احمد شهریار روز یکشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا با اشاره به کشت پنبه در هفت هزار و ۷۵۵ هکتار از اراضی کشاورزی منطقه مغان در شمال استان اردبیل گفت: امسال سطح زیرکشت پنبه در استان ۱۳۰ درصد افزایش یافته و مزارع پنبه استان از وضعیت خوبی در تولید محصول برخوردار است.
وی از آغاز برداشت محصول پنبه در مزارع شهرستان اصلاندوز و پارسآباد خبر داد و افزود: برداشت این محصول بسته به شرایط آب و هوایی تا سه ماه آینده ادامه خواهد داشت.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل بیان کرد: با تولید این میزان محصول پنبه، ۱۰ کارخانه پنبه پاککنی موجود در منطقه احیا خواهد شد.
وی اضافه کرد: محصول نهایی وشپنبه تحویل شده به کارخانههای پنبه پاککنی منطقه مغان پس فرایند صنعتی، به ۲ شکل پنبه محلوج و دانهپنبه به کارخانههای نساجی و روغنکشی تحویل داده میشود.
شهریار همچنین گفت: قیمت خرید توافقی پنبه هنوز اعلام نشده ولی پیشبینی میشود هر کیلوگرم پنبه به نرخ ۶۰ هزار ریال از کشاورزان منطقه مغان خریداری شود.
وی با اشاره به اهمیت کشت محصول پنبه در صنعت، اشتغال و به خصوص تناوب کشت با غلات افزود: توسعه کشت پنبه در اولویت برنامههای سازمان جهاد کشاورزی این استان قرار دارد و برای این منظور علاوه بر ادامه سیاست خرید توافقی محصول، خدمات جانبی از قبیل تامین بذر مرغوب و گواهی شده و نظارت کارشناسان فنی کشاورزی به منظور افزایش برداشت محصول ادامه دارد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اظهار کرد: پنبه تولید شده در منطقه مغان رتبه نخست کیفیت محصول را در کل کشور دارد و کارخانههای داخلی رغبت زیادی برای خرید پنبه محلوج منطقه مغان دارند.
وی تعداد زارعان پنبهکار استان اردبیل را ۷۵۰ نفر و میانگین تولید پنبه در هر هکتار از اراضی مغان را حدود چهار تن اعلام و خواستار بیمه مزارع و محصول کشت شده پنبه توسط زارعان و بهرهبرداران در سال زراعی پیش رو شد.
پنبه از مهمترین محصولات کشاورزی است که علاوه بر تامین مواد اولیه صنایع نساجی و روغنکشی، در اشتغالزایی نیز نقش مهمی ایفا میکند و کمتر محصول کشاورزی از نظر قابلیت ایجاد ارزش افزوده و تنوع فرآورده همردیف پنبه است.
اراضی زراعی دشت مغان در شهرستان پارسآباد و شهرستان تازه تاسیس اصلاندوز مهمترین مناطق کشت پنبه در استان اردبیل بشمار میرود و به علت شرایط آب و هوایی مناسب، کشت پنبه از سالهای دور در این منطقه رواج دارد.
۱۰ کارخانه پنبهکنی در منطقه وجود دارد که علاوه بر خرید توافقی، محصول خریداری شده را پس از فرآوری و تصفیه اولیه و تبدیل کردن به محلوج و دانه پنبه، به بازارهای هدف و کارخانههای نساجی و روغنکشی ارسال میکنند.
کشت پنبه در منطقه مغان سابقه طولانی دارد و این زراعت در حفظ مرغوبیت خاک زراعی و کاهش جمعیت حشرات، کنترل آفات و بیماریها نقش بسیار مهمی دارد.
در سالهای گذشته سطح زیرکشت پنبه در منطقه مغان تا سقف ۲۰ هزار هکتار نیز افزایش یافته بود ولی به علت جایگزین شدن محصولات دیگر، اکنون پنبه در حد یک سوم بالاترین سطح زیرکشت، در منطقه مغان کاشته میشود.
۱۹۰۵/ ۱۲۵۷