به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا، سرانجام در پی سومین حمله سالهای اخیر ارتش ترکیه به کُردهای سوریه، اکنون که دولت سوریه با پسگرفتن بخشهای زیادی از خاک این کشور موقعیت خود را تثبیت کرده، دولتمردان سوریه با مقامات مناطق خودمختار شمالی تحت کنترل کردها به توافق رسیدند تا علیه تجاوز ترکیه ایستادگی کنند.
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا نیز که پیش از این، وعده تحریم ترکیه به دلیل آغاز حملات این کشور در شمال سوریه را داده بود، گفت: در پاسخ به شبهات که اعلام می شود من به ترکیه برای حمله به سوریه چراغ سبز نشان داده ام، تحریم هایی علیه ترکیه اعمال خواهم کرد. مولود چاووشاوغلو وزیر امور خارجه ترکیه بعد از انتشار این بیانیه درباره اعمال تحریم های جدید علیه ترکیه گفت: ترکیه به دلیل بدعهدی آمریکا در تحقق وعده هایش دست به عملیات نظامی در شمال سوریه زده است.
بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که این رسانهها ضمن بازتاب گسترده توافق کردهای سوریه با دولت بشار اسد بر سر مقابله با تهاجم ارتش ترکیه به بررسی پیامدهای تقابل ترکیه با کردها در منطقه پرداختند و خواستار پایان مداخلات ترکیه در شمال سوریه شدند.
رصد فضای رسانهای کشور حاکی از آ ن است که رسانههای هر دو طیف اصولگرا و اصلاحطلب همچون روزهای گذشته، سیاستهای ترکیه را محکوم کردند.
رسانههای اصلاح طلب
ایران آنلاین: اکنون با ورود ارتش سوریه به مرزهای شمال سوریه، کار برای ارتش ترکیه و نیروهای تحت حمایت آنان سخت خواهد شد. بویژه اگر روسیه که در دو روز گذشته با درخواست کردها برای حمایت از خود مواجه شده بود، اقدام به اعلام منطقه پرواز ممنوع در شمال سوریه کند.
توافق کردها با بشار اسد برای مقابله با ترکیه
مردم سالاری آنلاین گزارش داد: کاخ کرملین اعلام کرد مقامات مسکو، به طور مرتب با آنکارا در ارتباط هستند و این ارتباط، در سطح ارتشهای دو کشور نیز برقرار است. مسکو همچنین بروز احتمالی نبرد میان نیروهای روسیه و ترکیه (در سوریه) را نامطلوب عنوان کرد. رجب طیب اردوغان رییسجمهوری ترکیه، اوایل بروز هرگونه مشکل در کوبانی را پس از استقرار نیروهای ارتش سوریه در حوالی مرز، دور از ذهن دانست. اردوغان درخصوص آنچه که رویکرد مثبت ولادیمیر پوتین رییسجمهوری روسیه نسبت به اقدمات ترکیه میخواند نیز صحبت به میان آورد. یاسین اوکتای مشاور رجب طیب اردوغان رییسجمهوری ترکیه به خبرگزاری نووستی گفت: احتمال برخورد نظامی میان ارتش ما با ارتش سوریه وجود دارد و در این صورت ارتش ما به مقابله با نظامیان سوری خواهد پرداخت. اگر ارتش سوریه که تاکنون نتوانسته یگانهای مدافع خلق کرد را شکست دهد آماده و قادر به جنگ با ارتش ترکیه است پس به میدان بیاید.
روزنامه ابتکار به نقل از خبرگزاری رسمی دولت سوریه نوشت: کردهای سوریه با دولت بشار اسد بر سر مقابله با تهاجم ارتش ترکیه به مناطق شمالی سوریه به توافق رسیدند. توافق بین نیروهای دموکراتیک سوریه و دولت این کشور غروب یکشنبه به دست آمده است. این در حالی است که آمریکا همزمان با این توافق خبر از خروج نیروهای نظامی خود از شمال سوریه داده است.
سانا اعلام کرده است که درپی توافق بین دولت اسد و شبهنظامیان کرد، واحدهای ارتش این کشور در مناطق شمالی سوریه مستقر خواهند شد. اعزام این نیرو به مناطق مرزی بین سوریه و ترکیه، حمایت و پشتیبانی از کردها در برابر تهاجم دولت ترکیه اعلام شده است. مظلوم عبدی، رهبر نیروهای دموکراتیک سوریه در مقالهای که برای نشریه فارین پالیسی نوشته، گفته است: اگر قرار به انتخاب میان نسلکشی و توافق با دولت اسد باشد، قطعا ما دفاع از جان مردم را برمیگزینیم.
روزنامه دنیای اقتصاد ذیل عنوان شیفت کردها به دولت اسد آورد: اداره خودمختار کردها در بیانیهای در فیسبوک اعلام کرد که با دولت بشار اسد برای مقابله با فشارهای ترکیه به توافق دست یافته است. در این بیانیه آمده است: این توافق فرصتی را برای آزادسازی باقی اراضی و شهرهای اشغالی مانند عفرین و دیگر شهرها و شهرکها فراهم میکند. در بخشی از این این بیانیه آمده است، اداره خودمختار کردها کشورهای همسایه و حتی ترکیه را مورد تجاوز قرار نداده یا تهدید نکرده است، اما آنکارا همواره کردها را به انجام اقدامات تروریستی متهم کرده و میکند. ترکیه به اراضی که توسط نیروهای سوریه دموکراتیک آزاد شدند، تجاوز و حمله کرده است و از ابتدای بحران سوریه نقش منفی فعالی در گسترش تروریسم در سوریه داشته است. اداره خودمختار کردها همچنین در این بیانیه اعلام کرد، همپیمانان ترکیه طی چند روز گذشته شنیعترین جنایتها را در حق مردم بیدفاع مرتکب شدهاند که نیروهای سوریه دموکراتیک با این جنایتها مقابله کرده و این توافق اداره خودمختار کردها با دولت سوریه برای مقابله با حمله ترکیه است و از وظایف دمشق حفظ مرزها و حاکمیت ارضی کشور است.
روزنامه ایران نیز نوشت: کردهای شمال سوریه در پنجمین روز از حملات بیامان ارتش ترکیه و شبه نظامیان حامی آن، دست یاری به سوی دمشق دراز کردند؛ دستی که بشار اسد آن را به گرمی فشرد و فرمان گسیل نیروهای زبده ارتش سوریه به مرزهای شمال کشورش را صادر کرد تا مانع پیشرویها و حملاتی شود که از چهارشنبه هفته پیش تا صبح دیروز ۱۶۴ کشته برجا گذاشته بود. اکنون با ورود ارتش سوریه به مرزهای شمال سوریه، کار برای ارتش ترکیه و نیروهای تحت حمایت آنان سخت خواهد شد. بویژه اگر روسیه که در دو روز گذشته با درخواست کردها برای حمایت از خود مواجه شده بود، اقدام به اعلام منطقه پرواز ممنوع در شمال سوریه کند.
روزنامه شرق در تحلیل ورود سوریه در حمایت از کردها آورده است: به نظر نمیرسد با ورود ارتش سوریه به مناطق شمالی این کشور، کردها بتوانند مانند هشت سال گذشته خودمختاری خود در این منطقه را ادامه دهند. بنابراین با دفع حمله ترکیه به آن منطقه، احتمالا دولت سوریه دوباره بخشهای زیادی از مناطق باقیمانده سوریه را به حاکمیت خود بازمیگرداند و شالوده قدرت خود را بیش از پیش مستحکم میکند. از همینرو است که بسیاری از تحلیلگران در روزهای اخیر، دولت سوریه را برنده اصلی حمله ترکیه به مناطق کردنشین سوریه اعلام کردهاند.
تبعات تقابل ترکیه با کردها برای اردوغان
روزنامه ایران در یادداشتی نوشت: ارتش ترکیه در تقابل مستقیمش با کردها در خاک سوریه ریسک بزرگی را مرتکب شده است زیرا کردها سالها است با عملیات کماندویی خود در مناطق غرب و شرق سوریه و در نقاطی همچون کوبانی منبج و قامشلی همچنان ابتکار عمل را در دست دارند. البته شکی نیست که عملیات جدید نظامی ترکیه مورد تأیید کاخ سفید قرار دارد و میتوان این را در افق پیش رو و در ملاقات تازهای که اردوغان در روز ۲۳ آبان با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری زیادهخواه امریکا در واشنگتن خواهد داشت نیز رؤیت کرد. YPG هم بیکار ننشسته و برای جلوگیری از یک شکست محتمل هم با دولت مسکو و هم با بشار اسد به گفتوگو نشسته و تأکید کرده که تمایلی به رویارویی با ارتش ترکیه ندارد و اقدام دولت آنکارا را یکی از افراطگریهای معمول اردوغان نامیده است که ریشه در واقعیت ندارد. عدم همراهی اکثر کشورهای اروپایی با دولت ترکیه در تهاجم نظامی جدیدش در خاورمیانه، نشانهای روشن از نامحبوب بودن رئیس جمهوری ترکیه در محافل غربی است. در همه حال YPG بدش نمیآید در صورت استمرار این تقابل، ترکیه را مقابل یک عمل انجام شده قرار بدهد و ارتش سوریه مجبور شود به انگیزه دفاع از خاک خود که باز مورد تعدی بیگانگان قرار گرفته، به سوی ارتش ترکیه آتش بگشاید و در آن صورت ترکیه تحت فشار سیاسی- نظامی فزایندهای قرار خواهند گرفت. درست است که اردوغان در رؤیای نه چندان رئالیستی خود از هیچ تقابل نظامیای باک ندارد اما همه میدانند رویارویی مستقیم با بشار اسد را دوست نمیدارد زیرا فقط روسها را به یک تقابل جدید و شدیدتر از گذشته با آنها وادار خواهد کرد و در آن زمان بهانه برچیدن کردها از منطقه و آرام کردن منطقه از این طریق، حتی یک خریدار هم نخواهد داشت و اکثر ملل از روسیه و سوریه حمایت خواهند کرد.
به گزارش فرارو؛ احمد موثقی کارشناس مسایل ترکیه معتقد است: این اقدام در وهله اول به اقتصاد خود ترکیه ضربه میزند و در دنیای امروز نمیتوان مسائل امنیتی را بدون توجه به تأثیرات اقتصادی آن پیش برد و به همین دلیل با فشاری که آمریکا و و اروپا میآورند اگر ترکیه میخواهد اقتصادش آسیبی نبیند چارهای ندارد جز اینکه به مذاکره و دیپلماسی تن دهد. در این مذاکرات سهجانبه میتواند اروپا را وارد کرد، چون عوارض منفی این حملات به طور مستقیم دامنگیر اروپا میشود. اما آمریکا با اینکه رسماً گفته مجوزی برای حمله به ترکیه نداده، ولی روز قبل از شروع این عملیات، اردوغان مجوزهایی از ترامپ دریافت کرد و عقبنشینی نیروهای آمریکایی از این مناطق نیز براساس این هماهنگیها بود. چون این منطقه اولویت امنیتی برای آمریکا ندارد و به نفت و گاز این منطقه جز در موارد محدود احتیاج چندانی ندارد و به طور عمده مایل است به مانند سابق در منطقه خاورمیانه درگیر نشود.
ادامه واکنشهای اروپایی
روزنامه ایران گزارش داد: دیروز سه روز پیش از نشست سران اتحادیه اروپا وزرای خارجه این اتحادیه نشستی برگزار کردند که عملیات ترکیه موسوم به چشمه صلح از موضوعات اصلی آن بود. وزاری خارجه آلمان و فرانسه پیش از این نشست، به همراه فدریکا موگرینی، مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا بر لزوم تصمیمگیری اروپا درباره حملات ترکیه به مناطق شمال سوریه تأکید کردند. در همین ارتباط موگرینی، دستور کار نشست در این خصوص را بررسی حمایت از روند سیاسی در برابر تنشهای نظامی اعلام کرد. این در حالی است که جوزپه کونته، نخستوزیر ایتالیا که کشورش سومین صادرکننده سلاح به ترکیه است، خواهان تحریم تسلیحاتی ترکیه شده است. پیشتر ۵ کشور اروپایی هلند، فنلاند، نروژ، آلمان و فرانسه صادرات سلاح به ترکیه را ممنوع کرده بودند.
اقدام خلاف مصالح ترکیه در خاورمیانه
به گزارش روزنامه شرق، احسان شریعتی، از متفکران دنیای امروز ایران، بهتازگی در اینباره در کانال خود نوشته است: جنگافروزی اخیر ارتش ترکیه در مرزهای کردستان سوریه تصمیمی آشکارا خلاف مصالح مشترک منطقهای ملتهای خاورمیانه و در نگاه جهانیان و وجدانهای بیدار کشورهای همسایه، اقدامی نابخردانه و محکوم به شکست است. مردم ترکیه از دولت این کشور انتظار دارند که به حل مشکلات اجتماعی-اقتصادی درونی خود بپردازد و در خارج کشور و بهویژه در منطقه رنجور و آسیبدیده خاورمیانه، از هر گونه تنشآفرینی کور قومی و فرقهای بپرهیزد و سیاست گسترش صلح و دوستی میان خلقهای منطقه را در پیش گیرد.
مقصران حمله نظامی علیه کردها
روزنامه همدلی در گزارش یک خود نوشته است: درگیریهای اخیر شمال سوریه فاجعهای کاملا قابل اجتناب بود. همه میتوانستند آن را پیشبینی کنند. بهتر است بگوییم اگر جامعه جهانی و قدرتهای منطقهای وجدان بیداری داشتند باید از آن جلوگیری میکردند. میتوان اینطور قضاوت کرد که بیشتر مسئولیتهای این فاجعه انسانی متوجه رییس جمهوری جنگ طلب ترکیه است. با این حال هستند کسانی که در این واقعه به اندازه اردوغان قابل سرزنش هستند مثل رییس جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ و نیروهای داعش که پیشتر باعث ناامنی منطقه بودند و حتی جامعه بین الملل که هشت سال آزگار در متوقف کردن جنگ داخلی سوریه شکست خورد.
فرمان های بیحساب و کتاب نظامیان ترک برای حملههای زمینی و هوایی در منطقههای کردنشین مرزی، هر انسانی را متاثر میکند. اردوغان که پیشتر گفته بود هدفش از این حملات نظامی فقط قلع و قمع تروریستهای این منطقه است، با افزایش آمار کشتهها و زخمیان غیر نظامی رو شده است. وی پیشتر در توجیه حملات خود بهانه ایجاد یک منطقه مرزی امن و برقراری صلح در منطقه را آورده بود.
لزوم میانجیگری ایران
به گزارش خبرگزاری ایسنا، حزب اعتماد ملی با محکومیت حمله ترکیه به شمال سوریه، گفت: از دولت جمهوری اسلامی انتظار داریم با توجه به رابطه خوبش با سوریه و ترکیه و کردها، پیشنهاد میانجیگری خود را برای اتمام مداخلات ترکیه در شمال سوریه جدیتر پیگیری کند.
رسانههای اصولگرا
جوان: هنوز معلوم نیست که چه امتیازاتی بین دمشق و کردها رد و بدل شده تا ارتش سوریه جای نیروهای کرد را در شمال سوریه بگیرد و مانع ورود ارتش ترکیه به این منطقه شود، اما یک چیز معلوم است و آن اینکه کردها ترجیح دادهاند در زیر سایه دمشق باشند تا در زیر چکمه ترکیه.
حمایت بشار اسد از کردها
روزنامه جوان در گزارشی نوشت: هنوز معلوم نیست که چه امتیازاتی بین دمشق و کردها رد و بدل شده تا ارتش سوریه جای نیروهای کرد را در شمال سوریه بگیرد و مانع ورود ارتش ترکیه به این منطقه شود، اما یک چیز معلوم است و آن اینکه کردها ترجیح دادهاند در زیر سایه دمشق باشند تا در زیر چکمه ترکیه. مظلوم عبدی از رهبران کرد سوریه در نشریه فارینپالیسی نوشته: اگر قرار به انتخاب بین نسلکشی و توافق با دولت اسد باشد، قطعاً ما دفاع از جان مردم را بر میگزینیم. حالا با این وضع ارتش ترکیه با ارتش سوریه رو در رو شده و مسئله این است که چشمه صلح به معنای جنگ بین این دو ارتش خواهد بود؟ به نظر میرسد که کار برای اردوغان بسیار سخت خواهد بود. شاید ارتش ترکیه در حال حاضر توان بهتری برای جنگ با ارتش سوریه داشته باشد، اما این جنگ دیگر جنگ ادعایی اردوغان علیه تروریستها نخواهد بود بلکه تجاوز آشکار به خاک سوریه است. به همین جهت نیز واکنش اولیه اردوغان نسبت به ورود ارتش سوریه به شمال این کشور ملایم بوده و گفته که در سایه توافق دولت دمشق با نیروهای کرد بر سر استقرار ارتش سوریه در مرزها با ترکیه، مشکلی در منطقه کوبانی به وجود نمیآید.
این روزنامه در مطلب دیگری آورد: توافق کردها با دولت دمشق در حالی صورت گرفته است که احزاب کرد، قبل از عملیات نظامی ترکیه با ورود ارتش سوریه به مناطق تحت سیطره خود مخالفت میکردند و به دنبال استقلال از دولت مرکزی بودند. دولت سوریه نیز ابتدا به دلیل همکاری کردهای سوریه با آمریکا از گفتگو با کردها خودداری میکرد، اما عملیات چشمه صلح ترکیه علیه یگانهای کرد، زمینه مشترکی میان کردها و دولت سوریه به وجود آورد. دمشق و کردها هر دو با عملیات ترکیه مخالفت کردند و آن را تجاوز میدانند. اردوغان فکر نمیکرد که یگانهای کرد با دمشق به توافق برسند و شاید با همین تصور وارد باتلاق سوریه شد. ارتش سوریه بارها اعلام کرده بود که همه مناطق اشغال شده را از دست تروریستها و ترکیه آزاد خواهد کرد. تغییر معادلات میدانی در سوریه و ورود نیروهای مقاومت به شرق فرات، میتواند به تجاوز ارتش ترکیه و متحدانش پایان دهد، زیرا اکنون ارتش سوریه و همپیمانانش به خاطر موفقیتهای گستردهای که در برابر گروههای تکفیری به دست آوردهاند، در بهترین شرایط خود قرار دارند.
روزنامه خراسان در مطلبی می نویسد: شرق فرات آهسته آهسته به کنترل ارتش سوریه در می آید! از یک شنبه شب تاکنون نیروهای ارتش سوریه یکی پس از دیگری در حال ورود به شهرها، روستاها و مناطق مختلف شرق و غرب فرات هستند. فرماندهی کردها که پس از خیانت ترامپ عملا خود را در مقابل ارتش ترکیه تنها می دید در نهایت مجبور به توافق با دولت اسد و تصریح بر عدم جدایی طلبی شد تا از وضعیت بغرنجی که در آن قرار دارد رهایی یابد. شب گذشته نیروهای ارتش سوریه در میان استقبال گرم اهالی حسکه و قامشلی وارد این شهرها شدند. پس از ورود ارتش سوریه به شهر حسکه، مناطق اطراف حسکه نیز در حال تحویل به ارتش سوریه است؛ از این رو نیروهای ارتش سوریه وارد منطقه مهم تل تمر در جنوب شرق شهر راس العین شدند؛ جایی که نیروهای کرد در حال مقاومت در برابر پیشروی های مسلحان ترکیه هستند. همچنین نیروهای ارتش سوریه وارد شهر مهم طبقه در غرب فرات شدند و ساکنان این منطقه با شادی و سر دادن شعارهای ملی سوریه، از این نیروها استقبال کردند. تا پیش از این فرودگاه طبقه مهم ترین و بزرگ ترین پایگاه هوایی ائتلاف آمریکایی محسوب می شد.
اهداف ترکیه از حمله به سوریه
روزنامه سیاست روز نوشت: به نظر میرسد ترکیه به دنبال دو هدف اصلی در سوریه است. هدف اول عقب راندن کردها از مرزهای ترکیه برای دفع خطرات بهزعم ترکها تروریستی است. البته شواهد نشان میدهد که درنهایت هدف ترکیه خلع سلاح کردهای سوریه است. چراکه دولت ترکیه از همکاری نزدیک ارتش دموکراتیک سوریه (SDF) بهعنوان شاخه نظامی کردهای سوریه و نیز حزب پ. ک.ک ترکیه بسیار واهمه دارد. همکاری که در زمان جنگ کردها با داعش به اوج خود رسید بهطوریکه حزب پ. ک.ک و ارتش دموکراتیک سوریه (SDF) باهم تبادل نیروی نظامی داشتند. هدف دوم ترکیه از این عملیات و گسترش پهنه منطقه امن به عمق ۳۲ کیلومتر و مساحت ۴۶۰ کیلومتری در سوریه که شامل سه استان حسکه، رقه و حلب میشود، استقرار پناهندگان سوری در این منطقه امن است. ترکیه قصد دارد تا بیش از ۳ میلیون پناهنده سوری را که در ترکیه به سر میبرند را با وعدههایی چون شهرک سازی و تهیه مسکن در این منطقه اسکان اجباری دهد.
خبرگزاری تسنیم در گزارشی آورد: به عقیده کارشناسان، اردوغان اهداف مهمتری از نابودی شبه نظامیان کرد یا اشغال مناطق کردنشین در شمال سوریه را دارد. جامعه کردهای این کشور بسیار بزرگ است و از بین بردن آن ممکن نیست. ضمن اینکه آمریکا، روسیه و ایران به آنکارا اجازه نمیدهند که دست به چنین اقدامی بزند و اردوغان هم به خوبی این مسئله را میداند. یولیا کودریاشووا کارشناس ارشد مرکز امنیت یورو آتلانتیک در دانشگاه روابط بینالملل مسکو، یادآور شده که اردوغان میخواهد نه تنها یک منطقه حائل برای ممانعت از حملات احتمالی شبه نظامیان کرد به وجود آورد، بلکه میخواهد سطح وخامت اوضاع اجتماعی در ترکیه را نیز کاهش دهند.
تحلیل تصمیم ترامپ درباره خروج از سوریه
خبرگزاری مهر گزارش داد: اما تصمیم ترامپ برای بیرون کشیدن پای آمریکا از آنچه به زعم وی دعوای تاریخی کردهای سوری و نیروهای ترکیه است، از چند جهت قابل ارزیابی است. نخست آنکه این مسئله همزمان دموکراتها و جمهوریخواهان آمریکایی را به موضعگیری علیه ترامپ واداشته که در نوع خود هم فرصت تلقی میشود و هم مایه خطر است. فرصت از این بابت که وقتی جمهوریخواهانی مثل سناتورها مارکو روبیو و لیندسی گراهام که هر دو از حامیان رییسجمهوری آمریکا هستند، خواستار تجدیدنظر در رای صادره از سوی ترامپ میشوند؛ استقلال رای حزب جمهوریخواه را به نمایش میگذارند و این نزد افکار عمومی آمریکا اهمیت زیادی دارد. اما همزمان با تلاش برای استیضاح ترامپ که به مقوله اوکراین گیت برمیگردد، تصمیم اخیر وی در نحوه تعامل با کردهای سوری میتواند آتش انزجار دموکراتها را تندتر کند حال آنکه فعلاً قضیه سوریه جدالها در این خصوص را به حاشیه رانده است.
انتقام اروپا از ترکیه
به گزارش مشرق نیوز، در این میان اروپا که به موجب بحران مهاجران در سال های اخیر به نوعی از ترکیه زخم خورده بود عملیات چشمه صلح را فرصتی برای تلافی دانسته و چند کشور به بهانه کشته شدن افراد غیر نظامی در این عملیات صادرات تسلیحات به ترکیه را متوقف کرده اند. در همین رابطه روز گذشته اعضای اتحادیه اروپا در جریان نشست وزرای امور خارجه در لوکزامبورگ، به اتفاق آراء حملۀ نظامی ترکیه به مناطق کردنشین شمال سوریه را محکوم کردند و از تمام کشورهای عضو خواستند تا فروش اسلحه به آنکارا را متوقف کنند. جوزف بورل، رئیس منتخب دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا که قرار است جایگزین فدریکا موگرینی شود اعلام کرد که ۲۸ کشور عضو این اتحادیه به اتفاق آراء تصمیم به محکوم کردن ترکیه گرفتند و از ترکیه خواستند تا هرچه سریعتر این حملات را متوقف کند. بورل افزود که این اتحادیه همچنین از تمام کشورهای عضو خواست تا فروش هرگونه سلاح به آنکارا را متوقف کنند.
در گزارشی از خبرگزاری تسنیم می خوانیم: بسیاری از سیاستمداران و مقامات آلمانی در درخواستهای مختلفی خواستار مجازاتهای بیشتری علیه ترکیه به دلیل تداوم حملات این کشور به شمال سوریه هستند. از آلمان هم همچنان درخواست های بیشتری برای اعمال تحریم ها و مجازات های بیشتر علیه ترکیه شکل می گیرد. آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان در تماسی تلفنی با "رجب طیب اردوغان"، رییس جمهوری ترکیه خواستار توقف فوری حملات نظامی به شمال سوریه شده است. در این میان بسیاری از سیاستمداران احزاب متحد مسیحی، سوسیال دموکرات و اپوزیسیون آلمان خواستار ارسال سیگنال های واضخ تری به رییس جمهوری ترکیه شدهاند.
لزوم عقب نشینی ترکیه
روزنامه خراسان نوشت: به نظر می رسد ترکیه با وضعیت پیش آمده نیاز به بازنگری در برنامه های خود دارد و هنوزهم می تواند با انتخاب درست، هزینه ها را به حداقل برساند و جلوی ضرر بیشتر را بگیرد اما در صورتی که همچنان بر ایجاد و حفظ منطقه به اصطلاح امن اصرار بورزد و بر آن پافشاری کند احتمالا با تلفات و خسارت های بیشتری مواجه خواهد شد و از این دید هنوز هم بازگشت به توافق نامه های آدانا و آستانه می تواند کم هزینه ترین راهکار برای ترکیه باشد.