تهران- ایرنا- معرفی برندگان جوایز نوبل سال ۲۰۱۹ از فردا آغاز می‌شود. نخستین جایزه نوبل روز دوشنبه ۱۵ مهر در رشته پزشکی اعلام خواهد شد و در روزهای پس از آن جوایز نوبل در رشته‌های شیمی، فیزیک، ادبیات، صلح و اقتصاد برندگان خود را خواهد شناخت.

به گزارش وب سایت رسمی جایزه نوبل، برنده یا برندگان جایزه نوبل پزشکی ۲۰۱۹ روز دوشنبه ۷ اکتبر (۱۵ مهر) ساعت ۱۱:۳۰ دقیقه صبح به وقت سوئد، جایزه نوبل فیزیک روز سه‌شنبه ۸ اکتبر (۱۶ مهر) ساعت ۱۱:۴۵ ، جایزه نوبل شیمی روز چهارشنبه ۹ اکتبر (۱۷ مهر) ساعت ۱۱:۴۵ دقیقه صبح به وقت سوئد، جایزه صلح نوبل نیز روز جمعه ۱۱ اکتبر (۱۹ مهر) ساعت ۱۱ صبح به وقت سوئد و جایزه علوم اقتصادی نوبل روز دوشنبه ۱۴ اکتبر (۲۲ مهر) ساعت ۱۱:۴۵ دقیقه صبح به وقت سوئد اعلام می‌شود.

همچنین برنده یا برندگان جایزه نوبل ادبیات روز سه شنبه ۱۰ اکتبر (۱۸ مهر) ساعت ۱ بعدازظهر اعلام می‌شود و آکادمی سوئد امسال جایزه نوبل ادبیات هر دو سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹  را اهدا می‌کند.

جایزه نوبل پزشکی یا فیزیولوژی

جایزه نوبل پزشکی سال ۲۰۱۸ میلادی به «جیمز پی آلیسون» از آمریکا و «تاسوکو هونجو» از ژاپن به دلیل کشف روش درمان سرطان از طریق مسدود کردن تنظیم منفی ایمنی تعلق گرفت.

 از سال ۱۹۰۱ میلادی تاکنون، جایزه نوبل فیزیولوژی یا پزشکی به ۲۱۴ نفر تعلق گرفته است.
در سال ۲۰۱۷ جایزه نوبل پزشکی به سه پژوهشگر آمریکایی به دلیل دستاوردهای تحقیق درباره عملکرد و کنترل «ساعت درونی» اختصاص یافت. یافته‌های تحقیقات جفری هال، مایکل رُسباش و مایکل یانگ نشان داد که گیاهان، حیوانات و انسان‌ها با تنظیم ریتم بیولوژیکی خود، با گردش‌های (شبانه روزی) زمین هماهنگ می‌شوند.
آلفرد نوبل شیمیدان سوئدی که جایزه نوبل را بنیان نهاده است، به تحقیقات پزشکی علاقه جدی داشت. او از طریق انستیتوی کارولینسکا با یک پزشک سوئدی به نام یانس سوهانسن آشنا شد و در سال ۱۸۹۰ با وی قراردادی را منعقد کرد که بر اساس آن یوهانسن مدت کوتاهی در لابراتوار نوبل واقع در منطقه سوران فرانسه مشغول به کار شد. حوزه علوم پزشکی یا فیزیولوژی، سومین حوزه مورد علاقه نوبل بود که در وصیت نامه او جایزه‌ای برای آن تعیین شده است.
لازم به یادآوری است که نامزدهای دریافت جوایز نوبل بر اساس سازوکاری مشخص، توسط بنیاد نوبل واقع در انیستیتوی کارولینسکا انتخاب می‌شوند و هیچ شخصی نمی‌تواند خارج از چارچوب مشخص شده‏، خود را به عنوان نامزد دریافت این جایزه معرفی کند.
جایزه نوبل از سال ۱۹۰۱ میلادی به پاسداشت دستاوردهای فوق‌العاده محققان از سراسر جهان در پنج زمینه فیزیک‏، شیمی، علوم‏ پزشکی‏ یا فیزیولوژی، ادبیات و برقراری صلح، اهدا شده است.

دانستنی‌هایی درباره جایزه نوبل پزشکی
-بین سال های ۱۹۰۱ تا ۲۰۱۷ میلادی، ۱۰۸ جایزه نوبل فیزیولوژی یا پزشکی اهدا شده است.
-تابحال ۱۲ زن موفق به دریافت جایزه نوبل در حوزه پزشکی شده اند.
-دانشمند کانادایی فردریک جی بنتیگ Frederick G. Banting، در سال ۱۹۲۳ در سن ۳۲ سالگی به دلیل کشف انسولین موفق به دریافت جایزه نوبل شد و توانست لقب جوانترین برنده جایزه نوبل در حوزه پزشکی را به خود اختصاص دهد.
-مسن‌ترین برنده جایزه نوبل پزشکی ریتون روس Peyton Rous نام دارد که در سال ۱۹۶۶ و در سن ۸۷ سالگی به دلیل کشف ویروس‌های ایجادکننده تومور موفق به دریافت نوبل شد.
-متوسط سن برندگان نوبل فیزیولوژی و پزشکی ۵۸ سال است.
-۳۹ جایزه نوبل پزشکی به یک برنده اهدا شده است. ۳۲جایزه به دو نفر تعلق گرفته و ۳۷ جایزه بین سه نفر مشترک است.
 

جایزه نوبل چیست؟

جایزه نوبل معتبرترین جایزه‌ای است که در حوزه‌های علمی به یک دانشمند تعلق می‌گیرد. این جایزه در سال ۱۸۹۵ به وصیت کارخانه‌دار و شیمی‌دان سوئدی، «آلفرد نوبل» که بیشتر او را به دلیل ابداع دینامیت می‌شناسند، پایه‌گذاری شد. در سال ۱۹۰۱ (میلادی) نخستین جوایز این بنیاد داده شدند. طبق وصیت وی، پنج جایزه به‌طور سالانه در رشته‌های فیزیک، شیمی، فیزیولوژی و پزشکی، ادبیات و صلح؛ به افرادی تعلق می‌گیرد که بیشترین خدمت را به مردم کرده باشند. اگرچه وصیت‌نامه نوبل، بنیان‌گذار این جوایز بود اما طرح او کامل نبود و به دلیل پاره‌ای موانع ۵ سال طول کشید تا بنیاد نوبل تأسیس شود. در ۱۰ دسامبر ۱۹۰۱ نخستین جوایز نوبل اهدا شد. ششمین جایزه یعنی «جایزه یادبود نوبل علوم اقتصادی» نیز در سال ۱۹۶۸ میلادی، توسط بانک مرکزی سوئد پایه‌گذاری شد.

وصیت نوبل

پایه‌گذاری جوایز نوبل در پی وصیت آلفرد نوبل شیمی‌دان، کارآفرین سوئدی و مخترع دینامیت صورت گرفت. آلفرد نوبل در طول زندگی‌اش چندین وصیت‌نامه نوشت. آخرین وصیت‌نامه وی در ۲۷ نوامبر سال ۱۸۹۵ اندکی بیش از یکسال قبل از مرگش نوشته شد. او در ۲۷ نوامبر سال ۱۸۹۵ وصیت‌نامه مذکور را در باشگاه سوئد-نروژ پاریس امضا کرد. اختراع نوبل مستقیماً در ساخت مواد منفجره مورد استفاده قرار گرفت و او از استفاده نظامی از اختراعش به شدت ناراحت بود. گفته می‌شود در آن زمان، یک روزنامه فرانسوی به مناسبت مرگ «لودویگ» برادر نوبل، به اشتباه اعلامیه‌های درگذشت کودکان را به چاپ رساند و در آن آلفرد نوبل را «سوداگر مرگ» لقب داد؛ نوبل با خواندن این مطلب تصمیم گرفت که آخرین وصیت‌نامه خود را بنویسد. بر اساس این وصیت‌نامه، نوبل ۹۶ درصد از ثروت خود را به پایه‌گذاری مراسم اهدای پنج جایزه در حوزه های فیزیک، شیمی، پزشکی، ادبیات و صلح اختصاص داد.

در وصیت‌نامه نوبل آمده است: این سرمایه باید توسط مجریان وصیتنامه اینجانب، برای خرید اوراق بهادار مطمئن سرمایه‌گذاری شود تا از سود آن هر ساله به افرادی که در سال‌های آینده به حال بشریت بهترین بهره‌ها را به ارمغان می‌آورند جوایزی اعطا شود. سود حاصل از سرمایه مذکور باید به پنج قسمت مساوی تقسیم شده و به پنج مورد زیر اختصاص یابد: یک قسمت به شخصی که به مهمترین کشف یا اختراع در زمینه فیزیک دست زده باشد؛ یک قسمت به شخصی که به مهمترین کشف یا پیشرفت در زمینه شیمی دست زده باشد؛ یک قسمت به شخصی که به مهم‌ترین کشف در زمینه فیزیولوژی یا پزشکی دست زده باشد؛ یک قسمت به شخصی که در عرصه ادبیات باارزش‌ترین اثر را با گرایشی آرمان‌گرایانه خلق کرده باشد و یک قسمت به شخصی که برای ایجاد برادری میان ملت‌ها و انحلال یا کاهش نیروهای نظامی یا برگزاری یا حمایت از همایش‌های صلح‌طلبانه بزرگترین و بهترین کار را انجام می‌دهد.

نوبل کیست؟

«آلفرد برنهارد نوبل» متولد ۲۱ اکتبر ۱۸۳۳ در شهر استکهلم سوئد، شیمی‌دان، مهندس، مبتکر و اسلحه‌ساز سوئدی است که به عنوان مخترع دینامیت شناخته می‌شود. او از سال ۱۸۹۴ تا روز مرگش صاحب اسلحه‌سازی بزرگ «بوفورس» بود و در تغییر آن از یک کارخانه ذوب آهن به یک توپخانه‌سازی مدرن و یک کارخانه تولید مواد شیمیایی نقشی اساسی داشت. وی در آخرین وصیت‌نامه خود سرمایه حیرت انگیزش را برای تأمین هزینه‌های جایزهٔ نوبل اختصاص داد. عنصر شیمیایی «نوبلیم» به احترام او نام‌گذاری شده‌است.