به گزارش روز یکشنبه رسانه های کابل، «سیدرسول موسوی» در هشتمین نشست «گفت وگوهای امنیتی هرات» تأکید کرد که ایران از هر مذاکره ای که به نفع دولت و مردم افغانستان باشد بصورت جدی حمایت خواهد کرد.
وی تصریح کرد: ایران از خروج کامل و زود هنگام نیروهای خارجی از افغانستان حمایت میکند و راه حل صلح در افغانستان را تنها خروج آمریکاییها از افغانستان میداند اما باید این خروج با توافق اساسی و همهجانبه نیروهای افغان صورت گیرد.
به اعتقاد موسوی اگر نیروهای خارجی تنها با توافق یک گروه از افغانستان خارج شوند گروه دیگری توافق ورود این نیروها را به افغانستان امضا خواهند کرد و در هر صورت اشتباه خواهد بود.
وی تأکید کرد که خروج نیروهای خارجی از افغانستان باید مسئولانه باشد و کشور ایران در هر مذاکره و نشستی که به نفع افغانستان است شرکت و از آن حمایت خواهد کرد.
وی در این نشست افزود: ایران همواره گروه طالبان را برای کار با دولت افغانستان تشویق کرده و هیچگاه از این گروه بر علیه دولت این کشور استفاده نکرده است.
موسوی در رابطه با نقش جمهوری اسلامی ایران پیرامون صلح و ثبات در افغانستان گفت: صلح بدون عدالت در افغانستان بی معنی است و این نوع صلح با ثبات و پایدار نخواهد بود بلکه در مذاکرات صلح باید طرفین برمبنای عدالت راضی شوند.
به گفته این مقام جمهوری اسلامی ایران، اشتباه آمریکا در سال ۲۰۱۴ باعث شد که طالبان از موضع نرم به سوی موضع سخت برود و در سال ۲۰۱۹ نیز با دادن ظرفیت به طالبان دومین اشتباه خود را تکرار کرد.
وی طالبان را بخش تفکیک ناپذیر از جامعه افغانستان دانست و تأکید کرد که این عنصر جدایی ناپذیر از جامعه افغانستان باید در دولت و آینده افغانستان حضور داشته باشد.
موسوی گفت که اقدامات اخیر آمریکا برای صلح پایدار در افغانستان مفید نخواهد بود و تصریح کرد در واقع روند دوحه جایگزین روند بن است.
این مقام وزارت خارجه ایران گفت:حکومت کنونی افغانستان در نتیجه روند بن بوجود آمده که امروز این کشور دارای قانون اساسی، مجلس، نظام جمهوری، حقوق بشر، حقوق زنان و آزادی بیان و دموکراسی است.
به اعتقاد موسوی اکنون روند مذاکرات دوحه مبهم است بطوریکه در روند دوحه بار دیگر تلاش دارند شیوه سنتی را جایگزین روند مدرنیته در این کشور بسازند.
موسوی تأکید کرد که مشروعیت متعلق به ملت افغانستان است و تنها مشروعیت ملی می تواند صلح پایدار برای مردم افغانستان را به میان بیاورد.
دستیار وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: جایگزینی مفهوم امارت به جای جمهوری در حال اتفاق است و این موضوع پس از مذاکرات خلیل زاد با طالبان عمومیت یافته و وارد ادبیات سیاسی شده است، اما امارت نمی تواند در افغانستان صلح را پایدار بوجود بیاورد.
وی با تاکید براینکه طالبان نیز از نظر افغانستانی بودن شان همسایه ایران هستند و ایران در همسایگی آنها نیز باید زندگی کند افزود: صلح و امنیت در افغانستان متضمن صلح و امنیت در ایران بوده و کشور ایران به دنبال ایجاد صلح در افغانستان است.
به گفته وی با جایگزینی امارت اسلامی نه شاهد صلح، بلکه به جنگ دوباره در این کشور دامن زده خواهد شد که نگران کننده است.
موسوی خواستار حفظ قانون اساسی افغانستان شد و تأکید کرد که این قانون دیگر هیچ جایگزینی نخواهد داشت.
وی همچنین از خطر ظهور و جایگزینی داعش به جای طالبان به عنوان نسل جدیدی از جنگ آوران در افغانستان یاد کرد و آن را خطر بزرگی عنوان نمود.
موسوی داعش را پروژه ای شکست خورده در سوریه توصیف کرد و گفت: با فرض رفتن طالبان داعش جایگزین آن خواهد شد.
در این نشست نمایندگانی از اتحادیه اروپا، آمریکا، ازبکستان، سازمان همکاری های اسلامی و آلمان نیز حضور داشتند که همه خواستار آغاز دوباره مذاکرات صلح با طالبان بودند.
هشتمین دور گفت وگوهای امنیتی در هرات برای دو روز در هرات با حضور نمایندگانی از ۱۵ کشور و ۳ سازمان بین المللی به در ۲۶ و ۲۷ مهرماه درکابل برگزار شد .