تهران - ایرنا - وزیر امور خارجه گفت: آنچه باعث شد رئیس جمهوری با پیشنهادهای مطرح شده برای مذاکره با آمریکا در نیویورک موافقت نکنند، این بود که ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل رسما بیان کرد نه تنها تحریم‌ها را کم نمی‌کنیم بلکه تحریم‌ها علیه ایران را اضافه می‌کنیم.

«محمدجواد ظریف» روز دوشنبه در گفت‌وگو با خانه ملت، در خصوص حضور خود در نشست امروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: گزارشی از سفر هیات دیپلماتیک ایرانی به نیویورک را در جلسه کمیسیون امنیت ملی مطرح کردم.

ظریف با بیان اینکه سفر هیات ایرانی به نیویورک یکی از فشرده‌ترین سفرهای دیپلماتیک بود، بیان کرد: به رغم اینکه آمریکایی‌ها تلاش می‌کردند تا تحرک اعضای هیات رئیس جمهوری و هیات وزیر خارجه را به ویژه در بخش مهم رسانه‌ای محدود کنند، با این حال این سفر یکی از پرخبرترین سفرها بود.

وی با بیان این که آمریکایی‌ها برای مسئولان رسانه‌ای هیات رئیس جمهوری و هیات وزیر خارجه ایران ویزایی صادر نکردند،  ادامه داد: رئیس جمهوری در سفر به نیویورک بیش از ۴۰ ملاقات و برنامه داشت و من نیز به دلیل حضور طولانی‌تر، ملاقات‌ها و برنامه‌های بیشتری داشتم.

وزیر امور خارجه گفت: ارائه پویش صلح هرمز یا طرح امید از سوی رئیس جمهوری ایران، در زمانی که منطقه ما بیش از هر چیز با خطر جنگ روبه رو است، یک حرکت راهبردی بود؛ زیرا در این شرایط بیش از هر زمان دیگری به گفت‌وگو و صلح نیاز داریم.

وی با بیان اینکه روشنگری در مورد یمن و جنایات‌هایی که علیه این کشور انجام می‌شود از جمله مسائلی بود که هیات ایرانی در سفر به نیویورک مطرح کرد، افزود: سیاست عزتمندانه ایران در مورد ضرروت اجرای تعهدات برجامی توسط اروپایی‌ها، تاکید بر اینکه تنها امکان شکل گیری مذاکره برای آمریکایی‌ها مطابق فرمایشات مقام معظم رهبری، بازگشت آن‌ها به اجرای تعهدات‌شان است، از جمله مسائلی بود که هیات ایرانی در سفر خود به مقر سازمان ملل مطرح کرد.

ظریف اظهار داشت: در جلسه امروز مجلس پیرامون این وضعیت با نمایندگان مجلس گفت‌وگو کردیم و مجموعا جلسه مثبتی بود و می‌توان با قاطعیت گفت، همدلی خوبی بین دولت و مجلس وجود دارد.

اگر طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکند گام چهارم در راه خواهد بود

وزیر امور خارجه با بیان اینکه حتما اگر طرف مقابل طبق تعهدات برجامی خود عمل نکند، گام چهارم ایران در راه خواهد بود، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران براساس برنامه‌ریزی خودش تصمیم‌گیری می‌کند و در زمان مناسب اطلاع‌رسانی‌ها انجام می‌شود.

وی افزود: از روز اول اعلام کرده ایم که همزمان با برداشتن گام‌ها آماده مذاکره هستیم و اروپایی‌ها هر زمانی به تعهدات خود عمل کنند، نه تنها گام‌های بعدی کاهش تعهدات ایران برداشته نمی‌شود بلکه امکان بازگشت از گام‌های برداشته شده نیز وجود دارد، اما تا زمانی که به تعهدات خود عمل نکنند با قدرت گام‌های ایران در مسیر کاهش تعهدات برجامی خود برداشته می‌شود.

ظریف در خصوص طرح ۴ ماده‌ای فرانسه گفت: فرانسوی‌ها پیشنهادی مطرح کردند که مبانی و متن آن دو بحث متفاوت است. مبانی این طرح در خصوص بازگشت آمریکا به تعهدات برجامی خود است و در مقابل اجرای کامل برجام از سوی ایران و شروع گفت وگوها را در حوزه‌هایی مشخص مطرح کرده‌اند. اما الفاظی که در آن طرح آمده یا تقدم و تاخر بحث‌ها همچنان نیاز به بررسی دارد.

آمریکایی‌ها نشان ندادند که به دنبال کار جدی باشند

وی افزود: اما نکته مهم این است که در طرف آمریکایی علاقه‌ای را ندیده‌ایم که نشان دهد به دنبال انجام کاری جدی هستند.

ظریف اظهار داشت: علتی که آقای روحانی با پیشنهادهای مطرح شده موافقت نکردند، این بود که آقای ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل رسما گفت، نه تنها تحریم ها را کم نمی‌کنیم بلکه تحریم‌ها علیه ایران را اضافه می‌کنیم؛ یعنی از یک طرف درخواست ملاقات و مذاکره می‌کردند و از یک سو قول می‌دادند که تحریم‌ها را بر می‌دارند و همزمان در بیانات رسمی خود خلاف این صحبت‌ها را مطرح می‌کردند.

وزیر امور خارجه بیان کرد: آمریکایی‌ها باید بدانند که اگر خواهان بازگشت به ۱+۵ هستند، لازمه مذاکره در قالب این گروه این است که تعهدات لازم را انجام دهند و این امکان را برای خودشان فراهم کنند؛ زیرا میز مذاکره موجود است و این آمریکایی‌ها هستند که میز مذاکره را با بدعهدی و تخلفات خود ترک کرده‌اند.

 دعوت به مذاکره باید در اقدامات متبلور شود نه پیام‌های مخفیانه

وی در خصوص اینکه آیا سیگنالی از سوی طرف مقابل دریافت کرده‌اید یا خیر، گفت: پیام‌هایی را از طریق دوستانشان به ایران می‌دهند؛ همانطور که می‌دانید تعداد زیادی از رهبران کشورها میانجی شدند یا پیام رسانی کردند. آن‌ها مایل به مذاکره با ایران هستند اما با توجه به سابقه بدعهدی آقای ترامپ، باید این دعوت به مذاکره در اقدامات متبلور شود نه صرفا در پیام های مخفیانه.

ظریف در پاسخ به سوالی در مورد اینکه  آیا در این سامانه اموال و دارائی‌های خود را ثبت کرده یا خیر، اظهار داشت: ما به عنوان اعضای هیات دولت که مشمول قانون اساسی هستیم، در ابتدای مسئولیت خود لیست کلیه اموال خود را برای قوه قضائیه ارسال کردیم و در پایان مسئولیت خود در دولت یازدهم نیز مجددا تمام اموال خود را به قوه قضائیه اعلام کردم و این اقدامات را در موعد مقرر انجام داده‌ام.

وی افزود: اگر ثبت اموال و دارائی‌ها در این سامانه الزام قانونی داشته باشد، حتما این کار را انجام می‌دهم اما هنوز ابلاغ نشده و صرفا من نیز در خبرها این موضوع را شنیده‌ایم که باید اموال خود را در سامانه‌ای ثبت کنیم.

وزیر امور خارجه گفت: نه من و نه همکارانم در وزارت خارجه چیزی برای مخفی کردن نداریم و قبلا اموال خود را به صورت کتبی به قوه قضائیه اعلام کرده‌ایم. در ابتدای مسئولیت خود این کتابچه را تکمیل کرده‌ایم و ان‌شاءالله در پایان مسئولیت خود دوباره این فرم را پر می‌کنیم.