صبح دیروز (۱۹ مهرماه) نفتکش ایرانی به نام SABITY متعلق به شرکت ملی نفتکش در دو انفجار جداگانه در ساعتهای ۵ و ۵:۲۰ صبح در ۶۰ مایلی بندر جده عربستان سعودی دچار انفجار در بخش بدنه شد.
برخی از اخبار منتشر شده حاکی از احتمال تروریستی بودن حادثه و اصابت دو موشک به این نفتکش است.
بی شک رخداد چنین اتفاقی نمی تواند در روند معاملات و قیمت های موجود در بازارهای جهانی بیتاثیر باشد؛ چنانچه در نخستین ساعتهای پس از این سانحه، قیمت نفت بیش از ۲ درصد افزایش یافت.
با توجه به تحت تاثیر قرار گرفتن بازار سرمایه از قیمت های حاضر در بازار جهانی حال باید دید که تا چه میزان سانحه رخ داده برای نفتکش ایرانی معاملات بورس در نخستین روز هفته را تحت شعاع قرار می دهد.
تاثیر انفجار نفتکش ایرانی بر بورس گذرا است
«امیرعلی امیر باقری» امروز (شنبه) در گفتوگو با خبرنگار ایرنا به تاثیر سانحه نفتکش ایرانی در دریای سرخ بر روند معاملات امروز بازار سرمایه اشاره و بیان کرد: در مورد روند معاملات بورس در بازار امروز همزمان با دو خبر مثبت و منفی مواجه هستیم. خبر مثبت از جنس سیاسی و در واقع مربوط به میانجیگری مابین ایران و عربستان است، همچنین خبر منفی اتفاق رخ داده برای نفتکش ایرانی و تفسیرهای متفاوتی است که در این زمینه مطرح میشود.
امیرباقری با بیان اینکه هر دو خبر از جنس سیاسی محسوب میشوند، گفت: تاثیر این اتفاقات بر بازار گذرا و برآیند چندانی را نمیتوان در این زمینه برای بازار ترسیم کرد، چرا که به طور عمده بازار در خبر مربوط به تنش در رابطه با نفتکش عربستان دچار تغییر و تحول نشده بود.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: ممکن است بازار با انتشار خبر چنین اتفاقاتی یک نوسان درون کانالی را از بعد منفی و مثبت تجربه کند اما چنین خبرهای منتشر شده ای نمیتواند روند کلی بازار را دستخوش تغییر قرار دهد.
وی با تاکید بر اینکه اگر این اتفاق را به لحاظ سیاسی مورد بررسی قرار دهیم باید گفت این اتفاق، حادثه چندان قدرتمندی نیست که بتواند بازار را تحت تاثیر قرار دهد، گفت: تنشهای موجود در منطقه در معاملات بورس پیشخور شده است، به همین دلیل این عامل نمیتواند زمینه ریزش و یا اصلاح قیمت ها در بازار را فراهم کند بلکه باید تاثیر این عامل را در کنار دیگر عوامل مورد بررسی قرار داد. در انتظار اصلاح شاخص بورس بودیم.
امیرباقری در پاسخ به این سوال که آیا اصلاح شاخص بورس که از هفته گذشته در بازار آغاز شده است ادامه دار خواهد بود یا خیر، افزود: برای پاسخ به این سوال که بازار ادامه روند اصلاح را در پیش میگیرد یا خیر زود است، از قبل انتظار اصلاح شاخص بورس با این قیمت ها در بازار وجود داشت.
وی افزود: نباید این نکته را فراموش کرد که یک فرق بنیادینی بین اصلاح و ریزش شاخص بورس وجود دارد، چیزی که در چند روز گذشته در بازار شاهد بودیم از جنس اصلاح است و نشانهای از ریزش شاخص بورس وجود ندارد.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: طبق پیشبینیهای صورت گرفته اکنون در انتظار اصلاح درون کانالی و دست به دست شدن سهام با این قیمت ها و نیز رشد بلند مدت شاخص بورس هستیم.
وی به ارزیابی گروه بانک و خودرو پرداخت و گفت: اکنون باید هر یک از گروهها به صورت مجزا مورد بررسی قرار گیرند، نکته حائزاهمیت اینکه در گروه بانک با بازگشایی نماد بانک ملت با یک قیمت مطلوب مشخص بود که شاهد ایجاد عرضه با حجم بالا در این نماد خواهیم بود.
امیرباقری اظهار داشت: از طرف دیگر محرک و لیدر رشد گروه بانکی ، نماد بانک ملت بود و اتفاق رخ داده برای این گروه میتواند بازار را تحت تاثیر و تحول قرار دهد؛ بنابراین اکنون نباید در انتظار روند آنچنانی در این گروه باشیم.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه گروه بانک و خودرو همگام با بازار رشدی بیشتر از دیگر سهمهای بنیادی را تجربه کردند، گفت: در موقعیت کنونی باید منتظر دست به دست شدن سهام و اصلاح درون کانالی در این گروهها باشیم. به نظر می رسد اکنون با توجه به شناسایی سود از سوی سهامداران و دست به دست شدن سهام شاهد معاملات پرحجم با قیمت های کنونی باشیم.
سانحه نفتکش ایرانی برای معاملات بورس بی اهمیت است
در ادامه مجتبی معتمدنیا، کارشناس بازار سرمایه به خبرنگار ایرنا گفت: اتفاق رخ داده برای نفتکش نمیتواند از اهمیت چندانی برخوردار باشد و این مساله نمیتواند بازار را تحت تاثیر خود قرار دهد.
وی افزود: زمانی که حجم نقدینگی در بازار از میزان قابل توجهی برخوردار باشد مسایل سیاسی نمی تواند تاثیر چندانی را بر روند معاملات بازار داشته باشد و به نظر میرسد که بازار در اولین روز هفته از سمت منفی به مثبت در حرکت خواهد بود.
معتمدنیا با بیان اینکه سانحه نفتکش نمیتواند روند معاملات سهام پتروشیمی و پالایشیها را تحت تاثیر قرار دهد، گفت: اگر قرار باشد معاملات بورس تحت تاثیر قرار سانحه نفتکش قرار گیرد کل بازار را شامل خواهد شد و این موضوع فقط مربوط گروه پتروشیمی و پالایشی نخواهد بود.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه اتفاقات اخیر باعث افزایش حق بیمه از سوی شرکتهای بیمه شد، افزود: شرکتهای بیمه اعلام کرده بودند کشتیهایی که به دنبال حرکت در مسیر خلیج فارس هستند باید حق بیمه بیشتری را به دلیل ریسک حرکت در خلیج فارس پرداخت کنند.
وی در پایان افزود: از زمانی که یکی از کشتیهای عربستان در آبهای خلیج فارس مورد حمله قرار گرفت بیمه کشتی های در حال حرکت در خلیج فارس افزایش یافت.