تهران- ایرنا- بسیاری از نشانگان و تحلیل‌ها حاکی از گرایش سران سعودی به سمت تنش‌زدایی در خاورمیانه و حل و فصل اختلافات فزاینده با همسایگان به خصوص جمهوری اسلامی ایران است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، بسیاری از رسانه ها و تحلیلگران عربی این روزها نگاه خود را به سیاست های عربستان در خاورمیانه دوخته و به انتظار موضع گیری و نشانه های بیشتری از دگرگونی رویکردهای ریاض نشسته اند.

دیروز گروهی از رسانه ها به نقل از یک پایگاه خبری عربی با نام «لبنان ۲۴» نوشتند که «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی قصد دارد سیاست «تنش صفر با همسایگان» را در پیش گیرد و به جای دنبال کردن تقابل های بی حاصل و پرهزینه در منطقه، زمینه های تمرکز بر توسعه اقتصادی را فراهم آورد.

چند روز پیش هم روزنامه «نیویورک تایمز» چنین تحلیل کرد که سعودی ها به خاطر ناامیدی از همراهی و پشتیبانی دولت «دونالد ترامپ» در صورت بروز جنگ در منطقه تصمیم گرفته اند خود وارد فرایند حل و فصل مناقشات با تهران شده و راهی را برای خروج از وضعیت تقابلی و دوری از بحران های محتمل بیابند.

این روزنامه آمریکایی البته نوشت که با توجه به عمق اختلافات تهران و ریاض انتظار نمی رود در کوتاه مدت دیداری در سطح سران میان دو طرف برگزار شود. با این حال تصمیم سعودی ها برای اقدام جهت دگرگونی اوضاع ظاهرا تردیدناپذیر به نظر می رسد.

از نگاه برخی صاحبنظران مسائل منطقه، بی‌عملی آمریکا در برابر اقدامات مشروع و دفاعی ایران و همچنین حمله نیروهای مقاومت یمن به تاسیسات آرامکو،  در حرکت سعودی ها به سمت تنش زدایی تاثیرگذار بوده است.

ولیعهد عربستان یک هفته پیش در مصاحبه با شبکه خبری «سی.بی.اس» تصریح کرد که جنگ با ایران به اقتصاد جهانی ضربه می زند و ترجیح می دهد در مواجهه با ایران دیپلماسی را برگزیند و نه جنگ.

علاوه بر آن، سران کشورهایی چون پاکستان و عراق نیز صراحتا گفته اند که عربستان از دولت های اسلام آباد و بغداد خواسته تا بین ریاض و تهران وساطت کنند.

مواضع متفاوت سعودی ها البته از سوی جمهوری اسلامی ایران بی پاسخ نمانده است. طی هفته گذشته رئیس مجلس شورای اسلامی و وزیر نفت از چهره هایی بودند که درباره تنش زدایی و گف وگو با عربستان اظهارنظر و از آن استقبال کردند.

این در حالی است که روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی طی سالیان اخیر شاهد شدیدترین چالش ها بوده و دو کشور از زمستان ۱۳۹۴ به این سو در وضعیت قطع روابط دیپلماتیک و اقتصادی به سر می برند.

پس از وقوع انقلاب اسلامی و جبهه بندی سعودی ها علیه حکومت انقلابی تهران، ریاض به مدت یک دهه وارد تعارضی غیرمستقیم با جمهوری اسلامی ایران شد که اصلی ترین نمود آن حمایت همه جانبه از رژیم بعثی و متجاوز عراق بود. در سال ۱۳۶۶ و پس از کشتار حجاج ایرانی در مراسم برائت از مشرکین آژیر قرمز در مناسبات دو طرف به صدا درآمد.

از نگاه برخی ناظران، شرایط مناسبات دو طرف در میانه دهه ۶۰ باز هم در میانه دهه ۹۰ خورشیدی تکرار شد. پس از یک دهه تقابل غیرمستقیم بر سر فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران و کارشکنی سعودی در مسیر برجام و نیز تعارض اهداف در سراسر منطقه از سوریه تا یمن و عراق و لبنان، سرانجام حوادث منا، اعدام شیعیان عربستانی و در نهایت حمله گروه های خودسر به نمایندگی های سیاسی سعودی در تهران و مشهد بحران در روابط تهران و ریاض را به اوج خود رساند.

اینک هزینه های تقابل با مجموعه ای همسایگان و نه تنها ایران، سعودی ها را به فکر دگرگونی اوضاع انداخته است. ایده «تنش صفر با همسایگان» که گویا بن سلمان به دنبال اجرایی سازی آن است برای بسیاری یادآور طرحی است «احمد داود اوغلو» وزیر امور خارجه و نخست وزیر پیشین ترکیه چند سال پیش آن را پردازش کرد تا با عبور کشورش از تنش های پرهزینه با همسایگانی چون سوریه، مسیر سیادت آنکارا در منطقه را هموار سازد.

از دید برخی ناظران، جمهوری اسلامی ایران می تواند در شرایط کنونی منطقه و از موضع اقتدار، ابتکار عمل دیپلماتیک را به دست گرفته و همچون دوران پس از جنگ، سران عربستان را به سوی تعامل بیشتر جلب کند.

این بار پی گیری این ایده پیش و بیش ارتباط با پرونده سوریه با یمن ارتباط می یابد. بسیاری می گویند عربستان هم باید لاجرم راه متحد خود در ائتلاف حمله به یمن یعنی امارات را در پیش گیرد و در نهایت از طریق دیپلماسی و نه بمباران و آتش افروزی اهدافش را در همسایه جنوبی دنبال کند.

سوای از جایگاه کلیدی یمن در حل و فصل اختلافات با جمهوری اسلامی ایران، گشایش باب دیپلماسی و نیز آمد و شدهای مستقیم میان تهران و ریاض از اهمیتی غیرقابل انکار برخوردار است تا جایی که بسیاری می گویند پایان بحران یمن در گروی شکل گیری همین روابط دیپلماتیک و شکل گیری گفت وگویی موثر دو بازیگر اصلی خاورمیانه است.

موضع گیری سران سعودی نشان می دهد که هنوز موانعی جدی در میان است. چند روز پیش بود که «عادل الجبیر» وزیر مشاور در امور خارجی عربستان اظهارات مسوولان ارشد جمهوری اسلامی در زمینه درخواست عربستان برای گفت وگو با ایران را که سران بغداد و اسلام آباد بر آن صحه گذاشته بودند، «غیردقیق» خواند.

علاوه بر آن منابع سعودی اعلام کرده اند که پیشنهاد  میانجیگری از سوی عراق و پاکستان بوده و نه از جانب عربستان.

چند ماه پیش بود که رئیس جمهوری آمریکا مدعی شد، سران جمهوری اسلامی ایران مایلند با کشورش مذاکره کنند اما راه آن را نمی دانند. به رغم این وارونه نمایی ترامپ می توان گفت که چنین ادعا و وضعیتی اکنون در مورد سعودی ها صدق می کند.

با این حال، واقعیت این است که سعودی ها در وضعیت کنونی ضرورت توقف سیاست های رادیکال و بلندپروازانه در منطقه را دریافته و هزینه های جنگ افروزی در یمن، تنش با ایران، ورود به بحران دیپلماتیک با قطر، تقابل با ترکیه، تداوم تعارض با دولت سوریه و سیاست های چالش زا در لبنان و ... را بیش از پیش درک می کنند.

ولیعهد سعودی بهار دو سال پیش از کشاندن جنگ نیابتی به خاک ایران سخن به میان آورد اما اینک بر لزوم گفت وگو با تهران تاکید می کند.

برخی تحلیلگران و صاحبنظران سیاست خارجی می گویند جمهوری اسلامی ایران می تواند در این شرایط ابتکار عمل را در دست گرفته و سران عربستان را به سوی تعامل بیشتر جلب کند. در دوران ریاست جمهوری مرحوم آیت الله هاشمی بود که پیشگامی وی در دیدار با سران ریاض در اجلاس سران کشورهای اسلامی در پاکستان و سنگال تاثیری دگرگون کننده در رویکرد سعودی ها به بار آورد و اکنون نیز تهران دارای منزلت و در موقعیتی است که می تواند راه حرکت سعودی را به سوی تنش زدایی و تعامل را هموارتر سازد.