توسط دولت سوریه مجاز نیست باید کشور را ترک کنند. نمونه بارز در این زمینه اشغال بخشهای خاصی از سوریه توسط نیروهای آمریکایی است که همچنان به حمایت و محافظت از گروه های تروریستی در زیر نقاب مبارزه با تروریسم می پردازند.
دهقانی خاطرنشان کرد: بدیهی است که تجاوزات اسرائیل علیه سوریه در نقض فاحش این اصول است و اوضاع را پیچیده تر می کند. جامعه بین المللی باید اسرائیل را مجبور به متوقف کردن تجاوزها و نقض های خود کند.
معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: در مواجهه با این تهاجم، دولت سوریه حق حاکمیتی دارد که چگونه و چه زمانی حق ذاتی دفاع از خود را به صورت انفرادی یا جمعی به کار گیرد.
دهقانی افزود: در این زمینه، ایران نیز تاکید می کند که اشغال جولان اشغالی سوریه توسط اسرائیل غیرقانونی است و به رسمیت شناختین این اشغالگری از سوی ایالات متحده و الحاق آن به اسرائیل باطل است. با محکوم کردن چنین اقدام غیرقانونی و غیرمسئولانه، تاکید می کنیم که جولان بخشی از خاک سوریه است و خواهد ماند.
وی ادامه داد: در حالی که کمیته قانون اساسی باید به سرعت و به موقع وظایف خود را انجام دهد، هیچ ارتباطی بین کار این کمیته و سایر اقدامات مهم از جمله مبارزه با تروریسم، احیای کنترل دولت سوریه بر کل قلمرو آن، بازگشت همه پناهندگان و آوارگان و همچنین بازسازی سوریه وجود ندارد.
معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: تعداد زیادی از مردم سوریه در مناطق تحت کنترل تروریستها گرفتار شدهاند. تأمین امنیت آنها در برابر تروریستها مسئولیت اصلی دولت سوریه است. همچنین در حالی که نبرد با تروریستها باید بی وقفه باشد، باید تلاش کرد تا جان غیرنظامیان نیز حفظ شود.
دهقانی تاکید کرد: به همین ترتیب، جامعه بین المللی باید به بازگشت سریع، ایمن و داوطلبانه همه پناهندگان و آوارگان کمک و آن را تسهیل کند. هیچ پناهنده یا آوارهای نباید در بازگشت یا ماندن مجبور شود. مهمتر از همه، همه پناهندگان و آوارگان داخلی باید به محل اصلی خود برگردند. سیاسی کردن یا جلوگیری از بازگشت پناهندگان و آوارگان پذیرفتنی نیست.
وی حمایت از بازسازی سوریه را امری اساسی دانست و گفت: این مساله نه باید سیاسی شود و نه به موضوع دیگری مرتبط باشد. برای پایان دادن به بحران سوریه، ما همکاری خود را با مردم سوریه ادامه خواهیم داد و از طریق میزبانی اجلاس بعدی "روند آستانه"، ایران تلاش خواهد کرد تا به این هدف برسد.