دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا که خروج از جنگهای بیپایان به ویژه در غرب آسیا از شعارهای انتخاباتی او بوده، تصمیم به عقبنشینی نظامیان کشورش از سوریه را با خروج این نیروها از شمال شرق سوریه عملی کرد.
رئیس جمهوری آمریکا صبح دوشنبه در توئیتی با اعلام عقبنشینی نظامیان آمریکایی از سوریه، نوشت: وقت آن رسیده که آمریکا از سوریه خارج شود. قرار بود نیروهای آمریکایی برای انجام ماموریتشان تنها ۳۰ روز در سوریه باشند، اما این حضور چندین سال به طول انجامید. اکنون زمان آن رسیده به این جنگ بی هدف پایان داده شود.
ترامپ خبر خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را نخستین بار اواخر سال ۲۰۱۸ اعلام کرد؛ تصمیمی که به استعفای «جیمز متیس» وزیر دفاع وقت آمریکا منجر شد.
تصمیم برای خروج نظامیان آمریکایی از سوریه واکنشهای منفی از دمکراتها و جمهوریخواهان را در پی داشت و رهبران این دو حزب در مجلس نمایندگان و سنای آمریکای خواستار بازنگری در این تصمیم شدند.
نانسی پلوسی رئیس دمکرات مجلس نمایندگان آمریکا در این باره گفت: این تصمیم بیملاحظه و گمراهکننده تلاشهای نیروهای آمریکایی و متحدان ما برای پایان دادن به ظلم داعش را تضعیف میکند و پیامی خطرناک به روسیه و ایران و همچنین متحدان ما میفرستد مبنی بر اینکه ایالات متحده دیگر شریکی قابل اعتماد نیست.
این اقدام رئیس جمهوری آمریکا که به شکل کمسابقهای دمکراتها و جمهوریخواهان را همنظر کرده، واکنش منفی همحزبیهای ترامپ را نیز در پی داشت. «میچ مککانل» رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا در این باره گفت: خروج شتابزده نیروهای ایالات متحده از سوریه تنها به نفع روسیه، ایران و رژیم اسد بوده و خطر خیزش دوباره داعش و دیگر گروههای تروریستی را افزایش میدهد.
تد کروز سناتور جمهوریخواه تندرو و حامی ترامپ نیز در پیامی توئیتری به رغم حمایت از خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، تاکید کرد که ایالات متحده هنوز منافع امنیتی عمدهای در این کشور دارد و اکنون برای این تصمیم زود است.
کروز چنین تصمیمی را در زمانی که ترکیه قصد عملیات نظامی علیه کردهای سوریه را دارد «ننگین» توصیف کرد و افزود: دشمنان و رقبای ما (ایران، روسیه و...) متحدان خود را تنها نمیگذارند؛ اگر میخواهیم که متحدانمان در آینده با ما باشند، ما نیز باید چنین کنیم. ملتهای پرافتخار در کنار دوستانشان میمانند.
لیندزی گراهام دیگر سناتور جمهموریخواه و متحد ترامپ این تصمیم را مورد انتقاد قرار داد و گفت که این اقدام، فاجعه بار است و به داعش و سوریه قدرت میبخشد.
وی همچنین ترکیه را تهدید کرد که در صورت حمله به شمال سوریه، آنکارا تحریم اقتصادی خواهد شد و هشدار داد که رای کنگره آمریکا برای تحریم ترکیه، از قدرت بالایی برخوردار خواهد بود.
میت رامنی سناتور ایالت یوتا این اقدام ترامپ را «خیانت» دانست و خواستار بازنگری فوری در این تصمیم شد. وی تاکید کرد که دولت ترامپ باید در این باره به کنگره توضیح دهد.
لیز چنی عضو مجلس نمایندگان آمریکا که از اعضای ارشد حزب جمهوریخواه است، رها کردن متحدان کرد واشنگتن در سوریه را هدیهای به ترکیه دانست که لایق آن نیست.
«نیروهای دمکراتیک کرد سوریه» موسوم به "قسد" که مورد حمایت واشنگتن هستند نیز این اقدام آمریکا را بدعهدی توصیف کردند و گفتند که آمریکایی ها از پشت به ما خنجر زدند.
خروج نظامیان آمریکایی از سوریه در حالی صورت می گیرد که ترکیه از آغاز عملیات جدیدی علیه کردهای سوریه خبر داده است.
کاخ سفید روز گذشته (یکشنبه) خبر داد که ترکیه به زودی در شمال سوریه دست به عملیاتی نظامی خواهد زد که آمریکا در آن مشارکت نخواهد داشت.
برخی کشورهای اروپایی از جمله فرانسه و آلمان درباره این اقدام ترکیه ابراز نگرانی کردهاند.
ترکیه مدتهاست که در حال رایزنی با آمریکا برای ایجاد منطقه امن در شمال سوریه عاری از نیروهای کرد سوری است.
مقامهای نظامی ترکیه و آمریکا هفتم اوت (۱۶ مرداد) در مورد طرح ایجاد منطقه امن در شمال سوریه به توافق رسیدند. آنکارا مدعی است که هدف از این اقدام، ایجاد منطقهای امن برای بازگرداندن آوارگان سوری از ترکیه به کشورشان است.
ترامپ و رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه یکشنبه شب در تماس تلفنی درباره طرح منطقه امن در شمال سوریه گفت وگو کردند.
دفتر ریاست جمهوری ترکیه یکشنبه شب با انتشار بیانیهای اعلام کرد: اردوغان در این گفت وگو اظهار کرد که ایجاد منطقه امن، اقدامی کلیدی برای از بین بردن تهدید پ.ک.ک و یگانهای مدافع خلق (ی.پ.گ) و فراهم کردن شرایط بازگشت آوراگان سوریه به کشورشان است.