به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، تشریح اقدامات هیات ایرانی و دستاوردهای سفر به نیویورک، اهمیت و مزایای منطقه ای تقویت اتحادیه اوراسیا، تقویت ارتباطات دوجانبه با کشورهای عضو اوراسیا، ضرورت های حمایت از نخبگان، تاکید بر خدمت رسانی استانداران به مردم، توصیه های سازنده به وزارت اطلاعات، انتخابات و عملکرد شورای نگهبان در بررسی صلاحیت ها، بیان دستاوردهای دولت در سال های گذشته، بیان مواضع منطقه ای ایران و راهپیمایی اربعین از محورهای برجسته اظهارات رییس جمهوری در ۲ هفته گذشته بوده است.
این گزارش به طبقه بندی و بررسی مواضع و اظهارنظرهای رییس جمهوری در این حوزه ها در ۲ هفته اخیر منتهی به جمعه ۱۹ مهرماه پرداخته است.
تشریح اقدامات ایران و دستاوردهای سفر به نیویورک
بیان دستورکارها و دستاوردهای سفر به نیویورک در حوزه های مختلف یکی از محورهای مورد توجه رییس جمهوری در دو هفته گذشته بوده است که در ادامه ذکر می شود.
الف- بیان مواضع ایران در مورد مذاکره با آمریکا
حجت الاسلام و المسلمین «حسن روحانی» رییس جمهوری کشورمان پس از بازگشت از سازمان ملل متحد در نیویورک و در بدو ورود به تهران در پنجم مهر ماه در نشستی خبری اظهار داشت: به سران کشورهای اروپایی گفتیم اگر یک فضای آزاد و عادلانه ایجاد شود ما برای مذاکره آماده ایم.
وی گفت: ما این بهانه را از آنها گرفتیم که می گفتند «ما برای مذاکره آماده ایم و ایران برای مذاکره آماده نیست» ما به صراحت به آنها گفتیم ما برای مذاکره آماده هستیم، اما نه در فضای تحریم و فشار.
وی تصریح کرد: به نظر من ضروری بود یک بار هم در مصاحبه، هم در دیدار و گفت و گو با سیاسیون به طور خیلی روشن و واضح توضیح بدهیم که مانع مذاکره آمریکا است، کسی که نمی خواهد مسئله حل بشود آمریکا است، وگرنه ایران به خاطر منطق و استدلال خود هیچ زمان از مذاکره فرار نمی کند و ترسی هم از مذاکره ندارد.
این مساله ای بود که روحانی در موقعیت های دیگری هم به آن اشاره کرد.
روحانی روز هشتم مهر پیش از عزیمت به ارمنستان برای شرکت در نشست اوراسیا گفت: سفر به نیویورک ، عمدتاً سیاسی بود. وزرا در سطح گروه ۱+۴ مباحث و جلسهای داشتند و آمادگیهایی هم برای نشست ۱+۵ بوجود آمده بود که چارچوب های آن جلسه مورد توافق همه طرفها قرار گرفته بود.
روحانی اظهارداشت: چارچوب آن نشست مورد توافق ۷ کشور بود و به اعتقاد من یک گام و قدم مهمی برداشته شد. این گام میتواند به شکلهای دیگر ادامه پیدا کند و بسیار مهم است که بتوانیم مسأله هستهای را در روال قانونی و بینالمللی خودش قرار دهیم و دیگران را به توبه تشویق کنیم و این زمینهاش آماده بود و می توان این را در شرایط بهتر آماده کرد.
ب-شفاف سازی در مورد کاهش تعهدات هسته ای ایران
روحانی هنگام ورود به تهران در پنجم مهر در نشست خبری خود با بیان این که مسئله دیگری که در نیویورک بحث شد موضوع کاهش تعهدات ایران در برجام بود، گفت: برخی می گفتند «گام سوم ایران که بسیار مهم است و تعداد سانتریفیوژهای مدرنی را که می خواهید راه اندازی کنید به معنای حرکت به سمت ساخت سلاح هسته ای است» ما این موضوع را در مصاحبه ها و دیدارها توضیح دادیم که کسی که می خواهد به سمت سلاح هسته ای حرکت کند دست کم نظارت کم می کند و نظارت گسترده را محدود می کند ما که نظرات را کاهش ندادیم بلکه تعهدی را که در برجام کاهش دادیم در فعالیت هسته ای ما است. که زیر نظر آژانس بین المللی خواهد بود.
ج-رد اتهام های بی اساس علیه ایران
روحانی پس از بازگشت از نیویورک در نشست خبری خود از تلاش دیپلماتیک هیات ایرانی در زیر سوال بردن اتهام زنی غربی ها علیه ایران در خصوص ایجاد بی ثباتی در منطقه خبر داد.
روحانی روز پنجم مهر در نشستی خبری گفت: وقتی وارد نیویورک شدیم احساس کردیم که دو فضای منفی چه در میان دیپلماتها و البته بیشتر در میان رسانهها نسبت به ایران به وجود آورده اند؛ اولین فضا این بود که شایعه کرده بودند حوادثی که در آرامکو عربستان اتفاق افتاده از توان یمنیها و ارتش یمن خارج بوده و شبهه افکنی شروع کرده بودند که «چه کسی و از کجا این حادثه رخ داده است» و به دنبال این بودند که افکار عمومی و سیاسیون را دور این محور اتهامی هم در سازمان ملل و هم در رسانه ها جمع کنند.
روحانی ادامه داد: به نظر من در این زمینه هیئت ایرانی بیان بسیار روشن و کافی داشت ؛ از برخی سران اروپا که بیانیه داده بودند و به نحوی گفته بودند «ایران هم نوعی مسئولیت دارد» از آنها پرسیدم که به چه دلیل این حرف را میزنید و محکم به آنها گفتم من از شما مدرک می خواهم به من بدهید»؛ آنها به من گفتند «ما این جا مدارکی نداریم».
وی افزود: به آنها گفتم پس مدارک را برای ما بفرستید که مبنای شما چیست؛ آنها بیان کردند « بر اساس بررسی های کارشناسان ما توانمندی یمنی ها به تعبیر آنها حوثیها، کمتر از این عملیات است. وقتی به آنها گفتم که اگر فرضیه کارشناسان شما درست باشد، چه کسی این کار را کرده است؟ که در جواب گفتند ما نمی دانیم جهت آن شمال یا غرب بوده است.
روحانی گفت: با انتقاد از منطق و استدلال آنها سوال کردم که اطلاعات شما نسبت به حوثی ها چقدر است؟ اطلاعات شما نسبت به دشمنان یمن زیاد است چون اسلحه آنها را شما می دهید اما اینکه یمنی ها و حوثی ها تا چه میزان توانمند هستند اصلا خبر ندارید؛ وقتی شما اتهامی را متوجه جایی می کنید آیا معنایش را می فهمید؟ معنای این کار آشوب و شعله ور شدن فتنه و آتش در منطقه است. آنها پاسخی نداشتند.
وی گفت: به نظر من بسیار مهم بود که این توطئه که توسط آمریکا و عربستان و برخی کشورهای دیگر طراحی شده بود، بعد از توضیحاتی که داده شد بسیار کمرنگ شد و خوشبختانه برخی از مقامات کشورهای مهم از جمله روسیه و ترکیه به صراحت گفتند اتهام نسبت به ایران نادرست است این موضوع ضرورت داشت افکار عمومی و مجامع بین المللی آن را بدانند، و من این را برای دبیرکل سازمان ملل هم به تفصیل توضیح دادم.
د-انزوازدایی از ایران
روحانی در بدو ورود به تهران در خصوص تلاش های تیم ایرانی برای انزوازدایی از کشورمان گفت: ۱۵ ملاقات دوجانبه داشتیم و با کشورهای مختلف درباره مسائل مهم بحث کردیم؛ هیچ مقامی ندیدم که خروج آمریکا از برجام و فشار و تحریم آمریکا علیه ایران را محکوم نکند. همه آن ها بدون استثنا گفتند این کارها نادرست و غلط است و این موفقیت بسیار بزرگی برای ما است.
روحانی افزود: یکی از اهداف آمریکایی ها همیشه این بوده است که ایران منزوی باشد یعنی در ویزاها و فعالیتها فشار بیاورند برای اینکه ایران کمتر ملاقات کند و کمتر حرف بزند.
وی خاطرنشان کرد: در نیویورک امسال یکی از پر رفت و آمدترین و فعال ترین مراکز دیپلماسی محل اقامت هیات ایرانی بود هتلی که محل اقامت هیات ایرانی بود آن قدر رفت و آمد سیاسی بود که لحظهای نبود که یک رئیس جمهوری وارد شود و رئیسجمهوری دیگری خارج نشود گاهی در یک ترافیک چند مقام همه با هم صحبت می کردند.
وی گفت: در فرصت زمانی و در توانی که داشتیم توانستیم پیام و حرف پیام ملت ایران، مظلومیت و درد دل و حقانیت ملت ایران را برای جامعه جهانی توضیح دهیم.
اهمیت و مزایای منطقه ای تقویت اتحادیه اوراسیا
رییس جمهوری در روزهای هشتم تا نهم مهرماه برای شرکت در اجلاس سران اتحادیه اوراسیا به ارمنستان سفر کرد و در جایجای سفر در مورد اهمیت پیوستن ایران به این اتحادیه و تقویت آن سخن گفت که در محورهای زیر قابل طبقه بندی است.
الف-اهمیت تقویت اتحادیه اوراسیا
روحانی در هشتم مهر ماه سفر به ارمنستان برای شرکت در اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا را یک سفر عمدتا اقتصادی برشمرد و اظهارداشت: پیشرفت و قدرت اقتصاد یک کشور زمانی است که بتواند با اقتصاد جهانی رقابت کند. اگر قدرت رقابت نداشته باشیم، بقیه حرف است، باید توانی پیدا کنیم که قدرت اقتصادی داشته باشیم و این قدرت ما بتواند قابل رقابت باشد و پیوستن به این اتحادیه ، تمرین این قدرت اقتصادی در منطقه است.اگر در سطح منطقهای تمرین کنیم، برای رقابت بسیار بالاتر و مهمتر در سطح اقتصاد جهانی تمرین بسیار مهمی است.
رئیس جمهور پیوستن ایران به اتحادیه اوراسیا را فرصت بسیار خوبی برای تجار و بازرگانان و بخش اقتصاد دولتی برای توسعه رابطه تجاری با این ۵ کشور دانست و گفت: اتصال به این ۵ کشور مسیر را برای اتصال به اقتصاد مناطق دیگر هموار میکند؛ چون اینها خودشان به اقتصاد مناطق دیگر متصل هستند.
روحانی در سخنرانی خود در اجلاس اوراسیا در نهم مهر هم گفت: متأسفانه در نتیجه اقدامات مخرب آمریکا، امروزه شاهد ایجاد مشکلات فراوان در روابط اقتصادی کشورها، رشد روزافزون فقر، ناامنی، مهاجرت و کاهش رشد اقتصادی در جهان هستیم و استمرار این فضای تنشآلود، لطمات غیرقابل جبرانی را بهدنبال خواهد داشت. در چنین فضای توام با بیم و ناامیدی در نظام بینالملل، لاجرم نیازمند همکاریهای اقتصادی چندجانبه و منطقهای به موازات چندجانبهگرایی در نظام بینالملل هستیم. بنابراین همکاری جمعی و منطقهای در قالب اتحادیههای اقتصادی، تجاری و سیاسی مانند اتحادیه اقتصادی اورآسیا، سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو)، سازمان همکاری شانگهای و مجمع گفتگوی آسیایی (ACD) به عنوان مهمترین ابزارها در همگرایی اقتصادی ـ سیاسی منطقهای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران است.
ب-اهمیت پیوستن به اوراسیا برای ایران در شرایط کنونی
روحانی پیش از عزیمت به ارمنستان در هشتم مهر اظهار داشت: فکر میکنم این اولین بار در جمهوری اسلامی ایران است که وارد یک اتحادیه اقتصادی منطقهای می شویم؛ این اتحادیه اولین اتحادیهای است که وارد آن میشویم و از لحاظ اقتصادی مخصوصاً در این شرایط بسیار مهم است.
روحانی گفت : در شرایطی که آمریکاییها ظالمانه دنبال فشار و تحریم بر مردم ایران و تجارت جهانی ایران هستند، این قدم بسیار مهمی است؛ این کشورها ۱۸۰ میلیون جمعیت دارند و خود ما هم ۸۳ میلیون جمعیت هستیم و بنابراین، این ارتباط میتواند ارتباط مهمی باشد.
روحانی در دیدار «قاسم جومارت توقایف» رئیس جمهور قزاقستان در ۹ مهر هم گفت : آغاز همکاری ایران با اتحادیه اوراسیا زمینه بسیار مناسبی برای گسترش روابط اقتصادی اعضای اتحادیه با یکدیگر به ویژه در شرایط کنونی است.
ج-زیرساخت های ترانزیتی ایران برای پیوستن به اوراسیا مهیا است
روحانی پیش از عزیمت به ارمنستان با بیان اینکه امروز در جنوب و شمال کشور دارای بنادر خوبی هستیم، تصریح کرد: شرایط اقتصادی و منطقهای و ترانزیتی ما بسیار اهمیت دارد و امیدوارم قدم اقتصادی مهمی که برداشته میشود، آثار پربرکتی برای زندگی مردم و کارآفرینان و بخشیهای دولتی و غیردولتی داشته باشد.
روحانی در اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اورآسیا در ۹ مهر هم گفت: موقعیت جغرافیایی ایران امکان اتصال ترانزیتی قارههای اروپا و آسیا و کشورهای مختلف در غرب، شرق، شمال و جنوب را به همدیگر فراهم میسازد. ما علاقهمندیم از این موهبت برای کمک به توسعه پایدار و رشد کشورمان و همگرایی اقتصادی سایر کشورهای منطقه به بهترین نحو استفاده کنیم. در همین راستا با سرمایهگذاریهای عظیم، کریدورهای مختلف جادهای و ریلی برای تسهیل حمل و نقل ترانزیتی طراحی و اجرا شدهاند که از آن جمله میتوان به کریدور شمال – جنوب، کریدور خلیج فارس – دریای سیاه، کریدور پیش بینی شده در موافقتنامه عشقآباد، کریدورهای جاده ای و ریلی اکو و همچنین کریدورهای هوایی اشاره نمود. بنادر متعدد جمهوری اسلامی ایران در دریای خزر، خلیجفارس و حاشیه اقیانوس هند (به ویژه چابهار)، شبکههای جادهای و ریلی و آسمان امن ایران، امکان اتصال کشورهای همسایه به همدیگر و به سایر قارهها را فراهم میکند.
به گفته رییس جمهوری، اتحادیه گمرکی اورآسیا زمانی میتواند ظرفیتهای خود را تحقق ببخشد که در حوزه راهبردی حمل و نقل نیز به سمت همگرایی حرکت نماید، لذا پیشنهاد میشود کشورهای عضو این اتحادیه با تدوین راهبرد تسهیل ترانزیت اورآسیا، رویهها و مقررات ترانزیت، تردد متصدیان حمل و نقل و وسایل نقلیه باری و مسافری به قلمروهای همدیگر را از طریق طراحی و اجرای راهکارهای هوشمندانه تسهیل نموده و موانع را برای مبادلات بیشتر و روانتر به حداقل ممکن کاهش دهند.
رییس جمهوری افزود: جمهوری اسلامی ایران ظرفیتها و زیرساختهای گستردهای در مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی به ویژه در جنوب شامل منطقه آزاد چابهار و شمال کشور شامل امیرآباد در استان مازندران، انزلی در استان گیلان، منطقه آزاد تجاری ارس در آذربایجان شرقی ایجاد نموده و آماده ارائه تسهیلات و امکاناتی ارزشمند برای گسترش همکاریهای تجاری با اتحادیه اقتصادی اورآسیا است. به همین مناسبت از سرمایهگذاران اتحادیه اقتصادی اورآسیا دعوت مینمایم از توانمندیهای مذکور برای توسعه مناسبات فیمابین استفاده کنند.
به گفته رییس جمهوری، جمهوری اسلامی ایران با تصویب و لازم الاجرا نمودن یکی از جامعترین قوانین تشویق و حمایت از سرمایهگذاری خارجی، آمادگی دارد میزبان سرمایهگذاران و کارآفرینان اتحادیه اقتصادی اورآسیا و برگزاری نشستهای فرصتهای سرمایهگذاری درآینده نزدیک باشد. در این راستا از هرگونه همکاری با کشورهای عضو اتحادیه اورآسیا در حوزههای مالی و بانکی و سرمایهگذاری بویژه از طریق مکانیزمهای جدید و موثر استقبال نموده و پیشنهاد مینمایم کارگروه ویژهای جهت اجرایی نمودن ایده فرصتهای سرمایهگذاری مشترک در حوزه اوراسیایی توسط نمایندگان محترم دولتهای عضو اتحادیه و جمهوری اسلامی ایران تشکیل گردد.
د-مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا
بخش هایی از سخنان روحانی در اجلاس اوراسیا به تقبیح یکجانبه گرایی آمریکا اختصاص داشت.
روحانی در این زمینه گفت: نظام جهانی بر پایه چندجانبهگرایی و همکاریهای مشترک کلیه اعضای جامعه بینالمللی استوار است و همه کشورها به حکم تعهد و مسئولیت بینالمللی خود و در راستای حفظ صلح، امنیت، ثبات و نظم بینالمللی، موظف به مقابله با یک جانبه گرایی هستند.
به گفته رییس جمهوری، مقاومت و تقابل برخی از کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران با اقدامات خصمانه و یکجانبهگرایانه ایالات متحده آمریکا، باعث مواجه شدن این کشور با تحریمهای شدید و غیرانسانی شده است. آمریکا در سالهای اخیر با اعمال رویکرد یکجانبه و بیتوجهی به تعهدات، و توافقات بین المللی و زیر پا گذاشتن موافقتنامههای دوجانبه، بسیاری از کشورهای دیگر از جمله؛ چین و روسیه، همچنین تعدادی از متحدین خود را هدف قرار داده است. به اعتقاد ما، جامعه بینالمللی باید با اتخاذ تصمیمی قاطع و اقداماتی موثر با رویکرد خصمانه و یکجانبه گرایانه آمریکا مقابله نماید. اقدامات قهری امریکا و استفاده از دلار به عنوان یک سلاح، به تروریسم اقتصادی منجر خواهد شد و زندگی مردم عادی را هدف قرار خواهد داد.
ه-حمایت از توافق هسته ای
روحانی در ۲ هفته گذشته بارها از برجام و توافق هسته ای دفاع کرد و خواهان عمل به تعهدات هسته ای از جانب اروپایی ها شد.
روحانی در اجلاس اوراسیا گفت: اجرای برجام به عنوان الگوی کارآمدی از موفقیت دیپلماسی چندجانبه برای حل و فصل مسائل بین المللی، مستلزم اجرای کامل تعهدات متقابل از سوی همه امضاکنندگان آن میباشد و کلیه اعضاء سازمان ملل، متعهد به رعایت و نیز حمایت از اجرای مفاد آن میباشند.
رییس جمهوری افزود: جمهوری اسلامی از امضاءکنندگان توافق برجام انتظار دارد در راستای اجرایی شدن آن اقدام نمایند و در شرایط حساس کنونی علاوه بر نقش اعضای باقیمانده در برجام، حمایت سایر کشورها از این دستاورد چندجانبه جهت حفظ و ارتقای همکاریها، امنیت و ثبات منطقهای و بینالمللی ضروری است.
روحانی در دیدار با «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه در حاشیه اجلاس اوراسیا هم برجام را به عنوان الگوی کارآمدی از موفقیت دیپلماسی چندجانبه برای حل و فصل مسائل بین المللی دانست و تاکید کرد: موفقیت این توافق مستلزم اجرای کامل تعهدات متقابل از سوی همه امضاکنندگان آن و حمایت همه کشورها از اجرای مفاد آن است.
رئیس جمهور تصریح کرد که ایران از امضا کنندگان توافق برجام انتظار دارد در راستای اجرایی شدن آن اقدام نمایند و نقش مسکو در این زمینه حائز اهمیت است.
و- تبیین ابتکار صلح هرمز
ابتکار صلح هرمز مسایلی بود که در ۲ هفته گذشته بارها مورد تاکید رییس جمهوری قرار گرفت.
رییس جمهور در اجلاس اوراسیا در خصوص این طرح گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران حفظ صلح و ثبات در منطقه و از جمله خلیجفارس و تأمین آزادی و امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز است. حوادث اخیر، این امنیت را به شکل جدی در معرض خطر قرار داده است. امنیت و صلح در خلیج فارس، دریای عمان و تنگه هرمز با مشارکت کشورهای این منطقه تأمین میشود و همانگونه که در نشست سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطرح نمودم، همه کشورهایی را که از تحولات خلیجفارس و تنگه هرمز متأثر میشوند به «ائتلاف امید» یعنی «ابتکار صلح هرمز» Hormoz Peace Endeavor دعوت میکنم. هدف این ائتلاف ارتقای صلح، ثبات، پیشرفت و رفاه کلیه ساکنان تنگه هرمز و تفاهم متقابل و روابط صلحآمیز و دوستانه میان ایشان است. این ابتکار حوزههای مختلف همکاری مانند تأمین همگانی امنیت انرژی، آزادی کشتیرانی و انتقال آزادانه نفت و سایر منابع نسبت به کشورهای حوزه تنگه هرمز و فراتر از آن را در برمیگیرد.
روحانی در دیدار رئیس جمهور قزاقستان گفت: جمهوری اسلامی ایران خواهان امنیت و ثبات در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه است و به این منظور طرحی به نام ابتکار صلح هرمز را ارائه کرده تا با مشارکت کلیه کشورهای منطقه خلیج فارس و سازمان ملل، امنیت پایدار در منطقه برقرار شود. دکتر روحانی تصریح کرد :ایران خواهان امنیت کامل آبراهها و کشتیرانی آزاد در خلیج فارس ،دریای عمان و تنگه هرمز است.
روحانی در دیدار با نخست وزیر سنگاپور هم با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران خواستار صلح، امنیت و همکاری در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه است گفت: در این راستا طرح صلح هرمز را در سازمان ملل ارائه دادیم و امیدواریم کشورهای منطقه با همکاری یکدیگر در مسیر برقراری صلح و امنیت گام بردارند.
رییسجمهور تاکید کرد: معتقدیم مشکلات منطقه باید از مسیر سیاسی و گفتگو حل و فصل شود و اتخاذ رویکردهای نظامی کارساز نیست.
تقویت ارتباطات دوجانبه با کشورهای عضو اوراسیا
رییس جمهوری در حاشیه اجلاس اتحادیه اوراسیا با سران کشورهای عضو این اتحادیه دیدارهایی دوجانبه داشت و در این دیدارها به اهمیت و زمینه تقویت روابط دوجانبه تاکید کرد.
الف- ایران- ارمنستان
روحانی در دیدار «آرمن سر کیسیان» رئیس جمهور ارمنستان در روز ۸ مهر اشتراکات فرهنگی و تاریخی دو ملت را فرصت مناسبی برای برقراری روابط همه جانبه پایدار بین دو کشور دانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران و ارمنستان از ظرفیت ها و پتانسیل های گسترده ای در حوزههای مختلف از جمله انرژی ترانزیت و حمل و نقل، گردشگری و صنعتی برخوردار هستند که می توان از این ظرفیت ها در راستای منافع دو ملت بهره برداری کرد.
روحانی در دیدار «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان» هم گفت: تهران و ایروان در زمینههای مختلف اقتصادی به ویژه حوزه انرژی، ساخت نیروگاه های آبی، بادی و خورشیدی، حمل و نقل، ارتباطات، فناوری های نو، داروسازی و خدمات فنی مهندسی می توانند همکاری های سازنده ای به نفع ملت های خود داشته باشند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه تهران و ایروان در زمینه حمل و نقل، ارتباطات و ترانزیت از ظرفیتهای زیادی برای همکاری در سطح دوجانبه و منطقهای برخوردار هستند، گفت: همکاری دو کشور در بخش کریدور شمال به جنوب و اتصال دریای سیاه به خلیج فارس از طریق راه آهن و جاده ، به نفع دو ملت و ملت های منطقه بوده و می تواند جهشی در مناسبات - ایروان و سایر کشورهای منطقه ایجاد کند.
رئیسجمهور همچنین تسریع در اجرایی شدن توافقات دوجانبه و اهمیت توجه به مسایل زیست محیطی را مورد تاکید قرار داد و گفت :مناطق آزاد مرزی می تواند نقش بسیار مهمی در توسعه روابط دو کشور ایجاد کند و در این زمینه باید بخش خصوصی و کارآفرینان را برای سرمایهگذاری در این مناطق تشویق نماییم. دکتر روحانی همچنین ضمن اعلام آمادگی کامل جمهوری اسلامی ایران برای تامین نیازمندیهای ارمنستان در حوزه انرژی تصریح کرد: قرارداد تهاتر گاز و برق بین دو کشور می تواند در حوزه کالا و خدمات نیز توسعه یابد.
ب-ایران- قزاقستان
روحانی در دیدار «قاسم جومارت توقایف» رئیس جمهور قزاقستان در روز ۹ مهر با بیان اینکه ایران و قزاقستان همواره از روابط بسیار دوستانه و صمیمانه ای با یکدیگر برخوردار بوده اند، گفت: دو کشور ظرفیت های فراوانی در عرصه های مختلف اقتصادی برای افزایش سطح مناسبات و همکاری های دوجانبه دارند که باید این ظرفیت ها را در راستای منافع ملتهای خود هرچه بیشتر فعال سازیم.
رئیس جمهور همچنین همکاری ایران و قزاقستان در زمینه کریدور جنوب و شمال را بسیار حائز اهمیت دانست و گفت: اتصال ریلی دو کشور از طریق اینچه برون گام بسیار بزرگی بود و امروز از سواحل خلیج فارس تا چین خطوط آهن فعال است و بزودی اتصال راه آهن به بندر انزلی نیز می تواند فرصت جدید ترانزیتی بین دو کشور باشد.
روحانی اهمیت توافقنامه «اکتائو» در خصوص رژیم حقوقی دریای خزر را مورد تاکید قرار داد و گفت: این توافقنامه باید به نفع کشورهای ساحلی با دقت اجرایی و عملیاتی شود.
وی خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران برای همکاری کامل به منظور حفظ مسائل زیست محیطی دریای خزر و بهرهمندی کشورهای ساحلی از جاذبه ها و ظرفیت های گردشگری و اقتصادی این دریا آمادگی کامل دارد. دریای خزر باید دریای صلح و دوستی برای کشورهای ساحلی، بدون حضور هرگونه نیروی خارجی باشد.
ج- ایران-سنگاپور
روحانی روز نهم مهر در دیدار «لی هسین لونگ» نخست وزیر سنگاپور گفت: روابط اقتصادی دو کشور متناسب با ظرفیت های فراوانی که وجود دارد نیست و باید تلاش کنیم حجم مناسبات تجاری را به نقطه مطلوب برسانیم.
رئیس جمهور زمینه سازی و ایجاد شرایط مناسب برای فعالیت شرکت های خصوصی دو کشور را مورد تاکید قرار داد و گفت: بعد از برجام شرایط خوبی برای توسعه روابط و همکاری های اقتصادی ایجاد و باید با ابتکار عمل، شرایط مناسب تری را برای فعالیت کارآفرینان دو کشور با یکدیگر فراهم ساخت.
حمایت رییس جمهوری از نخبگان
دکتر روحانی در چهاردهم مهرماه در مراسم تجلیل از دانشآموزان مدالآور المپیادهای علمی جهانی سال، لزوم توجه به نخبگان جامعه در چند حوزه را مورد توجه قرار داد.
الف-کشف و مراقبت از نخبگان
روحانی با بیان اینکه معتقدم کشف استعدادهای درخشان باید در دوران پیش از مدرسه یعنی از پیشدبستانی و یا حتی دورههایی قبل از آن آغاز شود، خاطر نشان کرد: شکوفایی استعداد در انسانها، همواره یکسان نیست و باید فرایندمحور دیده و مدیریت شود، از اینرو باید در راستای حفظ و ماندگاری استعدادها در نخبگان برنامهریزی و تلاش داشته باشیم.
رئیس جمهور چگونگی محیط زندگی و تحصیل را در رشد استعدادها و تداوم شکوفایی آنها تأثیرگذار دانست و گفت: باید از نخبگان و استعدادهای درخشان کشور تا پایان دوره تحصیلشان مراقبت کنیم تا خدای ناکرده غبار ناامیدی بر درخشان بودن آنها نیفتد.
ب-بهره گیری از نخبگان در دولت
روحانی با اشاره به اینکه باید در مشاغل گوناگون و حساس کشور به دنبال جذب افراد نخبه باشیم، گفت: اگر نخبگان را در زمینههای گوناگون جذب کنیم، هزینههای اداره کشور پایین آمده و شرایط بهتری در راستای توسعه و پیشرفت ایجاد خواهد شد که امروز خوشبختانه در سیستم جذب از سوی سازمان اداری و استخدامی کشور نسبت به جذب نخبگان اقدامات خوبی صورت گرفته است.
رئیس جمهور با بیان اینکه استعداد و هوش ذاتی انسانها در زمینههای مختلف میتواند حرکت رو به توسعه و پیشرفت کشور را تسریع کند، افزود: امروز در دولت شاهد نظرات گوناگون از سوی برخی وزرا در حوزههای مختلف هستیم که نشان از آگاهی و جامعیت آنها نسبت به مسایل در بخشهای گوناگون است.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه تلاش دولت بهره گیری درست و مناسب از نخبگان در بخشهای مختلف است، افزود: یکی از اقدامات دولت در این راستا حمایت از شرکتهای دانشبنیان بوده که زمینه بسیار مناسبی برای آینده نخبگان بوجود خواهد آورد.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه نسبت به استفاده از نخبگان در وزارتخانهها و دستگاههای دولتی تأکید داریم، گفت: از نخبگان باید در حوزه مشاوره در وزارتخانهها و دستگاههای دولتی استفاده شود و طی زمان این افراد میتوانند حتی بالاترین مقام اجرایی را به دست آورند.
روحانی با توصیه به مدالآوران المپیادهای جهانی بر تلاش در زمینه ادامه مسیری که در پیش گرفتهاند خطاب به آنها گفت: همه دستگاههای دولت وظیفه دارند حامی و پشتیبان شما بوده و محیط رشد و شکوفایی را برای شما فراهم کنند.
تاکید بر خدمت رسانی به مردم
روحانی روز ۱۵ مهر در جلسهای با استانداران تهران، قم و البرز مساله خدمت رسانی به مردم در حوزه های مختلف را مورد تاکید قرار داد.
روحانی در مورد تلاش استانداران برای افزایش اشتغال گفت: با توجه به شرایط تحریم مردم با مشکلاتی مواجهاند و وظیفه مسئولین و بویژه استانداران این است که در کنار مردم باشند و برای حل مشکلات آنها برنامهریزی و تلاش کنند. استانداران باید در حمایت از تولید، در مسیر رفع مشکلات بنگاههای اقتصادی و افزایش میزان اشتغال بیش از پیش بکوشند.
روحانی بر هوشمندسازی شهرها برای تسریع و آسان نمودن اداره و مدیریت شهرها تاکید و گفت: دولت الکترونیک سریعتر باید کامل شود تا روند امور و رفع حل مشکلات مردم سرعت بیشتری یابد.
رئیس جمهور موضوع ساخت مسکن و اصلاح بافتهای فرسوده را یکی از سیاستهای اصلی دولت برشمرد و تاکید کرد: این طرح باید در استانها مورد توجه قرار گیرد و زمینهای دولتی باید در پیشبرد این طرح مورد استفاده قرار گیرند.
روحانی با بیان سرمایه گذاریهای کلان دولت طی ۶ سال گذشته در حوزه حمل و نقل گفت: توسعه حمل و نقل به ویژه ریلی و جادهای برای دولت مهم است و از جمله پروژههای مرتبط با اتوبانهای شهرهای اطراف تهران و استانهای مجاور باید هر چه سریعتر تکمیل شوند.
رئیس جمهور اهمیت حفظ محیط زیست و توجه به صنعت گردشگری را بار دیگر مورد تاکید قرار داد و اظهارداشت: محیط زیست در تمام کشور و بویژه شهرهای بزرگ از جمله تهران بسیار مهم است و در همین موضوع پسماند و فاضلاب تهران باید هر چه سریعتر ساماندهی شود.
اظهارات رییس جمهوری در مورد وزارت اطلاعات
روحانی روز ۱۶ مهر ماه در دیدار وزیر، معاونین و مدیران ارشد وزارت اطلاعات، محورهای مختلفی را مورد توجه قرار داد.
الف-ارکان و وظایف وزارت اطلاعات
روحانی در این دیدار گفت: مجموعه وزارت اطلاعات از مهمترین دستاوردها و سرمایه های نظام اسلامی است و اینکه بر اساس قانون اساسی، تنها دستگاه اجرایی است که وزیر آن باید مجتهدی عادل باشد؛ یعنی متشرع بودن کارکنان و نیز شرعی و عادلانه عمل کردن وزارت اطلاعات اولین و محوری ترین رکن فعالیت این دستگاه است.
روحانی قانونی و نظارت پذیر بودن را رکن دوم فعالیت وزارت اطلاعات دانست و ادامه داد: اینکه قانونگذار بعد از بحث های فراوان به این نتیجه رسید که دستگاه اطلاعاتی کشور باید در قالب وزارت و درون دولت شکل گیرد، نشانه این است که این دستگاه علاوه بر نظارت خداوند و مردم، نظارت رئیس جمهور به عنوان منتخب مردم؛ مجلس و سایر ارکان قانونی کشور را بر خود پذیرفته است.
رئیس جمهور تصریح کرد: مردمی بودن و جامعه محور عمل کردن سومین رکن فعالیت در مجموعه وزارت اطلاعات است.
رویکرد وزارت اطلاعات نیز بایستی ایجاد و استحکام «جامعه امن» و پرهیز از جامعه امنیتی باشد.
رئیس شورای عالی امنیت ملی، ماموریت اصلی وزارت اطلاعات را حفظ نظام، کشور، امنیت ملی و منافع مردم دانست و افزود: وزانت، استحکام و تجربه در امور اطلاعاتی و امنیتی از ویژگی های ممتاز وزارت اطلاعات در مقایسه با سایر دستگاههاست.
ب-وظایف وزارت اطلاعات در تسهیل فضای کسب و کار
رئیس جمهور در دیدار با وزیر، معاونین و مدیران ارشد وزارت اطلاعات به تحلیل شرایط اقتصادی پرداخت و گفت: علیرغم دشمنی های بی سابقه علیه ملت ایران، طی ماههای اخیر شاخص های مهم اقتصادی بهبود یافته و نقش وزارت اطلاعات در این زمینه برجسته بوده است.
روحانی تاکید کرد: ایجاد امنیت در فضای کسب و کار و سرمایه گذاری، از سرمایه و فناوری مهمتر است و نقش آفرینی وزارت اطلاعات در مقطع خطیر جنگ اقتصادی علیه کشور و تحریم ها، در حفظ و ارتقای فضای امن در حوزه کسب و کار و سرمایه گذاری باید ادامه یابد.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با اشاره به اینکه بحمدالله نگرانی مهمی در حوزه های سیاسی و امنیتی در کشور نداریم، افزود: توجه به حل مشکلات اقتصادی مردم، شادابی و سالم بودن عرصه فعالیت های فرهنگی و مقابله با هر گونه شکاف و گسل اجتماعی مهمترین نیاز امروز کشور است که وزارت اطلاعات سهم برجسته ای در تامین آن دارد.
ج-فضای مجازی
روحانی در دیدار وزیر، معاونین و مدیران ارشد وزارت اطلاعات ضمن تحلیل زوایای مختلف، فرصت ها و تهدیدهای فضای مجازی به عنوان یک واقعیت مهم در جهان امروز، گفت: وظیفه بزرگ وزارت اطلاعات این است که در دنیای دیجیتال به کشف حقایق بپردازد و با ارائه اطلاعات و تحلیل های راهبردی و آینده پژوهانه، دیده بان صادق و دقیق مسوولین کشور باشد.
انتخابات و نظارت استصوابی
انتخابات و نظارت استصوابی از دیگر محورهای مورد توجه رییس جمهوری در هفته های گذشته بود. رییس جمهوری در جلسه هیأت دولت در ۱۷ مهر ماه، با اشاره به ضرورت هوشیاری نسبت به برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی در ماههای آینده به عنوان یک حرکت بزرگ سیاسی در کشور، گفت: همه آنهایی که مسئول اجرا و نظارت هستند، باید کاری کنند که نشاط سیاسی مردم افزایش پیدا کند.
رئیس جمهور با بیان اینکه پیروزی این جناح و یا آن جناح مهم نبوده، بلکه باید اجازه دهیم، ملت پیروز شود، تأکید کرد: باید بگذاریم همه جناحها، احساس پیروزی کنند؛ باید به همه فرصت دهیم تا در این اجتماع شرکت کنند.
بهترین مجلس در طول تاریخ انقلاب اسلامی مجلس اول بود؛ در آن مجلس، نظارت به این شکل وجود نداشت و حتی شورای نگهبان و این همه دفاتر نظارتی وجود نداشت و همه از جناحهای مختلف آمدند و ثبت نام کردند؛ حتی منافقین هم در آن انتخابات ثبت نام کردند. همچنین گروههایی مانند دفتر هماهنگی، نهضت آزادی و جبهه ملی نیز ثبت نام کردند و بهترین انتخابات و بهترین مجلس ثمره آن بود.
رئیس جمهور اظهار داشت: نباید اینقدر سختگیری کرده و فشار بیاوریم و فکر کنیم هر چه این فیلتر را تنگتر کنیم، نتیجه مثبتتری خواهد داشت.
روحانی افزود: مردم خودشان خوب میفهمند و بهترین ها را انتخاب میکنند. بویژه در انتخابات مجلس شورای اسلامی که عمدتاً محلی بوده و مردم کاندیداها را بهتر میشناسند و انتخاب میکنند.
رئیس جمهور اظهار امیدواری کرد در انتخابات آینده همه به نشاط سیاسی رسیده و با برگزاری انتخابات خوب بار دیگر آمریکا و دشمنان ملت ایران شکست حتمی بدهیم.
مردم آمریکا را شکست دادند
روحانی روز چهارشنبه ۱۷ مهرماه در جلسه هیأت دولت گفت: ملت بزرگ ایران با مقاومت، نشاط، کار و تلاش و فداکاری حداکثری توانستند تحریم حداکثری و تروریسم اقتصادی را شکست دهند . مردم ایران در این یکسال و نیم گذشته کمر دولت آمریکا را شکستند و هیچ تردیدی وجود ندارد که امروز قدرت ایران از هر زمان دیگر بیشتر است.
روحانی با اشاره به اینکه دوست و دشمن به قدرت ، صبر و ایستادگی مردم ایران اعتراف میکنند، خاطر نشان کرد: دنیا در برابر این ایستادگی ملت ایران ، دچار اعجاب است؛ ۸۳ میلیون نفر مردم ایران دست به دست هم دادند و در برابر قدرتها بویژه آمریکا و صهیونیسم ایستادگی کردند و امروز بهترین امنیت، شرایط و روحیه در کشور وجود دارد.
رئیس جمهور افزود: البته مردم از لحاظ اقتصادی دچار مشکلاتی هستند که همه باید دست به دست هم داده و در راستای کاستن از مشکلات مردم تلاش کنیم.
بیان دستاوردهای دولت
بخشی از اظهارات روحانی در روزهای گشته به بیان دستاوردهای دولت در حوزه های مختلف اختصاص داشت.
روحانی روز ۱۷ مهرماه در جلسه هیأت دولت با بیان اینکه امروز همه آمار و ارقام و علامتها نشان میدهد که مردم حتی در مشکلات اقتصادی هم قادر به حل مسایل و کاهش مشکلات هستند، گفت: اینکه بانک مرکزی اعلام میکند، تولید صنایع بورسی که نیمی از صنایع کشور را تشکیل میدهد در شهریور ماه ۱٫۲ درصد رشد مثبت داشته است، موضوعی بسیار مهم و به معنای آن است که فشار حداکثری در هم شکسته است.
رئیس جمهور ادامه داد: اینکه بانک مرکزی در ۶ ماه نخست سال قادر بوده ۱۹ میلیارد دلار برای واردات اجناس و کالاهای مورد نیاز کشور اختصاص داده که ۸٫۲ میلیارد دلار آن مربوط به کالاهای اساسی بوده، آماری مثبت و قابل توجه است.
روحانی اظهار داشت: امروز در شرایطی قرار داریم که انبارها در بندرگاهها پر بوده و این تحرک و جنب و جوش بنادر و گمرکات کشور بزرگترین علامت شکست آمریکا در این فشار بیرحمانه و غلط نسبت به ملت ایران است و امروز در شرایطی قرار داریم که میتوانیم در بخش اقتصادی گامهای مثبتی را برداریم.
رئیس جمهور با بیان اینکه امسال پول خرید تضمینی گندم را زودتر از سالهای گذشته به کشاورزان پرداخت کردیم، تصریح کرد: اگر دولت کارآمد نیست و وضع خوبی ندارد، باید امسال در شرایط فشار این پول را دیرتر به کشاورزان میدادیم اما امسال زودتر از هر زمان دیگر آن را پرداخت کردیم.
روحانی افزود: اینکه در بخش عمرانی توانستیم در ۶ ماهه نخست امسال ۲۹ هزار میلیارد تومان ، هزینه و سرمایهگذاری کنیم به معنای قدرت جمهوری اسلامی ایران و پیروزی این ملت در مسیری است که در آن حرکت میکند.
رئیس جمهور ادامه داد: براساس آماری که وزارت نیرو ارایه کرده تا پایان سال جاری هر هفته یک پروژه مهم، آب یا برق در سطح کشور افتتاح خواهد شد که جمعاً ۲۲۷ پروژه با ارزش بیش از ۳۳ هزار میلیارد تومان است؛ یعنی در هر استان بیش از هزار میلیارد تومان طرح تنها در بخش آب و برق افتتاح خواهد شد که این به معنای موفقیت ملت و کارآمدی دولت و نظام است.
روحانی اظهار داشت: تا پایان سال علاوه بر سدهایی که در ۶ ماهه اول امسال افتتاح شده، ۱۰ سد دیگر نیز در کشور به بهرهبرداری خواهد رسید؛ همچنین ۲۶ هزار هکتار شبکه آبیاری و زهکشی در کشور تا پایان سال انجام میشود و به ۱۱۲۴ روستا آبرسانی بهداشتی صورت گرفته و ۲۹ تصفیهخانه فاضلاب و ۱۲ تصفیهخانه آب شرب افتتاح شده و ۳ هزار مگاوات به تولید برق نیروگاهی کشور اضافه میشود.
رئیس جمهور ادامه داد: این در حالی است که سالانه حدود ۱۷۰۰ مگاوات به تولید برق کشور اضافه میشده و در دولت یازدهم و اوایل دولت دوازدهم تقریباً به طور متوسط حدود ۲ هزار مگاوات بوده است و اینکه ۳ هزار مگاوات برق تولید میشود به معنای توسعه و قدرت ما است.
روحانی با بیان اینکه آمارها و شاخصهایی که مرکز آمار ایران در موضوع اشتغال در تابستان امسال نسبت به سال گذشته اعلام کرده ارزشمند و حائز اهمیت است، گفت: براساس این آمار مشارکت مردم افزایش و نرخ بیکاری ۱٫۸ درصد نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرده است.
رئیس جمهور ادامه داد: در تابستان سال گذشته افراد شاغل در کشور ۲۳ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر بودند که این رقم در تابستان ۹۸، ۲۴ میلیون و ۷۵۰ هزار نفر است که این آماری افتخارآمیز است. یعنی در طول این یکسال ۸۴۳ هزار اشتغال در کشور ایجاد شده و این آمار براساس معیارهای جهانی در زمینه اشتغال است.
روحانی افزود: براساس همین آمار نرخ بیکاری در تابستان گذشته ۳ میلیون و ۳۵۰ هزار نفر بوده که امسال ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر است و نشان میدهد که ۴۵۰ هزار نفر از بیکاری باقیمانده از گذشته از بین رفته است.
رییس جمهوری در روز چهاردهم مهر ماه و در جلسه هیات دولت هم با اشاره به آخرین آمار رسمی اشتغال در کشور اظهار داشت: خوشبختانه وضعیت اشتغال نسبت به بهار و تابستان سال گذشته بهبود پیدا کرده است؛ به طوری که جمعیت شاغل ما اکنون نزدیک به ۲۵ میلیون نفر بوده و از طرف دیگر آمار بیکاران به زیر سه میلیون رسیده است.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به اینکه اشتغال در هر سه بخش صنعت، کشاورزی و خدمات رشد داشته است، از همه دستگاهها و بخش های مسوول در کشور به خاطر کاهش نرخ بیکاری در همه گروه های سنی تشکر و قدردانی کرد.
بیان مواضع منطقه ای ایران
روحانی در جلسه ۱۷ مهر هیات دولت به بیان صریح مواضع ایران در مورد مسایل منطقه پرداخت و با بیان اینکه دولت ترکیه نسبت به مرزهای جنوبی خود نگرانیهایی دارد و حق آنهاست که این نگرانیشان برطرف شود، گفت: معتقدیم باید راه و شیوه درست در این مسیر انتخاب شود.
روحانی افزود: در اجلاس سران سه کشور ایران، روسیه و ترکیه به صراحت اعلام کردیم که راهحل امنیت در مرزهای شمالی سوریه و جنوب ترکیه تنها با حضور ارتش سوریه امکانپذیر است و ما باید همه زمینهها را برای حضور ارتش سوریه در این مناطق فراهم کنیم و دیگر کشورها نیز باید کمک کرده و آمریکاییها از این منطقه خارج شوند و کردها نیز در این منطقه که در حقیقت کشور خودشان است در کنار ارتش سوریه قرار بگیرند.
رئیس جمهور تصریح کرد: شیوهای که امروز انتخاب شده و توافقاتی که در پشت پرده صورت گرفته به نفع منطقه نخواهد بود و ما از کشور دوست و برادر خود ترکیه و دولت این کشور میخواهیم که در این گونه امور دقت و حوصله بیشتری به خرج داده و در مسیری که انتخاب شده، تجدیدنظر کند.
روحانی تأکید کرد: معتقدیم این راهی که انتخاب شده برای منطقه راهی مناسب و خیر نیست چرا که امروز در شرایطی قرار داریم که باید در منطقه آرامش برقرار بوده و آوارگان سوری، سریعتر به کشورشان بازگردند.
رئیس جمهور ادامه داد: امروز موضوع اصلی، شمال سوریه و شرق فرات نیست، بلکه مشکل اول در منطقه ادلب است که همه تروریستها در آن منطقه جمع شدهاند و امیدواریم کشورهای منطقه در این زمینه کمک کرده و دولت ترکیه نیز در این راستا دقت بیشتری را داشته باشد که با مشکلی جدید در منطقه مواجه نشویم.
راهپیمایی اربعین
رئیس جمهور در جلسه ۱۷ مهر هیات دولت در خصوص مراسم راهپیمایی اربعین گفت: امروز خوشبختانه فضایی ایجاد شده که مردم این حرکت عظیم معنوی را با هوشیاری و بیداری انجام میدهند و علاوه بر شور و حرکت عظیم مردمی از لحاظ معنوی یک ترکیبی میان ملتهای عاشق خاندان رسالت ایجاد کرده، بویژه این حرکت قرابت نزدیکی را میان دو ملت ایران و عراق بوجود آورده است و اتفاقی مانند آنچه میان مهاجران و انصار روی داد در این حرکت به چشم میخورد.
روحانی با تجلیل از محبت و پذیرایی مردم عراق نسبت به زوار امام حسین(ع) که همواره وجود داشته و در این ایام متبلور میشود، گفت: خوشبختانه امسال با تلاش دولت و حذف روادید تسهیلات خوبی در سفر مردم به عراق برای حضور در این اجتماع بزرگ بوجود آمده است.
رئیس جمهور تأکید کرد: این اجتماع بزرگ دل آمریکاییها و صهیونیستها را میلرزاند و آنها را مرعوب میکند؛ حضور میلیونی مردم با عشق و علاقه در هر شرایطی در این اجتماع عظیم، یک قدرتنمایی بزرگ سیاسی، فرهنگی و معنوی به شمار میرود.
روحانی ادامه داد: خوشبختانه همه دستگاهها به خوبی در این مسیر همکاری و تلاش میکنند و افتخار دارند که بتوانند در این راه گامی بردارند.
رئیس جمهور اظهار داشت: در این ایام یک نمایش بزرگ و حماسه کربلاییها، مجاهدین راه خدا و عاشقان خاندان رسالت در کربلا شکل میگیرد و این نشأت گرفته از رحمت و لطف خداوند است.