هادی خانیکی روز شنبه در نشست خبری همایش علمی پژوهشی "طالقانی و زمانه ما" اظهار کرد: این همایش به مناسبت چهلمین سال رحلت آیت الله سیدمحمود طالقانی برگزار میشود که به دلیل تقارن با عاشورا و تاسوعا تصمیم گرفتیم این مراسم همزمان با سالگرد آزادی وی از زندان برگزار شود.
وی یادآورشد: افکار طالقانی برای نسل جدید مورد نیاز است چون هر ملتی نیازمند حافظه تاریخی است و هیچ ملتی بدون انباشت تجربه و حافظه تاریخی نمیتواند خود را پیدا کند.
خانیکی یادآور شد: بخشی از داشتههای هر ملتی سرمایههای نمادین آنهاست چون منجر به همبستگی ملی و بالا بردن فهم و ادراک بیشتری می شود. این کار توسط پیشگامانی انجام شده که آیت الله طالقانی یکی از آنهاست.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: مرحوم امام (ره) نقش پدری برای مرحوم طالقانی در اجتماع قائل بودند زیرا او در ایجاد همگرایی نقش کم نظیری داشت.
وی با بیان اینکه اکثر انقلابیون نسبت به افکار و اندیشه های آیت الله طالقانی نظر مثبتی داشتند، خاطرنشان کرد: دلیل این نظر مثبت وسعت دیدگاه وی در همه اقوام، گروههای سیاسی و عقاید و دستهبندی های موجود در ایران بود. آیت الله طالقانی به گفت وگو مصداق عینی داد.
خانیکی ادامه داد: سن و سال آیت الله طالقانی را از ارتباط با همه اقشار از زنان، کودکان، جوانان و همه طبقات باز نمی داشت و کسانی که درحصار خود محبوس مانده بودند با دریچه ای که آیت الله طالقانی باز کرده بود با هم و با انقلاب ارتباط گرفتند.
وی، طالقانی را یک انقلابی تمام عیار و درعین حال اهل تسامح و مامنی برای جامعه عنوان کرد و افزود: افکار او نیازمند بازخوانی است که امیدوارم توسط این همایش و مقالات وارده، این سرمایه در محدوده زمانی خود نماند چرا که او متعلق به همه ادوار است.
خانیکی در پاسخ به این پرسش ایرنا که چه ابعادی از زندگی و افکار آیت الله طالقانی به نسلهای بعدی منتقل نشده است، گفت: قصد نداریم با شیوه تبلیغاتی شخصیتی بسازیم که غیرواقعی باشد. نسل امروز به لحاظ سلیقه و گرایش نسبت به گذشته تغییرات زیادی کرده است. میتوانیم بگوییم طالقانی که ما دیدیم کسی است که برای نسل امروز جامعه ما جایش خالی است.
خانیکی اضافه کرد: هر چند شاید انقلابی بودن و تسامح و تساهل پارادوکس به نظر آید اما او در عین انقلابی بودن اهل مدارا و رواداری بود.
این استاد دانشگاه بیان کرد: وی در روزهای اول انقلاب اینقدر وجاهت و اعتبار داشت که پزشکان و کارکنان امیراعلم اسم آن بیمارستان را به نام آیت الله طالقانی تغییر دادند ولی بعد از چند ساعت پیام داد که اسم من را بردارید. این ویژگی کسی است که به نهادهای جامعه اعتبار ببخشد و این خیلی مهم است.
وی افزود: دفاعی که از حقوق زنان و اقوام و همه طبقات اجتماعی می کرد تفاوت آیت الله طالقانی را نسبت به هم نسلان او نشان میدهد.
همایش «طالقانی و زمانه ما» روزهای ۲۱ و ۲۲ آبان ماه سال جاری به مناسبت چهلمین سالگرد درگذشت طالقانی در تالار قلم کتابخانه ملی در چهار نوبت صبح و بعداز ظهر برگزار می شود.
در نشست امروز هادی خانیکی، محسن آرمین، حسین رفیعی، اعظم طالقانی، مقصود فراستخواه، محمد مهدی جعفری و هاشمآغاجری به عنوان اعضای کمیته علمی همایش طالقانی و زمانه ما معرفی شدند.