بیرجند - ایرنا - استاندار خراسان جنوبی گفت: منابع مالی، اعتباری و تسهیلات ارزان‌ قیمت برای فراوری محصولات استراتژیک استان از جمله زرشک دیده شده است و در اختیار بهره‌برداران قرار می‌گیرد.

محمدصادق معتمدیان روز یکشنبه در حاشیه بازدید از باغات زرشک روستای شاخن بیرجند در جمع خبرنگاران افزود: ایجاد صنایع فراوری محصولات استراتژیک کشاورزی به ویژه روستاهای دارای محصول، اولویت استان است تا از این طریق حداقل سود محصول عاید کشاورزان شود.

وی گفت: درخصوص محصولات با ارزش و استراتژیک خراسان جنوبی کمیته‌ای در استانداری تشکیل شده که دستگاه‌های دولتی، دانشگاه‌ها و بخش خصوصی حضور دارند تا با هم‌اندیشی یکدیگر تدابیری برای کمک به کشاورزان اندیشیده و اجرا شود.

وی بیان کرد: براساس مطالعات انجام شده، یکی از دغدغه‌های اصلی کشاورزان خراسان جنوبی درآمد و کسب سود پایین از محصولات باارزشی است که یکی از دلایل آن نیز خام‌فروشی و فروش محصول به دلالان است.

استاندار خراسان جنوبی ادامه داد: به عنوان مثال محصول زرشک با قیمت ۱۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم از کشاورز خریداری و با قیمت‌های خیلی بیشتر در بازار عرضه می‌شود.

وی گفت: تلاش داریم با خرید توافقی و پیگیری‌های انجام شده از طریق سازمان تعاون روستایی کشور به تثبیت قیمت‌ها کمک کنیم تا منافع این محصولات به کشاورزان برسد.

معتمدیان فاصله بین قیمت خرید محصول از کشاورز و فروش آن در بازار را قابل توجه دانست و افزود: محصول از کشاورز با ۱۰ هزار تومان خریداری می‌شود در حالیکه بیش از ۸۰ هزار تومان در بازار به فروش می‌رسد.

وی با بیان اینکه حدود ۱۰ درصد محصول زرشک در استان فراوری می‌شود یادآور شد: این در حالیست که انحصار این محصول استراتژیک در اختیار خراسان جنوبی است.

استاندار خراسان جنوبی گفت: این استان رتبه نخست تولید زرشک بی دانه در جهان و رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده لذا فراوری این محصول در اولویت است.

وی بیان کرد: در قالب تفاهم‌نامه‌ای که با وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در خراسان جنوبی منعقد شد، تا پایان دولت ۱۵۰ هکتار بارگاه زرشک در استان اجرا خواهد شد.

معتمدیان گفت: همچنین زیرساخت‌های لازم برای این محصول از طریق پرداخت تسهیلات بانک کشاورزی و صندوق توسعه ملی فراهم خواهد شد و در حال رایزنی هستیم تا منابع مالی مورد نظر را ایجاد کنیم.

وی اظهار داشت: بدون شک یکی از مناطقی که در این زمینه مورد توجه واقع خواهد شد، روستای شاخن بیرجند است که امید است برای ایجاد بارگاه زرشک اقدام شود.

وی گفت: برای مکان‌هایی که نیاز به احداث بارگاه زرشک دارد اما اراضی ملی است با مطالعات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی درخواست متقاضیان را برآورده خواهیم کرد.

معتمدیان یادآور شد: صادرات یکی دیگر از موصوعاتی است که باید به آن بپردازیم چراکه کمتر از دو یا سه درصد محصول زرشک استان صادر می‌شود.

وی تصریح کرد: شرایطی باید فراهم شود تا این محصول استراتژیک به صورت مستقیم صادر شود همچنین میزان صادرات نیز افزایش یابد و منافع این محصول به کشاورزان استان برسد.

استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه امسال تولید محصول زرشک در استان ۲ درصد افزایش یافته است افزود: میزان برداشت این محصول حدود ۲۰ هزار تن برآورد شده است.

وی اظهار امیدواری کرد: با مصوباتی که در کمیته محصولات استراتژیک مطرح می‌شود و اعتباراتی که در زمینه پژوهش این محصولات اختصاص یافته است شاهد افزایش میزان تولید آن باشیم.

وی گفت: یکی از موضوعات سند سازگاری با کم آبی به عنوان نخستین استان کشور، پرداختن به محصولات کم آب بر است که در دستور کار قرار دارد.

معتمدیان ادامه داد: همچنین تلاش داریم با تخصیص آب مورد نیاز برای مدیریت منابع آبی موجود استان قدم‌های بلندی را برداریم.

براساس پیش‌بینی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی امسال ۲۰ هزار و ۵۰۰ تن زرشک از سطح مزارع استان برداشت می‌شود. 

 سطح زیر کشت زرشک در خراسان‌ جنوبی ۱۶ هزار و ۷۲۶ هکتار است و شهرستان قاینات بیشترین میزان زرشک تولیدی استان را دارد.

تور خبری «برداشت یاقوت کویر» امروز با حضور استاندار خراسان جنوبی و مسئولان استانی برگزار شد.

زرشک، عناب و زعفران از محصولات شاخص خراسان جنوبی است.