در حالی که دهها نفر از صبح امروز سه شنبه تجمعی اعتراض آمیز علیه فساد و بیکاری برگزار و برخی نیز خواستار اصلاح نظام سیاسی شده بودند ، از دقایقی پیش این اعتراضات به درگیری انجامید.
گزارش خبرنگار ایرنا از محل رویداد حاکی است: هم اکنون صدای تیراندازی شدید و بدون وقفه شنیده می شود و دود غلیظی آسمان منطقه را فراگرفته است.
در حالی که دهها نفر از صبح امروز سه شنبه تجمعی اعتراض آمیز علیه فساد و بیکاری برگزار و برخی نیز خواستار اصلاح نظام سیاسی شده بودند ، از دقایقی پیش این اعتراضات به درگیری انجامید.
گزارش خبرنگار ایرنا از محل رویداد حاکی است: هم اکنون صدای تیراندازی شدید و بدون وقفه شنیده می شود و دود غلیظی آسمان منطقه را فراگرفته است.
نیروهای امنیتی به صورت پر تعداد در میدان تحریر و خیابان های اطراف مستقر شده اند و برخی خیابان ها از جمله پل جمهوری که این میدان را به منطقه موسوم به سبز امنیتی متصل می کند، مسدود شده است با این حال درگیری پراکنده در نقاط دورتر از کانون اصلی اعتراضات ادامه دارد و وضعیت این نقطه از بغداد همچنان غیر عادی است.
پلیس برای متفرق کردن معترضان از گاز اشک آور، ماشین آب پاش و شلیک های هوایی استفاده کرد، همزمان برخی افراد از درون جمع تظاهرکنندگان نیز اقدام به پرتاب سنگ و استفاده از چاقو و دیگر اشیاء کرده و با پلیس درگیر شدند.
خبرهای تایید نشده ای از وقوع چندین زخمی در میان تظاهرکنندگان و نیز افراد پلیس حاکی است.
در حال حاضر صدای پرواز بالگرد بر فراز منطقه شنیده می شود و همچنین دهها خودروی زرهی، نفربر، ضد شورش و خودروهای امدادی در اطراف این منطقه مستقر هستند.
این تظاهرات که از چند روز پیش در فضای مجازی برای آن فراخوان شد، توسط برخی منابع مطلع عراقی در میان احزاب و نیروهای امنیتی به شورشی ضد نظام از سوی گروههای متمایل به حزب منحله بعث عراق و نیز برخی دیگر از گروههای مانند صرخی و یمانی نسبت داده شده اند که با اصل نظام سیاسی حاکم بر عراق مخالفند و بر خلاف تظاهرات و اعتراضات معمول در عراق، علیه خدمات عمومی و مشکلات اجتماعی و عملکرد دستگاه های اجرایی نیست و اصل نظام سیاسی و روند سیاسی در عراق پس از سقوط صدام را هدف قرار داده است.
بر همین اساس هیچ حزب و گروه سیاسی شناسنامه دار در عراق از برگزاری تظاهرات امروز حمایت نکرد و برخی از جمله جریان صدر به رهبری سید مقتدا صدر که معمولا مبتکر تجمع های اعتراضی در عراق است، رسما اعلام کردند که ارتباطی با این تظاهرات ندارند و در آن شرکت نمی کنند.
عمده حامیان و فراخوان دهندگان تظاهرات امروز بغداد افراد ناشناس و از طریق شبکه های اجتماعی دست به این اقدام زدند اما به گفته ناظران، کم و کیف حضور معترضان نشان داد، در این فراخوان موفقیت چندانی نداشته اند، به گونه ای که به رغم گستردگی فعالیت در فضای مجازی، افکار عمومی عراق چندان از آن استقبال نکرده است.
درهمین حال در زمان تکمیل این گزارش (حدود ساعت ۱۸ به وقت محلی) میدان تحریر و خیابان های اطراف آرام است، تیراندازی ها قطع شده است و بیشتر تظاهرکنندگان منطقه را ترک کرده اند و نیروهای امدادی و شهرداری در حال نظافت خیابان ها و رفع موانع هستند.
ساعت ۱۹ به وقت محلی تظاهرات در میدان تحریر کاملا پایان یافته است اما همچنان صدای تیراندازی پراکنده از اطراف به گوش می رسد.
بر اساس اطلاعیه مشترک دو وزارتخانه کشور و بهداشت عراق در تظاهرات امروز بغداد ۲۰۰ نفر زخمی شدند که بجز ۱۰ نفر بقیه افراد زخمی های سطحی داشتند یا دچار مصدومیت با گاز اشک آور شدند و یک نفر نیز کشته شد و ۴۰ نفر از زخمی شدگان نیروهای نظامی و امنیتی هستند.
برخی گزارش های تایید نشده همچنین از برگزاری اعتراضات مشابه در شهرهای کربلا، دیوانیه، ناصریه خبر می دهند که با اقدام نیروهای امنیتی متفرق شده و چند نفر نیز از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شده اند.
از سوی دیگر برخی ناظران با اشاره به پوشش لحظه ای و تحریک آمیز اعتراض امروز از سوی برخی شبکه های تلویزیونی نزدیک به بعثی های عراق، آن را نشانه صحت سخنان قبلی خود مبنی بر مردمی نبودن این اعتراضات و وابستگی آن به جریان های بعثی و مخالف اصل نظام و روند سیاسی در عراق دانسته اند.
یک منبع امنیتی در دولت عراق در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت که تظاهرکنندگان امروز دو بخش بودند یک بخش معترضان مدنی و مسالمت جو بودند که مطابق معمول تظاهرات در عراق خواستار مبارزه با فساد و بیکاری و بهبود خدمات عمومی بودند و بخشی نیز اغتشاشگرانی بودند که با چاقو و میله های آهنی و مواد آتش زا از یکسو به نیروهای امنیتی و از سوی دیگر به سایر تظاهرکنندگان حمله می گردند.
وی گفت که اغتشاشگران همچنین به برخی مغازه ها حمله و با شکستن در و شیشه های آن اموال داخل آنرا غارت کردند.
این منبع افزود دولت و احزاب از اعتراضات مردمی و مسالمت جو حمایت می کند اما امروز گروههای تحت تاثیر بعثی ها و برخی دیگر از گروههای انحرافی با برنامه از قبل تعیین شده دنبال اغتشاش و درگیری بودند تا اوضاع عراق بهم بریزد و نظام سیاسی در این کشور متزلزل و در مراحل بعدی سرنگون شود اما وزارت کشور و نیروهای امنیتی بخوبی توانستند آن را مهار و این طرح ها را خنثی کنند./