تبریز- ایرنا - مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی از نزدیک شدن به اتمام فصل سوم کاوش‌های باستان‌شناختی و راه اندازی فاز اول بانک سفال و کاشیکاری مطالعاتی ربع رشیدی خبر داد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، «مرتضی آبدار» با اشاره به اینکه سومین فصل از کاوش های باستان شناختی و مطالعات مرمتی و نقشه برداری ژئوفیزیکی، در راستای ادامه روند عملیاتی شدن پروتکل بین المللی ربع رشیدی با همکاری موسسه باستان شناسی آلمانی، رو به اتمام است، گفت: سومین فصل از عملیات هیئت بین المللی ربع رشیدی تحت نظارت مدیریت پایگاه پژوهشی ملی مجموعه میراث فرهنگی ربع رشیدی و طی مجوز صادره از پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور به سرپرستی «دکتر بهرام آجرلو» از هفته نخست شهریور ماه ۱۳۹۸ آغاز شده بود و اکنون رو به پایان است.

آبدار با اشاره به اینکه فصل سوم کاوش های باستان شناختی این مجموعه تاریخی از مهم ترین برنامه های اداره کل میراث استان محسوب می شد، گفت: در این مرحله، ضمن کشف و خاکبرداری آثار معماری سده های هشتم تا دهم هجری قمری و نیز بقایای کاشیکاری های نفیس قرن هشتم از ۶ ترانشه  کاوش،  حفاظت و مرمت موقت شواهد معماری مکشوف با هدف صیانت کاوشگاه ربع رشیدی به عنوان یک سایت موزه جهت بازدید شهروندان تبریزی و گردشگران آغاز شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی استان افزود: در این فصل، هیئتی متشکل از باستان شناسان، باستان سنجان و مرمتگرانی از پایگاه پژوهشی ملی ربع رشیدی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، مؤسسه باستان شناسی آلمان و همچنین کارشناسانی از «دانشگاه اوتو فریدریش» شهر بامبرگ، موزه لوور پاریس و دانشگاه هنر اصفهان مطالعات مرمتی و مقاوم سازی سازه های تاریخی ربع رشیدی و برداشت های ژئوفیزیکی را ادامه می دهند.

وی با بیان اینکه کاشی های مکشوف تحت مطالعه باستان شناسان قرار خواهد گرفت، افزود: پس از اتمام مطالعات لازم، این آثار باستانی بر اساس دوره های تاریخی طبقه بندی خواهد شد و مرحله اول بانک سفال و بانک کاشیکاری مطالعاتی ربع رشیدی، راه اندازی می شود.

وی اضافه کرد: به موازات تأسیس کارگروه بین المللی میراث مکتوب ربع رشیدی، نسخه های مکتوب شناسایی و سپس نصب به ثبت و چاپ آن اقدام خواهد شد و همچنین تجدید دیوار نمای بیرونی کاوشگاه ربع رشیدی توسط شهرداری منطقه زیر نظر مدیریت میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی در فصل جاری تحقق می یابد و تا آذر ماه سال جاری ادامه خواهد داشت.

آبدار اعلام کرد: به موازات مطالعات میراث فرهنگی، عملیات عمرانی و اجرایی جهت ساماندهی محوطه میراث ملی ربع رشیدی تحت نظارت پایگاه ملی این مجموعه تاریخی، ادامه دارد و در نوروز ۹۹ با پایان این مرحله گردشگران خواهند توانست از این آثار بازدید کنند و همچنین بخشی از این آثار در کشور آلمان نیز به نمایش گذاشته خواهد شد.

رَبع رشیدی یکی از بناهای تاریخی و ارزشمند شهر تبریز واقع در خیابان عباسی به سبک معماری آذری است که حدود ۷۰۰ سال پیش توسط رشیدالدین فضل‌الله همدانی ایجاد شد.  

۳۰۷۱