شیراز- ایرنا- پوستر نخستین جایزه کتاب سال فارس که با هدف احیای قلم و نام بزرگان این استان در اسفند ماه سال جاری برگزار خواهد شد، رونمایی شد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس شامگاه سه‌شنبه در مراسمی که به همین مناسبت در موزه هنر مشکین‌فام برگزار شد، درباره این جایزه عنوان کرد: محورهای پذیرش آثار در این رویداد فرهنگی به طور کلی در سه حوزه ادبیات، تاریخ  و هنر و معماری خواهد بود.

تاریخ فرهنگ جنوب کشور محور ویژه جایزه کتاب سال فارس

صابر سهرابی با تاکید بر اینکه در این جایزه اولویت با کتاب‌ها و پژوهش‌هایی است که به معرفی، تبیین و تشریح فرهنگ جنوب کشور پرداخته باشند، ابراز داشت: نخستین جایزه کتاب سال فارس با مشارکت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، خانه کتاب و معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می شود و فراخوان آن به زودی منتشر خواهد شد.

دبیر شورای فرهنگی عمومی فارس گفت: در گذشته رویدادهایی مانند جشن فرهنگ فارس برگزار شده که در جریان آن از نویسندگان و فرهنگوران استان تقدیر می شد، اما این جایزه با هدف شناسایی هرچه بیشتر ظرفیت‌های موجود  صورت می‌گیرد.

معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی فارس نیز گفت: شیراز بدون هیچ اغراقی یکی از پایتخت های فرهنگی تمدن ایران است و آنچه به عنوان تمدن ایرانی اسلامی می شناسیم در این شهر وجود دارد.

محمدرضا خالصی با اشاره به اینکه نخستین نظریه‌پردازان هنر خوشنویسی، شیرازی بوده‌اند و این هنر در شیراز ریشه دارد، ابراز داشت: شیراز مکاتب مختلفی دارد که از آن جمله می‌توان از مکتب فلسفه، موسیقی، عرفان، نقاشی و... نام برد.

وی با ابراز تاسف از اینکه به خوبی به این مکاتب پرداخته نشده و حتی در مورد تاریخ نقاشی و مکتب نقاشی شیراز مستندات شایسته و بایسته‌ای نداریم، گفت: این اتفاق در حالی رخ  داده است که یک محقق مصری کتابی ۵۰۰ صفحه‌ای را در مورد نقاشی شیراز تالیف کرده است.

مسئولان در معرفی فارس و شیراز کوتاهی کرده‌اند

خالصی یکی از عوامل موثر بر عدم انتخاب شیراز به عنوان شهر خلاق را مسئولان این شهر و استان دانست و گفت: واقعیت این است که مسئولان تاکنون فضایی را فراهم نکرده‌اند که نویسندگان، هنرمندان و ادبای خلاق این شهر خودشان را به جهانیان معرفی کنند.

وی ابراز امیدواری کرد برگزاری جایزه کتاب سال فضایی را فراهم کند که آثار و اندیشه های بزرگان این شهر دیده، شنیده و خوانده شود و زمینه‌های رشد و ارتقای اندیشه ها را فراهم کند.

نویسندگان و پژوهشگران بی‌انگیزه شده‌اند

در  این برنامه داریوش نویدگویی، مدیر انتشارات نوید شیراز خواستار توجه به محتوای کتاب ها در داوری این جایزه شد و گفت: باید پذیرفت که مشکلات چاپ و نشر باعث شده انگیزه بسیاری از پژوهشگران و نویسندگان برای انتشار کتاب کاهش یابد و برخی هم صرفا برای امتیاز و سابقه کار در حد یکصد نسخه کتاب منتشر می کنند.

وی با انتقاد از اینکه قانون حقوق مولفان و مصنفان (کپی رایت) در کشور رعایت نمی‌شود، ابراز داشت: امیدوارم ناشران  و مترجمین به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند تا نگاه منفی که به ایران در این زمینه وجود دارد، تغییر کند.

به گفته مدیر انتشارات نوید شیراز در داوری آثار این رویداد باید به مسائل فنی چاپ کتاب ها نیز توجه شود، چراکه اکثر ناشران در بحث های فنی چاپ کتاب ضعیف عمل می کنند.

وی همچنین ضمن تاکید بر ضرورت توجه به موضوع ادبیات کودک، خواستار پرهیز از نگاه های یک جانبه به موضوعات خاص در داوری آثار شد.

۹۸۸۵ /۱۸۷۶