تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۸ - ۱۴:۱۷

پکن- ایرنا- آثار و پیامدهای توفان سهمگین هاگیبیس (سرعت) که خسارت زیاد و سنگینی به بخش های مختلف ژاپن وارد کرد، هنوز مشهود است و عملیات پاکسازی منازل، خیابان ها و بازسازی خرابی های ناشی از آن همچنان ادامه دارد.

توفان هاگیبیس در ۶ دهه اخیر بی سابقه توصیف شده است هرچند توکیو پایتخت ژاپن از خطر این توفان در امان ماند، اما مناطق زیادی دچار آسیب شدند مقام های ژاپنی هنوز در تلاش هستند دامنه خسارات به بار آمده پس از وقوع توفان هاگیبیس در این کشور را تعیین کنند.

گزارش ها حاکی است تاکنون کشته شدن دست کم ۷۴ نفر، زخمی شدن افزون بر ۲۰۰ نفر و مفقود شدن شماری هم تایید شده است امدادگران به سرعت در تلاش برای یافتن افراد ناپدید شده هستند.

این توفان به مدت سه روز یعنی از جمعه تا یکشنبه، موجب وزش بادهای قوی و بارش سنگین باران شد و ۷۹ خاکریز کنار رودخانه های سراسر کشور را تخریب کرد.

به گفته مقام های مربوط، در بسیاری از مناطق تنها ظرف دو روز، تا ۴۰ درصد میزان بارش سالانه بارش باران ثبت شده است استان فوکوشیما در شمال شرق ژاپن یکی از مناطقی بود که متحمل بیشترین خسارات شد و ده ها تن از ساکنان این استان کشته شدند.

آب گرفتگی ۱۳ هزار خانه

تلویزیون ژاپن گزارش کرد سیل ناشی از توفان استوایی هاگیبیس که بیشتر استان های ژاپن را درنوردید، بیش از ۱۳ هزار باب خانه را در برگرفته است آما نشان می دهد بیش از یک هزار و ۱۰۰ باب خانه یا تخریب شده یا به صورت جدی صدمه دیده اند.

سطح آب در ۱۶ استان به بالای طبقه همکف هزار و ۳۹۴ خانه رسید همچنین در ۲۱ استان آب به طبقه اول شش هزار و ۵۰۹ منزل مسکونی وارد شد.

اسکان پنج هزار نفر در مراکز تخلیه

دولت ژاپن نیز گزارش کرد علیرغم عبور توفان هاگیبیس از ژاپن، در مجموعا افزون بر پنج هزار نفر در ۱۳ استان همچنان در مراکز تخلیه هستند بیشترین میزان تخلیه شدگان مربوط به استان فوکوشیما است که در آن هزار و ۸۸۲ تن هنوز در ۶۱ مرکز تخلیه هستند پس از آن استان ناگانو با یک هزار و ۸۴ نفر بالاترین میزان تخلیه را داشته است این در حالی است که در استان میاگی ۸۶۲ نفر مجبور به ترک منازل خود شدند.

از سرگیری قطارهای پرسرعت، حدود دو هفته دیگر 

شرکت گرداننده قطارهای تندروی شینکانسن ژاپن هم می گوید به دلیل اختلالات ایجاد شده به خاطر توفان استوایی هاگیبیس در آخر هفته گذشته، بازگشت تمامی خطوط به حالت عادی یک یا دو هفته وقت خواهد برد.

قطار شینکانسن هوکوریکوی توکیو را از طریق ناگانو به کانازاوا، شهری در مرکز ژاپن، متصل می کند.

شرکت راه آهن شرق ژاپن می گوید در روز سه شنبه خدمات این خط آهن میان ناگانو و جوئتسویوکو کماکان متوقف است.

هاگیبیس همچنین باعث بروز سیل در دپوی قطارهای تندروی شینکانسن در شهر ناگانو شد و به ۱۲۰ واگن صدمه زد این تعداد یک سوم کل واگن های این خط است.

این شرکت می گوید به خاطر کمبود واگن، حتی پس از آغاز به کار دوباره آن، شینکانسن هوکوریکو تنها قادر خواهد بود به میزان ۵۰ تا ۶۰ درصد ظرفیت خود کار کند.

دلایل بروز سیلاب در شمال شرق ژاپن 

یک کارشناس در زمینه بلایای رودخانه ای به ان. اچ. کی گفته است احتمال دارد «پدیده باریکه آب» موجب بروز سیلاب مرگبار در شمال شرق ژاپن در خلال توفان «هاگیبیس» شده باشد در شهر ماروموری استان میاگی که رودخانه عریض و طویل آبوکوما در آن جریان دارد، پنج نفر کشته شدند.

یاسوئو نیهی، استاد دانشگاه علوم توکیو، تصاویر ماهواره ای برداشته شده از این رودخانه را تجزیه و تحلیل کرده است او می گوید هیچ کدام از خاکریزهای کنار این رودخانه تخریب نشدند اما در چندین مکان کناره های رودخانه های فرعی که آبشان به داخل آن جاری می شود، فرو ریخت.

این استاد دانشگاه همچنین می گوید احتمال دارد بالا آمدن سطح آب رودخانه آبوکوما موجب جلوگیری از جاری شدن آب رودخانه های فرعی به داخل آن شده باشد که «پدیده باریکه آب» نامیده می شود.

وی افزود: افراد ساکن مکان های نزدیک به چنین رودخانه هایی که آب آنها به رودخانه های بزرگتر جاری می شود، باید اطلاعات مربوط به رودخانه های بزرگتر را کسب کرده و شرایط آنها را دقیق تر بررسی کنند.

هاگیبیس، موضوع اصلی نشست پارلمان

همزمان گزارش شده است نحوه واکنش دولت ژاپن به طوفان هاگیبیس موضوع اصلی بحث های پارلمان این کشور در روز سه شنبه بوده است قانونگذاران جناح مخالف به خاطر شیوه رسیدگی دولت به این توفان، از جمله این که به چه دلیل از زباله های رادیواکتیو ایجاد شده پس از فاجعه هسته ای سال ۲۰۱۱ به درستی محافظت نشده بود، دولت را سوال پیچ کردند.

در استان فوکوشیما، چندین کیسه از زباله های به جا مانده از عملیات آلودگی زدایی همراه با آب سیلاب به داخل رودخانه ای افتادند.

شینجیرو کوئیزومی وزیر محیط زیست می گوید مقام های محلی ۱۰ کیسه را پیدا کردند که همراه با سیلاب برده شده بودند و سرگرم بررسی این نکته هستند که آیا کیسه های دیگری را نیز آب برده یا خیر.

کوئیزومی اظهار داشت: گزارش هایی دریافت کرده ام که کیسه های بزرگی که تا این لحظه یافت شده اند، آسیبی ندیده بودند، بنابراین، خطری نیز برای محیط زیست ایجاد نخواهد شد.

مساله دیگر مطرح شده در پارلمان مدیریت پناهگاه های اضطراری بود قانونگذاران جناح مخالف این نکته را به میان کشیدند که شهرداری یکی از مناطق توکیو از پذیرش افراد بی خانمان در تعدادی از پناهگاه ها سر باز زد.

یوکو موری از حزب دموکرات مردم بیان داشت ما باید حقوق اساسی بشر قربانیان بلایا را محترم شمرده و مراکز ضروری را در اختیار آنها قرار دهیم «شینزو آبه»  نخست وزیر نیز در پاسخ گفت به عقیده من، مطلوب خواهد بود که هرکدام از پناهگاه ها به شیوه ای مناسب همه افراد را بپذیرند.

تخصیص بودجه اضافی برای بازسازی مناطق توفان زده

در عین حال تلویزیون دولتی ژاپن گزارش کرد احتمالا دولت برای تامین هزینه هنگفت بازسازی خرابی های ناشی از این توفان بودجه ای مازاد در نظر بگیرد.

شینزو آبه نخست وزیر ژاپن در نشست کارگروه مدیریت بحران ژاپن گفته است باید از کافی بودن بودجه شهرداری های مناطق توفان زده برای بازسازی مناطق تحت پوشش آنها اطمینان حاصل کنیم.

نخست وزیر ژاپن پیشنهاد داد که مبلغ ۴.۵ میلیارد دلار از محل صندوق ذخیره ملی کشور برای بازسازی این مناطق برداشت شود  او همچنین خاطرنشان کرد که ممکن است نیاز به بودجه تکمیلی باشد اما اکثر مقامات دولت می گویند صندوق ذخیره ملی جوابگوی هزینه های ویرانی گسترده به جای مانده از طوفان نیست.

تا پایان سال جاری میلادی درخواست بودجه ای اضافی برای این منظور تنظیم و در ابتدای سال آینده میلادی در نشست عادی پارلمان ارائه خواهد شد.

با وجود عبور توفان هاگیبیس از ژاپن و تلاش های مردم و دولت برای از سرگیری زندگی عادی، این اتفاق هنوز در بسیاری از شهرهای ژاپن نیافتاده است به نظر می رسد هفته ها زمان نیاز باشد تا این کشور بتواند به روال عادی خود بر گردد.