تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۵

سنندج - ایرنا - پارسال قیمتش طلایی بود، امسال طلا فروش هم گوجه‌ فرنگی کار شد همین زیاده خواهی ارمغانی به جز ضرر و زیان برای کشاورزان واقعی مناطق مختلف کشور از جمله کردستان نداشت و حامیان تولید را نیز با چالشی بزرگ مواجه کرد.

تنها در کردستان سطح ابلاغی کشت محصول گوجه فرنگی در سال زراعی گذشته از سوی وزارت جهاد کشاورزی ۹۰۰ هکتار بود که کشاورزان و بهره‌برداران مهمان به علت جذابیت قیمت این محصول ۹۰۰ هکتار دیگر را   زیر کشت بردند  تا این سطح به یک هزار و ۸۰۰ هکتار برسد.  

این مساله باعث شد ۱۲۰ هزار تن محصول گوجه‌فرنگی در کردستان تولید شود که در نهایت رهاوردی به جز به‌ هم خوردن تعادل عرضه و تقاضا در سراسر کشور و به تبع آن استان کردستان نداشت و رویه به گونه ای پیش رفت که دسترنج بهره برداران روی دستشان ماند.

کارشناسان که از افزایش تولید این محصول به عنوان سونامی گوجه‌فرنگی در کشور یاد می‌کنند، می گویند این میزان تولید خیلی بالاتر از حد نیاز کشور است و در این راستا سازمان تعاون روستایی بر حسب ماموریت محوله خود در حمایت از تولید و مصرف کننده از ۲۳ مرداد سال جاری برای خرید حمایتی این محصول فعالیت خود را آغاز کرد.

ابلاغ خرید حمایتی از این محصول در کردستان نیز از ۲۵ مرداد امسال آغاز شد و تاکنون حدود ۹ هزار و ۵۱۰ تن از محصول گوجه‌فرنگی بهره‌برداران استان خریداری شده است.

در راستای بررسی اخرین وضعیت خرید حمایتی گوجه فرنگی در کردستان جلسه ای با حضور مدیرکل بازرگانی سازمان تعاون روستایی کشور، رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان و برخی دیگر از دست‌اندرکاران کارگروه تنظیم بازار این استان روز چهارشنبه برگزار شد.

مدیرکل بازرگانی سازمان تعاون روستایی کشور در این جلسه گفت: طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی سال زراعی گذشته گوجه فرنگی در ۸۵ هزار هکتار از اراضی کشور کشت شده و پیش‌بینی برداشت نیز چهار میلیون تُن است.

مرتضی معتمد با بیان اینکه این میزان تولید خیلی بیشتر از میزان مصرف کشور است، افزود: سازمان تعاون روستایی از مرداد امسال خرید حمایتی در استان های مختلف از جمله همدان، زنجان، قزوین، کرمانشاه و کردستان را آغاز کرد و به مرور زمان این اقدام با آغاز فصل برداشت در سایر استان‌ها نیز آغاز می‌شود.

وی یادآور شد: کردستان به واسطه فعالیت برخی کارخانه‌ها و استمرار پیگیری مسئولان استانی از استان‌های موفق در زمینه خرید حمایتی گوجه فرنگی بوده و تاکنون قدم‌های خوبی در این راستا برداشته شده است.

معتمد با بیان اینکه اکنون عرضه گوجه‌فرنگی بیش از نیاز صنایع و تازه خوری کشور است، اضافه کرد: این محصول به دلیل تولید و عرضه بسیار زیاد دچار افت قیمت شده اما خرید حمایتی تعاون روستایی پس از ۲ ماه این افت قیمت را تعدیل کرده است.

وی با بیان اینکه در خرید حمایتی کارخانه ها از طرف سازمان تعاون روستایی محصول گوجه کاران را خریداری و فراوری و به این سازمان تحویل می دهند، افزود: هم اکنون نرخ خرید تضمینی در قبال هر کیلوگرم ۱۰ هزار ریال در درب کارخانه مصوب شده است.

مدیرکل بازرگانی سازمان تعاون روستایی کشور تاکید کرد: برخی از کارخانه های اقدام به خرید حمایتی از کشاورزانی که با آنان قرار داد همکاری دارند می کنند و کشاورزانی که قرارداد همکاری با این کارخانه‌ها ندارند،  نمی توانند محصول خود را بفروشند.

وی گفت: این سازمان در نظر دارد با همکاری کارخانه خرمدشت کردستان محصول این کشاورزان را خریداری و از بهره بردارانی که این شرایط را دارند حمایت کند و در این راستا قرارداد همکاری خود را نیز به امضا رسانده است.

عدم رعایت الگوی کشت مهمترین علت نابسامانی محصول گوجه فرنگی است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی نیز در این جلسه افزود: این استان در سال زراعی گذشته سهمیه ابلاغی کشت گوجه فرنگی را در ۹۰۰ هکتار داشت که بهره برداران علیرغم هشدارها و مشاوره های کارشناسان این سازمان این میزان را رعایت نکردند.

خالد جعفری اظهار داشت: گران بودن قیمت این محصول در سال گذشته عمده دلیل رغبت کشاورزان برای کشت بیش از حد در این استان و برخی مناطق کشور بود که زیر مجموعه های سازمان جهاد کشاورزی در راستای حمایت های دولت از بهره برداران اقدام به خرید حمایتی این محصول کردند.

وی یادآور شد: همچنین اعمال تعرفه گمرکی از سوی اقلیم کردستان عراق و ممنوعیت واردات گوجه فرنگی از سوی این اقلیم باعث شد محصول تولیدی در این استان صادر نشود و در نهایت منجر به کاهش قیمت محصول شود.

جعفری با بیان اینکه امسال پیش بینی می شود ۱۲۰ هزار تُن از این محصول در استان برداشت شود، گفت: همین مساله باعث شده تا کشاورزان در ابتدای فصل برداشت شاهد ضرر و زیان بسیاری شوند.

وی افزود: سازمان تعاون روستایی کردستان به عنوان مباشر هم اکنون با ۲ کارخانه فراوری قرارداد همکاری امضا کرده تا بتواند محصول مازاد بر نیاز کشاورزان این استان را خریداری کند و این روند نیز تا پایان فصل برداشت محصول از تمام نقاط استان ادامه دارد.

خرید بیش از ۹ هزار تن گوجه فرنگی در کردستان

مدیرکل تعاون روستایی کردستان نیز در این جلسه گفت:‌ ۹ هزار و ۵۱۰ تن از محصول گوجه‌فرنگی بهره برداران در این استان توسط مراکز خرید وابسته به صورت حمایتی خریداری شده است.

پیمان اسکندری کارخانه روژین تاک کرمانشاه و خرمدشت کردستان را ۲ مرکز خرید حمایتی گوجه فرنگی این استان اعلام کرد و اظهار داشت: در این راستان کارخانه روژین تاک محصول روستاهای کامیاران را که ابتدای امسال با آنان قرارداد امضا کرده، خریداری می کند.

وی با بیان اینکه محصول روستاهای بخش موچش کامیاران که بهره برداران قرارداد همکاری با کارخانه را امضا نکرده اند نیز با همکاری این سازمان توسط کارخانه خرمدشت خریداری می شود، یادآور شد: مقرر شده سازمان تعاون روستایی برخی لوازم و تجهیزات مورد نیاز این کارخانه را تهیه و کارخانه نیز محصول بهره برداران را به نرخ هر کیلوگرم ۱۰ هزار ریال خریداری کند.

معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان هم گفت: کارخانه خرمدشت روزانه قادر به خرید ۵۵۰ تُن گوجه فرنگی است که مقرر شده ابتدا ۵۰ درصد ظرفیت خود را به این مساله تخصیص دهد.

پیمان الماسی اضافه کرد: به مرور زمان این ۵۰ درصد ظرفیت به ۱۰۰ درصد می رسد و پس از فراوری محصول تولیدی خود را به نرخ روز در اختیار سازمان تعاون روستایی کشور قرار می دهد.

۳۰۳۴/۹۱۰۲