ایلام - ایرنا - موج اولیه بازگشت زائران اربعین حسینی از عراق و از طریق مرز مهران در استان ایلام هر چند موجب بروز تراکم جمعیت در این مرز شده اما به دلیل اتخاذ تدابیر مناسب و برنامه ریزی دقیق ستاد اربعین، ترددها منظم و روان و بدون مشکل در جریان است.

به گزارش ایرنا، افزایش بیش از سه برابری تعداد زائران خروجی از کشور به سمت عراق طی روزهای اخیر از مرزهای چهارگانه و به موازات آن افزایش بیش از حد تردد زائران از مرز مهران که ۶۰ درصد حجم عبور و مرور جمعیت را به خود اختصاص داده، این مبدا ورودی و خروجی را به مهمترین و محوری ترین مرز کشورمان با عراق برای تردد زائران تبدیل کرده است.

اتخاذ تدابیر مناسب از سوی ستاد اربعین استان ایلام و همکاری های مناسب بین بخشی میان تمام ارگان ها و نهادهای دخیل، کنترل و رصد لحظه ای وضعیت مرز،  اجرای طرح‌های موثر ترافیکی، تلاش برای بازگشت زودهنگام زائران پیش از روز اربعین، ارایه خدمات مناسب رفاهی از سوی موکبها و هماهنگی خوب بین موکبهای مستقر در خاک عراق و نقاط مرزی کشورمان بویژه مرز مهران و نیز برگزاری جلسات مستمر برای پایش وضعیت تردد زائران، مشکلات تردد در این مرز بین المللی را به حداقل ممکن رسانده است.

گزارش میدانی خبرنگاران ایرنا از مرز مهران حاکیست موج بازگشت زائران که از ۳ روز گذشته آغاز شده در ساعات آخر شب و بامداد امروز چهارشنبه به حداکثر خود رسیده است اما ایین بازگشت ها با نظم و ترتیب خاص و به صورت روان در حال انجام است.

استقرار تیم های پزشکی و بهداشتی، اورژانس، موکب های پذیرایی و سلف غذا، ارایه خدمات مشاوره ای، خدمات دهی بسیار مناسب و سریع گذرنامه ای و ایجاد گیت های متعدد و نیز راهنمایی مطلوب نیروهای انتظامی، مرزبانی و امنیتی زمینه تردد زائران در مرز مهران را آسان تر و با مشکلات کمتر نسبت به سال های گذشته همراه کرده است.

تعدادی از زائران برگشتی از عراق در مرز مهران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ضمن ابراز رضایت از نحوه خدمات رسانی نهادهای مسئول در مرز، از اینکه ستاد اربعین با تدابیر خاص موجب رفاه و امنیت بیشتر زائران شده، روان سازی تردد در مرز را مهمترین ویژگی اربعین امسال نسبت به سال های گذشته بیان کردند.

یکی از زائران که در حال ورود به کشور بود با بیان اینکه مشکل خاصی در ایران برای مسافرت به کربلا وجود نداشت، گفت: این سفر یکی از سفرهای الهی و عاشقانه است که همه برای خدا تلاش می کنند تا به هر طریق مکن خود را به کربلا برسانند و اگر سختی هایی نیز در مسیر وجود داشته باشد با جان و دل می پذیرند.   

صفرعلی آقامحمدلو اظهار داشت: خدمات گدرنامه ای در سمت ایران به سهل ترین و سریع ترین حالت در حال انجام است که با توجه به حجم انبوه ترددها، انتظار می‌رفت در این زمینه مردم با مشکل مواجه شوند ولی مسئولان با اجرای طرح های مختلف مانع از بروز هر گونه مشکل و ایجاد ازدحام در مرز شدند که جای قدردانی دارد.

وی که از شهریار استان تهران و در قالب گروه رفاقتی به کربلای معلا سفر کرده و پس از زیارت به ایران بازگشته است، امکانات و شرایط مرز مهران نسبت به دیگر مرزهای ایران و عراق را بسیار خوب توصیف کرد و افزود: شرایط امسال بسیار بهتر از سنوات گذشته است.

آقامحمدلو که جانباز دوران دفاع مقدس است تنها مشکل زائران ایرانی را مربوط به امکانات کشور عراق دانست و با بیان اینکه در این کشور دولت هیچ امکاناتی برای زائران فراهم نمی کند، اظهار داشت: خدمات در خاک عراق به طور کامل مردمی است و ما قدردان خدمات آنها هستیم.

وی با بیان اینکه اخذ کرایه های نامتعارف یکی از مشکلات جدی زائران ایرانی در عراق است، اضافه کرد: مسیر کربلا تا مرز مهران را به ازای هر نفر ۲۵۰ هزار تومان آمدند که این رقم در حالت عادی و زمان های غیر اربعین حدود ۸۰ هزار تومان است.

یکی دیگر از زائران برگشتی از عراق با بیان اینکه مراحل ورود و خروج زائران در مرز مهران بسیار راحت و سریع است از اینکه مقامات ایرانی برای راحتی زوار امام حسین (ع) تلاش های شبانه روزی و بی وقفه ای انجام می دهند، ابراز رضایت کرد.

علی محمد نظرخواه اظهار داشت: ما که به صورت خانوادگی و با بچه های خردسال عازم عراق شدیم و امروز برگشتیم در مرز مهران با هیچ مشکلی مواجه نشدیم اما مشکلات در خاک عراق کم نبود از جمله اینکه به لحاظ تغذیه ای خدمات چندان خوبی انجام نشد و وضعیت بهداشتی آنها نیز تعریف چندانی ندارد.

وی ادامه داد: متاسفانه با وجود اینکه راهپیمایی و پیاده روی اربعین چندین سال است نهادینه و به یک اجتماع جهانی تبدیل شده اما همچنان مشکلات سال های قبل در کشور عراق باقی مانده و تدابیری برای بر طرف شدن آنها از سوی آنها صورت نگرفته است.

نظرخواه نیز اخذ کرایه های زیاد اتوبوس ها و سواری ها در عراق به سمت ایران را مهمترین مشکل زائران ایرانی خواند و اضافه کرد: ما برای مسیر مهران تا کربلا ۱۵۰ هزار تومان و بالعکس ۲۵۰ هزار تومان برای هر نفر دادیم که رقم بسیار بالایی است.

وی که از اصفهان به زیارت کربلا مشرف شده است، خواستار نظارت بیستر ارگان های مختلف و هماهنگی طرف های ایرانی با دولت عراق جهت رفع این مشکلات شد.

محمد حاجیان که از آبدانان به سفر کربلا رفته و در حال بازگشت به میهن اسلامی است با بیان اینکه مشکل خاصی در تردد مرزها وجود نداشت، گفت: شرایط امسال با وجود اینکه به دلیل لغو روادید حجم جمعیت بسیار بیشتر از سال های قبل بود، اما در نحوه ارایه خدمات شاهد تحولات بزرگی بودیم.  

وی که در قالب کاروان ۲۰۰ نفره عازم کربلا شده است، اظهار داشت: این سفر یکی از فراموش نشدنی‌ترین سفرهای هر فرد شیعه و عاشق امام حسین (ع) است، بنابراین هر نوع سختی و دشواری در مسیر برای زائران راحت تر است و خرده ای به آن نمی توان گرفت.

حاجیان تنها مشکل زائران ایرانی در عراق را مربوط به کرایه خودروها دانست و با بیان اینکه در این حوزه مقامات و دولت عراق هیچ نظارتی ندارند، افزود: در حالیکه کرایه یک نفر در مسیر مهران تا کربلا و برعکس نباید از ۸۰ هزار تومان فراتر رود اما رانندگان ۳ تا ۴ برابر این رقم ار زائران می گرفتند.  

در همین زمینه سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد که برای سرکشی و بررسی وضعیت مرزها به مرز مهران سفر کرده بود، تمام هدف نیروهای وزارت امور خارجه و سفارتخانه را خدمات رسانی بهتر، به موقع و سریع به زائران اربعین بیان کرد و گفت: تلاش های ستاد اربعین نیز بر همین اصل استوار شده است.

ایرج مسجدی اظهار داشت: ما تلاش کرده ایم مشکلات مربوط به امور ورود و خروج و نیز گذرنامه ای را در مرزها به حداقل ممکن رسانده تا زائران به راحتی وارد خاک عراق شوند.

وی درباره مشکلات مربوط به اخذ کرایه های نامتعارف از زائران در عراق اظهار داشت: چون دولت عراق هیچ دخالتی در حوزه های خدمات رسانی به زائران ندارد، نمی توان انتظار داشت در آن سوی مرزها نیز مثل ایران خدمات رسانی ها مرتب و با کمترین مشکلات همراه باشد.

مسجدی ادامه داد: هر گونه خدمت رسانی در خاک عراق به زائران ایرانی و حتی خودشان به صورت مردمی و خودجوش است و ما باید قدردان این خدمات باشیم هر چند تلاش می کنیم با رایزنی ها و مذاکرات با طرف های عراقی این مشکلات را نیز کاهش دهیم.

وی دولت و مردم دو کشور ایران و عراق را دارای مشترکات فراوان دانست و با بیان اینکه روابط دو کشور در بهترین وضعیت قرار دارد، لغو روادید اربعین از سوی عراق و در مقابل لغو روادید برای اتباع عراقی از ۲۵ صفر بمدت ۶۵ روز از سوی ایران را نمونه ای از این روابط حسنه بیان کرد.

مسجدی وضعیت کلی تردد زائران در مرزهای ۴ گانه را بسیار خوب توصیف و اضافه کرد: هر چند بیشتر ورودی ها و خروجی ها از مرز مهران صورت می گیرد اما با تمهیدات مناسب تلاش شده زائران با کمترین مشکل در این مرز مواجه شده و به راحتی مراحل ورود و خروج را طی کنند.

استاندار ایلام نیز با تاکید بر اینکه تمام برنامه ریزی ها و تدابیر ستاد استانی اربعین بر رفاه حال و راحتی سفر برای زائران استوار شده است، گفت: در این زمینه از ماه ها قبل تدارکات و اقدامات لازم برای سازماندهی نحوه خدمات رسانی ارگان های مختلف به انجام رسیده است.  

قاسم سلیمانی دشتکی خدمات رسانی بهتر و بهینه به زائران اربعین حسینی را ماموریت و رسالت اصلی کارگزاران نظام اسلامی خواند و با تاکید بر اینکه ستاد استانی اربعین از هیچ تلاشی برای راحتی و آسودگی زائران دریغ نمی کند، یادآور شد: این موضوع متعلق به مجموعه نظام است و باید همه نهادها، ارگان ها و دستگاه های دولتی و غیردولتی پای کار باشند.

وی با اشاره به نارضایتی زائران اربعین از نحوه و شرایط حمل و نقل در کشور عراق افزود: در این رابطه جلسه ای در استانداری و با حضور مقامات مسئول برگزار می شود تا در این خصوص نیز به جمع بندی مناسبی برای حل مشکل برسیم.

سلیمانی با بیان اینکه بازگشت زائران از حدود ۳ روز قبل شروع شده و از شب گذشته بر حجم آن افزوده شده است، پیش بینی کرد موج این بازگشت ها از فردا بیشتر شده و تا یک روز پس از اربعین ادامه یابد که در این خصوص نیز تدابیر مناسبی اندیشیده شده تا زائران دچار مشکل نشوند و ترددها همچنان منظم و روان صورت گیرد.

به گزارش ایرنا، تاکنون  ۲ میلیون و ۷۷۵ هزار و ۵۵۳ نفر از مرزهای خروجی ایران به عراق عزیمت کرده اند که از این تعداد تا شب گذشته ۹۱۱ هزار و ۹۴۹ نفر به کشور بازگشته اند و در حال حاضر یک میلیون و ۸۶۳ هزار و ۶۰۴ نفر هنوز در خاک عراق هستند.

بنابر اعلام رئیس ستاد مرکزی اربعین بیش از ۶۰ درصد از مجموع زائران اربعین امسال از مرز بین المللی مهران به عتبات عالیات در کشور عراق تردد داشتند.

شهرستان مرزی مهران در ۸۵ کیلومتری جنوب غربی ایلام با داشتن مرز بین‌المللی از معابر اصلی و مهم تردد خودروهای شخصی، کامیون های حامل کالاهای صادراتی و خودروهای حامل زائران عتبات عالیات است.
پیش بینی می شود در ایام اربعین امسال ۷۰ درصد از مجموع زائران مرز مهران را برای تردد انتخاب کنند و به طور معمول در این ایام روزانه بیش از ۲۰۰ هزار نفر از مرز مهران راهی عتبات عالیات شده و یا از این مسیر باز می‌گردند.

اربعین سال گذشته ۲ و نیم میلیون زائر از مرز مهران تردد کردند که پیش بینی می شود امسال این میزان تردد از سه میلیون نیز فراتر رود.