«پیتر فورد» امروز(شنبه) در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: دولت ترکیه در ابتدا بدنبال جلوگیری از ظهور دولت مستقل کُرد در شمال سوریه است. این موضوع مهم است و باید مورد توجه قرار گیرد. یعنی ترکیه بدنبال ایجاد منطقه امن و حفاظت از مرزهای ترکیه و سوریه نیست و موضوع عمیقتر و مهمتر است.
وی ادامه داد: ایده این است که ترکیه با تصرف شهرهای مهمی مثل «تل ابیض» و «حسکه» ایجاد دولت مستقل کرد را غیرممکن کند.
فرود که از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ سفیر انگلیس در سوریه بوده، گفت: از سویی باید در نظر داشت که مقصر اصلی این تحولات ایالات متحده آمریکا است که بدون هیچ عذری پس از شکست داعش در شمال سوریه ماند.
وی با بیان اینکه آمریکا مروج اصلی جدایی کُردها از سوریه است، افزود: نیروهای آمریکایی مناطق مهم سوریه را که از نظر منابع انرژی و غلات غنی است تصرف کرده و به کُردها وعده دادند که ما از شما در مقابل ترکیه و بشار اسد حمایت می کنیم.
فورد نتیجه گرفت آمریکا با این کار حس ملی کُردها را برای تاسیس دولت مستقل در این منطقه تحریک کرد.
سفیر اسبق انگلیس ادامه داد: قبل از آن کُردها در جامعه سوریه ادغام شده بودند و بحث جدی درباره ایجاد دولت مستقل مطرح نبود. اما از حدود دو سال پیش که آمریکایی ها منطقه را اشغال کرده و باقی ماندند این بحث شکل گرفته است.
وی افزود: در واقع آنها این وضعیت را به عمد ایجاد کردند چون هدف نهایی تجزیه و تضعیف دولت سوریه است و از این منظر تمام تقصیرها بر گردن آمریکا است.
این دیپلمات پیشین انگلیس درباره چشم انداز حملات ترکیه در سوریه گفت: مشخص نیست نظامیان ترک تا کجا پیشروی خواهند کرد. آنها اعلام کردند تا ۲۰ مایل که شهرها و روستاهای مهمی را شامل می شود پیشروی میکنند اما این امکان وجود دارد که اگر اقدام آنها با مقاومت های کمی روبرو شود و درگیریها و تلفات زیادی نداشته باشد، بخواهد دامنه اقدامات خود را گسترش دهند.
وی همچنین ادعای ترکیه را درباره جنگ با تروریستها، «درحالیکه دولت آنکارا نیروهای ارتش آزاد سوریه را در ادلب علیه کردها می شوراند مضحک» خواند.
فورد یادآور شد: ارتش آزاد سوریه را افرادی تشکیل می دهند که اغلب از آنها به عنوان تروریست یاد میشود و از این منظر ادعای ترکیه ریاکارانه است.
دیپلمات پیشین انگلیس در پاسخ به سووالی درباره واکنشها به این تحولات گفت: کسی مشکل اصلی یعنی حضور نیروهای آمریکایی در سوریه را که عامل اصلی این [وضعیت] و بی ثباتی شده، مورد توجه قرار نمی دهد؛ نه کشورهای اروپایی و نه بازیگران منطقه جز دولت سوریه، روسیه و ایران حاضر به درک این واقعیت نیستند.
وی تصریح کرد: آمریکا مانع پیوند کُردها با جامعه سوریه است و مشکل تا زمانی که واشنگتن تصور می کند می تواند سوریه را تجزیه کند، باقی خواهد ماند.
رئیس جمهوری ترکیه روز چهارشنبه ۱۷ مهر ماه از آغاز عملیات نظامی در شمال شرق سوریه خبر داد.
«رجب طیب اردوغان»" گفت: عملیات موسوم به «چشمه صلح» نیروهای ارتش ترکیه به همراه ارتش آزاد سوریه علیه نیروهای «پ. ک. ک» و «ی. پ. گ» (گروههای کرد ترکیه و سوریه) و داعش در شمال سوریه آغاز شده است.
اقدام ترکیه در حمله به شمال سوریه به رغم مخالفتهای گسترده منطقهای و جهانی صورت می گیرد.
۱۰۷۱