«ابراهیم خدایی» روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه و آموزش ایرنا درباره الزام برای پُر کردن ظرفیت های خالی دانشگاه ها اظهار داشت: ظرفیت های دانشگاه ها بر اساس تعداد متقاضیان نیست؛ در یک مقطعی دانشگاه ها گسترش پیدا کردند و با توجه به این توسعه با ظرفیت هایی مواجه هستیم که دانشگاه ها می توانند پذیرش کنند اما داوطلب به اندازه کافی نیست.
وی افزود: دانشگاه ها نمی توانند ظرفیت های خالی را اعلام نکنند و از سوی دیگر، داوطلب هم اقدام به انتخاب رشته و موسسه مورد علاقه خود می کند.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: هیچ اشکالی هم برای ظرفیت های خالی وجود ندارد و دفتر گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری حد نصاب و کف ظرفیت های دانشگاه ها را به سازمان سنجش آموزش کشور اعلام می کند.
خدایی با بیان اینکه ظرفیت دانشگاه ها بر اساس امکانات و تعداد استادان تعیین می شود و نه تعداد متقاضیان، گفت: معیار میزان متقاضیان برای تعیین ظرفیت های دانشگاه ها دیده نشده است.
وی درباره افزایش ظرفیت های خالی دانشگاه های غیردولتی غیرانتفاعی تاکید کرد: در این موسسه ها وقتی تعداد داوطلب کم باشد، مراکز غیردولتی بر اساس توافق بین خودشان، رشته ها یا دانشگاه ها را با هم ادغام می کنند و کلاس های خود را تشکیل می دهند.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور تصریح کرد: اگر تعداد دانشجویان در کلاس های درس مراکز غیردولتی از سقفی پایین تر باشد برای آنها صرفه اقتصادی ندارد و این مسئله به صورت خود جوش و طبیعی طی سال های گذشته در حال انجام است.
خدایی خاطرنشان کرد: در بخش اقتصاد آموزش عالی و در بخش خصوصی یا بخش شهریه پرداز شامل دانشگاه های آزاد و پیام نور این چالش وجود دارد، چاره ای نیست و باید به سمت تجمیع غیردولتی برای ارتقاء کیفیت آنها حرکت کنیم.
عقلانی بودن ظرفیت های خالی
علی خاکی صدیق معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه و آموزش ایرنا مسئله خالی ماندن ظرفیت های دانشگاه ها را عقلانی دانست و تاکید کرد: شاید خالی ماندن ظرفیت ها عقلانی هم باشد و افراد صرفاً به دنبال مدرک نباشند.
وی افزود: وقتی ورود به برخی رشته ها راحت است، اما آینده، بازار کار و اشتغال پذیری برای داوطلب به دنبال ندارد، اقبال به سمت این رشته ها کمتر می شود.
معاون آموزشی وزیر علوم تصریح کرد: تمایل نداشتن به این رشته ها یک انتخاب طبیعی است و حرکت باید به سمت رشته های پُر متقاضی تر و جدید باشد.
خاکی صدیق درمورد ظرفیت خالی دانشگاه های غیرانتفاعی اظهارداشت: خالی ماندن ظرفیت دانشگاه های غیرانتفاعی هم یک روند طبیعی است و نمی توان موسسه ای را برای همیشه با حمایت سر پا نگه داشت.
وی ارائه مجوز به راه اندازی دانشگاه های غیردولتی در طول سالیان گذشته را سیاست نادرستی دانست و گفت: این مسئله سیاست نادرست آموزش عالی در یک دوره ای بود و وقتی بیش از ظرفیت و نیاز کشور موسسه غیردولتی ایجاد شد، جذب دانشجو برای این مراکز هم دلیلی ندارد.
به گزارش ایرنا، بر اساس اعلام علی آهون منش دبیرکل اتحادیه دانشگاه های غیردولتی غیرانتفاعی ۴۸ درصد ظرفیت های کارشناسی ارشد این مراکز خالی مانده است.
از سوی دیگر ظرفیت های پذیرش دانشجو در دوره های کاردانی به کارشناسی ناپیوسته، کاردانی نظام جدید همچنین بدون آزمون خالی ماند و داوطلبان استقبال چندانی نکردند.