حجتعلی شایانفر شامگاه شنبه در دومین همایش آموزشی - تخصصی مدیریت بحران ویژه سیلاب در بردسکن افزود: در پی خسارتهای سیلاب، سه هزار و ۱۸۰ واحد مسکونی در خراسان رضوی احداث و تعمیر می شود که از این تعداد ساخت ۵۴۱ واحد و تعمیر ۲۰۰ واحد با اعتبار حدود ۳۰۰ میلیارد ریال مربوط به شهرستان بردسکن است.
وی اضافه کرد: امسال هزار و ۱۷۰ میلیارد ریال کمک بلا عوض به کشاورزان و هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال تسهیلات به بخش کشاورزی پرداخت میشود اما از سال بعد خسارتها فقط باید از طریق بیمه پرداخت شود.
مدیر کل دفتر مدیریت بحران خراسان رضوی با بیان اینکه خشکسالیهای دو دهه گذشته موجب غفلت از خطر سیلاب شد گفت: خشکسالیها از سال ۷۸ برای ما نه تنها غفلت ایجاد کرد بلکه بسیاری از اقدامات لازم را انجام ندادیم حال آن که باید تفکر خود را از دفع سیلاب به مدیریت و مهار سیلاب تغییر دهیم.
شایان فر افزود: سال زراعی گذشته سال پربارشی بود به طوری که در استان خراسان رضوی ۳۲۴ میلیمتر باران بارید که نسبت به سال قبل آن ۱۴۰ درصد و نسبت به متوسط بلند مدت که حدود ۲۰۰ میلیمتر بود ۶۳ درصد افزایش داشته به طوری که در تمامی ۲۰ ایستگاه سینوپتیک هواشناسی خراسان رضوی میزان بارش بیشتر از متوسط بلند مدت بود.
وی ادامه داد: بیشترین بارش از نظر حجمی مربوط به ایستگاه شهرستان کلات با ۵۰۰ میلیمتر و از نظر درصد افزایش بارش نسبت به بلند مدت با ۱۶۳ درصد افزایش و ۳۴۲ میلیمتر بارندگی مربوط به شهرستان بردسکن بود حال آن که کل بارندگی سال در این شهرستان به طور معمول ۱۳۰ میلیمتر است.
مدیر کل بحران خراسان رضوی گفت: بارانی که باید طی یک سال در شهرستان بردسکن می بارید در طی یک روز نازل شد و این در حالی است که شهر بردسکن برای آب و هوای خشک طراحی شده و در بالادست این شهر آبخیزداری به اندازه لازم انجام نشده است.
شایانفر افزود: دخل و تصرف و تجاوز به حریم و بستر رودخانه، عدم لایروبی و بسترسازی مناسب رودخانه، عدم تناسب طرحهای شهری و روستایی با میزان بارندگی و سیلاب، کوهستانی بودن و شیب زیاد برخی از شهرها، کمبود پوشش گیاهی مناسب و مقاوم در زمان سیلاب و عدم اجرای طرحهای مناسب برای مهار سیلاب با توجه به ناکافی بودن اعتبارات مربوط به آبخیزداری و آبخوانداری در تبدیل تهدیدات به فرصت از جمله عوامل افزایش خسارت سیلاب به شمار می رود.
بردسکن در فاصله ۲۷۳ کیلومتری جنوب غرب مشهد قرار دارد.
۷۴۹۷/۱۹۲۲