گرگان - ایرنا - جانشین یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت که امکانات موجود و نیروهای آموزش دیده برای حفاظت از جنگل‌های هیرکانی در این استان ساماندهی و بسیج شده است.

محمد آریان‌فر امروز جمعه در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در اجرای طرح مزبور از امکانات و نیروی انسانی مستقر در ۳۲ واحد سرجنگلبانی، ۱۳ پاسگاه ویژه منابع طبیعی، پنج پایگاه مقابله با مهار آتش و سه پاسگاه ایست و بازرسی محصولات جنگلی استان گلستان برای حفاظت از جنگل های هیرکانی استفاده می شود.

وی گفت: همچنین از ظرفیت سایر بخش‌ها از جمله ۱۸ تشکل مردم نهاد با ۴۵۰ نیروی آموزش دیده، ۱۳ هزار دانش آموز همیار طبیعت، ۴۳۰ نیروی حفاظتی دارای قرارداد با پنج شرکت در امر حفاظت از جنگل های هیرکانی در حوزه استان گلستان بهره گرفته می شود.

جانشین یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان اضافه کرد: در آینده نزدیک هم دوربین‌های نظارتی به ویژه در جنگل‌های هیرکانی واقع در شرق استان نصب و به صورت لحظه ای حفاظت از این عرصه‌ها تقویت می شود.

وی تقویت نظارت هوایی از جنگل‌های هیرکانی در گلستان را ضروری دانست و گفت: اکنون اداره کل منابع طبیعی در بخش خودرویی و تجهیزات حفاظتی در این عرصه ها تا حدودی تامین بوده ولی برای نگهداری آنها و پرداخت حقوق نیروی انسانی طرف قرارداد شرکتها نیاز به ردیف اعتبار مستمر دارد که در این زمینه باید توجه ویژه تری صورت گیرد.

آریان فر اضافه کرد: برنامه ریزی برای کنترل و نظارت بر فعالیت ها، تقویت امکانات و تجهیزات مقابله، تدارک دوره های آموزشی تخصصی و عمومی، استفاده از ظرفیت رسانه ها و بهره گیری بیشتر از ظرفیت مردم و دستگاه های مرتبط جزو برنامه راهبردی مهم این اداره کل در امر حفاظت از عرصه های منابع طبیعی به ویژه جنگل های هیرکانی استان است.  

به گفته وی اکنون ۷۰ درصد از فعالیت های اداره کل منابع طبیعی گلستان در حوزه حفاظت، پیشگیری از آتش سوزی، مقابله با قاچاق درخت و ممانعت از تصرف اراضی قرار دارد.

طبق داده های اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان در این استان ۴۵۲ هزار هکتار جنگل هیرکانی وجود دارد که محل رویش این عرصه ها در نوار جنوبی استان از نوکنده بندرگز آغاز و تا گلیداغ در شرق گلستان ادامه دارد.

گفتنی است چند روز پیش خلیل آقایی رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور شیوه نامه نحوه حفاظت از جنگل‌های هیرکانی را به ادارات کل ‏منابع‌ طبیعی و آبخیزداری استان‌های شمالی از جمله گلستان ابلاغ کرد.‏

ساماندهی و برنامه‌ریزی هدفمند برای ارتقای پوشش حفاظتی، مسئولیت‌سازی برای شرکت‌ها و نیروهای حفاظتی و وحدت ‏رویه در اجرای قوانین و ممانعت از اعمال سلایق متفاوت از اهداف این شیوه نامه ذکر شده است.‏
۱۴ تیر امسال  و در چهل و سومین اجلاس کارگروه میراث جهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) که در باکو (کشور آذربایجان) برگزار شد، مناطقی از جنگل‌های هیرکانی یا جنگل‌های شمال تحت نام میراث طبیعی ایران با تأیید اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (IUCN)، در فهرست میراث جهانی قرار گرفت.
این مناطق شامل پارک ملی گلستان، جنگل ابر، افراتخته و جهان‌نما در استان گلستان و مناطق  بولای دودانگه و چهاردانگه، جنگل الیمستان هراز در آمل، جنگل واز حوزه کجور نوشهر، چهارباغ چالوس، جنگل خشکه‌داران، جنگل رودخان، سیاه رودبار گیلان، منطقه حفاظت شده لیسار گیلان، مازندران، سمنان و خراسان شمالی و در مجموع منطقه ای به مساحت ۳۰۷ هزار هکتار است که سهم گلستان از این مساحت دو میلیون و ۱۰۰ هزار هکتاری حدود ۲۱ درصد از نوکنده در غرب تا گلی‌داغ در شرق گلستان است.