اصفهان - ایرنا - مدیر دفتر طرح‌های توسعه منابع آب شرکت آب منطقه ای اصفهان گفت: ساماندهی حوضه‌آبریز و حریم رودخانه زاینده‌رود مستلزم مشارکت همگانی بویژه کشاورزان است.

مجید پهلوانی‌نژاد روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت: اجرای و به ثمر رساندن طرح‌های مرتبط با ساماندهی حوضه آبریز زاینده‌رود بر عهده این شرکت است که بدون مشارکت و همکاری سایر نهادها میسر نیست و روند آن با اختلال مواجه می‌شود.

وی ادامه داد: کشاورزان به عنوان اصلی‌ترین بهره برداران از آب زاینده رود پیش‌تر همکاری کمتری برای پیشبرد اهداف مذکور داشتند، اما در سال‌های اخیر حضور موثر آنان افزایش یافته است.

وی تاکید کرد: صاحبان باغ‌ها و ویلاهایی که در حریم رودخانه است باید با شرکت آب منطقه ای همکاری کنند تا برای رفع تصرف اقدام شود.

مدیر دفتر طرح‌های توسعه منابع آب شرکت آب منطقه ای با اشاره به رعایت همه جانبه موازین قانونی در موضوع ساماندهی، تاکید کرد: تمامی عملیات با استناد به تبصره ۴ ماده ۲ قانون توزیع عادلانه آب انجام می‌شود که برای حریم و بستر رودخانه مصوب شد و در این راستا همکاری بیشتر نهادهای انتظامی، امنیتی و حقوقی را هم می‌طلبد.

این مدیر شرکت آب منطقه‌ای اصفهان بیان کرد: عملیات فراگیر و جدی ساماندهی زاینده رود از بهمن سال ۹۵ در غرب استان آغاز شد و تاکنون ادامه داشت و بخش های قابل توجهی از بالادست رودخانه تا باغ پرندگان پارک ناژوان واقع در غرب کلانشهر اصفهان را ساماندهی کرده ایم و این فعالیت در شرق انجام شد و برنامه ویژه‌ای در غرب تا محل سد زاینده رود خواهیم داشت.

پهلوانی نژاد خاطرنشان کرد: جلوگیری از تجاوز و رفع تجاوز در حریم و بستر رودخانه مهم و اصلی‌ترین مشکلات در طرح ساماندهی است و این امر بیشترین هزینه، زمان و نیروی انسانی را نیاز دارد.

وی تصریح کرد: ایجاد مسیرهای بهتر برای دسترسی به رودخانه به منظور پایش و کنترل برداشت و یا رفع تصرف، رفع موانع جریان در حاشیه رودخانه، رفع بندهای غیرمجاز، جمع آوری نخاله‌ها، ایجاد دیواره های مورد نیاز در اطراف و بسترسازی مناسب رودخانه از ضروریات این بخش به شمار می‌رود.

مدیر دفتر طرح‌های توسعه منابع آب شرکت آب منطقه ای گفت: دیواره سازی در اطراف رودخانه نقش ویژه ای در کنترل سیلاب و جلوگیری از عدم ورود مواد آلاینده دارد.

پهلوانی نژاد با بیان اینکه حوضه آبریز زاینده‌رود ۳۱ هزار کیلومتر مربع وسعت و بالغ بر ۲۵۰ کیلومتر سرشاخه دارد، اظهارداشت: عملیات ساماندهی برای تمامی مسیر رودخانه بطور جدی دنبال خواهد شد و امیدواریم با افزایش مساعدت و هم افزایی‌های تمامی نهادها، امکان استفاده هر چه بیشتر و عادلانه از منابع آبی برای همه اقشار فراهم شود. 

زاینده رود به طول بیش از ۴۰۰ کیلومتر به عنوان بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران از کوه‌ های زاگرس مرکزی سرچشمه می گیرد و در نهایت به تالاب بین المللی گاوخونی در شرق اصفهان می‌ ریزد. 
این رودخانه در دهه های اخیر بدلیل خشکسالی، تراکم جمعیت و افزایش برداشت، به یک رودخانه فصلی تبدیل شده و در پایین دست در بیشتر ایام سال بویژه فصول گرم با خشکی مواجه می شود که این موضوع مشکلات بسیاری را برای بخش های آشامیدنی، صنعت، کشاورزی، گردشگری و محیط زیست استان اصفهان بوجود آورده است. 

اراضی کشاورزی اصفهان حدود ۵۶۳ هزار هکتار معادل ۳.۵ درصد از مساحت استان است که با توجه به محدودیت های منابع آب در سال های اخیر، تنها حدود ۲۹۰ هزار هکتار آن تحت کشت زراعی و باغی قرار می گیرد، در سال زراعی ۹۶- ۹۷ حدود ۲۱۰ هزار هکتار از مجموع اراضی کشاورزی استان به کشت محصولات زراعی اختصاص داشت که ۱۹۰ هزار هکتار آن زراعت آبی و ۲۰ هزار هکتار مربوط به زراعت دیمی بوده است.

 در پنج سال گذشته تاکنون ۲۱۱ هکتار از اراضی حریم و بستر رودخانه زاینده‌رود رفع تصرف و آزادسازی، همچنین از سال ۱۳۹۵ تاکنون ۴۵ کیلومتر از حریم رودخانه آزادسازی، ۵۰ کیلومتر بستر رودخانه ساماندهی و لایروبی و  برای ۵۰ درصد از مسیر رودخانه جاده سازی شده است.

۶۰۲۰/۶۰۲۶/