حمید رضا نوربخش درگفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با اشاره به گذشته قانون کپیرایت (قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان) در ایران که مصوب سال ۱۳۴۸ است و فقط در دهه ۸۰ تبصره هایی به آن اضافه شده، گفت: الان هم می تواند این قانون اعمال شود و بخشی از مشکلات را حل کند ولی متاسفانه ارادهای برای اعمالش وجود ندارد.
وی از تدوین قانونی جامع و کامل در همین راستا خبر داد و گفت: این قانون اکنون در کمیسیون قضایی و فرهنگی مجلس شورای اسلامی در حال پیگیری است. برای تدوین این قانون کارگروه هایی در صنوف مختلف فرهنگی و هنری شکل گرفت و اتفاقات خوبی هم رقم خورد.
به گفته نوربخش با تصویب و اجرایی شدن این قانون بسیاری مشکلات فعلی تهیه کنندگان و تولیدکنندگان آثار فرهنگی وهنری با توجه به فضای فناورانه که وجود دارد حل و تا حد زیادی جلوی سوء استفاده کنندگان غیرقانونی آثار فرهنگی و هنری گرفته خواهد شد.
مدیرعامل خانه موسیقی کشور تصریح کرد: امروز تصویب این قانون باید درخواست جدی آحاد مردم و جامعه باشد، نه اینکه عده ای در این میان بگویند با تصویب قانون کپی رایت باید به کنوانسیون بِرن پیوست بنابراین این یک قانون استعماری و استکباری است.
باید اینگونه سخنان را کنار بگذاریم؛ زیرا تعارفی نداریم امروز در کشورمان بهراحتی حقوق تهیه کنندگان و تولید کنندگان آثار فرهنگی و هنری درحال پایمال شدن است لذا باید فکری کرد و دست روی دست نگذاشت.
به گفته وی باید به این فکر کنیم که این قانون می تواند بسیاری مشکلات جامعه فرهنگی و هنری ما را حل و فصل کنند.ما وظیفه داریم به جامعه و مردم آگاهی بدهیم؛ جامعه ما جامعه هنجارمند و مردم آن اخلاقمدار هستند.
به گفته مدیرعامل خانه موسیقی مردم ما بیاخلاق نیستند؛ جامعه ما جامعه دینی است و مردمی با بصیرت و فهیم در آن زندگی می کنند که با کمی آگاهیبخشی می توان به راحتی درمیان آنها روشنگری کرد.
وظیفه داریم به مردم آگاهی بدهیم تا از هر اثر هنری استفاده میکنند، قبل از استفاده حقوق آن اثر را پرداخت تا از این طریق به اقتصاد عرصه فرهنگ و هنر کمک کرده تا چرخ زندگی هنرمندان بهتر بچرخد.
وی صریح کرد: وقتی به مردم اعلام شود کپی برداری و استفاده از اثری فرهنگی و هنری بدون اجازه صاحب اثر سرقت محسوب می شود، بدون شک مردم فهیم ساکن در جامعه هنجارمند به خوبی از نظر شرعی و قانونی قُبح دزدی را درک کرده و هرگز بدون رضایت صاحب اثر از آنها استفاده نخواهند کرد و این مهم رفته رفته به یک فرهنگ عمومی تبدیل خواهد شد. به طور یقین، رعایت قانون کپی رایت به ارتقای خلاقیت هنرمندان، جلوگیری از دزدی فرهنگی و هنری آثار بدون اجازه صاحب اثر همچنین رشد اقتصادی هنرمندان کمک می کند و این موضوعی است که همواره مورد تاکید و توجه تولید کنندگان آثار هنری و فرهنگی بوده است.
به گفته وی رعایت قانون کپی رایت در واقع حفاظت از تفکر و اندیشه خالق آن اثر هنری است که به شکوفایی هنر در ذهن هنرمند میانجامد. با تصویب این قانون تحولی شگرف در حوزه اقتصاد فرهنگ و هنر ایجاد میشود.