به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا؛ رئیس جمهوری کشورمان روز گذشته (چهارشنبه) در جلسه هیات دولت، بخشی از صحبت های خود را به موضوع دلایل خودداری از پاسخ به تلفن ترامپ در نیویورک اختصاص داد و با بیان اینکه میخواهم از رئیس جمهور فرانسه تشکر کنم که همه تلاش خود را در آن ۴۸ ساعت مخصوصاً ۲۴ ساعت برای اینکه این کار بشود، انجام داد، تصریح کرد: ما همکاری و همراهی کردیم و آن کسی که مانع نتیجه شد، کاخ سفید بود و ایران، پاریس، توکیو و بقیه کشورها مقصر نبودند.
حسن روحانی با اشاره به اینکه آمریکا در پیغام خصوصی به اروپاییها میگفت من آمادهام، اما بعد در مصاحبه اعلام میکرد که تحریم را تشدید میکنم، تاکید کرد: چطور میتوان باور کرد و ذکاوت و هوشیاری ایرانی از ما میخواست که گول پیام خصوصی را نخوریم و همانطور که خود او گفت، ایران در هیچ مذاکرهای شکست نخورده است و ما میخواستیم همین شود تا مذاکرهای شود که در آن موفقیت باشد.
روزنامه ها، خبرگزاری ها و تارنماهای داخلی امروز(۱۱ مهر) اظهارات رئیس جمهوری را بازتاب داده و به تحلیل آن پرداختند.
رسانه های اصلاح طلب تاکید کردند: وقتی دولتمردان جمهوری اسلامی به این نتیجه رسیدند که ترامپ به دنبال یک دیدار نمایشی اســت و پس از این دیدار نمایشی هیچ اتفاقی در عرصــه عمل رخ نخواهد داد پس تن به این دیدار و مذاکره نداده اند که طبیعی و عقلانی اســت.
رسانه های اصولگرا نیز در این خصوص آوردند: روحانی در جلسه هیات دولت از رئیسجمهور فرانسه بابت اقدامات اخیرش در موضوع برجام تشکر کرده است این در حالی است که فرانسه در برجام عهدشکنی کرده و به ایران بدهکار است.
این طیف رسانه ای تاکید کردند: در حال حاضر دلخوشی به وعدههای سرخرمن اروپا، نتیجهای جز خسارت برای مردم کشورمان نخواهد داشت و دولتمردان باید روند شرطی سازی مردم به مذاکره با آمریکا و اروپا را متوقف کرده و با بهرهمندی از توانمندیهای عظیم داخلی، مشکلات را رفع کنند.
رسانه های اصلاح طلب
اظهارات اخیر روحانی در هیات دولت
روزنامه اعتماد ضمن بازتاب سخنان روحانی در جلسه روز گذشته هیات دولت در خصوص دلایل امتناع از گفتوگوی تلفنی با ترامپ نوشت:پیش از سفر هیات عالی رتبه دولتی به نیویورک بسیاری ناظران تصور میکردند این سفر میتواند منجر به روشن شدن چراغهایی در رابطه ایران و امریکا شود اما آنچه در واقعیت اتفاق افتاد اینچنین روشن نبود. روحانی به امریکا رفت، در بیش از ۲۳ برنامه شرکت کرد و با ۱۵ نفر از سران کشورهای جهان به گفتوگو نشست و همزمان، ظریف نیز با هیات همراه، دیپلماسی مبتنی بر تعامل را دوشادوش رییسجمهوری پیش برد اما بازهم خبری از گشایشهایی در چارچوب برجام نشد. حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت و ۳ روز پس از بازگشت از نیویورک تلاشهای فرانسه و تهران را برای ایجاد این گشایش روایت کرد اما دست آخر تاکید کرد آنچه روند مطلوب را تغییر داده کارشکنی کاخ سفید بوده است.
محمد علی بصیری اســتاد روابط بین الملل دانشــگاه اصفهان در گفت و گو با آفتاب یزد اظهار کرد: وقتی دولتمردان جمهوری اسلامی به این نتیجه رسیدند که ترامپ به دنبال یک دیدار نمایشی اســت و پس از این دیدار نمایشی هیچ اتفاقی در عرصــه عمل رخ نخواهد داد پس تن به این دیدار و مذاکره نداده اند که طبیعی و عقلانی اســت. در مصاحبه آقای روحانی هم شاهد این بودیم که در یک جمع بندی همه به این نتیجه رســیده بودند که طرف آمریکایی هیچ نیــت و انگیزه ای برای باقی ماندن بر سر حرف هایی که می زنند و تعهداتی که پیــش روی او قرار گرفته ندارد پس به همین دلیل همه مسائل تمام شده تلقی می شود. اگرچه تلاش های فرانسه و امانوئل مکرون صادقانه و پیگیرانه بوده است و حسن روحانی نیز از او و دولت فرانسه تشکر کرده ولی اراده صادقانه ای از طرف آمریکایی ها در بخش مذاکره دیده نشده است. کما اینکه سوابق ترامپ هم نشان می دهد که صداقت او در رفتار و گفتارش دیده نمی شود پس به طور طبیعی یک دولتمرد منطقی و عاقل هرگز تن به چنین خواسته های تبلیغی و بی فایده نخواهد داد آن هم وقتی یک بار خــودش در این دام گرفتار شده باشــد. به همین دلیل حسن روحانی اعلام می کند با محاسباتی که انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که باید برای هرگونه ملاقات و مذاکره ای اعلام انصراف کنیم.
روزنامه دنیای اقتصاد در بخش جمعه نامه خود گفت و گویی با طهمورث غلامی کارشناس مسائل آمریکا انجام داده است که در گزیده ای از آن می خوانیم: هفتاد و چهارمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل باوجود گمانه زنی ها و تلاشهای بسیار رهبران کشورهای مختلف از جمله فرانسه، آلمان و ژاپن با هدف انجام دیداری بین روسای جمهور ایران و آمریکا، اما بدون هیچ رخداد خاصی در مناسبات دو کشور پایان یافت و تهران و واشنگتن همچنان در مسیر تنش قرار دارند. اکنون این پرسشها مطرح است که چرا در نیویورک تحولی رخ نداد و در حال حاضر آینده مناسبات در منطقه و بین آمریکا و ایران چگونه پیش خواهد رفت. به گفته این کارشناس به این ترتیب ایران و آمریکا در نیویورک به گونهای رفتار کردند تا راه مذاکرات بسته شود؛ یعنی آمریکا میگفت ابتدا مذاکره کنند بعد تحریمها را برمیدارد که ایران نپذیرفت و ایران نیز تاکید داشت اگر آمریکا تحریمها را بردارد، وارد مذاکره خواهد شد. این شروط، از نظر طرفین شروط سنگینی بود که توسط طرفین مطرح شد تا بدین طریق به نوعی از مذاکره فرار کنند.
برجام
روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم حشمتا... فلاحتپیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نوشت: تاکنون هیچ تحول تازهای در موضوع برجام شکل نگرفته است. در نیویورک دیپلماتهای ایران به نتیجه بخش بودن مذاکرات با اروپا خوشبین بودند و این خوشبینی به تلاشهای بیوقفه فرانسویها برای به نتیجه رساندن مذاکرات بازمیگشت. این خوشبینی در هیأت فرانسوی هم وجود داشت و بیش از آنکه متأثر از واقعیات روابط میان ایران و آمریکا باشد، از فضای سیاسی که امانوئل مکرون در آن رشد یافته بود، ناشی میشد. فرانسویها بر اساس فرهنگشان طرفدار گفتوگو حتی میان مخالفان هستند و میخواهند در هر شرایطی مذاکره کنار گذاشته نشود، اما روابط میان ایران و آمریکا این چنین نیست؛ چرا که ایالات متحده در شرایط تاریخی مختلف به اعتماد ایران ضربه وارد کرده که آخرین آن را میتوان خروج غیرقانونی از برجام و وضع تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی دانست...جای سوال است که چرا موشکهای پاتریوت که در اسرائیل در مقابل کوچکترین پرندهای واکنش نشان میدهند در آرامکو نتوانستند کمترین واکنشی به حملات موشکی علیه تأسیسات نفتی داشته باشند؟ این موضوع نشان میدهد که تلاشی وجود دارد تا ناآرامیهای منطقهای به موضوع برجام مرتبط شود. ایران باید حرف خود را در تنگه هرمز مبنی بر توسعه ائتلاف برای تأمین امنیت عملیاتی کند و بعد در خصوص برجام سیاستهای خود را پیش ببرد.
روزنامه اعتماد زیر عنوان؛ برجام بیاروپا؟، نوشت: «اروپا ایران را به خروج از برجام تهدید کرد» این خبری بود که چندی پیش در رسانههای اروپایی منتشر شد و حالا محمدجواد ظریف به عنوان مرد اول دیپلماسی ایران ضمن تکذیب آن اظهار کرد: آنها چنین چیزی اعلام نکردند آنچه گفتهاند این است که ممکن است مسیر حل اختلافات که در مواد ۳۶ و ۳۷ برجام آمده را پیگیری کنند. البته مشخص است اقدامی که ایران از ۱۸ اردیبهشت شروع کرده یک اقدام جبرانی است که در ماده ۳۶ برجام به رسمیت شناخته شده است بر اساس قواعد حقوقی کسی نمیتواند در برابر اقدام جبرانی، اقدام جبرانی انجام دهد. اقدام جبرانی که برای اروپا در برجام دیده شده بود برای زمانی است که ایران اولین نقضکننده برجام باشد. بحث خروج اروپا از برجام مطرح نیست.
جلال میرزایی رئیس کمیته سیاسی فراکسیون امید در گفت و گو با ایسنا با اشاره به انتظار اروپاییها از ایران برای پایبندی کامل به برجام، بیان کرد: اروپا از موضع آمریکاییها در برجام دفاع نمیکند؛ تاکنون نیز آمریکا را در مواضع ضد برجامی همراهی نکرده است و این امر باعث شده آمریکا در موضع ضعیفتری قرار گیرد و به نوعی مانع همراهی برخی از کشورهای منطقه با آمریکاییها شده است. وی در ادامه اظهار کرد: از سوی دیگر ایران به دنبال برخورداری از منافع اقتصادی خود در برجام است و انتظار دارد کشورهای عضو برجام در راستای تامین منافع ایران نیز حرکت کنند، اما آمریکا دسترسی ایران به بانکهای بین المللی را قطع کرده و علی رغم انتظار ایران از اروپاییها آنان نیز تا به امروز نتوانستند گامی در این زمینه بردارند. نماینده مردم ایلام در مجلس تصریح کرد: امروز اروپا در موقعیتی نیست که از ایران بخواهد تحت هر شرایطی به تعهدات برجامی خود عمل کند. امروز ما باید هم به موضع اروپاییها در برجام توجه کنیم و هم اقدامات آمریکا را مد نظر قرار دهیم، آنگاه متناسب با منافع ملی تصمیم گیری کنیم. وی در ادامه تاکید کرد: عدهای که بحث خروج ایران را از برجام مطرح میکنند به دو دسته تقسیم میشوند. عدهای بر این باورند اگر ایران از برجام خارج شود در موقعیت بهتری برای آغاز مذاکرات جدید قرار می گیرد و بر این باورند که ایران باید گام چهارم کاهش تعهدات برجامی را بردارد و آنگاه شرایط برای بازگرداندن آمریکا برپای میز مذاکره و اجرای تعهداتش بهتر خواهد بود.
اصغر سلیمی سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در گفتوگو با ایسنا با اشاره به انتظار غیر منطقی اروپاییها از ایران برای پایبندی کامل به برجام، اظهار داشت: تاکنون جمهوری اسلامی از اروپا همانند آمریکا هیچ اقدام عملی در برجام ندیده است. اروپاییها نتوانسته اند هیچ یک از منافع ایران را در برجام تامین کنند. وی در ادامه اظهار کرد: اروپاییها صرفا در حد حرف در برجام حضور دارند. اروپاییها عملا نمیتوانند بدون اجازه آمریکا طرحی را اجرا کنند فلذا جمهوری اسلامی نیز دل به حرفهای اروپاییها خوش نمیکند. نماینده مردم سمیرم در مجلس تصریح کرد: اروپاییها و آمریکاییها در تصمیم گیریهای کلان با یکدیگر تفاوتی ندارند. آمریکاییها صرفا اروپاییها را به عنوان یک نیرو جلو می فرستند تا فضا را تلطیف کنند. امروز آمریکا از یک سو پیشنهاد مذاکره میدهد و سران اروپایی را در این راستا به تکاپو میاندازد اما از سوی دیگر تحریم و فشار حداکثری علیه کشور ما اعمال می کند. وی در ادامه تاکید کرد: تلاش سران اروپایی برای مذاکره بین ایران و آمریکا با تحریمهای آمریکا علیه ایران جور در نمیآید. اگر بنا به حفظ برجام باشد اروپایی ها باید در عمل جلو بیایند که بعید به نظر می رسد.
سید حسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با ایسنا در واکنش به برخی اظهار نظرهای مقامهای اروپایی درباره ادامه برجام، گفت: در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل، آمریکا با کمک اروپا به دنبال نشاندن جمهوری اسلامی پای میز مذاکره بود که با صحبتهای مقام معظم رهبری موضوع مذاکره کاملا منتفی شد. این یک سناریوی شکست خورده است. لذا با توجه به شکست در این سناریو ممکن است دنبال سناریوهای دیگر بروند که شاید یکی از آنها خروج اروپا از برجام باشد که معنای آن فشار بیشتر به ایران است. وی توضیح داد: البته با توجه به تحریمهای آمریکا و عدم همراهی اروپاییها با تعهدات برجامی و عدم اجرای تعهداتشان تفاوتی نمیکند که اروپا در برجام بماند یا نماند. آنها تنها خودشان را در معرض سوال از جامعه جهانی قرار میدهند. لذا بودن یا نبودن اروپا در برجام برای ما تفاوتی ندارد.
ائتلاف امید در مقابل ائتلاف آمریکایی
پیروز مجتهدزاده استاد ژئوپولیتیک دانشگاه در گفت و گو با روزنامه آرمان ملی در پاسخ به این پرسش که کدام یک از دو طرح مربوط به تحولات منطقه خلیج فارس که شامل سناریوی آمریکاییها و طرح ایران است میتواند تامین کننده ثبات و صلح پایدار در منطقه خلیج فارس باشد؟ گفت: ترامپ سعی میکند تا ائتلافی از کشورهای مختلف در خلیج فارس بهوجود آورد. دست زدن به هرگونه اقدام در برابر هرگونه اتهام اثبات نشده، محکوم است. چون این گونه اتهامات در شرایطی که اثبات نشده باشد فقط و فقط میتواند تحریکی به منظور راه اندازی جنگی خانمان برانداز باشد. ترامپ باید بداند که چنین جنایتی را تاریخ هرگز فراموش نخواهد کرد.
رسانه های اصولگرا
اظهارات اخیر روحانی در هیات دولت
روزنامه کیهان ضمن بازتاب اظهارات اخیر روحانی در جلسه هیات دولت نوشت: روحانی در جلسه هیات دولت از رئیسجمهور فرانسه بابت اقدامات اخیرش در موضوع برجام تشکر کرده است. این در حالی است که فرانسه در برجام عهدشکنی کرده و به ایران بدهکار است. ظریف چندی پیش گفته بود که اعضای اروپایی برجام فقط چیزی حدود ۱ درصد تعهدات خود را انجام دادهاند. این یعنی اروپا و از جمله فرانسه، ۹۹ درصد تعهداتشان را انجام ندادهاند. ماکرون یک دلال بیآبرو است و کارویژهاش، مقدمه چینی برای پیاده کردن دیکتههای ترامپ است. رئیسجمهور فرانسه اگر حسن نیت داشت، قراردادهای لغو شده در پسابرجام را احیا میکرد... د. در حال حاضر مسئله برجام، ۱+۴ و ۱+۵ و امثالهم نیست. مسئله اصلی این است که ایران به استناد گزارشهای متعدد آژانس به تعهدات خود کاملا عمل کرده است و در سوی مقابل و به اذعان دولتمردان، آمریکا و اروپا به هیچ عنوان به تعهدات خود عمل نکردهاند. بر همین اساس برجام جز خسارت، عایدی دیگری برای ایران نداشت.
در حال حاضر دلخوشی به وعدههای سرخرمن اروپا، نتیجهای جز خسارت برای مردم کشورمان نخواهد داشت. دولتمردان باید روند شرطی سازی مردم به مذاکره با آمریکا و اروپا را متوقف کرده و با بهرهمندی از توانمندیهای عظیم داخلی، مشکلات را رفع کنند.
به گزارش مشرق، محمد ایمانی تحلیلگر مسائل سیاسی و فعال رسانهای در کانال شخصی خود در تلگرام با اشاره به سخنان روحانی نوشت:اکنون خطر مهم، آمریکا نیست که دستش رو شده است. اروپایی ها به ویژه فرانسه هستند که آقای روحانی، تصویر میانجی دلسوز را از آنها ترسیم می کند. این تحریف، خطرناک و پر خسارت است. برجام با همه نقص ها و خسارت هایش، حاوی تعهدات طرف غربی برای برداشتن تحریم های مالی و بانکی و نفتی است. دولت با همین توجیه که تحریم ها برداشته می شود، از برجام در داخل دفاع کرد و اکنون مسئولیت دارد از این دستاورد ادعایی در مقابل طرف خارجی -بی هیچ تنازلی- دفاع کند. اما فرانسه و انگلیس و آلمان، درست بر عکس این را می خواهند. با همراهی آمریکا، برجام را به آی سی یو برده اند اما مسئولیت معدوم کردن آن را از روحانی مطالبه می کنند! اگر روحانی گرفتار چنین تله ای شود، دیگر دستش به هیچ چیزی بند نخواهد بود. باید عبرت گرفت از سرنوشت کاری که آمریکا و اروپا و صهیونیست ها با یاسر عرفات کردند.
ابتکار طرح صلح هرمز از سوی ایران
روزنامه سیاست روز در مطلبی نوشت:طرح صلح هرمز که از سوی رئیسجمهوری کشورمان در نشست اخیر سازمان ملل مطرح شد پیامهای سیاسی مثبتی در سطح بین الملل داشته است چناچنه در روزهای اخیر روسیه و عمان و قطر حمایت خود را از ائتلاف امید اعلام کردهاند. رئیسجمهوری ایران در جریان سخنرانیاش در مجمع عمومی سازمان ملل، بر ایجاد ائتلاف صلح بین ایران و کشورهای همسایه در منطقه خلیجفارس به منظور تامین آزادی ناوبری در خلیجفارس تأکید کرد...آمریکاییها تاکنون با سوء استفاده از فقدان سازوکار بومی برای برقراری امنیت در منطقه با تمرکز بر ایجاد اختلاف میان کشورهای این حوزه و هراس افکنی، حصور نظامی خود را با هزینه کشورهای منطقه به صورت روز افزون توسعه داده اند و با ایجاد بحرانهای تصنعی از شکل گیری امنیت و ثبات پایدار در حوزه خلیج فارس جلوگیری نموده اند. در حالی که طرح ایران ضامن امنیت همه کشورهای منطقه است. جمهوری اسلامی ایران همواره از راهبرد ایجاد سازوکارهای امنیتی بومی با مشارکت مجموعه کشورهای منطقه که بتواند از منافع جمعی حراست نماید و مانعی برای حضور و اتش افروزی بیگانگان شود حمایت نموده است...بدون شک اصلی ترین عامل ناامنی در خلیج فارس، حضور پرتعداد و نامشروع ناوگان نظامی ایالات متحده آمریکا در منطقه بوده و بطور قطع با پایان یافتن آن و حضور فعال کشورهای حوزه خلیج فارس در فرایند تأمین امنیت همه جانبه نیازی به حضور سایر کشورها و شکلگیری ائتلافهای بیحاصل و پرهزینه نخواهد بود. پیشنهاد و ابتکار ایران در سالروز دفاع مقدس بازخوانی تجربیات تلخ و خسارت بار گذشته و تاکید بر ضرورت جلوگیری از شکل گیری شرایط مشابه از طریق همکاری و مشارکت همه کشورهای منطقه است. این طرح ضمن ان که محملی قانونی و مورد اجماع بین المللی برای پایان دادن به شرارتهای مستمر کشورهای بیگانه و بویژه آمریکا در منطقه است آغازی برای رفع تنشها و سوء تفاهمهای موجود و استقرار امنیت و ثبات پایدار در خلیج فارس است.
پیامدهای مذاکره با آمریکا
حمیدرضا حاجیبابایی رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، گفت:وقتی مقاومت جلو میرود آمریکا هم عقب نشینی میکند. چرا که ما در موضع قدرت قرار داشته و رو به پیشرفت هستیم... تمام افتخارات فعلی ما مربوط به مقاومت و ایستادگی است. هر چه ناامیدی و شکست در جامعه وجود دارد مربوط به مذاکره با آمریکاست و ما در مذاکره با آمریکا جز خیانت و پشت پا زدن از طرف ایالات متحده و کم کاری اروپایها چیز دیگری را ندیدهایم. به نظر میرسد نگاهی وجود دارد که میخواهد دستاوردهای مقاومت را به نفع مذاکره مصادره کند. در حالی که این امر نشدنی است.
پروانه سلحشوری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به سخنان اخیر رهبر معظم انقلاب درباره عدم مذاکره با آمریکا، گفت: کاملاً موافقم و شخصاً از فرمایشات مقام معظم رهبری قاطعانه حمایت میکنم، من شخصاً نمیتوانم قلدر بودن آمریکا را بپذیرم. وی افزود: اگر کشورهای دیگر اهمیت استقلال خود را میدانستند و در جهت حفظ استقلال خود حرکت میکردند الان کشورها به چند دسته تقسیم نمیشدند که یک کشور به خودش اجازه بدهد با بقیه کشورها اینطور و از موضع بالا صحبت کند. نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: سیاستهای کلی نظام به خصوص سیاستهای در سطح بینالملل را مقام معظم رهبری دستور میدهند و نظر ایشان اولی است و مسؤولان نظام هم نظر ایشان را در تصمیمات جدی بینالمللی مدنظر و انجام شده است. عضو فراکسیون زنان مجلس گفت: سیاستهای اصلی نظام و حوزه بینالملل کشورمان توسط شخص رهبری تصمیمگیری میشود و تصمیم نهایی بر عهده ایشان است و تبعیت از تصمیمات ایشان بر تمام مسؤولان نظام، نمایندگان مجلس و ... واجب است.