مهاباد- ایرنا- شهردار مهاباد گفت: عملیات لایروبی و پاکسازی مسیر رودخانه این شهر از رسوبات با هدف جلوگیری از طغیان آن و کنترل جریان آب آغاز شد.

کامران فاتح روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: لایروبی و تخلیه در ۲ مسیر از این رودخانه با توجه به نزدیک شدن به فصل بارش‌ و جلوگیری از سیلاب‌های احتمالی شروع شد.

وی با بیان اینکه ساماندهی و لایروبی تمام مسیر رودخانه به تنهایی در توان شهرداری نیست، اضافه کرد: هم‌اکنون این نهاد با تمام تجهیزات و ماشین‌آلات خود در مسیرهای ضلع غربی پل حکمت و مسیر میدان نماز به سمت پل شهید «علی‌پنجه» در حال لایروبی است.

وی اظهار داشت: با توجه به فرصت اندک و نزدیک شدن به فصل بارش‌ها از سایر ارگان‌های شهرستان و حتی استان برای تداوم عملیات لایروبی و تسریع در آن درخواست کمک و اعزام ماشین‌آلات شده است.

شهردار مهاباد با اشاره به شناسایی نقاط بحرانی مسیر رودخانه این شهرستان، بیان کرد: لایروبی و ساماندهی مسیر نقاط بحرانی و حادثه‌ساز در اولویت کاری قرار دارد و این روند تا قبل از تمام شدن فصل عمرانی ادامه خواهد داشت.

به گزارش ایرنا تصرف غیرقانونی و بدون مجوز بستر رودخانه مهاباد باعث کاهش عرض آن شده و در زمان بارندگی‌های شدید که نیاز به تخلیه آب فراوان از سد مهاباد وجود دارد، احتمال سرریز شدن آن و نفوذ به مناطق مسکونی سطح شهر بسیار زیاد است.

اجرای طرح‌های عمرانی مختلف، تعریض خیابان‌ها و فضاهای سبز، واحدهای مسکونی متعدد، بوستان‌ها و حتی واحدهای تجاری بزرگ در حاشیه و حریم رودخانه مهاباد موجب شده تا گلوگاه‌های آن هر روز تنگ‌تر از میزان تعیین شده باشد به طوری که در برخی نقاط عرض رودخانه به کمتر از ۱۰ متر رسیده است.

رودخانه مهاباد طبق دبی ۲۵ ساله باید ظرفیت عبور ۳۷۶ مترمکعب آب در ثانیه را داشته باشد که هم‌اکنون این مقدار به ۸۰ مترمکعب و نزدیک به یک پنجم کاهش یافته است.
آخرین رهاسازی آب با حجم زیاد در سال ۱۳۹۵ و با حجم ۱۱۶ مترمکعب اتفاق افتاد که طی آن در برخی نقاط آب وارد معابر و خیابان‌ها و حتی بوستان‌ها شد و مشکلاتی را در سطح شهر در مسیر رودخانه ایجاد کرد.
امسال سه میلیارد ریال نیز از محل اعتبارات کمیته برنامه‌ریزی استان برای لایروبی رودخانه مهاباد اختصاص یافته‌ است.

رودخانه مهاباد از مناطق کوهستانی غرب این شهرستان سرچشمه می‌گیرد و سپس وارد دریاچه سد مهاباد می‌شود؛ این رودخانه در ادامه مسیر خود از میان مناطق مسکونی شهر مهاباد عبور می‌کند و پس از گذشتن از روستاهای «دارلک»، «خورخوره»، «گردیعقوب» و «داشخانه» و نیز آبیاری باغ‌ها و زمین‌های کشاورزی سر راه خود از طریق کانال‌هایی به جنوب دریاچه ارومیه می‌ریزد.