تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۲

تهران - ایرنا - فضای سیاسی فرانسه همچنان ملتهب از تظاهرات جلیقه زردها است و این جنبش اعتراضی در آستانه تولد یکسالگی خود ابعاد و گستردگی بیشتری می گیرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، روز گذشته (شنبه) "تولوز" به عنوان "مرکز ملی" تظاهرات جلیقه زردها تعیین شده بود که جمعیت حاضر در خیابان های این شهر بیش از سه هزار نفر تخمین زده می شد.

علاوه بر تولوز، شهرهای "متز"، "لیل"، "بوردو" و همچنین "پاریس" شاهد حضور معترضان در خیابان ها بود.

تجمع و تظاهرات مردمی در این شهرها به ویژه تولوز به درگیری بین معترضان و نیروهای پلیس انجامید که علاوه بر استفاده از گاز اشک آور برای متفرق کردن معترضان، نیروهای امنیتی ۱۷ نفر از تظاهرکنندگان را که به سمت آنان سنگ پرتاب انداخته بودند، دستگیر کرد.

به نوشته روزنامه "لو پاریزین" فرانسه، چندین هزار نفر در تولوز تجمع کرده بودند و از آنجایی که این تجمع تا قبل از پراکندگی آنها در دسته های کوچک ۱۰ و صد نفری فقط چند دقیقه به طول انجامید ارزیابی تعداد تظاهرکنندگان دشوار بود.

تظاهرات در تولوز به بخشداری اعلام نشده بود و رقم معدودی از تظاهرکنندگان، جلیقه های فسفری رنگ به تن داشتند.

پلیس هر از چند گاهی خیابان ها را زیر ابرهای ضخیم گاز اشک آور غوطه ور می کرد و "کاپیتول" میدان مرکزی این شهر مجددا" برای هر گونه تجمعی از سوی بخشداری ممنوع اعلام شده بود.

در این شهر ۱۷ نفر از معترضان به جرم حمل وسایل ممنوعه، انداختن پرتابه به سمت ماموران امنیتی، اعمال خشونت علیه ماموران و ممنوعیت شرکت در تظاهرات بازداشت شدند.

دستگاه های دولتی از زخمی شدن محدود معترضان و یک نیروی پلیس خبر داده اند.

«ناتالی» ۶۰ ساله که بیکار هم است در حالیکه توسط پزشکان خیابانی در حال معالجه بود، گفت: "پلیس با ما مانند سوسک رفتار و ما را از تظاهرات منع می کند. اما هرچه بیشتر از این وحشت داشته باشم، بیشتر خواهم آمد."



در شهر "متز" هم به گفته پلیس، ۵۰۰ نفر در مرکز این شهر راهپیمایی کردند.

روی لباس های فسفری رنگ، نوشته هایی چون "من صلح جو هستم" و "آنها پلیس دارند، ما پوست سخت داریم" به چشم می خورد.

گروهی از معترضان که اکثر آنان را جوانان تشکیل می دادند و لباس های سیاه به تن داشتند از دسته راهپیمایان خارج شدند و سعی کردند به خیابان های عابر پیاده بروند.

به گفته پلیس، اینها پرتابه های مختلفی از جمله سنگ و سه عدد کوکتل مولوتوف به سوی نیروهای امنیتی پرتاب کردند.

در پاریس نیز حدود ۲۰۰ نفر در فاصله بین میدان "بستی" و "پورت مَیو"(ایستگاه مترو در خط یک پاریس) راهپیمایی کردند.

در شهر "بوردو" به گفته پلیس حدود ۱۵۰ نفر که از این تعداد فقط ۱۰ نفری جلیقه های زرد بر تن داشتند، آسفالت خیابان را تخریب کردند.

«کریستین» یک بازنشسته ۶۴ ساله است که با گلایه می گوید: از ابتدای جنبش در نوامبر سال ۲۰۱۸ تاکنون "هیچ تغییر واقعی" صورت نگرفته است.

همچنین در شهر "لیل"، یکصد تظاهرکننده راهپیمایی کردند.

بر روی پلاکاردهایی که حمل می کردند این شعار دیده می شد که "هنگامی که بی عدالتی به قانون تبدیل شود، مقاومت یک وظیفه است."

شبکه تلویزیونی "فرانس اینفو" هم نوشت: درگیری ها در روز شنبه در جریان تظاهرات اعلام نشده جلیقه زردها در تولوز به اوج خود رسید.



به نوشته "اوئست فرانس"، تظاهرات در چندین شهر فرانسه برگزار و در تولوز که مرکز ملی برای تظاهرات پایان هفته چهل و هشتم جنبش جلیقه زردها تعیین شده بود بلافاصله از سوی پلیس، تظاهر کنندگان متفرق شدند.

«اودیل مورین» رئیس انجمن "هندی سوسیال" و از چهره های جلیقه زرد در تولوز نشسته بر روی صندلی چرخدار خود درباره سوء استفاده دولت از نیروی پلیس برای پاسخ به خواسته های معترضان می گوید.

روزنامه "ون مینوت" هم نوشته، راهپیمایی ها در  تولوز در دسته های ۱۰ و ۱۰۰ نفری ادامه یافت که برخی آنها تا شامگاه راهپیمایی کردند. حمل و نقل عمومی هم از جمله مترو این شهر در خط A مختل شد.

همچنین به گزارش شبکه "ب اف ام" فرانسه،  نیروهای پلیس در جریان تظاهرات روز گذشته(شنبه) در تولوز به طور گسترده از گاز اشک آور علیه معترضان استفاده کردند. چند صد نفر از معترضان به ویژه در شهرهای متز، پاریس، بوردو و لیل نرده های پیاده رو را شکستند.

چندین گروه از تظاهرکنندگان سپس در اوایل شب گذشته در بلوارها و خیابانهای شهر راهپیمایی کردند و شعار دادند "ما اینجا هستیم ، حتی اگر مکرون نخواهد، ما اینجا هستیم." اما دسترسی به میدان مرکزی این شهر طبق روال هفته های گذشته ممنوع اعلام شده بود.

روزنامه "اکتو" هم نوشت: دو نوجوان ۱۱ و ۱۵ ساله روز گذشته در جریان تظاهرات هفته چهل و هشتم جنبش جلیقه زردها در "منپلیه" به دلیل پرتاب اشیا به سمت ماموران پلیس دستگیر و به اداره مرکزی پلیس این شهر منتقل شدند.

در این شهر بر خلاف خیابان های تولوز هیچ گونه درگیری رخ نداد.

روز گذشته همچنین،دهها نفر از فعالان محیط زیست با تجمع در مقابل ساختمان دفتر مرکزی شرکت توتال در پاریس، با رنگ، دیوارهای این ساختمان را سیاه کردند.



جلیقه زردها به فعالان زیست محیطی پیوسته اند و بسیاری از سازمان های مردم نهاد همچنان بسیج شدند تا به سازمان ملل متحد بر اساس یک پیمان چند ملیتی و محیط زیستی فشار وارد کنند.
به گفته معترضان، هدف از این شورش حمایت از مذاکرات سازمان ملل متحد در هفته آینده در ژنو به نفع پیمان نامه ای چند ملیتی است که احترام به حقوق بشر و محیط زیست را الزام می کند.
۲۶ آبان سال جاری، جنبش جلیقه زردها در فرانسه به یک سالگی خود می رسد؛ جنبشی که ۱۱ ماه پیش با جمعیت حدود ۳۰۰ هزار نفر و در ابتدا در اعتراض به افزایش مالیات بر سوخت آغاز و به تدریج به جنبشی علیه سیاست های اقتصادی دولت منجر شد.

ناآرامی های ۱۱ ماه گذشته در فرانسه تا کنون ۱۱ کشته برجای گذاشته و طبق آخرین آمارهای رسمی که «کریستف کاستانر»  وزیر کشور فرانسه اعلام کرده، حدود ۲۵۰۰ نفر از تظاهرکنندگان و ۱۷۱۷ نفر از بین نیروهای پلیس در جریان درگیری‌ها زخمی شده اند.
۱۰۷۱