کابل - ایرنا - با نزدیک شدن به ۲۷ مهرماه روز اعلام نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، متهم شدن کمیسیون انتخابات این کشور به تقلب در شمارش آرا به نفع یکی از نامزدها، می تواند زنگ خطری برای وقوع بحران انتخاباتی تلقی شود.

چهارمین دور انتخابات ریاست جمهوری افغانستان وارد پانزدهمین روز بعد از رای گیری شد اما در این مدت انتقادها و ادعاهای تقلب در تیم های انتخاباتی افزایش یافته است و اکنون این اتهام کارمندان کمیسیون را نشانه گرفته است که اگر با مدارک و اسناد باشد وضعیت کابل را پیچیده خواهد ساخت.

ادعای تقلب سازمان یافته تیم های انتخاباتی علیه یکدیگر شاید نتواند بحران بوجود بیاورد زیرا کمیسیون های انتخاباتی که مرجع اصلی پیش برد کارهای انتخاباتی است و همواره به نامزدان و مردم افغانستان اطمینان می دهند که اجازه نخواهند داد تا آرای تقلبی برسرنوشت مردم حاکم شود.

اما اکنون یکی از تیم های انتخاباتی اولین بار بصورت رسمی مدعی شده است که برخی افراد در کمیسیون انتخابات به نفع یکی از تیم های پیش تاز تقلب می کنند و به همین علت خواستار توقف فوری ثبت نتایج در دستگاه مرکزی کمیسیون شده است.

«اسدالله سعادتی» معاون دوم تیم ثبات و همگرایی  ره رهبری عبدالله عبدالله روز گذشته در نشست خبری در کابل مدعی شد که گروههایی در کمیسیون انتخابات در تبانی با تیم دولت ساز آرای سیاه و باطل را وارد سیستم می ‌کنند.

سعادتی با بیان اینکه روند وارد کردن آراء غیر بیومتریک شده به سیستم مرکزی ادامه دارد، از کمیسیون خواست که فوری ثبت آراء به سیستم مرکزی را متوقف کنند.

معاون دوم تیم ثبات و همگرایی گفت: روز جمعه گذشته متوجه شدند که روند وارد کردن آرای غیر بیومتریک و سیاه به سیستم مرکزی ادامه دارد.

وی مدعی شد که اصرار کمیسیون به داخل کردن آرای غیر بیومتریک به معنای این است که خود کمیسیون در تقلب دست دارد و افرادی در داخل کمیسیون آن را سازماندهی می کند.

وی تأکید کرد تلاش خواهند کرد تا کمیسیون را از وارد کردن آرای غیر بیومتریک در سیستم مرکزی منصرف کند اما اگر کمیسیون انتخابات به این روند ادامه بدهند، تیم ثبات و همگرایی در برابر تقلب و هر نوع حرکت مشکوک ایستادگی خواهد کرد.

معاون تیم ثبات و همگرایی تصریح کرد: اگر تلاش های مسالمت آمیز نتواند جلو تقلب را بگیرد تیم آنها از هرگزینه لازم و ممکن برای حراست از آرای مرد استفاده خواهد کرد.

شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان هم بارها تأکید کرده اند که آرای بیومتریک نشده دارا اعتبار نیست و کمیسیون انتخابات نباید آرای غیر بیومتریک وارد سیستم کند.

اعضای رهبری کمیسیون انتخابات هم بارها تأکید کرده اند که تنها به آرای ثبت شده در دستگاه های بیومتریک مدار اعتبار خواهد بود.

در روزهای گذشته تیم های حاکم تنها همدیگر را متهم به تقلب سازمان یافته می کردند و از کمیسیون می خواستند که آراء سیاه و سفید را از هم تفکیک کنند اما این بار اتهام متوجه کمیسیون نیز شده است گه اگر این اتهامات جدی و مستند باشد، بحران در این دور انتخابات را نیز جدی خواهد ساخت.

کمیسیون انتخابات افغانستان در واکنش به ادعای تیم ثبات و همگرایی آن را بی اساس خواند و یک بار دیگر تأکید کرد که اجازه نخواهند داد، تقلب برسرنوشت مردم حاکم شود.

پیش از این خبرهای از حمله «هکرها» به سیستم کمیسیون انتخابات افغانستان منتشر شده بود که با گذشت چند روز اعضای کمیسیون تلاش هکرها برای ورود در دستگاه مرکزی را تائید کرد اما گفت که موفق نشده اند از فیلترهای کمیسیون عبور کنند.

سفیر اتحادیه اروپا در افغانستان نیز پیش از این با هشدار از تکرار بحران ۲۰۱۴  از نامزدان پست ریاست جمهوری این کشور خواسته بود به نتیجه ای که کمیسیون مستقل انتخابات اعلام می کند، تمکین کنند.

«پیرمایدون» خواستار حفظ بیطرفی کمیسیون انتخابات افغانستان شده و افزوده بود، اگر اعلام نتیجه از سوی این کمیسیون بیش از حد طول بکشد، انتخابات ریاست جمهوری به بحران تبدیل خواهد شد.

در سال ۲۰۱۴ نیز زمان بحران انتخابات ریاست جمهوری به اوج خود رسید که مدارک دست داشتن رئیس دبیرخانه کمیسیون انتخابات در تقلب به نفع یک تیم فاش شد و این بحران پس از چندین هفته با مداخله «جان کری» وزیر خارجه وقت آمریکا برخلاف قانون اساسی افغانستان به تشکیل دولت وحدت ملی انجامید.

امسال هر دو تیم پیش تاز تأکید دارند که حاضر نخواهند شد تا اشتباه سال ۲۰۱۴ را تکرار کنند و با تفکیک آراء سیاه از سفید دولت مقتدر و قانونی تشکیل خواهند کرد.

در حال حاضر هر دو تیم حاکم که بر اساس ادعای خود شان در انتخابات پیشتاز هستند تیم خود را برنده می دانند و تأکید دارند که انتخابات به دور دوم نخواهد رفت، زیرا آنها رای لازم را برای تشکیل دولت به دست آورده اند.

براساس تقویم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان قرار است نتیجه ابتدایی در ۲۷ مهر ماه و نتیجه نهایی در ۱۶ آبان اعلام شود اما با کندی انتقال آراء به دستگاه مرکزی احتمال تأخیر در اعلام نتایج نیز مطرح شده است.

انتخابات شش مهرماه برای مردم افغانستان سرنوشت ساز و تاریخی است زیرا از یک طرف موضوع صلح با طالبان و از طرف دیگر ادامه جنگ های شدید این کشور را در شرایط حساس قرار داده است.

به اعتقاد تحلیلگران ، تیم های انتخاباتی تنها با خویشتنداری و کار صادقانه کمیسیون های انتخاباتی می توانند افغانستان از بحران احتمالی نجات داده و منزل مقصود برساند.