استان سمنان با ظرفیتهای برجسته درحوزه فرهنگی و اجتماعی از جایگاه خاصی در عرصههای گوناگون برخوردار است.
این استان چهار فصل، با داشتن ۶۰۰ کیلومتر از مسیر تهران به مشهد یکی از پر ترددترین استانها در محور شرق به غرب کشور به ویژه در تعطیلات نوروزی و تابستانی و مناسبتها، شاهد عبور بیش از ۱۵ میلیون مسافر است و از سوی دیگر دارای جاذبههای تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی قابل توجه که برآمده از تاریخ کهن این دیار است، میباشد.
وجود بیش از یک هزار و ۸۳۳ اثر تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی شناسایی شده و ثبت ۸۱۳ اثر از این تعداد در فهرست آثار ملی ظرفیتی بزرگ برای جذب سرمایهگذاران است.
قابلیتهای کشاورزی، دامپروری و معدنی فرصتهای اشتغالزایی را در این استان افزایش داده و تسهیلات بانکی برای این دسته از مشاغل پیشبینی شده است.
سمنان یکی از استانهای توانمند در تولید محصولات کشاورزی است. این استان، یکی از قطبهای تولید پسته کشور و جهان است که ۲۳ هزار هکتار باغ پسته دارد و به گفته کارشناسان، امسال پسته شهرستان دامغان تا ۳۰ هزار میلیارد ریال تولید ثروت داشت.
انار سمنان از لحاظ عملکرد محصول در واحد سطح رتبه اول کشوری را از آن خود کرده است و نیز گردو یکی از مهمترین محصولات خشکباری کشور که با توجه به ارزش غذایی بالا، تولید و صاردات آن در بازارهای جهانی از رونق بسیار خوبی برخوردار است، یکی از محصولات منطقه نمونه گردشگری بین المللی شهمیرزاد در شهرستان مهدیشهر در شمال استان سمنان است که در کیفیت و ارزش غذایی قابل توجه آن زبانزد کشور است.
توسعه باغهای گردو می تواند به عنوان محصول و ابزاری برای رونق اقتصادی مورد توجه قرار گیرد.
۱۹۸ هزار هکتار از وسعت اراضی استان سمنان را اراضی کشاورزی تشکیل میدهد که از این وسعت ۵۴ هزار هکتار باغ، ۱۱۰ هزار هکتار زراعت و بقیه در مرحله آیش است و حدود ۴۵ هزار بهره بردار در این بخش فعالند.
اما فرصتهای سرمایه گذاری در سمنان به گردشگری و کشاورزی این استان ختم نمیشود، سمنان با داشتن ۶۰۸ معدن از نظر تعداد رتبه پنجم و در شاخص استخراج رتبه ۶ کشور را دارد اما با این وجود اقتصاد معدنی در سمنان، به عنوان یکی از معدن خیزترین استان های کشور، فقیر بوده و نیاز است برای شکوفایی این ظرفیت ویژه، برنامهریزی اصولی و سرمایهگذاری همه جانبهای صورت گیرد.
کشاورزی، گردشگری و صنعت سه محور توسعه اقتصادی استان سمنان است و رونق تولید در این عرصهها رقم میخورد که بیش از هر مسالهای نیازمند بسترهای مناسب سرمایهگذاری است.
جذب سرمایهگذاری چه داخلی و چه خارجی نقش بسزایی در تحرک بخشی به اقتصاد و پویایی و توسعه آن دارد و موجب ارتقای سطح زندگی مردم میشود و به همین خاطر مقوله سرمایهگذاری همواره مورد توجه ویژه قرار دارد.
نبود برنامه چشم انداز و جامع در گذشته، نبود مطالبهگری و جدایی بین مردم و مسوولان و قوانین و رفتارهای سلیقهای مانع، بروکراسیهای دست و پاگیر اداری از سرمایهگذاری و فعالیتهای اقتصادی در استان سمنان شده است.
ناشناخته ماندن ظرفیتهای مولد در حوزه سرمایهگذاری و نخبگان و نیز کمبود دانش برای پیگیری این مساله از دیگر موانع اصلی برای انجام فعالیتهای اقتصادی موثر در استان سمنان است.
اشرافیت به قانون برای پیگیری مطالبهها یک ضروت است که در بسیاری از موارد کمبود دانش سرمایهگذار در این زمینه سبب سردرگمیها و گاهی اوقات ضایع شدن حق و حقوق میشود.
یکی از مولفههای مهم برای پیشرفت و توسعه در هر منطقهای، امید به زندگی و شادابی است و رکود اجتماعی در بین مردم مانع از انجام فعالیت اجتماعی و اقتصادی میشود.
موقعیت جغرافیایی و ظرفیت کشاورزی از فرصتهای مهم سرمایهگذاری در سمنان است اما نبود برنامه ریزی جدی در گذشته سبب شده زمانی که در روزهای پایانی هفته و تعطیل سال حجم تردد روزانه در جادههای این استان افزایش مییابد؛ این قابلیت کمتر برای حوزه گردشگری استفاده شود و تنها تصادفات و حوادث جادهای نصیب این بخش در استان شده است.
شناسایی فرصتهای سرمایه گذاری و اطلاعرسانی و تبلیغات برای معرفی آنها از طریق رسانهها و نیز فرهنگسازی و آموزش در خصوص مفهوم ریسک و بازده به سرمایهگذاران خرد از جمله اقداماتی است که میتوان در جهت جذب سرمایههای خرد و کمک به توسعه اقتصادی بهره برد.
جذب سرمایههای جدید باید براساس برنامه و نیازهای استان سمنان باشد و با توجه به فنی و تخصصی بودن امر سرمایه گذاری، نباید هر فردی از هر حوزهای، در حوزه دیگر ورود کند که این مساله موجب هدر رفت سرمایه میشود.
یک برنامهریزی دقیق، رفع موانع و تسهیل امور و کاهش دیوان سالاری اداری، سرمایهگذاران بیشتری را برای سرمایهگذاری در استان سمنان جذب و ترغیب میکند.
بخش خصوصی و متولیان امر سرمایهگذاری باید با همدلی و انسجام در کنار یکدیگر باشند و قوانین دست و پاگیر را احصاء و راه حل آنها را ارائه و در راستای رفع آن ها برنامهریزی کنند.
بیتردید، بسیاری از مشکلات اقتصادی استان سمنان با تسهیل فضای کسب و کار، حمایت بیشتر از سرمایهگذاران و تغییر دیدگاهها و روشها برطرف میشود.
۹۸۹۱/۷۴۰۸