تهران- ایرنا- دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: پیاده سازی دسترسی به اطلاعات کار دشواری است و در این زمینه معمای حریم خصوصی و دسترسی آزاد به اطلاعات باید حل شود.

سید ابوالحسن فیروزآبادی امروز دوشنبه در همایش ملی زیست بوم دسترسی همگانی به اطلاعات در دانشگاه علامه طباطبایی اظهار کرد: در عصر امروزی پیش از دسترسی به اطلاعات واژه اشتراک گذاری مورد توجه قرار گرفته است.

وی افزود: با نگاه به تکنولوژی می توان از منابع مشترکی در سطح جهان بهره مند شد، از این رو مبحث دسترسی آزاد به اطلاعات مورد توجه قرار می گیرد.

دبیر شورای عالی مجازی با اشاره به اینکه دسترسی آزاد به اطلاعات یک امر پیچیده است، یادآور شد: در دولت الکترونیک دسترسی آزاد به اطلاعات و پیاده سازی این موضوع  با وجود همگرایی و اشتراک گذاری حکومت ها اهمیت بسیاری پیدا می کند.

فیروزآبادی خاطر نشان کرد: وجوه سیاسی و اجتماعی مسئله دسترسی آزاد به اطلاعات با ساده انگاری خروج پیدا می کند، بنابراین معمای دسترسی آزاد و حریم خصوصی باید حل شود.

وی ادامه داد: برای موضوع دسترسی آزاد به اطلاعات مباحث حقوقی بسیاری تعریف می شود و این موضوع در بستر زیست بومی انجام می شود که گمنامی آن در حد اعلای خود شامل موجودیت نرم افزاری و سخت افزاری است.

دبیر شورای عالی فضای مجازی، موجودیت های سخت افزاری را با قابلیت های گوناگون قابل تشخیص دانست و گفت: موجودیت های نرم افزاری پیچیدگی های بسیاری دارد که سبب می شود تشخیص به درستی صورت نگیرد.

فیروزآبادی خاطر نشان کرد: پایین بودن مسئولیت پذیری در دسترسی آزاد به اطلاعات در فضای رسانه به ویژه در مباحث نفرت پراکنی و اخبار فیک به شدت آزاردهنده است. تشخیص اخبار جعلی از واقعیت دشوار است و این موضوع باید حل شود.

وی افزود: دسترسی پذیری به اطلاعات معمولا توسعه شبکه ها مطرح می شود، اما در این موضوع سواد نیز اهمیت بسیاری پیدا می کند.

فیروزآبادی گفت: چالشی که میان رهبری دولت ها در سطح حاکمیت وجود دارد، در حال تضعیف است و نقش بازیگری دیگران از جمله جامعه مدنی و بخش خصوصی در جامعه امروزی به دلیل اهمیت دسترسی آزاد به اطلاعات افزایش یافته است.

دبیر شورای عالی مجازی با اشاره به اینکه میان صاحبان پلت فرم ها و کاربران یک شکاف عمیق اطلاعاتی ایجاد شده، گفت: پلت فرم ها در تمامی حوزه ها در راستای حل تمرکز بخشی فعال است، اما هنوز در رابطه با پلت فرم ها تعیین تکلیفی وجود ندارد.

فیروزآبادی در ادامه اظهار کرد: نظام ارزشیابی جدید فضای مجازی درحال حاضر صاحب پلت فرم ها است، فیس بوک و گوگل میزان و چگونگی دسترسی ها را مشخص می کنند و یک نوع هژمونی سکویی در مفهوم قانون گذاری شکل گرفته که باید در میان نخبگان مورد بررسی قرار گیرد.

وی گفت: اگر حکومت ها دچار تعارض باشند، نمی توان برداشت درستی از موضوع دسترسی آزاد به اطلاعات داشت، در روند جهانی شدن ممکن است نسبت به  هژمونی سکویی حساسیت ها کاهش یابد، اما این موضوع از ارزش علمی این مطلب نمی کاهد.

وی افزود: ایران در موضوع امنیت و صیانت از اطلاعات و همچنین استفاده از تکنولوژی در این خصوص از سایر کشورها عقب است، در کشور حریم خصوصی به صورت خاص مورد توجه قرار نگرفته است.

دبیر شورای عالی مجازی خاطرنشان کرد: در حال حاضر کمپانی های بزرگ دنیا شرکت های فعال در فضای مجازی هستند. در این فضا با قدرت اقتصادی دسترسی به اطلاعات نیز جنبه اقتصادی دارد. در واقع بحث توجه به زاییده شدن قدرت نرم در اطلاعات مطرح  است، یک قدرت نرم در حال زاییده شدن است که شانه به شانه قدرت سخت پیش می رود.

فیروزآبادی افزود: افزایش پلت فرم ها در بحث دسترسی آزاد به اطلاعات اهمیت می یابد. ذات وجوه متعدد است که باید  ابعاد سیاسی و اقتصادی مورد توجه قرار گیرد. شورای عالی فضای مجازی بخش هایی را که اولویت دارد مورد توجه قرار می دهد.