تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۱

تهران - ایرنا- رسانه های داخلی با پایان یافتن مهلت قانونی مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی لایحه پالرمو به چگونگی وضعیت آن پرداختند و سرانجام این لایحه را در ابعاد مختلف واکاوی کردند.

به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا، سال گذشته بود که لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمان‌یافته یا همان پالرمو به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد، از آن زمان تاکنون یک سال می‌گذرد و مدت تعیین شده در آیین نامه مجمع تشخیص برای رسیدگی به آن نیز به پایان رسیده است. حشمت‌الله فلاحت‌پیشه عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفته است: از آنجا که یک سال از مهلت مجمع تشخیص برای اعلام نظر درباره لایحه پالرمو می‌گذرد و هنوز نظری اعلام نشده است، طبق قانون، عملا پالرمو تأییدشده به حساب می‌آید و باید رییس جمهوری آن را برای اجرا ابلاغ کند.

رسانه های داخلی کشور، امروز بخشی از گزارش های خود را به بررسی روند طی شده و پیامدهای تصویب نشدن این لوایح اختصاص داده اند.

رسانه ها در این باره نوشتند: اهمیت، ارزش و اعتبار مجموعه پالرمو، اف. ای. تی. اف و سی. اف. تی به نوعی از میان رفته است.

توقف طرح FATF

غلامرضا مصباحی مقدم عضو تشخیص مصلحت نظام در گفت و گو با خبرگزاری ایســنا بــا بیان اینکه بررســی دو لایحه پالرمو و ســی اف تی در مجمع تشخیص مصلحت نظام متوقف شــده اســت، اظهار کرد: از آنجایی که تحریم های آمریکا شامل حال هر گونه دور زدن تحریم هم می شود، پالرمو و سی اف تی موجب می شــود که آمریکا به راحتــی بتواند دور زدن تحریم ها را کشف کند. ما که نمی توانیم با دست خودمان  تحریم ها را برای خودمان تشدید کنیم.

روزنامه آفتاب یزد می نویسد: با توجــه به رد واضح و ایرادات اساسی شورای نگهبان به لایحه الحاق به CFT، با اتمام مهلت یکســاله مجمع تشخیص و عدم اعلام نظر درمورد آن، اینبار حتی اصلاح طلبان و موافقیــن تصویب CFT نیز ایــن موضوع را خواهنــد پذیرفت کــه به دلیــل رد واضح این لایحه توسط شورای نگهبان و مبنا قرار گرفتن نظر شــورا در صورت عدم نظر مجمع، CFT  را باید رد شده دانست. این نشــان می دهــد که با توجه بــه اعلام نظر محســن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام دربــاره پالرمو، احتمالا بایــد کار هر دوی ایــن دو لایحه را تمام شده دانســت و به معنای رد آن ارزیابی کرد. این درحالی اســت که در آســتانه برگزاری نشســت گروه ویژه اقدام مالی هستیم و از ســویی موضوع مهلت FATF به ایران نیز در این میان مطرح اســت و مهلت آن ها به ایران در مورد پیوستن به پالرمو و CFT نیز به زودی به ســر خواهد آمد به این معنا که اگر در مهلت قانونــی به آن نپیوندیم از این پس رفتارهای ما غیر شفاف ارزیابی شده و به لیست سیاه FATF بازخواهیم گشت.

به گزارش روزنامه آرمان ملی، محسن رضایی دبیر مجمع تشـخیص مصلحت با اشـاره به مسـائل مطرح شـده در روزهـای اخیـر دربـاره سرنوشـت لوایحـی کـه در مجمـع در دسـت بررسـی اسـت، در صفحه شخصی خود نوشـت: دولـت مجـوز الحـاق بـه پالرمـو را دریافت نکـرده اسـت. وی دربـاره سرنوشـت لایحه پالرمو در توئیتـر نوشـت: لایحه الحـاق به کنوانسـیون پالرمـو، پیـش از ایـن به دلیـل مغایـرت با سیاسـت های کلـی نظـام (بنـد ۲ اصـل ۱۱۰ ) در هیات عالی نظارت رد شـد. بنابراین طبق مقررات ابلاغـی رهبر انقلاب، شـورای نگهبـان لایحه را مغایـر اصـل ۱۱۰ دانسـت. بـا پایـان زمان قانونـی، دولـت مجـوز الحـاق بـه پالرمـو را دریافـت نکـرده اسـت.

 نامه نیوز: پالرمو به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و بعد از آن شورای نگهبان هم آن را تأیید کرد و مجلس از سر احتیاط ایرادات هیئت نظارت را برای مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال کرد تا در موعد قانونی اظهار نظر کند. مجمع در مدعد یک‌ساله نظر خود را نداد و از این‌رو پالرمو تصویب‌شده تلقی می‌شد و رییس‌جمهوری باید آن را ابلاغ کند تا اجرا شود. زیرا هیچ ایراد قانونی در اجرای پالرمو وجود ندارد.

پالرمو اهمیت گذشته را ندارد

علی بیگدلی کارشناس در گفت و گو با روزنامه همدلی اظهار داشت: «اهمیت، ارزش و اعتبار مجموعه پالرمو و همچنین اف. ای. تی. اف و نیز سی. اف. تی به نوعی از بین رفته است. در مورد مبارزه با پولشویی، مجمع لایحه آن را تصویب کرد و این تصویب مربوط به ۱۰سال گذشته است که برای ما موضوعیتی نداشت، اگر چه برای اروپاییان مهم بود. ما یکی از موضوعات این مجموعه لوایح چهارگانه را که موضوع پولشویی بود تصویب کردیم، اما درباره موارد دیگر لوایح مخصوصا سی. اف. تی که به نوعی لایحه مبارزه با تروریسم است با مشکلات اساسی در مجمع روبه‌رو شدیم. مسئله‌ای که با وجود فشارهای بسیار با مخالفت‌های زیادی روبه‌رو شد. این فشارها از ناحیه اتحادیه اروپا بود در عوض اینکه آنها اینستکس را اجرایی کنند.»

 بیگدلی ادامه می‌دهد: «از آنجا که مسئله اینستکس خاتمه پیدا کرده، بنابراین برای اروپا هم اهمیت خود را از دست داده است. ایجاد شرایط سخت‌گیرانه گسترده برای اجرایی شدن موضوع اینستکس توسط اتحادیه اروپا و نیز وضعیت فعلی برجام، باعث شده که عملا ارزش این چهار لایحه برای اروپا هم معنا و مفهوم پیشین را نداشته باشد. بنابراین این موضوعات نه برای ایران و نه برای اروپا اهمیت و کارایی گذشته را ندارد.»

 این کارشناس می‌افزاید: «با تهدید اروپا مبنی بر اینکه اگر ایران گام چهارم را بردارد، اروپا هم به طور کامل از برجام خارج خواهد شد، می‌توان پایان برجام را در آینده نزدیک مشاهده کرد. همانطور که گفته شد با نبودن بسترهایی چون برجام و اینستکس، دیگر صحبت کردن از موضوعاتی چون پالرمو، اف. ای. تی. اف و همچنین سی. اف. تی عملا بی‌مورد بوده و برای هیچ کدام از طرفین کارایی ندارد. بنابراین تایید یا رد این موضوعات هم دیگر هیچ نتیجه‌ای در بر نخواهد داشت.»

 مغایرت نداشتن با قانون

محمد کاظمی عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با تارنمای نامه نیوز اظهار داشت: پالرمو به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و بعد از آن شورای نگهبان هم آن را تأیید کرد و مجلس از سر احتیاط ایرادات هیئت نظارت را برای مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال کرد تا در موعد قانونی اظهار نظر کند. مجمع در مدعد یک‌ساله نظر خود را نداد و از این‌رو پالرمو تصویب‌شده تلقی می‌شد و رییس‌جمهوری باید آن را ابلاغ کند تا اجرا شود. زیرا هیچ ایراد قانونی در اجرای پالرمو وجود ندارد.