به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، ارتش ترکیه روز چهارشنبه ۱۷ مهر ماه در عملیاتی به نام «چشمه صلح» به بخش های کردنشین شمال شرق سوریه حمله کرد. اندک زمانی پس از حمله ترکیه به مناطق نفوذ کردها در سوریه شماری از تروریست های داعش در الرقه پایتخت پیشین داعش دست به اقدام علیه کردها زدند. در ادامه این ماجرا در شهر قاشملی یک انفجار تروریستی رخ داد که داعش مسوولیت آن را بر عهده گرفت. در اثر این انفجار ۴ تن کشته و ۹ تن دیگر زخمی شدند. روز شنبه نیز یک خودروی بمبگذاری شده در اطراف زندان مرکزی شهر الحسکه در شمال شرق سوریه منفجر شد تا مشخص شود که تروریستهای داعش نقشههایی جدی برای کنترل مناطقی کشیدهاند. این در شرایطی است نیروهای دمکراتیک کرد در جریان آزادسازی شهرها و روستاهای تحت اشغال داعش در سوریه طی سال های گذشته، ۱۲ هزار تروریست عضو این گروه را بازداشت کردند که در میان آنها ۲۵۰۰ تا ۳ هزار داعشی از ۵۴ کشور جهان هستند. نیروهای دمکراتیک سوریه پیشتر تهدید کرده بودند که اگر ترکیه به حملات خود ادامه دهد، دیگر نگهداری از مظنونین به عضویت در گروه تروریستی داعش در اولویت آنها نخواهد بود. افزایش تحرکات عناصر داعش طی روزهای گذشته، فرار شماری از آنها از زندان ها و همچنین در اولویت قرار دادن دفاع از خود به جای کنترل زندان های داعش از سوی نیروهای دموکراتیک کرد سبب شده است که هراس و نگرانی ازحضور و تقویت داعش افزایش باید.
تجدید حیات گروه های تکفیری
روزنامه «الشروق» مصر نوشت: هنگامی که آشوب و ناآرامی حکم فرما شود گروه های تکفیری مثل داعش و القاعده می توانند رشد کنند. حمله ترکیه به داخل سرزمین های سوریه می تواند سبب ناآرامی و آشوب شود و زمینه رشد این گروه ها را فراهم کند. این موضوع به عمق، زمان و حجم عملیات ترکیه در داخل سوریه بستگی دارد. پیش از این گروه های تکفیری آخرین پایگاه های خود را از دست داده اند، اما هزاران تن از عناصر این گروه ها هنوز هم زنده هستند. این افراد در زندان به سر نمی برند. آنان قسم خورده اند که به جنگ فرسایشی خود ادامه دهند. آنان امیدوارند که با سلسه اقدامات تروریستی دشمنان خود را شکست دهند. مناطق شمال شرقی سوریه که در آن پایگاه های داعش قرار دارند تحت کنترل است تا هرگونه فعالیت عناصر داعش در این مناطق رصد شود. شمار بسیاری از نیروهای دموکراتیک سوریه این ماموریت را انجام می دهند. این افراد از حمایت آمریکا هم برخوردار بودند. اما اکنون با ورود ارتش ترکیه به مناطق تحت کنترل کردها، اولویت کردها تغییر کرده است و آنها دفاع از خود را مهمتر از کنترل زندانیان گروه های تکفیری می دانند. در شرایط کنونی این خطر اساسی وجود دارد که تکفیری های زندانی که تعدادشان حدود ۱۲ هزار تن است بتوانند از زندان ها فرار کنند. افزون بر این، حدود ۷۰ هزار تن از اعضای خانواده این عناصرِ زندانی در اردوگاه هایی هستند که زیر کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه است. با وجود اینکه در میان عناصر داعش افراد تندروی ماهری وجود دارند این نگرانی وجود دارد که آنان دست به اقدامات تروریستی، سربریدن و برنامه ریزی برای حمله های تروریستی بزنند. از سوی دیگر دستگاه های اطلاعاتی غربی نگران آن هستند که در صورتی که عناصر گروه های تکفیری بتوانند از زندان ها فرار کنند برخی آنان به اروپا وارد شوند و دست به اقدامات تروریستی در کشورهای غربی بزنند.
روزنامه «العین» امارات نوشت محیط حاصلخیزی برای بازگشت گروه تروریستی داعش به سوریه وجود دارد و حمله ترکیه هم فرصت مناسبی را برای انتشار دوباره این گروه و سامان دادن وضعیت خود فراهم کرده است. در شرایطی که نیروهای دموکراتیک کرد قصد دارند برخی از نیروهای خود را برای مقابله با ترکیه اعزام کنند این احتمال وجود دارند که هزاران تن از عناصر داعش که در زندان ها زیر کنترل داعش هستند بتواند از زندان ها فرار کنند. در شرایطی که این تروریست ها نمی توانند به زادگاه خود در کشورهای مختلف برگردند این موضوع سبب می شود داعش بار دیگر به فکر احیای خود و بازگشت به صحنه باشد.
روزنامه «الاخبار» لبنان در گزارشی به قلم «صهیب عنجرینی» نوشت آشوب و هرج و مرج خاک حاصلخیزی برای فعالیت تکفیری ها است. نظریه پردازان و فرماندهان تکفیری ها هم دهه ها است که بر روی این موضوع تاکید می کنند. تحولات سوریه در مرحله حساسی است. با وجود اینکه جریان های تفکیری هنوز هم در سوریه حضور دارند اما حلقه فعالیت آنها بسیار تنگتر شده است. اکنون با حمله ترکیه احتمال اینکه فصل دیگری از آشوب آغاز شود وجود دارد. زیرا فعالیت تکفیری ها نیاز به وجود آشوب دارد. کردها هم پیش از این هشدار داده اند که هرگونه حمله ترکیه به تلاش ها برای مبارزه با داعش ضربه وارد می کند.
به نوشته روزنامه «الغد» اردن، «فارس کریشان» سرهنگ بازنشسته ارتش اردن گفت حمله نظامی ترکیه به سوریه زمینه را برای احیای داعش و گسترش آشوب در شمال سوریه فراهم کند.
«غیث ملحس» دیپلمات اردنی هم به روزنامه الغد گفت حمله ترکیه به سوریه نقشه درگیری ها در این کشور را تغییر می دهد و حمله به نیروهای کرد که پیش از این در مبارزه با داعش نقش آفرینی کردند نتیجه چندین سال عملیات فرماندهان کرد علیه داعش را از بین می برد و دوباره زمینه فعالیت و تحرک برخی فرماندهان داعش را فراهم می کند.
متهم شدن ترکیه به همکاری با تروریست ها
روزنامه «عکاظ» عربستان در گزارشی به قلم «هانی الظاهری» نوشت: تردیدی نیست که هدف واقعی حمله نظامی ترکیه به شمال سوریه تحت عنوان عملیات «چشمه صلح» آزادسازی عناصر گروه داعش از زندان های نیروهای دموکراتیک سوریه است. این نخستین بار نیست که نظام ترکیه برای نجات داعشی ها در سوریه وارد عمل می شود پیش از این هم نظام ترکیه در عملیاتی تحت عنوان «شاخه زیتون» به خاک سوریه وارد شد و در شمال این کشور غیر نظامیان را به خاک و خون کشید. این کشور پیش از این نیز با فروش نفت سرقت شده سوریه توسط داعشی ها در بازارهای سیاه به کمک داعش شتافت و این موضوع سبب شد که داعش به قدرت برسد.
روزنامه «الثوره» سوریه هم در گزارشی به قلم «حسین صقر» نوشت همه اتفاقاتی که از آغاز جنگ تروریستی علیه سوریه رخ داد نشان می دهد که نظام ترکیه با مزدوران و تروریست ها همسو است. تروریست ها ابزارهای این جنگ بودند و حمله ترکیه به سوریه ثابت کرد که همه آنها یک هدف را دنبال می کنند و آن ویران سازی و تجزیه سوریه و تبدیل آن به میدان تسویه حساب های بین المللی است.