پکن- ایرنا- عمران خان نخست وزیر پاکستان درست در شرایطی که «شی جین پینگ» رییس جمهوری خلق چین برای سفر رسمی به هند آماده می شود، وارد پایتخت این کشور شده است این دیدار نشان می دهد اسلام آباد بشدت خواستار جلب حمایت پکن در منازعات پاکستان و هند بر سر کشمیر است.

سفر عمران خان از آنجا اهمیت بیشتری پیدا می کند که با دیدار رییس جمهوری چین از هند همزمان شده و در آستانه آن صورت گرفته است و از طرف دیگر اسلام آباد خود را دوست همه فصول با پکن می داند و امیدوار است به واسطه این دوستی دیرینه در چنین منازعه بزرگی با دهلی نو از پشتیبانی چین برخوردار شود.

لی که چیانگ نخست وزیر چین در دیداری که با عمران خان داشت گفت که کشورش از تلاش های پاکستان در دفاع از استقلال و حق حاکمیت و منافع مشروع آن کشور مورد حمایت قرار می دهد.

او البته تلاش کرد تا چندان وارد مسایل و مناقشات میان پاکستان و هند نشود و درباره کشمیر به طور آشکار اظهار نظر نکرد اما گفت دوستی و همکاری دو کشور از اولویت های روابط دیپلماتیک چین است.

چین به هر صورت در شرایط موجود می کوشد روابط گرم با پاکستان را حفظ کند دو کشور دارای یک کریدور بزرگ اقتصادی راه ابریشم هستند نخست وزیر چین در این زمینه گفت که دو کشور در عرصه های اقتصادی و تجاری، زیربنایی و مالی ظرفیت های فراوانی برای همکاری دارند.

در سوی دیگر نخست وزیر پاکستان هفتادمین سالگرد تاسیس چین نو را تبریک گفت و افزود اقتصاد پاکستان در وضع با ثباتی قرار دارد و کمک های چین در این زمینه با اهمیت است.

افزون بر اینها دو کشور چندین سند و یادداشت همکاری اقتصادی و تجاری از جمله در راستای ساخت و سازهای زیربنایی، امور حقوقی، رسانه، فرهنگ و آموزش و پرورش امضا کردند.

از دیگر موضوعاتی که در راس گفت و گوهای دو کشور قرار دارد مساله کشمیر است پس از شدت گرفتن اختلافات دهلی نو و اسلام اباد بر سر این منطقه، چین تلاش کرده است تا حد میانه را مراعات کند البته پیش از این مقام های ارشد از جمله «وانگ یی» وزیر خارجه چین گفته بودند که از تلاش های پاکستان برای حراست از حقوق مشروع خود دفاع و حمایت می کنند.

اما در همان زمان او به «شاه محمود قریشی» همتای پاکستانی خود گفت ما دارای روابط دوستانه با دو کشور همسایه هستیم و می خواهیم مناسبات تقویت شود این نشان می دهد چین نمی خواهد و البته ظاهرا نمی تواند به طور مستقیم به مساله ورود کند زیرا از دیدگاه هند مساله کشمیر جزو امور داخلی است و به پکن حق مداخله نمی دهد.

با این وصف چون چین از سال های دور تا کنون با هند درگیر منازعات ارضی و مرزی بوده است، تلاش می کند این موضوعات را با یکدیگر مرتبط ساخته و دستاویزی برای ورود به مساله داشته باشد.

«کیگان المر» از خبرنگاران مقیم چین می گوید مساله کشمیر برای چین و پاکستان با اهمیت است اما در سوی دیگر روابط چین و هند هم باید در نظر گرفته شود.

او تاکید می کند که اصلی ترین و مهم ترین موضوع برای چین این است که اجازه ندهد روابط پاکستان و هندوستان به تیرگی کشانده شود زیرا برای چین ثبات آسیای جنوبی از اهمیت زیادی برخوردار است جایی که چین در حال پیشبرد طرح راه ابریشم نوین است.

این کشور همچنین دارای طرح های بسیار بزرگ زیربنایی در پاکستان است و همزمان خود را برای امضای قراردادهای تجاری با هند آماده می کند و در این شرایط نمی تواند به طور یکجانبه از یکی از طرف های این مناقشه طرفداری صریحی داشته باشد.

شاید بسیاری تصور کنند که مواضع چین به پاکستان نزدیک است اما در شرایطی که شی جین پینگ رییس جمهوری خلق چین تا یک هفته دیگر راهی هند می شود، طبیعی است که پکن جوانب احتیاط را در موضعگیری هایش مراعات کند.

مساله کشمیر برجای مانده از شکافی است که حاکمیت انگلستان در سال ۱۹۴۸ میلادی پس از خروج از این منطقه ایجاد کرد و از آن زمان به این طرف کشمیر روزهای خوبی نداشته است.

پاکستان و هند در حالی درگیر مسایل این منطقه هستند که از کشمیر با حضور ۵۰۰ هزار نیروی نظامی یکی از نظامی ترین مناطق جهان یاد می شود و بتازگی هم ۳۵ هزار سرباز هندی به جمع آنها اضافه شده اند.

کشمیر جایی که بر اساس آمار موجود در درگیری های سالهای اخیر آن ۴۰ هزار نفر کشته شده اند نه تنها موضوعی حساس و پرمنازعه بین اسلام آباد و دهلی نو محسوب می شود بلکه چین همسایه این دو کشور را به دلیل اهمیتی که به ثبات منطقه می دهد و برای رشد پایدار خود به آن نیاز دارد، به میانه ماجرا کشانده است و پکن باید برای برون رفت از این بحران و پایان دادن به این مناقشه بزرگ، تمامی تلاش های دیپلماتیک خود را بکار گرفته است.