تجمع اعتراضی گروه هایی از مردم در دو گرایش متفاوت اعتراضات خشن با رویکرد ضد نظام و معترضان مسالمت جوی معترض به فساد، بیکاری و ضعف خدمات دولتی که صبح روز سه شنبه در میدان تحریر در قلب پایتخت عراق و مناطق اطراف آن با آرامی آغاز شد، در ساعات عصر به درگیری های نسبتا گسترده با نیروهای امنیتی انجامید و طی آن یک تن کشته و ۱۶۰ نفر از تظاهرکنندگان زخمی شدند که به جز ۱۰ نفر بقیه دچار زخم های سطحی یا مصدومیت ناشی از استنشاق گاز اشک آور شده و به صورت سرپایی درماند شدند. همچنین چهل نیروی امنیتی نیز در جریان این حوادث که از عصر آغاز و تا پاسی از شب بصورت پراکنده ادامه یافت، مجروح شدند.
دامنه وسیع خشونت ها و گزارش منابع رسمی مبنی بر حمله گروهی از تظاهرکنندگان به پلیس با استفاده از سنگ، چاقو، میله های فلزی و مواد آتش زا و استفاده گسترده نیروهای امنیتی از گاز اشک آور و تیراندازی هوای در بغداد و همچنین تظاهرات مشابه در برخی دیگر از شهرهای عراق، سبب بروز نگرانی هایی در سطح مقامات این کشور و همچنین دفتر نمایندگی سازمان ملل از سرنوشت این اعتراض های خشونت بار شده است.
''جنین هنیس پلاسچارت" نماینده ویژه جدید دبیرکل و رئیس هیات یاری رسانی سازمان ملل به عراق (یونامی) روز چهارشنبه در حالی که برخی خبرهای تایید نشده از آغاز دوباره تظاهرات در نقاطی از بغداد حکایت دارد، در بیانیه ای از نگرانی عمیق در این خصوص خبر داده و خواستار حفظ آرامش شده است.
نماینده سازمان ملل با تاکید بر حمایت از حق اعتراض برای شهروندان عراقی و ابراز تاسف از کشته و زخمی شدن تعدادی از معترضان، از تظاهرکنندگان خواستار رعایت بعد مسالمت آمیز اعتراضات و آسیب نزدن به اموال عمومی و خصوصی شده و از نیروهای امنیتی نیز خواسته است تعامل بهتری با معترضان داشته و خشم خود را کنترل کنند.
"عادل عبدالمهدی" نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق نیز سه شنبه در بیانیه ای با تاکید بر برنامه دولت برای تامین خواسته های شهروندان از طریق راه حل های ریشه ای مشکلات متراکم شده در طول سالهای اخیر، گفته است که دولت تفاوتی میان معترضان مسالمت جو و نیروهای امنیتی قایل نیست و از هر دو گروه حمایت می کند اما بین این دو گروه و گروه سومی که با سردادن شعارهای غیرقانونی دست به خشونت زده و نظم عمومی و فضای مسالمت آمیز کشور را مختل کرده و با استفاده از چاقو و بمب های دستی باعث کشته و زخمی شدن تظاهرکنندگان و نیروهای امنیتی شدند تفاوت قایل است.
وی با ابراز تاسف از کشته و زخمی شدن افراد در جریان اعتراضات دیروز، خواستار انجام تحقیقات در خصوص علل و عوامل این حوادث شد و از همه طرف ها خواست، خشم خود را کنترل و خواسته هایشان را در بصورت مسالمت آمیز مطرح کنند و به فرصت طلبان مجال سوء استفاده ندهند.
نخست وزیر عراق تاکید کرده است که اولویت نخست دولت، حفظ امنیت و ثبات در کشور است که به قیمت ریخته شدن خون فرزندانش در جریان دفاع از سرزمین و مقدسات خود بدست آمده است.
"برهم صالح" رییس جمهوری عراق نیز در توییتی، تظاهرات مسالمت آمیز را یک حق برسمیت شناخته شده در قانون اساسی و تضمین شده برای شهروندان خواند و در عین حال از نیروهای امنیتی خواست در حفظ نظم و امنیت کشور و نیز دفاع از حقوق شهروندان کوشا باشند.
شخصیت های متعدد دیگری نیز به این حوادث واکنش نشان دادند که عمدتا بر سه محور حمایت از حق اعتراض مسالمت آمیز، نگرانی از بروز و گسترش خشونت های متقابل میان معترضان و نیروهای امنیتی و نیز سوء استفاده برخی افراد - به گفته آنها - نفودی و خرابکار از اعتراضات مردمی و به اغتشاش و خشونت کشیدن آن از طریق حمله با سلاح سرد به نیروهای امنیتی و غارت مغازه ها و ... متمرکز بوده است.
احزاب و گروههای شناخته شده عراقی هیچکدام از تظاهرات دیروز حمایت نکردند و بدلیل آنچه جنبه های ضد نظام و آشوب طلبانه دعوت کنندگان به تظاهرات، خوانده بودند، اعلام کردند از حضور در این اعتراضات و حمایت از آن خودداری می کنند.
با این حال گزارش ها حاکی است گروههایی از جوانان و مردم عراقی نیز با هدف اعتراض به فساد، بیکاری و نیز ضعف خدمات عمومی در تظاهرات دیروز شرکت کردند که با خشونت، آشوب طلبان علیه خود و نیروهای امنیتی مواجه شدند و صف خود را از آنان جدا کردند.
بررسی های میدانی همچنین نشان می دهد که بسیاری از مردم عراق نیز با نگاه مشکوک به متولیان گمنام تظاهرات دیروز و خشونت های آن نگریسته و نه تنها از پیوستن به آن بلکه ابراز همراهی و همدردی در شبکه های اجتماعی نیز خودداری کرده اند.
ایرنا صبح سه شنبه در گزارشی در بدو شروع تجمع بغداد که در ساعت های اولیه بدون حادثه برگزار شد، نوشت که تجمع بحث برانگیز اعتراضی که در طول روزهای گذشته در سطح شبکه های اجتماعی برخی فعالان و گروهای ناشناس اجتماعی برای آن فراخوان می دانند، در میدان تحریر در مرکز بغداد تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شده است. این تظاهرات که متولیان ناشناخته ای دارد با عناوینی مانند «تظاهرات اکتبر» یا «تظاهرات میلیونی» فراخوان شده بود و امروز با حضور دهها نفر از جوانان عراقی در حالی برگزار شد که گروه های معروف سیاسی مانند جریان صدر یا حزب کمونیست و یا گروه های مقاومت اسلامی که معمولا به عنوان گروه های برگزار کننده تظاهرات های اعتراضی شناخته می شوند از پیوستن به آن خودداری کرده اند.
بر این اساس هر چند به نظر می رسد بایکوت حزبی و مردمی که فراخوان های تظاهرات دیروز با آن مواجه شدند، در کنار حضور و برخورد نیروهای امنیتی با آشوب طلبان سبب شده است دامنه این اعتراضات و امید به موفقیت آن کاهش یابد هر چند برای نتیجه گیری قطعی باید منتظر تحولات ساعت های آینده بود. /