کنفرانس بینالمللی یکجانبهگرایی و حقوق بینالملل به همت موسسه مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر تهران و دانشگاه علامه طباطبائی با حضور کارشناسان و استادان داخلی و خارجی در حوزههای حقوق بینالملل و روابط بینالملل روز دوشنبه ۲۹ مهرماه ۱۳۹۸ در محل دانشگاه علامه طباطبائی در تهران برگزار شد.
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه و حجتالاسلاموالمسلمین «سیدمحمود علوی» وزیر اطلاعات از جمله مهمانان این کنفرانس بودند.
در این کنفرانس استادان حقوق بینالملل از ۱۲ کشور شامل ایران، ایتالیا، هند، روسیه، فنلاند، ایتالیا، لهستان، پاکستان، ازبکستان، روسیه، مقدونیه و افغانستان شرکت داشتند. برگزاری چهار میزگرد تخصصی با عنوانهای «توسعه حقوق بینالملل و چندجانبهگرایی»، «یک جانبهگرایی و حقوق بینالملل اقتصادی»، «چند جانبهگرایی و آینده نظم بینالملل» و نیز «یک جانبهگرایی و سرنوشت صلح و امنیت بینالملل» از برنامه های این کنفرانس بود.
این نشست ۲۶ سخنران علمی داشت که ۱۶ نفر آنان از استادان دانشگاههای ایران و ۱۰ نفر در زمره استادان و کارشناسان خارجی بودند.
وزیر امور خارجه کشورمان به عنوان سخنران مراسم گشایش این کنفرانس با بیان اینکه چند جانبهگرایی در جامعه بینالمللی به یک ضرورت تبدیل شده است، گفت: در دنیای امروز ما نه تمام واقعیت در غرب اتفاق میافتد و نه غرب میتواند همه تصمیمات را برای تحولات جهانی اتخاذ کند.
«میروشا خوجه» استاد دانشگاه مقدونیه نیز در این کنفرانس به بررسی «قطعنامه ۱۳۷۳ شورای امنیت و مسائل مربوط به آن» پرداخت و گفت: این قطعنامه نتوانسته به چندجانبهگرایی کمک کند و پیامدهایی که برای اعضای سازمان ملل داشته، یکسان نبوده است.
وی افزود: این قطعنامه دستاویز کشورهایی مانند آمریکا شده تا سیاستهای یکجانبهگرایانه خود را در پیش بگیرند. از جمله در بحث مبارزه با تروریسم، تعریف مشخصی از تروریسم و یا نحوه مبارزه با آن نشده است.
از نگاه برخی کارشناسان و حاضران در این نشست، کنفرانسهایی از این دست می تواند زمینه همکاری مراکز علمی و دانشگاهی داخلی و خارجی را با دولتمردان فراهم آورد تا بتوان به شکل علمی و صحیح با پدیده ناهنجار یکجانبه گرایی و آثار زیان بار آن مقابله کرد.
مجموعه خبرها و گزارشهای خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) از تاریخ ۲۵ تا ۳۰ مهرماه ۱۳۹۸ را درباره کنفرانس بینالمللی یکجانبهگرایی و حقوق بینالملل پیش رو دارید. در این پرونده ۲۲ مطلب مشتمل بر خبر، گزارش، تحلیل و گفتوگوی اختصاصی منتشر شده است.