روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم یوسف مولایی آورده است؛ از این جهت میتوان به توانمندی شخصیتی عمران خان در اعتمادسازی میان ایران و عربستان که با همین هدف به تهران سفر کرده، بیشتر امیدوار بود. از سوی دیگر باید در نظر داشت که اسلامآباد از معدود کشورهای منطقه است که از حسن روابط با هر دو طرف منازعه یعنی ایران و عربستان برخوردار است.
اما نکته در اینجاست که در شرایط کنونی، وضعیت سیاسی ایران و عربستان چه تحولی را پشت سر میگذارد. آیا این دو کشور اراده لازم برای حل منازعات و چالشهای فیمابینشان را دارند. نشانههایی از هر دو طرف دیده میشود که به دنبال همگرایی در عرصه منطقه هستند. ارادههای اولیه به هر حال وجود دارد و هم طرف ایرانی و هم طرف عربستانی بارها آمادگیشان را برای مذاکره اعلام کردهاند. از این جهت سفر عمران خان میتواند حداقل سطح منازعات را میان طرفین کاهش دهد و از بروز تنشهای غیرقابل پیشبینی جلوگیری کند. مساله مهم دیگری که باید بدان اشاره داشت، جنس مسائل و مشکلات دو کشور ایران و عربستان است. دو کشور در طیف وسیعی از موضوعات از بحران سوریه، یمن و عراق گرفته تا تحولات سیاسی در لبنان، اختلافنظر دارند.
حل اختلافات سیاسی و امنیتی به مراتب دشوارتر از حوزههای اقتصادی و تجاری است. سالها و دههها اختلافات دو کشور تلنبار شده و امروز به صورت عریان در خیلی از موضوعات دیده میشود. طبیعتا حل این چالشها به تنهایی از عهده یک شخصی مثل عمران خان برنمیآید، اما واسطهگری عمران خان میتواند مقدمه و زمینهای برای نزدیکی دو کشور برای حل چالشهایشان باشد.
کما اینکه امروز نشانههایی از آمادگی طرف ایرانی و عربستانی برای حل بحران یمن دیده میشود. برای همین باید از فرصت حضور عمران خان برای حل نهایی بحران در یمن نهایت استفاده را کرد و امروز که سعودیها در یمن آماده امتیازدهی و کنار آمدن با تحولات سیاسی این کشور هستند؛ میتوان از ظرفیتهای عمران خان برای حل بحران یمن و سایر موضوعاتی اختلافی کمک گرفت.