آسفالتهای لکهدار و چالههای نیازمند ترمیم در تابستانها ترک خورده زیر آفتاب سوزان و زمستانها انباشته از گل، آب و یخ، یک طرف شن و ماسه و یک طرف خاک و سنگریزه، حکایت این روزهای جاده های ارتباطی روستایی شهرستان قروه است.
این تصویر پایدار محورهای ارتباطی شهرستان قروه با ۱۴۰ هزار نفر جمعیت است. شهرستانی که نه راه ریلی دارد، نه به دریا متصل است و نه به آسمان، حال از این جمعیت ۳۳ درصد ساکن روستا هستند و در این میان دغدغه زیرساختی و فراهم کردن شرایط حمل و نقل آسان با راه های ارتباطی مناسب یکی از دغدغه هایی است که بارها مردم از آن سخن گفتهاند.
وضعیت اسفناک آسفالت جادههای روستایی قروه نه تنها انتقاد مردم و مسافران بلکه حتی صدای نارضایتی خود مسئولان را هم در آورده بطوریکه در جریان بازدید اخیر استاندار کردستان و هیات همراه از این راه ها، نامناسب بودن و تاکید بر مرمت و بهسازی آن بارها به مسئولان ذیربط گوشزد شد.
هر چند مسئولان بر این باورند که تنها زیرساخت ارتباطی قروه، راه زمینی است اما یکسری از موارد باعث شده تا نگهداشت، ایمنی و حفاظت از جادهها مورد بی مهری قرار گیرند، وضعیت آسفالت جادهها موجب شده این بار نهادهای متولی در عملکرد خود بازنگری کرده و برای بهبود کیفیت آسفالت و بهسازی جادههای روستایی اقدام کنند روندی که می تواند رنگ امید را به زندگی در روستاها باز گرداند و مانع ایجاد مشکلات بیشتر و مهاجرت از روستا شود.
شاخص برخورداری ۶۸ درصدی روستاهای قروه از راه آسفالته
مدیرکل راه و شهرسازی کردستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در شهرستان قروه ۵۰۶ کیلومت راه روستایی داریم که از این میزان ۳۳۲ کیلومتر آسفالت شده، ۵۰ کیلومتر راه شوسه و ۱۲۴ کیلومتر هم خاکی است.
محمدصدیق ثابتی از عقد قرارداد برای احداث ۵۱ کیلومتر راه دیگر در این شهرستان خبر داد و اظهار داشت: برای این قرارداد با وجود ۲۰ میلیارد تومان بدهکاری، نیازمند ۲۵ میلیارد تومان اعتبار دیگر هستیم.
وی با اشاره به شاخص برخورداری راه های روستایی کردستان افزود: شاخص برخورداری میانگین راه های روستایی آسفالت شده استان ۴۸ درصد است که نسبت به میانگین ۶۴ درصدی کشوری ۱۶ درصد پایین تر هستیم البته بیشترین شاخص برخورداری از راه های روستایی در این استان مختص شهرستان قروه با ۶۸ درصد یعنی بیشتر از میانگین کشوری است.
ایمن سازی جاده های قروه
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای کردستان نیز با بیان اینکه ۵۰۶ کیلومتر از راه های شهرستان قروه روستایی است، گفت: از ۹ هزار کیلومتر راه اصلی و فرعی در این استان ۶۳۰ کیلومتر آن مختص به این شهرستان است.
سید البرز حسینی افزود: به تازگی طی مکانیزمی مقرر شد امسال راه های روستایی که قراردادشان تا سطح آسفالت تمام شده و متولی ندارند به پیمانکاری دیگری واگذار و مابقی هم به زودی تعیین تکلیف شوند.
وی یادآور شد: در این راستا طرحی با عنوان ابرار توسط راهداری اجرا می شود که براساس آن راه های روستایی که بخشی از عملیات اجرایی آنها با استفاده از امکانات موجود تا آماده سازی جهت آسفالت انجام میشود.
حسینی اظهار داشت: هم اکنون با اجرای طرح ابرار به یک رقم ۱۵۶ کیلومتر رسیده و در مرحله اول حدود ۱۵ کیلومتر از این میزان تا قبل از بارندگی در قروه آسفالت خواهد شد و ۵۵ کیلومتر هم قبل از بارندگی ها با اهتمام کامل در سطح استان صورت میگیرد.
وی همچنین با اشاره به بهسازی جاده محور دلبران - قروه اضافه کرد: در این شهرستان حدود ۱۰ کیلومتر محور ورودی بخش دلبران بهسازی و آسفالت شد و مابقی آن هم در دستور کار قرار دارد.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای کردستان از تعریض و بهسازی محور دلبران با برآورد هزینه و آغاز عملیات اجرایی به شرط تأمین اعتبار خبر داد و افزود: ایمن سازی و رفع مشکل محور اصلی کریدور همدان - قروه - سنندج و آغاز عملیات اجرایی آسفالت ۱۲ کیلومتر محور حسین آباد به سمت قروه نیز در دست اقدام است.
حسینی یادآور شد: برای سال های آینده هم برنامه ریزی داریم که سطح کیفی راهداری را در حوزه قروه که ورودی استان کردستان است به نقطه امنی رسانده شود.
زیرساخت راه یکی از ارکان توسعه
جاده، وسیله نقلیه و راننده، سه عامل اصلی در تصادفات هستند که زنجیره ای را تشکیل می دهند و اگر یکی درست نباشد بر روی مابقی هم تأثیر منفی خواهد گذاشت، باید دانست یکی از ارکان محور توسعه مربوط به حوزه راه است و در واقع قروه به شاخص های توسعه دست نخواهد یافت مگر اینکه زیرساخت هایی از جمله راه در آن تقویت شود، در این میان تقویت حوزه راه نیازمند تخصیص اعتبار مطلوب برای نگهداشت، ایمن سازی و ارتقای کیفی است.
قروه در ۹۰ کیلومتری شرق سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.
استان کردستان حدود هشت هزار کیلومتر راه دارد که از این میزان ۶ هزار و ۱۰۰ کیلومتر آن راه روستایی و یک هزار و ۹۰۰ کیلومتر آن راه بینشهری است.
۳۰۵ کیلومتر از کل راههای بینشهری استان بزرگراه، ۳۰۳ کیلومتر آن با مشخصات جاده اصلی و ۴۰۰ کیلومتر آن راههای فرعی و عریض، راههای فرعی درجه یک و ۲ هر کدام به ترتیب ۴۴۶ و ۴۰۰ کیلومتر است.
۷۳۴۵/۹۱۰۲