گروه اطلاع رسانی ایرنا، در راستای ایفای رسالت آگاهی بخشی به انعکاس برجستهترین گزارش های روزنامههای مختلف با عناوینی چون؛ گام مثبت عمران خان، افزایش۴۰ میلیارد دلاری ارزش ذخایر گازی ایران، بناهای تاریخی برگ برنده رونق گردشگری، راهپیمایی اربعین، پیمایش رنج به سودای گنج حرم، مشتری آپارتمانهای قدیمی افزایش مییابد، گام پایانی مبارزه با پولشویی، مدیریت بحران در ایران، ۱۳+؛ آری یا خیر؟ پرداخته است، در ادامه به بازتاب گزیدهای از این مطالب میپردازیم.
گام مثبت عمران خان
روزنامه اعتماد با انتشار مطلبی با عنوان گام مثبت عمران خان آورده است: شخصیت محبوب عمران خان هم در داخل و هم در خارج از پاکستان ایجاب میکند که او بتواند به عنوان یک میانجیگر موفق در عرصه بینالمللی نقش ایفا کند. سخنرانی عمران خان در سازمان ملل نشان داد که فردی قابل اعتماد و صلحطلب در صحنه سیاسی است و توان راهبری و حل نزاعهای منطقهای را دارد. از این جهت میتوان به توانمندی شخصیتی عمران خان در اعتمادسازی میان ایران و عربستان که با همین هدف به تهران سفر کرده، بیشتر امیدوار بود. از سوی دیگر باید در نظر داشت که اسلامآباد از معدود کشورهای منطقه است که از حسن روابط با هر دو طرف منازعه یعنی ایران و عربستان برخوردار است.
اما نکته در اینجاست که در شرایط کنونی، وضعیت سیاسی ایران و عربستان چه تحولی را پشت سر میگذارد. آیا این دو کشور اراده لازم برای حل منازعات و چالشهای فیمابینشان را دارند. نشانههایی از هر دو طرف دیده میشود که به دنبال همگرایی در عرصه منطقه هستند. ارادههای اولیه به هر حال وجود دارد و هم طرف ایرانی و هم طرف عربستانی بارها آمادگیشان را برای مذاکره اعلام کردهاند. از این جهت سفر عمران خان میتواند حداقل سطح منازعات را میان طرفین کاهش دهد و از بروز تنشهای غیرقابل پیشبینی جلوگیری کند. مساله مهم دیگری که باید بدان اشاره داشت، جنس مسائل و مشکلات دو کشور ایران و عربستان است. دو کشور در طیف وسیعی از موضوعات از بحران سوریه، یمن و عراق گرفته تا تحولات سیاسی در لبنان، اختلافنظر دارند. حل اختلافات سیاسی و امنیتی به مراتب دشوارتر از حوزههای اقتصادی و تجاری است. سالها و دههها اختلافات دو کشور تلنبار شده و امروز به صورت عریان در خیلی از موضوعات دیده میشود.
افزایش۴۰ میلیارد دلاری ارزش ذخایر گازی ایران
روزنامه ایران با انتشار گزارشی با عنوان افزایش۴۰ میلیارد دلاری ارزش ذخایر گازی ایران نوشت: نامش «ارم» است؛ یعنی بهشت و فردوس. تازه کشف شده و به اندازه ۱۶ سال مصرف گاز شهر ۸.۷ میلیون نفری تهران، گاز طبیعی در دل خود دارد. این میدان جدید گازی ایران که یکصد و سی و سومین میدان گازی کشور به شمار میرود، افق تولید گاز در ایران را وسیعتر کرده و ۶ دهم درصد به ذخایر گازی کشور افزوده است. ۶ دهم درصدی که شاید کم به نظر برسد اما خودش به تنهایی میتواند بیش از ۱۰ سال گاز مصرفی کشوری مانند اسپانیا را تأمین کند و علت درصد کم آن، وجود ۳۴ تریلیون مترمکعب ذخایر گازی دیگر در کشور است. ایران ۱۳۲ مخزن گازی پیش از این کشف کرده بود که ۱۰۲ مخزن آن هنوز توسعه نیافته است و «ارم» به این آمار اضافه میشود. ذخیره گاز درجای این میدان ۱۹ تریلیون فوتمکعب (۵۴۰ میلیارد مترمکعب) است که ۱۳ تریلیون فوتمکعب آن قابل برداشت است. یعنی ۳۸۲ میلیارد مترمکعب که رقم قابل توجهی است. این حجم تقریباً معادل یک فاز میدان گازی پارس جنوبی است. گفته میشود که ذخیره گازی این میدان میتواند ۱۶ سال نیاز مصرف گاز تهرانیها را پاسخگو باشد و عایدی این میدان ۴۰ میلیارد دلار خواهد بود.
این میدان در جنوب استان فارس قرار دارد. بر اساس اعلام مدیریت اکتشاف این شرکت، این میدان در فاصله ۲۰۰ کیلومتری جنوب شیراز، ۶۰ کیلومتری شمال عسلویه و ۲۵ کیلومتری جنوب باختری شهرستان خنج است. این میدان از مخزن گازی یکپارچهای به طول ۵۰ کیلومتر و پهنای میانگین ۵ کیلومتر تشکیل شده است. کشف این میدان هم کار آسانی نبوده اما مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت پس از چند سال تلاش به نتیجه رسیده و وجود گاز طبیعی در سازندهای مخزنی کنگان و دالان در میدان ارم اثبات شده است. آمارها نشان میدهد که ۷۵ درصد ذخایر گازی و ۲۰ درصد ذخایر نفتی کشور در ۴۰ سال گذشته کشف شده و ایران با ۱۵۹ میلیارد بشکه نفت خام در رتبه چهارم و ۳۴ تریلیون مترمکعب گاز در رتبه دوم جهان قرار دارد. همچنین از نظر مجموع منابع هیدروکربوری رتبه اول را در دنیا دارا هستیم. در هفتههای آینده خبر یک کشف نفتی هم اعلام خواهد شد.
بناهای تاریخی برگ برنده رونق گردشگری
روزنامه آرمان ملی در گزارشی با عنوان صدایصلح در تهران، می نویسد: بناهای تاریخی را میتوان یکی از پیششرطهای لازم برای توسعه گردشگری عنوان کرد؛ اتفاقی که امروزه بنا به دلایل مختلف در کشور ما چندان مورد توجه قرار نمیگیرد که این خود تاثیر بسزایی در کاهش آمار گردشگران و همچنین رونقنگرفتن این صنعت بابرکت اقتصادی است. هویت گردشگری صرفنظر از ارتباط آن با موقعیتهای اقلیمی و جغرافیای طبیعی ریشه در تاریخ و تمدن انسانی نیز دارد. در این رهگذار حفظ و مرمت بناهای تاریخی جایگاه مهمی دارد. گردشگری انسانی مبتنی بر تاریخ یعنی گردشگری علمی و تاریخی در بین رشتههای باستانشناسی، فرهنگشناسی، جامعهشناسی، مردمشناسی، علوم اجتماعی، علوم فرهنگی و... جایگاه خود را تبیین کرده است. رویکرد آموزشی این رشتهها و ارتباط آنها با یکدیگر باعثشده شاخهای در گردشگری به وجود آید که شیوه برخورد افراد با حفظ محیط زیست و بناهای تاریخی را آموزش میدهد و بهعنوان گردشگری و توسعه پایدار شناخته شده است.
برای جلوگیری از تخریب و نیز حفظ آثار تاریخی، استفاده از تجارب کشورهای صاحبنام در گردشگری که پژوهشهای مستمری در این زمینه دارند از ضرورتهای برنامهریزی در این بخش است. همچنین باید یادآور شد در گردشگری تاریخی سرقت آثار تاریخی مثل لوایح باستانی و سرستونهای عمارتها در برخی کشورها بهعنوان تجارت سیاه پرسود رونق یافته و این خود ضربه مهلکی را بر پیکره تاریخ و فرهنگ کشورها وارد میکند که تصویب کنوانسیون منع خرید اینگونه آثار و تدوین جرائم بسیار سنگین مالی و قانونی از ضروریات صنعت گردشگری در بُعد جهانی است که باید مورد توجه کشورها قرارگیرد، چراکه در غیر این صورت نهتنها گردشگری تاریخی آسیب میبیند بلکه آثار فرهنگی بهجای مانده از دورههای گذشته نیز بهراحتی به تاراج خواهد رفت که این خود میتواند برای صنعت پررونق گردشگری بسیار مضر باشد.
گام پایانی مبارزه با پولشویی
روزنامه همدلی با انتخاب گزارشی با عنوان گام پایانی مبارزه با پولشویی، نوشت: لوایح موسوم به FATF بعد از چند بار رفت و برگشت بین مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان در نهایت به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد تا این نهاد درباره آن تصمیم نهایی را بگیرد. از یک سو در کشور عدهای بر این باور هستند که تصویب این لوایع در این شرایط تحریم به ارتباط اقتصادی ایران با سایر کشورها کمک میکند، در عین حال مخالفان دولت تاکید دارند که تصویب این لوایح باعث اعمال تحریمهای بیشتری بر ایران میشود. گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی و تامین مالی تروریسم FATF)) تا به حال چند بار به ایران برای تصویب این لوایح فرصت داده است. اما با وجود این هنوز اختلافات درباره این لوایح حل نشده و سرنوشت این لوایح بعد از گذشت ماهها منتظر تصمیم اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
در همین حال غلامرضا مصباحیمقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگو با خبرنگار سیاسی همدلی میگوید که خیلی وقت است در مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره این لوایح بحث نشده است. رسیدگی به این لوایح اکنون در دستور کار مجمع تشخیص نیست و از آخرین باری که درباره آنها در مجمع تشخیص مصلحت نظام صحبت شده است، زمان زیادی میگذرد. باید در این باره در مجمع بحث شود و من الان نمیتوانم درباره این موضوع نظری بدهم.
راهپیمایی اربعین، پیمایش رنج به سودای گنج حرم
روزنامه ستاره صبح با درج گزارشی با عنوان راهپیمایی اربعین، پیمایش رنج به سودای گنج حرم می نویسد: در آستانه اربعین دیگر شهادت مولا و سرور ولینعمت محبان اهلبیت دلم بیقراراست؛ از آن روی که من گام زده و آشنای آن راه پر رمز و رازم و مست صهبای جام حسینم که در دو سفر پیشین جرعهجرعه از آن نوشیده و بیخود شدم. رفقا و محبان حضرتش یکبهیک چنان عروس و دامادی که عزم ماهعسل میکنند وداع میگویند و باذوق و شوقی مثالزدنی راهی سفر عشق میشوند. گویی از رنج و مشقت راه و ... بیخبرند! و چه دوستان و آشنایان غافل و بیخبر از حقیقت و اسرار این ره مقصود که مرا از رفتن بر حذر میدارند که سفر بهوقت دیگری انداز یا راه هوایی در پیش گیر و ... تا شاید سلامت و امنیتم در سوز و سرمای شبانه و آفتاب سوزان مسیر به خطر نیفتد و نیکوکاری هم مرا به امر خیر و صرف هزینهی سفر به محرومان نزدیک و دور کشور دعوت میکند؛ غافل از اینکه راهیان این مسیر میروند تا در اربعین حسین و اصحابش پای خود را در جای پای کاروانیان حسینی گذارند، شاید کمی نزدیکتر به منزلگاهی شوند که زینب کبری و خردسالان اهلبیت لَختی در آن بیتوته کردند.
اسرار راهپیمایی اربعین حسینی در این سفر زیارتی، گاه پیش از ترک خانه و کاشانه و بهویژه زمان وداع با عزیزان بر تو آشکار میگردد! بهسان وداع خواهری چون زینب که باید با برادر و امام زمانش، حسین، بهترین خلائق و آن دردانهی عالم بشریت برای همیشه وداع کند و از سوی دیگر، برادری چون حسین و واهمهی دل کندن از خواهر و همه عزیزان فرشته گون کوچک و بزرگی که بعد از شهادتش در صحرای برهوت بهناچار باید در دست دیوصفتان عاری از ترحم و اندک مهری به اسارت و تمسخر گرفتار شوند تا پیام مظلومیت حسین را در هر کوی و برزنی جار زنند. در آغازین گامهای سفر عشق، گویا زمان بهیکباره متوقف میشود! چه اینکه گویند قدم زدن به شوق زیارت حضرتش جزء عمر آدمی به شمار نیاید! باید در این مسیر، زائری سبکبال با کمترین تعلقخاطری به خاک و مال و جاه بود تا راز سربهمهر این گفته بر تو آشکار شود؛ بهراستی چرا نباید عقربهی ساعت عمر زائر در چنین سفرِ عاشقانه و رازگونهی ولیِ بر حق خدا از حرکت بازایستد که پیش از آن نیز، زمان با اشارهی خاتمالانبیاء از حرکت بازماند تا شایستهترین جانشینش به نماز ایستد.
مشتری آپارتمانهای قدیمی افزایش مییابد
روزنامه مردم سالاری در گزارشی با عنوان مشتری آپارتمانهای قدیمی افزایش مییابد نوشت: در شرایطی که جهش بیش از ۲۰۰ درصدی قیمت مسکن طی دو سال گذشته به کاهش شدید قدرت خرید متقاضیان واقعی منجر شده، مصوبه اخیر مبنی بر ارایه تسهیلات به واحدهای ۲۵ ساله میتواند بخشی از تقاضا را به سمت این نوع آپارتمانها سوق دهد. اختصاص وام اوراق مسکن به خانههای ۲۵ ساله میتواند بخشی از متقاضیانی که قدرت خرید واحدهای نوساز و میانسال را ندارند وارد بازار کند و معاملات افزایش یابد. آمار نشان میدهد پس از جهش ۲۰۰ درصدی قیمت طی دو سال گذشته به دلیل فاصله ایجاد شده بین قیمت خانههای کلیدنخورده با واحدهای قدیمی، متقاضیان مصرفی مسکن به تدریج به سمت آپارتمانهای کهنهساز سوق یافتهاند.
کارشناسان، مهمترین اثربخشی افزایش سقف سنی ساختمان در دستورالعمل جدید تسهیلات مسکن را بر «معاملات تبدیل به احسن» ارزیابی میکنند. در روزهای اخیر بانک مسکن سقف سنی برای دریافت تسهیلات خرید مسکن را از ۲۵ سال به ۳۰ سال افزایش داد. به گزارش ایسنا، تا پیش از این در تهران برای بناهای با ۲۰ سال قدمت در حالت انفرادی ۶۰ میلیون و زوجین تا ۱۰۰ میلیون تومان امکان ارایه تسهیلات از طریق اوراق وجود داشت. به خانههای ۲۵ ساله نیز ۴۵ میلیون تومان در حالت انفرادی و ۸۰ میلیون تومان در حالت زوجین پرداخت میشد. مطابق مصوبه دیروز بانک مسکن، این سقف سنی در حالت اول به ۲۵ و در حالت دوم به ۳۰ سال افزایش یافته است.
مدیریت بحران در ایران
روزنامه شرق در گزارشی با عنوان مدیریت بحران در ایران می نویسد: تلفات زیاد در زلزلههای ایران به دلیل آسیبپذیری بالا، تابآوری پایین و زیرساخت ضعیف از دیدگاه فیزیکی و اجتماعی در مواجهه با سوانح طبیعی و بهویژه زمینلرزه است. تخریب کمتر زمانی ممکن بود که اولا واقعیت موجود در کشور و لرزهخیزی ایران را بهعنوان بخشی از طبیعت فلات ایران میپذیرفتیم و با آن کنار میآمدیم و دوم آنکه «توجه به علم و دستاوردهای فناوری و عقل و رفتار عاقلانه»، از گذشته آغاز میشد و در برنامههایی مختلف برای افزایش تابآوری و کاهش آسیبپذیری عملیاتی میشد که متأسفانه و همچنان یا چنین رفتاری وجود ندارد یا میزان توجه به این موارد و رفتار عاقلانه بسیار اندک است. در چهارم شهریور ۱۳۹۸ قانون مدیریت بحران کشور از سوی مجلس به ریاستجمهوری ابلاغ شد. روح حاکم بر این قانون، درنظرداشتن سوانح طبیعی بهعنوان رخدادهای پیشبینینشده است که در صورت وقوع ناگهانی (عملا یعنی هروقت رخ داد)، همه دستگاهها موظفاند در این شرایط اضطرار نیز به خدمترسانی ادامه دهند (انگار قرار است همه دستگاهها در شرایط بحران همین سطح عملکرد در شرایط عادی را داشته باشند!). ضرورت توجه به سوانح نیز زمانی حس خواهد شد که «پیشنشانگرها» ی آن در جایی گزارش شده یا مشاهده بشوند. چنین نگاهی بهطور طبیعی از اطمینانی پس ذهن تنظیمکنندگان این قانون خبر میدهد که «اساسا قرار نیست سوانح بزرگ و شرایط اضطرار (مثل رخداد زلزله و سیلهای بزرگ در شهرهای تهران، تبریز و مشهد) رخ بدهد و بلاموضوع است! و ضمنا در زمان قبل از رخداد، کار خاصی قرار نیست انجام شود؛ مگر آنکه پیشنشانگرهایی از قریبالوقوعبودن آن سانحه خبر دهد.
۱۳+؛ آری یا خیر؟
روزنامه ابتکار با انتشار گزارشی با عنوان ۱۳+؛ آری یا خیر؟، نوشت: ردهبندی فیلمهای سینما» موضوعی است که گرچه به زعم بسیاری طرحی لازم و ضروری است اما با مخالفتهایی روبهرو شده تا آنجا که اجرای دستورالعمل نظام درجهبندی گروههای سنی فیلمهای سینمایی به دستور دیوان عدالت اداری متوقف شد. در همین چند روز که از انتشار خبر توقف اجرای این دستورالعمل میگذرد، حواشی بسیاری پیرامون این موضوع ایجاد شده است. موضوع نامناسب بودن محتوای برخی فیلمهایی که در سینماها اکران میشوند، اتفاقی تازه نیست اما از سال گذشته سازمان سینمایی نگاهی جدیتر به این موضوع داشت و در پی قانونمند کردن ردهبندی سنی فیلمهای اکرانشده بود. به همین منظور ۲۱ شهریور سال ۹۷، همزمان با روز ملی سینما «دستورالعمل درجهبندی گروه سنی فیلمهای سینمایی» ابلاغ شد و فیلمهایی که پروانه نمایش دریافت میکردند، در سالنهای سینما پیش از شروع فیلم ملزم به درج درجهبندی سنی مشخص شده از سوی شورای پروانه نمایش در تبلیغات بودند. در روزهای پایانی سال گذشته ابراهیم داروغهزاده، معاون وقت نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی هم در اینباره گفته بود: «این کار از این پس با جدیت بیشتری اجرا میشود، چون سال ۹۷ بیشتر «توصیه» میکردیم ولی باید قواعدی را در سالنهای سینما قرار دهیم تا سالنها از این قانون تخطی نکنند و در سایت پیشخرید هم باید با دقت و به درستی اطلاعرسانی شود که حتی اگر بلیتی پیشخرید شد سینمادار ملزم به رعایت قانون باشد. در این راستا رسانهها باید کمک کنند تا مردم آگاه شوند».
در همین راستا اردیبهشتماه آییننامه جدید درجهبندی سنی فیلمهای سینمایی توسط سازمان سینمایی ابلاغ شد. از همان زمان اهالی سینما از فواید این طرح و همچنین برخی نگرانیهای خود گفتند. چندی بعد شورایی متشکل از ۳۰ نفر به انتخاب و حکم رئیس سازمان سینمایی معرفی شد و همزمان شیوهنامه این ردهبندی هم انتشار یافت. اما پس از انتشار این شیوهنامه ابهامهایی مطرح شد که مهمترین آنها ممیزی دوباره فیلمهای سینمایی و ایجاد محدودیت بیشتر بود. البته همچنان قرار بر اجرایی شدن این نظامنامه بود تا اینکه شامگاه جمعه ۱۹ مهرماه، سعید الهی در میز کارشناسی برنامه «هفت» گفت که با درخواست دادستانی، دیوان عدالت اداری حکم به توقف اعمال درجهبندی سنی برای فیلمها داده است. اما این اتفاق از همان زمان مطرح شدن در برنامه «هفت» با واکنش ابراهیم داروغهزاده، معاون سابق نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی روبهرو شد. او در توئیتر خود نوشت: «کارشناس برنامه هفت روی آنتن زنده خبر میدهد که دیوان عدالت اداری با شکایت دادستان کل کشور حکم به توقف انجام ردهبندی سنی فیلمهای سینمایی داده است! کارشناس از کجا خبر داده است و آیا افرادی آدرسهای غلط به آقای دادستان دادهاند؟»