تهران- ایرنا- هفته گذشته در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تحولات بسیاری رخ داده است که مهم ترین آن مناسبات تهران و ریاض بود که بازتاب بسیار وسیعی در رسانه ها داشت و همچنین انتشار خبر حمله ترکیه به مناطق کردنشین سوریه در صدر اخبار قرار گرفت.

گروه اطلاع رسانی ایرنا براساس وظایف آگاهی بخشی خود رسانه های مختلف را در هفته گذشته مورد واکاوی قرار داد و برجسته ترین و مهم ترین موضوعات را رصد و بررسی کرده است.

مناسبات تهران و ریاض

روند مناسبات ایران و عربستان خبری بود که در رسانه ها انعکاس پیدا کرد. نزدیک به چهار سال از قطع روابط دیپلماتیک ایران و عربستان می‌گذرد، روابط این ۲ کشور در دوره ملک سلمان و ولیعهدی محمد بن سلمان بیش از پیش به طرف تشنج رفت. اکنون مناسبات به گونه ای پیش می رود که به نظر می آید باید خوش بین بود که این روابط ترمیم شود. پس از سقوط پهپاد آمریکایی به‌دست ایران، ائتلاف سعودی انتظار داشتند آمریکا ائتلافی بین‌المللی علیه ایران تشکیل دهد و با ایران بجنگد؛ ولی این امر تحقق نیافت و ریاض و ابوظبی به این نتیجه رسیدند آمریکا به‌نفع آن‌ها دست به ماجراجویی در منطقه نمی‌زند. موضوع دیگری که موجب عقب‌نشینی امارات و حتی عربستان از مواضع ضدایرانی آن‌ها شده است، تهدید ایران بود؛ یعنی وقتی ایران اعلام کرد اگر آمریکا از هرجا به ایران حمله کند، آن کشور هدف قرار می‌گیرد. این گونه مواضع جدی ایران موجب شد مقام‌های سعودی و اماراتی احساس‌کنند باید سیاست مستقلی درباره ایران بگیرند؛ ازاین‌رو، در صدد ترمیم روابط اقتصادی، سیاسی و امنیتی خود با ایران هستند.

 ایران و عربستان در زمینه‌هایی نقاط قوت دارند که می‌توانند با هم همکاری کنند. مثل توریسم اسلامی که حج برای ایرانیان حائز اهمیت است و برای شیعیان عربستان هم سفر به شهرهای مذهبی ایران مثل مشهد و قم و جاهای دیگر مهم است. از طرفی ایران و عربستان می‌توانند نقش‌خوبی در اوپک داشته باشند. در واقع جنبه‌های مثبتی هم برای انجام کار مشترک وجود دارد و قطعا نزدیک شدن مناسبات دو کشور به ثبات و امنیت بیشتر در سطح منطقه کمک می‌کند.

ورود زنان به ورزشگاه آزادی

ورود زنان ایرانی به ورزشگاه کلیدواژه ای مهم و تاثیرگذار در ایران، است، هنوز سه ساعتی به شروع بازی ایران و کامبوج زمان باقی مانده بود، برای خیلی از زنانی که ورزشگاه آزادی را ندیده بودند هر دقیقه‌اش حس و حال عجیب و غریبی داشت. خیلی‌هایشان از صبح خیلی زود آمده و بیشترشان سه یا چهار ساعت مانده به بازی خودشان را به ورزشگاه آزادی رسانده بودند تا خیال‌شان راحت شود که می‌توانند روی سکوها بنشینند، ببینند و فریاد بزنند تا اینکه بالاخره تیم ملی ایران روز پنجشنبه در دومین دیدارش در مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ و مقدماتی جام ملت‌ها موفق شد با نتیجه ۱۴ بر صفر کامبوج را شکست بدهد اما اتفاق ویژه این دیدار حضور دختران و زنان برای اولین بار بعد از نزدیک به چهار دهه در یک دیدار رسمی بود؛ اتفاقی که با نظارت و تاکید فیفا صورت گرفت. ساعتی بعد از این دیدار، جانی اینفانتینو، رئیس فیفا که در مراسم بهترین‌های سال فیفا هم درمورد این اتفاق صحبت کرده بود، بیانیه منتشر کرد. در این بیانیه آمده است: برای اولین بار در ۴۰ سال اخیر، چند هزار زن اجازه پیدا کردند تا برای تماشای یک دیدار فوتبال مردانه در ایران وارد ورزشگاه شوند. این قدم رو به جلوی بسیار مثبتی است؛ قدمی که فیفا و به ویژه دختران و زنان ایرانی، مشتاقانه منتظر آن بودند. اشتیاق، لذت و شوری که آنها نشان دادند، فوق‌العاده بود و ما را بیش از پیش برای ادامه راهی که آغاز کردیم، تشویق کرد. تاریخ به ما یاد داده که چنین پیشرفت‌هایی در مراحل مختلف به دست می‌آید و این تنها آغاز مسیر ما است.

حمله به نفتکش ایرانی

بار دیگر اخبار مربوط نفتکش ها در رسانه ها قرار گرفت. ناامنی در نقل و انتقال نفت در منطقه خلیج‌فارس و تنگه هرمز و دریای سرخ به ویروسی تبدیل شده که هیچ‌کس را بی‌نصیب نمی‌گذارد. در ۶ ماه گذشته به طور متوسط هر یک‌ماه یکبار حادثه‌ای برای نفتکش‌ها و تانکرهای نفتی کشورهای مختلف در منطقه خلیج‌فارس رخ داده است. از حمله به نفتکش‌ها در بندر الفجیره امارات تا حمله به تانکرهای نفتی ژاپنی در تنگه هرمز، از حمله به تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان سعودی تا حمله به نفتکش ایرانی که خبر آن صبح روز گذشته در راس اخبار منطقه قرار داشت. براساس گزارش‌های رسیده، نفتکش ایرانی SABITI متعلق به شرکت ملی نفتکش صبح روز جمعه در دو انفجار جداگانه احتمالا بر اثر اصابت موشک در ۶۰ مایلی بندر جده عربستان سعودی دچار انفجار در بخش بدنه شد. گزارش‌های اولیه حاکی از آن بود که دو مخزن اصلی نفت در کشتی فوق آسیب دیده و نفت موجود در آن در حال خروج به دریای سرخ است.

پیاده روی اربعین

خبر مربوط به پیاده روی اربعین در این هفته در رسانه ها انعکاس گسترده ای داشت. حضور میلیونی زائران در مراسم اربعین امسال بسیاری را شگفت‌زده کرده است. حماسه‌ای بزرگ در راهپیمایی اربعین امسال رقم خورده و فقط از داخل ایران بیش از سه میلیون زائر تاکنون عازم زیارت کربلا شده‌اند. بر اساس آماری که ظهر دیروز توسط ستاد اربعین کشور منتشر شد، تعداد کل ثبت‌نام‌ها در سامانه سماح تا ظهر روز دوشنبه سه میلیون و ۲۵۳ هزار و ۴۰۶ نفر بوده است که از این تعداد سه میلیون و ۱۳۶ هزار و ۳۶۱ نفر ثبت‌نام خود را قطعی کرده‌اند. این در حالی است که همچنان پیش‌بینی می‌شود در روزهای آینده نیز آمار ثبت‌نام در سماح بیشتر شود اما مسوولان نیز در روزهای جاری مدام در مرزهای کشور حاضر شده و وضعیت تردد زائران و امکاناتی که در مرزها ارائه می‌شود را رصد می‌کنند. در روزهای گذشته مرز خسروی و مهران شاهد بیشترین تردد زائران بوده‌اند. مرز خسروی که از ساعت هفت صبح تا ۱۶ باز است، هر روز تا ساعت ۱۴ زائران را پذیرش می‌کند تا بتوانند وارد خاک عراق شوند. همچنین اتوبوس‌هایی برای تردد زائران در خاک عراق به این کشور اعزام شده است تا مشکل تردد زائران به سمت شهر نجف کاهش یابد؛ اما همان‌طور که گفته شد، بازگشت زائران نیز آغاز شده است و مرزها حالا پذیرای زائرانی هم هستند که در روزهای گذشته به عراق رفته‌اند.

عمران خان در تهران

حضور عمران خان نخست وزیر پاکستان در ایران در رسانه ها انعکاس پیدا کرد. در حال حاضر ایران با عربستان سعودی به عنوان بازیگری منطقه‌ای و امریکا به عنوان بازیگری فرامنطقه‌ای رابطه دیپلماتیک ندارد. عمران‌خان که پیش از سفر به نیویورک به منظور شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، توقفی کوتاه در ریاض داشت در نیویورک با حسن روحانی، رییس‌جمهور کشورمان دیدار کرد و البته پس از این دیدار در یک نشست خبری اعلام کرد که تلاش می‌کند نقش میانجی را میان ایران و عربستان ایفا کند به همین دلیل نیز به ایران آمد. حسن روحانی رییس‌جمهوری در مجموعه تاریخی- فرهنگی سعدآباد از نخست‌وزیر پاکستان که در صدر هیاتی عالیرتبه به تهران آمده، استقبال کرد. پس از آن نشست خبری مشترکی میان رییس‌جمهوری و نخست‌وزیر پاکستان انجام گرفت سپس روحانی و عمران‌ خان دیداری دوجانبه داشتند و در نهایت نخست‌وزیر پاکستان هم به دیدار آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری رفت. پاکستان بین ۲ قدرت بازیگر منطقه یعنی ایران و عربستان نقش آفرینی می‌کند تا مشکلاتشان از طریق گفت‌وگو و مذاکرات حل شود. در حقیقت عمران‌خان دست به ابتکاری زده که اگر موفق شود، پرستیژی در کارنامه‌اش ثبت خواهد شد و نقطه مثبتی در جهان اسلام و جهان خواهد بود که به برقراری صلح و ثبات کمک و کمک به حل و فصل کشورهای دوست خود کرده است.

فراز و نشیب های بازار مسکن

بازار مسکن همیشه خبر ساز بود و این بار نیز رسانه های به آن پرداخته اند. بساز و بفروش‌ها در مراجعه‌ پاییزی به مرجع صدور پروانه ساختمانی در پایتخت با زمزمه شوکه‌کننده روبه‌رو شدند. آن‌طور که فعالان ساختمانی خبر داده‌اند، قرار است تراکم ساختمانی در برخی مناطق تهران به میزان یک طبقه کاهش پیدا کند. همچنین رد شرایط فعلی مشتری آپارتمان‌های قدیمی افزایش پیدا کرده است. در شرایطی که جهش بیش از ۲۰۰ درصدی قیمت مسکن طی ۲ سال گذشته به کاهش شدید قدرت خرید متقاضیان واقعی منجر شده، مصوبه اخیر مبنی بر ارایه تسهیلات به واحدهای ۲۵ ساله می‌تواند بخشی از تقاضا را به سمت این نوع آپارتمان‌ها سوق دهد. در حالی بازار مسکن در رکورد غیرتورمی به‌سر می‌برد و متقاضیان توان مالی ورود به این بخش را ندارند که مدیرعامل بانک مسکن از پیگیری محتاطانه افزایش سقف وام خرید مسکن خبر داد. بازار مسکن چند ماهی است که در رکود غیرتورمی به‌سر می‌برد. بر اساس آمار رسمی وزارت راه و شهرسازی در شهریور ماه ۱۳۹۸ خورشیدی متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در مناطق ۲۲گانه ۱۲ میلیون و ۷۲۲ هزار تومان اعلام شد. تحلیلگران اقتصادی برنامه‌های کوتاه مدت را چاره حل مشکلات ریشه دار بازار مسکن نمی‌دانند اما دولت‌ها معمولاً علاوه بر برنامه‌های بالادستی، برنامه‌ای برای اجرا در زمانی کوتاه را هم در نظر می‌گیرند. طرح اقدام ملی مسکن نیز برنامه کوتاه مدت سیاستگذاران بخش مسکن تا ۲ سال آینده است. این برنامه شامل تولید و عرضه ۴۰۰ هزار مسکن است.

شکست ایران از بحرین بعد از ۱۰ سال

تیم ملی فوتبال ایران بعد از ۱۰ سال از تیم ملی بحرین در این کشور شکست خورد تا رسانه های داخلی و خارجی به آن بپردازند. در یکی از حساس‌ترین دیدارهای انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر تیم ملی فوتبال بحرین در منامه از ایران پذیرایی کرد. بحرین از امتیاز میزبانی خود به خوبی استفاده کرد و توانست در این دیدار با یک گل به پیروزی برسد. تک گل بحرین را محمد الحردان از روی نقطه پنالتی در دقیقه ۶۳ به ثمر رساند تا بحرین سه امتیاز بازی را به دست آورد. در ادامه بازیکنان تیم ایران که به نظر می رسید آن از گرما و رطوبت هوا در بحرین کلافه شده‌اند نتوانستند به بازی بازگردند و مسابقه در نهایت با یک گل به نفع بحرین به اتمام رسید. ایران اکنون با ۶ امتیاز در رتبه سوم گروه قرار دارد و عراق و بحرین با ۷ امتیاز در رتبه های اول و دوم هستند. سایت رسمی فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) در این باره نوشت: نتایج روز چهارم انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲ در قاره آسیا سورپرایز و ناراحت‌کننده‌ بود. جایی که ایران و امارات شکست‌های غیرمنتظره‌ای متحمل شدند و عربستان سعودی، کره جنوبی و چین هم در خارج از خانه به تساوی رسیدند. در ادامه گزارش فیفا آمده است: عراق و بحرین موفق شدند حریفان خود را شکست دهند تا با امتیاز برابر به صدر جدول گروه C برسند. عراق موفق شد کامبوج را با چهار گل شکست دهد و بحرین هم با تک گل محمد الحردان در دقیقه ۶۵، ایران را حیرت‌زده کرد.

حمله ترکیه به مناطق کردنشین سوریه

حمله ترکیه به مناطق کرد نشین سوریه خبری بود که در رسانه ها بازتاب وسیعی داشت. ترکیه با چراغ سبز دونالد ترامپ رییس‌جمهور ایالات متحده، حمله‌ای را علیه مواضع کردهای سوریه در شمال این کشور آغاز کرد. هم زمان با اعتراضات هزاران کرد و طرفداران آنها در ایران، اروپا و آمریکا از جمله در برابر کاخ سفید علیه نسل کشی کردها توسط ترکیه، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، گفته است که کردهای سوریه در گذشته نه برای دفاع از آمریکا که برای سرزمین خود جنگیده اند و او قصد ندارد سربازان آمریکایی را مامور محافظت از مرز ترکیه-سوریه بکند. بیش از ۷۰ هزار شهروند مناطق کردنشین از شهرها و روستاهای خود آواره شده‌اند و پیش‌بینی می‌شود با پیشروی بیشتر نظامیان ترکیه در خاک سوریه، تعداد آوارگان بیش از پیش افزایش پیدا کند، تا جایی که مقام‌های سیاسی در اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد، نسبت به وقوع یک فاجعه بشری جدید در سوریه هشدار می‌دهند.