به گزارش ایرنا، طبیعت در این سرزمین رویایی همه زیبایی های بهشت گونه خود از جنگل هایی با گونه های گیاهی و جانوری متفاوت،کوهپایه های پهناور،غارهای دیدنی،آبشارهای پرآب و رودخانه خروشان را در خود به ودیعه گذاشته تا گردشگران با گام نهادن در این طبیعت آرامشی وصف ناشدنی را تجربه کنند.
آنچه گردشگری در کوه خامی را خاص کرده پیوند جاذبه های تاریخی با جلوه های زیبای طبیعی در یک منطقه با هم است.
گوش جان سپردن به نغمه پرندگان و شرشرآب آبشارها و چشمه ها در این مکان دنج آرامشی وصف ناشدنی به انسان می دهد و اینجا به راستی یادآور این شعر شاعر شیرین سخن پارسی گوی ایرانی حافظ شیرازی است،آنجا که می گوید: برآن نقاش قدرت آفرین باد - که گرد مه کشد خط هلالی
در این خطه از جنگل های زاگرس طبیعت همه زیبایی ها را در خود جای داده نگاهی به طبیعت از درختان کوچک و بزرگ تا کوه،دشت و صحرا جلوه ای بی نظیر از قدرت خداوند بی همتا در این تفرجگاه بی نظیر است.
کوه خامی با سه هزار و ۲۰۰ متر ارتفاع از بلندی های رشته کوه زاگرس است که ۱۰ قله بیش از سه هزار متری دارد.
غارها، درخت سرو لار، رودخانه خروشان،آبشار دائمی، درختان انبوه، تپه ماهورهای گوشه ای از طبیعت هزار رنگ کوه خامی و دامنه های آن است که به دلیل آب و هوای مطبوع در فصل پاییز بهترین جاذبه گردشگری جنوب کهگیلویه و بویراحمد و در مناطق گرمسیری این استان است.
قله سرون،بازگه، کل ول ۱ و ۲ از قله های این کوه استوار است که که در جنوب استان کهگیلویه و در غرب شهر باشت قرار دارد.
آبشار دائمی
آبشاری دائمی کوه خامی در مسیر جاده باشت به چرام و در کنار روستای تلچگاه شکوه زیبایی های آفرینش را به تصویر کشیده است.
این آبشار در منطقه ای بنام «تنگ برا» قرار گرفته که پوشیده از درختان بلوط، بیشه زارهای مورد،چشمه سارها و رودخانه زیباست.
آبشار خامی باشت پس از حدود سه ساعت کوهپیمایی در میان دره ای زیبا هر بیننده ای را شگفت زده می کند.۲ چشمه با نام های دو پیردل و چشمه سرد جلوه خاصی به این منطقه داده است.
در کنار زیبایی های کوه خامی انواع پرندگان از جمله کبک ، تیهو و انواع کبوتر کوهی مانند گاهک،کریش و برچی زینت بخش آسمان آبی این منطقه است.
حیوانات درنده ای همچون پلنگ، خرس،گراز، کفتار و جانورانی مثل روباه و جوجه تیغی و بز کوهی نیز در کوه خامی زندگی می کنند.
منطقه خامی رویشگاه گیاهانی با خواص دارویی مثل پونه کوهی ،آویشن، ریواس، جاشیر، چویل، گل شیپوری و بن سرخ است.
گیاهی به نام محلی اوشنم هم در کوه خامی می روید که در گذشته به عنوان پاک کننده بخصوص در شست و شوی لباس کاربرد داشته است.
در کنار درختان بلوط که بارزترین نماد جنگلی در کوه خامی به شمار می رود درختانی همچون کیکم، پسته وحشی ،کلخنگ، ارزن ، بادام ، زالزالک و تاگ وجود دارد.
در کنار این درختان زیبا درخت شگفت انگیز دیگری به اسم (وول) وجود دارد که به گفته ساکنان محلی وقتی که عمرش به پایان می رسد خود بخود آتش می گیرد.
هر ساله کوهنوردان و گردشگران زیادی از سراسر استان کهگیلویه و بویراحمد و استان های هم جوار به کوه خامی می آیند تا نظاره گر مناظر دلفریب و چشم اندازهای زیبای پاییزی آن باشند.
کوه خامی دارای ایستگاه ها و استراحتگاه هایی برای کوهنوردان از جمله «گو ونا»،«اونو» و «بازگه» است.
بازگه زیباترین نقطه کوه خامی است که آخرین نقطه ییلاقی برای ساکنان منطقه محسوب می شود .از مهم ترین چشمه ساران کوه خامی می توان به چشمه موری کش،او کمپ ،پیورو، چشمه اونو و کل کوزر یاد کرد که چشمه موری کش از بیشترین آب در تمام فصول سال برخوردار است.
علاوه بر این کوه خامی دارای تنگه هایی است که مانند یخچال های کوهستانی عمل می کنند و در تمام فصول سال برف را در خود نگه می دارند.
درخت سرو باشت
درخت سرو ۲۷۷۰ ساله روستای لار و محوطه های تاریخی اطراف آن یکی دیگر از زیبایی های طبیعی همراه با آثار تاریخی دامنه های کوه خامی است.
درخت سرو لار که ۴۰ متر طول و هفت متر عرض دارد پس از کاوشهای باستان شناسی متخصصان و نمونه برداری آن در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران بهعنوان یکی از نادرترین و کهنترین آثار طبیعی کشور معرفی شد.
این اثر طبیعی در کنار یک آتشکده و گورستان در نزدیکی روستای لار باشت قرار دارد.آتشکده و گورستان متعلق به دورههای کهن و یادگاری از آیینهای زرتشتی است که پس از سالها هنوز بقایای آن باقی مانده است.
این روستا یکی از قدیمیترین روستاهای استان کهگیلویه و بویراحمد است که برخی از تاریخ نویسان آن را به عنوان پایتخت قشلاقی هخامنشیان معرفی کردهاند.
شاه بهرام باشت
روستای شاه بهرام با وجود جنگل های پوشیده از درختان بلوط، بنه، کلخنگ، زبان گنجشک و انواع بادام ، یک غار به طول ۲۰۰ متر و قرار گرفتن در مجاورت رودخانه از زیباترین جلوه های روستاگردی در این دیار است.
منطقه گردشگری رود رونه
ساحل زیبای رود رونه در شهرستان باشت با محیطی مفرح، طبیعتی زیبا و آب و هوایی دلپذیر چون بهشتی گمنام در جنوب ایران است.
این منطقه که آمیزه ای ازجنگل های بلوط و بادام، صدای شرشر آب و بناهای تاریخی آن منظره ای بدیع ، بکر و رنگین کمانی از جاذبه های طبیعی است در جنوب کهگیلویه و بویراحمد و در ۱۰ کیلومتری غرب شهر باشت قرار دارد.
آب خنک و گوارای رود رونه در سایه دلنشین درختان گردو، انگور، انجیر و توت وحشی و رایحه خوش بوته های پونه سردسیری استراحت گاهی بی بدیل برای مسافران مهیا کرده است.
وجود غاز بزرگ معروف به اشکفت میر محمد ظاهری که در بلندی یکی از دیگر جاذبه های تاریخی و گردشگری این منطقه است تکمیل کننده جاذبه های طبیعی دامنه های کوه خامی است.
اشکفت برابر با وسعتی به اندازه برپایی بیش از ۳۰ چادر مسافرتی در کنار چشمه آب گوارا این منطقه را به بهشت گمشده طبیعت گردی تبدیل کرده است.
گردشگری در کوه خامی به تمام معنا سفری خاطره انگیز برای طبیعت دوستان اما به دلیل وجود پوشش غنی گونه های گیاهی و جانوری صیانت از طبیعت باید مورد توجه ایرانگردان این خطه باشد.
خاموش کردن بقایای آتش و جمع کردن زباله ها باعث ماندگاری این گنجینه بزرگ برای بهره وری طبیعت دوستان در فصل بهار خواهد شد.
اقامتگاه بومگردی غریب در باشت
وجود کلبه سنتی،عرضه غذاهای سنتی،نوشیدنی های محلی، نان محلی و دمنوش های گیاهی با سبزی های معطر کوهی استراحتگاهی رویایی برای طبیعت دوستان جاذبه دیدنی و طبیعی کوه خامی مهیا کرده که باید رفت و تجربه کرد که گفته اند شنیدن کی بود مانند دیدن.
زیرساخت هایی مانند کلبه محلی برای تورگردانان، امکاناتی مانند اسب سواری، سفر با نیسان و راهنمای بومی از جمله امکاناتی است که می تواند زمینه سفری بهتر را در این منطقه فراهم کند.
خوراکی هایی مانند عسل کوهی،تخم مرغ محلی،کره محلی و انواع نان شامل نان شل شلی، نان تیری، نان برکو، نان زیرچاله می تواند وعده های صبحانه های به یادماندنی برای مسافران با سلیقه های مختلف عرضه کند که فرصتی برای چشیدن غذاهای اصیل ایرانی است.
دمپخت گوشتی، آبگوشت، آش ماست و انواع پلو با سبزی های معطر از دیگر غذاهای محلی کهگیلویه و بویراحمد که در سفره خانه های این استان از جمله شهرستان باشت عرضه می شود.
آجیلهای محلی با ترکیبی از مویز، گندم برشته، کلخنگ، کنجد که در برخی مناطق عرضه می شود بهترین میان وعده برای سفر به یادماندنی گردشگران به باشت است.
گردنه شلال دون، کلگه امیر شیخی، پل تاریخی بریم، بنای تاریخی دوگور دوپا، مجموعه تاریخی چهار صفه خان احمد و اشکفت شاه پیچاب از مهمترین جاذبه های گردشگری شهرستان باشت است.
شهرستان باشت در جاده ارتباطی شیراز به جنوب کشور یکی از قطبهای اصلی گردشگری در کهگیلویه و بویراحمد است.
این شهرستان با داشتن ۱۴ جاذبه طبیعی، تاریخی و مذهبی هر سالیانه میزبان افزون بر ۵۰۰ هزار ایرانگرد و جهانگرد است.
باشت در ۱۱۰ کیلومتری یاسوج مرکز کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.
۸۱۴۳/۱۶۶۲