شیراز - ایرنا- همزمان با هفته ملی کودک در حاشیه نمایشگاه کودک و محیط زیست، بازی رایانه‌ای «بختگان ۱۴۲۳» در باغ جنت شیراز طی مراسمی رونمایی شد .

 مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس به مناسبت هفته ملی کودک در باغ جنت شیراز  از بازی بختگان ۱۴۲۳ رونمایی کرد و در اظهاراتی ترغیب و آگاه سازی قشر کودک و نوجوان در زمینه آشنایی با تالاب‌های طشک، بختگان و کمجان و مشکلات این تالاب‌ها را از اهداف تولید این بازی رایانه ای دانست.

حمید ظهرابی روز یکشنبه در حاشیه این مراسم گفت : یکی از اقدامات اداره آموزش و مشارکت مردمی این اداره کل، ترغیب و آگاه سازی قشر کودک و نوجوان در زمینه آشنایی با تالاب های طشک، بختگان و کمجان و مشکلات این تالاب ها است.

وی ادامه داد : در همین راستا این اداره تصمیم به ساخت بازی «بختگان ۱۴۲۳» با هدف معرفی تالاب های مذکور به کودکان و نوجوانان گرفت تا به صورت مجازی با مشکلات این تالاب‌ها آشنا شده و راه حل هایی برای رفع این مشکلات بیابند.

عنوان این بازی که بیان کننده عزم همگانی برای دستیابی به چشم انداز طرح مدیریت جامع زیست بومی تالابهای طشک، بختگان و کمجان در سال ۱۴۲۳ است تلاش دارد با امیدواری، فضای بهتری از وضعیت موجود پارک ملی بختگان و تالابها را ترسیم نماید.

چشم انداز این بازی در ۲۵ سال آینده بدین گونه است که تالابهای بین المللی بختگان، طشک و کمجان تالابهایی هستند زنده و پرآب با مناظری دل انگیز و تنوع زیستی غنی در اکوسیستمی پویا که با بهره برداری پایدار و خردمندانه، رضایتمندی اجتماعی و رفاه مردم را فراهم می‌کند.بازی بختگان ۱۴۲۳ در شش مرحله به شرح زیر طراحی شده است.

در مرحله نخست این بازی، کاربر مشاهده می کند که مهمترین و اصلی ترین معضل تالاب‌ها برداشت بی رویه آب است. بنابراین تلاش می کند به بهبود این وضعیت با ارائه گزارش هایی از این وضعیت و حذف مصارف بی رویه مثل چاه ها و پمپ های غیر مجاز اقدام نماید.

در دومین مرحله این بازی کاربر مشاهده می‌کند که برای بهبود وضعیت محیط زیست باید به حفاظت از تنوع زیستی این منطقه بپردازد. بنابراین کاربر برخی از حیوانات را که به دلیل خرابی فنس ها از پارک ملی بختگان بیرون آمده اند به منطقه بازگردانده و فنس ها را تعمیر می کند و همچنین به دلیل اهمیت رفع مشکل بهره برداری بی رویه از آب همچنان به حذف برداشت های بی رویه می پردازد.

در سومین مرحله کاربر برای حفظ تنوع زیستی طی یک اقدام مهیج به حذف تله شکارچیان و ارائه گزارش برای دستگیری آنان در این مناطق می پردازد.

در چهارمین مرحله کودکان و نوجوانان وقتی با خشکی تالاب‌ها در فصل زادآوری پرندگان مواجه می شوند تلاش می کنند با آبرسانی به پرندگانی که در نمکزارهای تالابی گیر افتاده اند با شست‌وشوی بال و پر پرندگان، از نمک سود شدن و مرگ آنها جلوگیری کرده و همچنین تلاش می کنند از لانه سازی پرندگان در جاهای کم عمق که امکان خشک شدن وجود دارد جلوگیری و آنها را به سمت جاهای پرآب تر هدایت کنند.

در پنجمین مرحله از بازی تلاش شده است اکنون که کاربر با مشکلات عمده تالاب آشنا شده و اقداماتی برای رفع آنها انجام داده است دست به یک اقدام بزرگتر بزند و مشارکت مردم را برای رفع این مشکل جلب نماید بنابر این دراین مرحله تعدادی مطالب آموزشی دراختیار کاربر قرار می گیرد تا از طریق در اختیار قرار دادن آنها به جوامع اطراف تالاب‌ها، مشارکت آنها را جلب کرده و این مناطق را از هرگونه تخلف و اقدامی که به طبیعت و حیات آن مناطق صدمه وارد می کند عاری سازند.

در آخرین مرحله از این بازی کاربر می‌آموزد که تالاب‌ها از مشکلات دیگری نیز رنج برده که حیات ما را در دراز مدت با تهدیدات بسیاری مواجه می سازد، بنابراین کودکان و نوجوانان به پایش کارخانه ها پرداخته و در صورت مشاهده هرگونه تخلف، از جمله دفن غیر اصولی زباله ها، رها سازی زباله ها در طبیعت و رها سازی شیرابه ها و پسماندها در رودخانه ها و تالابها گزارش هایی را تهیه کرده تا منجر به برخوردهای قانونی و رفع این مشکلات شود.در این بازی تلاش شده است همه نکات آموزشی به صورت غیر محسوس و آموزش غیر مستقیم به کودکان و نوجوانان ارائه شود.

دریاچه بَختِگان ، از دریاچه‌های شرق استان فارس است که بیش از ۱۰ سال بر اثر تداوم خشکسالی خشک مانده و امسال به برکت بارش های بهاری حدود ۳۰ درصد آبگیری شد.

این دریاچه در سالهای پر آب زیستگاه زمستانه پرندگانی است که از روسیه و دشتهای سیبری به ایران مهاجرت می‌کردند ، فلامینگو، درنا، کبوتر دریایی، آب‌چلیک، مرغابی و غاز که همگی در حفظ بوم‌ ساختار و محیط زیست نقش بسیار ارزنده‌ای دارند در بستر این دریاچه زمستان گذرانی می کنند.

این دریاچه که در فاصله ۲۲۰ کیلومتری شرق شیراز در استان فارس قرار دارد در حفظ بوم‌ساختار و محیط زیست شهرستان‌های اطراف نیز تأثیر بسزایی دارد و در سال‌های گذشته کاملاً خشک بود و در حالی که امسال بر اثر بارش‌های بهاری حدودر۳۰ درصد آبگیری شد اما در گرمای تابستان باز هم به سمتی خشکی گرایید.

۶۱۱۳