مسعود تجریشی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: بعد از برگزاری جلسات متعدد کارگروه ملی بو، به این نتیجه رسیدیم که سه عامل فعالیت دامداریها، زبالههای آراد کوه و فاضلابهایی که به رودخانهها میریزند و در نهایت به اتوبان برخورد میکنند، دلایل بروز بوی نامطبوع در محور تهران - قم هستند که در این میان سهم دامداریها از همه بیشتر است.
وی اظهارداشت: در جلسات کارگروه، نمایندگان دستگاههای مرتبط حضور دارند و هر کدام پیشنهادی را برای رفع این مشکل مطرح میکنند که با این وضعیت نمیشد به نتیجه رسید. چون هر دستگاهی حرف خودش را میزد و کار خودش را میکرد، از این رو برای رسیدن به یک اجماع پیشنهاد شد تا تمام دستگاهها پیشنهادات خود را در یک کارگروه تخصصی مطرح کنند تا به یک جمع بندی کلی برسیم.
تجریشی تاکید کرد: البته چون هم منابع مالی محدود است و هم زمان کمی داریم، از این رو مقرر شد تا پیشنهاداتی که از لحاظ منابع مالی، زمان و اثر بخشی بیشترین و بهترین عملکرد را دارند انتخاب و منابع مالی آن تعیین و به دولت ارائه شود که در این راستا قرار شد پیشنهادات فهرست بندی و بررسی شود تا با این کار حداقل به جای اینکه هر دستگاهی جداگانه کار کند با یک اجماع نظر وارد میدان شوند و با کمک هم مشکلات این سه عامل انتشار بوی نامطبوع را برطرف کنند.
وی اظهارداشت: سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان یک دستگاه ناظر تمام این مراحل را نظارت خواهد کرد و اگر تمام دستگاهها به خوبی همکاری کنند و جلسات به موقع برگزار شود، به نظر میرسد تا ۶ ماه آینده یا تا پایان امسال به یک جمع بندی اصولی و علمی برسیم و پیشنهادات را در قالب پروژه اجرایی از لحاظ اقدامات، اثر بخشی و منابع مالی نهایی کنیم.
تجریشی تصریح کرد: البته قرار نیست در این مسیر مشکلات تمام دستگاهها را برطرف کنیم. مثلا اینکه پول بگذاریم تصفیه خانه بهارستان یا شهر واوان را درست کنیم یا مساله دامداریها را مرتفع کنیم بلکه دنبال این هستیم که ببینیم در قالب کارگروه چه اقداماتی میتواند بالاترین اثربخشی را با کمترین منابع مالی داشته باشد که حتی برخی از آنها میتواند اقدامات مدیریتی باشد.
وی با اشاره به اینکه این یک کار جمعی است و توسط اعضای کارگروه انجام میشود، گفت: البته مشکلی که الان در کشور داریم این است همیشه بخشی کار میکنیم، در واقع هر دستگاهی کار خودش را میکند. بنابراین در کارگروه بو تاکید شد که برای رفع این مشکل، دستگاهها با هم تعامل داشته باشند و همه با هم و در کنار هم کار کنیم تا اثربخشترین پروژهها را انتخاب و با هم اجرا کنیم.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: این تغییر نگاهی است که نسبت به مسائل در محیط زیست به آن رسیدهایم. در واقع به این نتیجه رسیدیم که مسائل به حدی به هم پیچیده و بد خیم شدهاند که اگر همه با هم و کنار هم کار انجام ندهیم، هیچ مشکلی برطرف نخواهد شد.
وی گفت: قرار شد که یک ماه دیگر جلسه داشته باشیم و در آن اثربخشی پروژهها را نهایی کنیم و اگر نیاز به مطالعات جدید داشتند در این کارگروه نهایی کنیم و بگوییم که مثلا برای این پروژه آن کار باید انجام شود. البته تمام اینها باید به صورت مشترک باشد. بر این اساس سعی میکنیم یک تا دو ماه آینده آنرا تعیین تکلیف کنیم و بودجه مورد نیاز را مشخص و به دولت ارائه دهیم. به نظر من مساله پیچیدهای نیست و قابل حل است.
تجریشی افزود: در روند برگزاری جلسات برخی اعضای کارگروه اشاره میکردند که بو شکلهای مختلف دارد یعنی مثلا در آراد کوه بو یک جور و در محدوده دامداریها یک جور دیگر است که اینها با هم مخلوط میشوند و یک بوی خاصی ایجاد میکنند. بنابراین حتما باید از دستگاههایی استفاده کنیم که بتوانیم بو را تفکیک کنیم که قرار شد دانشگاهها این موضوع را بررسی کنند که آیا امکان دارد به جای اینکه بگوییم بو کم و زیاد است، خصوصیات و علت آن را شناسایی کنیم؟
وی تصریح کرد: چون همه دستگاههای مرتبط و برخی دانشگاهها را وارد میدان کردهایم، به نظر میرسد بتوانیم به زودی برنامه خوبی تهیه کنیم و با در کنار هم بودن و انجام پروژه مشترک بتوانیم کمتر از دو سال این مشکل را برطرف کنیم.
تجریشی در ادامه به برگزاری اولین جلسه کارگروه رفع بوی نامطبوع محور تهران - قم چهاردهم مهر ماه گفت: این جلسه با حضور نمایندگان وزارتخانههای کشور، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نیرو، جهاد کشاورزی، صمت، سازمان برنامه و بودجه کشور، استانداری تهران، شهرداری تهران، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، فرمانداری شهرستان ری، شرکت آب و فاضلاب استان تهران، شرکت آب منطقهای تهران، اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران و دفترهای تخصصی سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.
وی افزود: در این جلسه دستگاهها گزارشی از فعالیتهای خود ارائه کردند. مثلا نماینده اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران درباره مطالعات هواشناسی، ایجاد ایستگاه هواشناسی و نمونهبرداری و تعیین شدت آلودگی منابع آلاینده و پیگیری اقدامات اصلاحی واحدهای آلاینده مانند ایجاد تصفیهخانه برای واحدهای لبنیاتی و دامداریها و صدور اخطاریه زیست محیطی لازم برای واحدهای آلاینده و نیز مقابله با پسماندسوزی در منطقه گزارش داد یا اینکه نماینده جهاد کشاورزی استان تهران گفت که دو دامداری بزرگ، یک مجتمع دامپروری در کنار دو کشتارگاه در این محور قرار گرفته است.
وی گفت: در نهایت تمام دستگاهها گزارشهای خود را ارائه کردند اما همانطور که پیشتر گفتم مهمترین مساله در راستای برطرف کردن بوی نامطبوع محور تهران - قم، نیازمند همکاری و در کنار هم قرار گرفتن دستگاهها و اجتناب از تک روی است.