تهران - ایرنا- حجت‌ الاسلام حسن روحانی در جلسه هیأت دولت، سخنانی درباره انتخابات مطرح کرد که با واکنش های متفاوتی همراه شد و از ابعاد مختلف مورد ارزیابی رسانه های داخلی قرار گرفت.

به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا، حسن روحانی رییس جمهوری چهارشنبه هفته گذشته در جلسه هیات دولت با اشاره به اینکه بهترین مجلس در طول تاریخ انقلاب اسلامی مجلس اول بود، اظهار داشت: در آن مجلس، نظارت به این شکل وجود نداشت و حتی شورای نگهبان و این همه دفاتر نظارتی وجود نداشت و همه از جناح‌های مختلف آمدند و ثبت نام کردند؛ حتی منافقین هم در آن انتخابات ثبت نام کردند. همچنین گروه‌هایی مانند دفتر هماهنگی، نهضت آزادی و جبهه ملی نیز ثبت نام کردند و بهترین انتخابات و بهترین مجلس ثمره آن بود.

پس از این سخنان عباسعلی کدخدایی عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان در صفحه شخصی خود در واکنش به این اظهارت در توئیتر خود نوشت: مطالب امروز آقای رییس جمهوری که خود سوگند یاد کرده پاسدار قانون اساسی باشد، یعنی نادیده انگاشتن قانون اساسی و قوانین انتخابات. از آقای رییس جمهوری انتظار آن بود تا همگان را به اجرای مُرّ قانون و احترام به آن دعوت کند، نه با هیجان سیاسی نهادهای مسئول را به عدم رعایت قانون فرا خواند.

رسانه های اصلاح طلب در این باره عنوان داشتند: همین جملات و توصیه روحانی برای سختگیری کمتر در بررسی صلاحیت نامزدها باعث واکنش منفی منتقدان او و مدافعان شورای نگهبان به این سخنان شده، خصوصاً اینکه این سخنان در فاصله کمتر از پنج ماه تا برگزاری انتخابات مجلس یازدهم مطرح شده است.

رسانه های اصولگرا نوشتند: رییس جمهوری در جمع اعضای هیات دولت با تکرار دعاوی یک جریان خاص در کشور، بار دیگر کارویژه نهاد نظارتی شورای نگهبان را زیر سوال برد؛ اقدامی که با وظیفه ذاتی او در دفاع از حریم قانون و قانونمداری منافات عینی داشت.

 تمام حرف رییس‌جمهوری این بود که اجازه دهند «همه جناح‌ها و همه ملت احساس پیروزی کنند» و «به همه فرصت دهیم تا در این اجتماع شرکت کنند» چراکه این «سختگیری‌ها» و «تنگ‌تر کردن فیلتر» نتیجه مثبتی در پی نخواهد داشت، آن هم اگر بپذیریم «مردم خودشان خوب می‌فهمند و بهترین‌ها را انتخاب می‌کنند.» 

رسانه های اصلاح طلب

 اظهارات رییس جمهوری

کاظم اکرمی عضو مجلس خبرگان قانون اساسی در گفت و گو با خبرگزاری ایلنا اظهار داشت: اگر بخواهند که حضور در مجلس آینده با مشارکت هرچه بیشتر مردم همراه باشد با توجه به صحبت‌های آقای رییس‌جمهوری باید نظارت را به اندازه‌ای اعمال کنند که در دوره اول مجلس شورای اسلامی وجود داشت؛ یعنی یک نظارت حداقلی. وگرنه این نظارت استصوابی که به واسطه‌اش هر کس را که صلاح می‌بینند، آورده و هر کس که صلاح نیست کنار می‌زنند، باعث می‌شود تا مردم علاقه کمتری برای حضور و مشارکت در انتخابات داشته باشند. اگر شورای نگهبان به این نتیجه برسد که برای نشان دادن اقتدار و علاقه مردم ایران به انقلاب اسلامی باید فضا را برای ورود انسان‌های صالح و شایسته باز کند، بسیار پسندیده است. مشکل اینجاست که شاخصه‌ای برای ارایه به مردم جهت انتخاب افراد وجود ندارد. مجلس باید از افراد معتقد، متخصص و کارشناس تشکیل شود؛ کسانی که سابقه پاکدامنی دارند و برای نماینده شدن هزینه‌ای نمی‌پردازند. این کافی نیست که بگویند چون کسی از نظر دستگاه امنیتی و قضایی کشور مشکلی ندارد، می‌تواند وارد مجلس شود؛ بلکه این جزو حداقل‌هاست. باید گفت بسیاری افراد از این نظر مشکلی ندارند اما پس صلاحیت علمی، تخصصی و تقوایی چه می‌شود؟ بی‌تردید مردم اگر احساس کنند، مجلسی قرار است تشکیل شود که صدا و سخن آنها را به گوش مسوولان می‌رساند و به دنبال منافع خودش نیست، مشارکتی بالا به عمل می‌آورند.»

روزنامه اعتماد با توجه به سخنان رییس جمهوری در جمع هیات دولت درباره کیفیت نظارت انتخاباتی، نوشت: تمام حرف رییس‌جمهوری این بود که اجازه دهند «همه جناح‌ها و همه ملت احساس پیروزی کنند» و «به همه فرصت دهیم تا در این اجتماع شرکت کنند» چراکه این «سختگیری‌ها» و «تنگ‌تر کردن فیلتر» نتیجه مثبتی در پی نخواهد داشت، آن هم اگر بپذیریم «مردم خودشان خوب می‌فهمند و بهترین‌ها را انتخاب می‌کنند.» اما این اندک اشارات روحانی که شاید بیشتر از او، بر زبان مصلحان سیاسی جاری و در کلام آنها منعقد شده، به مذاق عباسعلی کدخدایی خوش نیامد؛ چنان‌که نخستین واکنش به سخنان رییس‌جمهوری که در حیطه کاری او و همکارانش در شورای نگهبان بود، از سوی او دیده شد.

روزنامه شرق می نویسد: «مجلس اول بهترین مجلس بود»؛ این اولین‌بار نیست که چنین گزاره‌ای مطرح می‌شود. شاید آخرین‌بار هم نباشد، اما این‌بار بیان آن از سوی حسن روحانی تندروها را به واکنش واداشته است. رییس‌جمهوری حتی از اتهام ارتباط با سرویس‌های جاسوسی بیگانه هم مصون نماند، آن هم به این دلیل که گفته بود: «در آن مجلس، نظارت به این شکل وجود نداشت و حتی شورای نگهبان و این‌همه دفاتر نظارتی وجود نداشت». برخی اما گفته‌های رئیس‌جمهوری را به تلاش برای انحلال شورای نگهبان تفسیر کردند؛ تفسیری که معاون‌اول رئیس‌جمهوری آن را «تفسیرهای بد» دانست.

از سوی دیگر بعد از گفته روحانی، نماینده سابق و نزدیک به جبهه پایداری در مجلس در گفت‌وگویی ادعا کرد که ۲۸ نفر از اعضای حزب توده در انتخابات مجلس اول ردصلاحیت شدند. اما حقیقت نحوه برگزاری اولین دوره مجلس بعد از انقلاب اسلامی چیست؟ مجلسی که اولین و آخرین تجربه نمایندگی مجلس زیر سایه وزارت کشور بوده است.

در بخشی از مطلب روزنامه ایران آمده است: همین جملات و توصیه روحانی برای سختگیری کمتر در بررسی صلاحیت نامزدها باعث واکنش منفی منتقدان او و مدافعان شورای نگهبان به این سخنان شده است. خصوصاً اینکه این سخنان در فاصله کمتر از پنج ماه تا برگزاری انتخابات مجلس یازدهم مطرح شده. انتخاباتی که گروه‌های طرفدار دولت و اصلاح‌طلبان معتقدند برای مشارکت بیشتر مردم و حفظ منافع ملی باید با بررسی متفاوت صلاحیت‌ها توسط شورای نگهبان و امکان رقابت بیشتر گروه‌های سیاسی برگزار شود.

تارنمای عصر ایران می نویسد: منظور رییس جمهوری از ترجیح مجلس اول این نیست که چون شورای نگهبان نبود، بهتر بود. این است که هر چند نظارت استصوابی نبود و اگر چه مجاهدین خلق و نهضت آزادی هم شرکت داشتند اما اکثریت با روحانیون بود و همین مجلس اولین رییس جمهوری را برکنار کرد و دومین و سومین رییس جمهوری نمایندۀ همین مجلس بودند. در این مجلس هم آیت‌الله خامنه ای بود هم هاشمی رفسنجانی. هم مصطفی چمران و هم محمد منتظری. هم بازرگان و یزدی و صباغیان و معین‌فر و هم نمایندگانی که می خواستند اینان را کتک بزنند. هم ۲۷ نماینده که در واقعۀ هفتم تیر به شهادت رسیدند و هم نمایندگانی که قربانی ترور می شدند. اولین و دومین و سومین نخست وزیران جمهوری اسلامی (بازرگان، رجایی و باهنر) هر سه نماینده همین مجلس بودند که بعد یا قبل نخست وزیری عضو آن به حساب می‌آمدند. چنین مجلسی هیچ گاه در جمهوری اسلامی تشکیل نشده و حتی مجلس ششم که به نسبت دموکراتیک‌تر از بقیه ادوار است این همه نیروی درجه اول سیاسی را در خود جای نداده بود.

فاصله داشتن از مجلس مطلوب

به گزارش خبرگزاری ایسنا، آیت‌ا... محمدعلی موحدی کرمانی رییس جامعه روحانیت مبارز در نشست هم اندیشی جامعه روحانیت مبارز با احزاب و تشکل‌های اصولگرا گفت: با مجلس صالح همه مشکلات و تنگناها قابل رفع شدن است و باید که جایگاه مجلس را دریابیم. بدون تعارف باید بگوییم‌ که با مجلس مطلوب، فاصله داریم و برای رسیدن به یک‌ مجلس شایسته و راهگشا و گره‌گشا، باید تعصب‌های گروهی و سهم‌خواهی کنار گذاشته شود و از خرده‌گیری نسبت به یکدیگر در مجموعه جریان ارزشی خودداری کنیم تا به اتحاد و وحدت برسیم.

عدم استقبال مردمی نسبت به اصلاح طلبان

روزنامه آرمان ملی با تیتر شرط گذاری در راستای منافع ملی به قلم عبدالله ناصری آورده است: نظرسنجی‌های فضای سیاسی و اجتماعی ایران بعد از سال ۹۶ و برخی ناکامی‌ها در حوزه اجرا، نشان می‌دهد که مردم دیگر مانند گذشته به اصلاح نگاه نمی‌کنند. به همین دلیل برای شرکت در انتخابات باید شرایطی ایجاد کرد که در راستای منافع ملی بوده و موجب ترغیب مردم بشود. تجربه تاریخی به ما می‌گوید که از انتخابات مجلس هفتم به بعد به علت اعمال برخی سختگیری‌ها در حوزه نظارت عملا مجالس خوبی نداشته‌ایم و هیچ کدام از مجلس‌های شکل گرفته کارایی لازم را نداشته‌اند.

بیش از هر گروهی دیگر اصلاح‌طلبان باید بدانند که در چه زمین سیاسی وارد بازی خواهند شد زیرا اگر این بار اصلاح‌طلبان بدون قید و شرط وارد انتخابات شوند جامعه مدنی و مردم بیش از گذشته از آنان رویگردان خواهند شد. اما اگر در انتخاباتی سالم و آزاد به درستی ورود پیدا کنند مجلسی مناسب شکل خواهد گرفت که می‌تواند پشتوانه مردمی داشته باشد و مردم امیدوار شوند و در غیر این صورت در انتخابات آینده اولین بازنده اصلاح‌طلبان خواهند بود. اصلاح‌طلبان برای شرکت در انتخابات با چالش‌های بسیاری روبه‌رو هستند. مردم اکنون بیش از هر زمانی نسبت به جریان اصلاحات نقد دارند. اگر مانند گذشته تنها از مردم بخواهند که در انتخابات مشارکت حداکثری داشته باشند و برای مردم و مطالبات آنها برنامه‌ای نداشته باشند، عملا برای همیشه خود را از مردم دور کرده‌اند. انتخابات پیش رو با توجه به شرایط کنونی با انتخابات تمامی ادوار گذشته متفاوت خواهد بود در نتیجه باید کسانی که صدای مردم هستند نیز نسبت به گذشته رفتار متفاوتی داشته باشند. اصلاح‌طلبان باید تکلیف خودشان را برای همیشه با مردم روشن کنند و همین مساله می‌تواند زمینه‌ساز اتفاقات بسیار در زمینه‌های سیاسی و اجتماعی شود. اگر اصلاح‌طلبان بتوانند صدای مردم شوند و مشارکت حداکثری را رقم بزنند باری دیگر پرقدرت در عرصه سیاسی کشور حضور خواهند داشت و اگر نتوانند چالش‌های خود را حل کنند تبعات سنگینی را متحمل خواهند شد. برای انتخابات اسفندماه می‌توانند با اعلام حرکتی در حوزه سیاست داخلی مانند رفع حصر، ممنوع‌التصویری و... فضای جدیدی را شکل دهند و تا حدودی جامعه را برای اسفندماه امیدوار کنند. این در حالی است که اگر اتفاق مهمی از این دست رخ ندهد بعید است که بتوان جامعه را به سمت شرکت در انتخابات ترغیب و انتخاباتی پرشور برگزار کرد. از طرف دیگر در خصوص چگونگی حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات نیز به‌نظر می‌رسد که حضور بدون قید و شرط اصلاح‌طلبان نوعی انتحار سیاسی است. لذا اصلاح‌طلبان حتما باید به‌صورت مشروط در انتخابات شرکت کنند و با حساب و کتاب دفاع محکمی از چهره‌های مطرح خود در انتخابات داشته باشند.

احتمال رد صلاحیت اصلاح طلبان

مرتضی مبلغ فعال سیاسی اصلاح‌طلب در گفت‌وگو با روزنامه شرق اظهار داشت: نامزدها باید از توانایی، تخصص و تعهد لازم برای عمل به وعده‌هایشان برخوردار باشند تا شاهد روی‌کارآمدن مجلسی توانمند و بااقتدار و در تراز قانون اساسی باشیم. اصلاح‌طلبان باید از نامزدهای تجربه پس‌داده، مقتدر، شجاع و با پشتکار خستگی‌ناپذیر بهره ببرند. اما مشکل اصلی اینجاست که جریان اصلاحات که می‌خواهد از افردی شجاع و کاربلد و سرشناس در لیست خود بهره ببرد با مسئله ردصلاحیت روبه‌روست. درحالی‌که عمده مشکلات ‌امروز کشور به دلیل درحاشیه‌ماندن نیروهای توانمند و شجاع از صحنه و محروم‌کردن کشور از وجود این افراد است. در این دوره اصلاح‌طلبان به‌عنوان یک راهبرد اصلی در رابطه با انتخاب نامزدهای اصلح، شجاع و کارآمد تلاش خواهند کرد اما مسئله بسیار مهم نحوه نظارت است. اگر شورای نگهبان با توجه به شرایط خطیر کشور و تجارب گذشته ردصلاحیت‌های گسترده در سال ۹۴ نخواهد از میزان سخت‌گیری‌های خود بکاهد، از کشور انتظار بهبود نباید داشت. به همین دلیل نهادهای نظارتی باید در بررسی صلاحیت نامزدها تجدیدنظر کنند و رویه‌ای را در پیش بگیرند که اجازه حضور همه نیروهای توانا و کارآمد را به صحنه بدهد. در این صورت، هم شور و نشاط لازم برای حضور گسترده مردم در صحنه فراهم خواهد شد و هم نیروهای مقتدر و شجاع امکان حضور در صحنه را پیدا خواهند کرد. در نهایت اصلاح‌طلبان هم با توجه به امکانات و محدودیت‌هایشان و متناسب با شرایط و نیروهای در صحنه تصمیم خواهند گرفت که چگونه عمل کنند و چه واکنشی در انتخابات اسفندماه مجلس نشان دهند.

روزنامه ابتکار نوشت: اصلاح‌طلبان همیشه نگران رویکرد شورای نگهبان نسبت به کاندیداهای خود در انتخابات بوده‌اند. به همین خاطر برخی معتقدند باید با این نهاد نظارتی وارد رایزنی شد. در مقابل این دیدگاه اما برخی از فعالان و نخبگان سیاسی این جریان معتقدند با چنین رویکردی نمی‌توان نتیجه دلخواه را گرفت و حتی بحث مشارکت مشروط را پیش کشیدند.

 ائتلاف جبهه پایداری

روزنامه شرق عنوان داشت: جبهه پایداری گفته است به یک الگو و مدل انتخاباتی رسیده و آن را به شورای ائتلاف و وحدت اصولگرایان هم ارائه کرده است. آنها پیش از این قائل به انتخاب اصلح  برای ریاست‌جمهوری بودند. محصولی هم گفته است: می‌گوییم ما یک مدل برای وحدت داریم و این مدل در چند مرحله است. اقل وحدت این است که یکدیگر را تخریب نکنیم، درجه بالاتر شاخص‌ها را یکی کنیم که به افراد مشترک برسیم. افرادی را انتخاب کنیم که مشترک بیشترین را داشته باشیم. ما حاضریم یک نفر از اعضای جبهه پایداری در فهرست تهران یا شهرهای دیگر نباشد، ولی نامزدها با شاخص‌هایی که رهبر انقلاب و امام خمینی آن را تعیین کردند، مشخص شوند.  قائم‌مقام جبهه پایداری گفته بود: متأسفانه ادعای اصولگرایی داریم، اما طبق اصول عمل نمی‌کنیم، شکست‌ها و ضعف‌هایمان هم از اینجاست، بالاخره اصولگرایی چه چیزی برای انتخابات و... دیکته می‌کند؛ برای مثال فردی که اهل لابی و جزء اصولگراها بوده، در فتنه هم به آقای موسوی رأی داده است. شما انتظار دارید بنده و ایشان برای فهرست انتخاباتی به یک فهرست واحد برسیم.

فضای ۲ قطبی انتخابات

شهاب الدین طباطبایی کنشگر سیاسی اصلاح‌طلب و عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا، درباره فضای انتخاباتی پیش‌روی مجلس بیان کرد: به نظرم این انتخابات هم دوقطبی می‌شود، نه از آن مدل دوقطبی‌های سیاسی که هر گروهی‌، مردم را از گروه دیگر می‌ترساند و مردم به خاطر نه گفتن به یک گروه به آن دیگری رای می‌دهند.

وی افزود: این دوقطبی می‌تواند رقابت بین کارآمدها و ناکارآمدها باشد، بین کسانی که به دنبال راه حل هستند و کسانی که هر روز مساله و بحران جدید ایجاد می کنند، معتقدیم جوان‌ترهای معقول که امتحان پس داده‌اند در کنار مسن‌ترهای کارآمد می‌توانند از عهده نمایندگی واقعی مردم برآیند؛ جوانترهایی که فرصت رشد و نشان دادن توانمندی‌هایشان را نداشته‌اند یا درست‌تر بگویم فرصت‌هایشان گرفته شده است.

رسانه های اصولگرا

سخنان روحانی

حجت‌الاسلام سید ناصر موسوی‌لارگانی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، گفت: من از شنیدن سخنان رئیس جمهور درباره شورای نگهبان خیلی تعجب کردم.

نماینده مردم فلاورجان در مجلس تصریح کرد: از آقای رئیس‌جمهور تعجب می‌کنم که اعلام کردند نباید به دنبال رای آوردن یک جناح باشیم و باید اجازه دهیم همه به صحنه بیایند در حالی که کسی مخالف حضور گروه‌ها در انتخابات نیست ولی باید احراز صلاحیت شوند.

موسوی‌لارگانی افزود:‌ بر چه اساسی وقتی آقای رئیس‌جمهور از ۵ فیلتر شورای نگهبان گذشته و به مجلس راه پیدا کرده و در ۲ دوره هم از فیلتر شورای نگهبان گذشته و به عنوان رئیس جمهور کشورمان انتخاب شده است به خودش اجازه می‌دهد که این نهاد مقدس را اینگونه مورد هجمه و انتقاد قرار دهد.

وی تصریح کرد: رئیس‌جمهور متعلق به یک جناح نیست هر چند که به یک جناح خاص گرایش دارد. اما وقتی رئیس‌جمهور کشورمان شده و حکم آن توسط مقام معظم رهبری تنفیذ شد رئیس‌جمهور اسلامی ایران است.

نماینده مردم فلاورجان در مجلس ادامه داد: آقای روحانی خواستار ثبت‌نام همگان در انتخابات شدند در حالی که شاید در بین آنها منافقینی کوردلی که به دنبال نابودی نظام ما بوده و هستند قرار داشته باشند در حالی که آنها هم اکنون در دامن استکبار جهانی (آمریکا، رژیم صهیونیستی و آل سعود) قرار دارند

موسوی‌لارگانی در پایان گفت:‌ بنده اظهارات آقای روحانی علیه شورای نگهبان را به شدت محکوم کرده و قطعا در مجلس به همراه دیگر نمایندگان انقلابی نسبت به این رفتار و برخورد رئیس‌جمهور واکنش نشان خواهیم داد.

حمله به شورای نگهبان؛ حاشیه می‌سازد، کارنامه نمی‌سازد! عنوان گزارش روزنامه کیهان است.

در بخشی از آن می خوانیم: در فرضی خوش‌بینانه، جناب رئیس‌جمهور با حمله به شورای نگهبان، در حال خط دادن به اتاق فکر اصلاح‌طلبان، رادیکالیزه کردن فضای سیاسی کشور و تقویت طرح‌هایی مانند «انتخابات مشروط» است مگرنه چه کسی است که نداند این قبیل اظهارات از سوی حقوقدانی که همین ساختار را پذیرفته و در همین ساختار رئیس‌جمهور شده، برای او کارنامه نمی‌سازد!

ادبیات حاکم بر سخنان رئیس‌جمهور به‌گونه‌ای است که گویا در مجلس اول نظارت استصوابی نبوده است! در این خصوص لازم به یادآوری است که هرچند نخستین تجربه نظارتی شورای نگهبان بر انتخابات مجلس شورای اسلامی به‌صورت رسمی ‌و بر اساس قوانین مصوب آن زمان (قانون نظارت شورای نگهبان بر انتخابات مجلس شورای اسلامی مصوب ۳/۷/۱۳۵۹ شورای انقلاب و قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مصوب ۱۷/۱۱/۱۳۵۸ شورای انقلاب) در جریان برگزاری «انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس اول» رقم خورد اما پیش از آن هم شورای نگهبان نه مشخصاً با اسم کنونی، بلکه با نظارت هیأتی که امام(ره) تعیین کرده بودند («هیئت مرکزی نظارت») در انتخابات مجلس اول هم حضور داشت.بررسی قوانین و مقررات تصویب‌شده در دوران حیات حضرت امام راحل(ره) حاکی از آن است که مجموعه مقررات مربوطه، در تأیید نهاد نظارت استصوابی شورای نگهبان بوده است.

روزنامه کیهان به قلم حسین شریعتمداری سردبیر این روزنامه آورده است: اگر بپذیریم که آقای رئیس‌جمهور به خوبی از ناشدنی بودن و غیرمنطقی بودن سخنان خود و مغایرت و تضاد آشکار آن با قانون خبر داشته است - که به یقین خبر داشته است-  پای سؤال بعدی به میان کشیده می‌شود که جناب روحانی چرا و با چه انگیزه و منظوری اصرار بر شُبهه‌افکنی داشته‌اند و از این رهگذر در پی دور کردن افکار عمومی از کدام رخداد و یا مسئله و موضوعی بوده‌اند؟! تنها پاسخی که برای این سؤال به ذهن می‌رسد آن است که شبهه‌افکنی در بدیهیات برای دور کردن افکار عمومی ملت از وعده‌های برزمین مانده دولت و مشغول ساختن مردم به مسائلی نظیر آنچه به آن اشاره شد بوده است!

در بخشی از مطلب روزنامه صبح نو با تیتر قانون بان علیه قانون می خوانیم: رییس‌جمهوری چهارشنبه اخیر در جمع اعضای هیات دولت، با تکرار دعاوی یک جریان خاص در کشور، بار دیگر کارویژه نهاد نظارتی شورای نگهبان را زیر سوال برد؛ اقدامی که با وظیفه ذاتی او در دفاع از حریم قانون و قانونمداری منافات عینی داشت.

اظهارات رییس‌جمهوری در مخدوش‌سازی کارویژه نظارتی شورای نگهبان، البته اتفاق تازه و یک‌باره‌ای نیست. سال‌هاست که جریان موسوم به اصلاحات، به بهانه دفاع از آزادی و دموکراسی در کشور و لزوم برگزاری انتخابات آزاد، با اتهاماتی همچون سیاسی‌کاری و نگاه جانبدارانه شورا، رسما و علنا رودرروی این نهاد حاکمیتی که وظیفه‌ای جز پاسداری از قانون ندارد، ایستادگی می‌کند. از این منظر، گفته‌های رییس‌جمهوری نوعی گرایش به انگاره‌های ساختارشکنانه این جریان سیاسی و تعیین نقشه‌راه انتخاباتی برای آن است؛ نقشه‌راهی که اعمال فشار سنگین بر شورای نگهبان با هدف دستیابی به مطامع سیاسی مورد نظر، نقطه کانونی آن محسوب می‌شود. اصلاح‌طلبان البته پیش از این و با پیش‌کشی اصطلاح «مشارکت مشروط»، اسب خود برای پروپاگاندا علیه شورای نگهبان را زین کرده‌اند. آنها با این رویکردِ در اصل تمامیت‌خواهانه، درصدد هستند تا با فشار و تبلیغات سوء، این نهاد را در انجام وظیفه ذاتی خود، دچار تنگنا و لغزش محاسباتی کنند. نکته جالب در اظهارات رییس‌جمهوری این است که او متر و شاغولِ بهترین‌بودنِ مجلس اول را در حضور و فعالیت اعضای سازمان منافقین، نهضت آزادی و جبهه ملی عنوان می‌کند؛ جریاناتی که عملکرد خائنانه یا در بهترین وضعیت، عملکرد پرابهام و سوال آن‌ها، بر هیچ وجدان آگاهی پوشیده نیست.

خبرگزاری دانشجو آورده است: اخیرا رئیس دولت اصلاحات در اظهار نظری گفت: «لزوم شرکت در انتخابات، غیر از لیست دادن در انتخابات است. باید شرایطی فراهم شود که بتوان خود را به ارائه لیست قانع کرد» منظور او از فراهم شدن شرایط، امکان حضور چهره‌های اصلاح‌طلب در مجلس و عدم ردصلاحیت آن‌ها توسط شورای نگهبان است. علی‌ای حال این هجمه‌ها و حملات به شورای نگهبان امری تکراری و در جهت تحت فشار قرار دادن شورای نگهبان برای تایید صلاحیت نیروهای مدنظر جریانات سیاسی است و تجربه نشان داده است در ایام نزدیک به انتخابات این حملات گسترده‌تر می‌شود.

 عدم برنامه مشخص از سوی اصلاح طلبان

روزنامه جوان با تیتر نعش اصلاح‌طلبی روی دستان تئوریسین‌ها! نوشت: به نظر می‌رسد اصلاح طلبان هر بار در قدرت قرار می‌گیرند، یأس ناشی از نداشتن برنامه و ایده برای اداره کشور را با تئوری‌پردازی و سخنرانی و یادداشت نگاری و پیش کشیدن بحث‌های تئوری جبران می‌کنند، بی آنکه در عمل چاره‌ای برای مشکلات بیندیشند. در مقام تئوری پردازی، رسیدگی به اختلاف برای کسانی که کاری جز حرف زدن ندارند، طبیعی است.

مشارکت حداکثری رویکرد اصلاح طلبان

محمدرضا تابش عضو هیئت‌رئیسه فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی(اصلاح‌طلبان) در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، با اشاره به رویکرد این جریان در انتخابات آتی مجلس، گفت: رویکرد اصلاح‌طلبان در انتخابات پیش‌رو، رویکرد مشارکت حداکثری است اما اختلاف‌نظرهایی در این زمینه وجود دارد.

وی با بیان اینکه امروز همه گروه‌ها و جریانات در کشور به این نتیجه رسیده‌اند که حضور مردم در انتخابات تعیین کننده و خنثی‌کننده تهدیدات خارجی و موجب دستیابی به وفاق ملی می‌شود، تصریح کرد: همه اجزای حاکمیت باید کمک کنند تا انتخاباتی پرشور در اسفند ماه سال جاری برگزار شود.

نماینده اردکان در مجلس با تاکید براینکه در راه برگزاری انتخابات پرشور هم دستگاه اجرایی و هم شورای نگهبان نقش ویژه‌ای دارند، ادامه داد: دستگاه اجرایی باید از دخالت سلیقه‌ها در انتخابات جلوگیری کنند و  شورای نگهبان نیز باید اصل را بر تشکیل یک مجلس کارآمد قرار دهد و در کلیت نباید جناح‌بندی‌ها و سلایق سیاسی در تائید صلاحیت‌ها و موارد اجرایی دخالت داده شود.

عضو شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان با بیان اینکه انتخابات عرصه گفت‌وگوی ملی است، افزود: برخی در جریان اصلاحات اعتقاد دارند باید در مسیر انتخابات با سایر جناح‌ها گفت‌وگو شود و برخی نیز اعتقاد دارند باید بی‌محابا و بدون اینکه با سایر جناح‌ها گفت‌وگو داشته باشیم در عرصه حضور پیدا کنیم، البته در این مسیر مردم تصمیم‌گیرنده اصلی هستند.

توهین اصلاح طلبان به مردم

 جهان نیوز عنوان داشت: در آستانه انتخابات اظهارات شاذ برخی فعالین اصلاح طلب نیز به اوج خود می رسد. در تازه ترین این اظهارات شاذ، فیض‌الله عرب‌سرخی از اعضای ارشد سازمان اصلاح طلب، مجاهدین انقلاب اسلامی طبقات محروم جامعه ایران را افرادی ناآگاه درباره انتخابات معرفی کرده است.  این در حالیست که پیش از این نیز، حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران آرای مردم شهرستان ها را نشانه عدم بلوغ سیاسی مردم این شهرها معرفی کرده بود.