براساس آمار در سال گذشته از جمعیت سه میلیون و ۳۲۳ هزار نفری مردان خراسان رضوی یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر و از سه میلیون و ۲۶۵ هزار نفر جمعیت زنان این استان یک میلیون و ۶۴۰ هزار نفر و به عبارتی ۵۱،۱۵ درصد مردان و ۵۰،۰۲ درصد زنان این استان در برنامههای ورزش همگانی شرکت کردند.
پارسال همچنین دستکم ۴۰۰ برنامه کوه نوردی و ۶۰۰ همایش پیاده روی خانوادگی و یک هزار برنامه ورزشی در محلات شهرهای مختلف خراسان رضوی برگزار شد که حضور گسترده مردم و تعداد بسیار زیاد برنامههای ورزش همگانی باعث شد این استان رتبه برتر کشور در این زمینه را کسب کند.
مدیر دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه فردوسی مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: ورزش همگانی از جمله فعالیت هایی است که نیاز به امکانات خاص ندارد و هر کس با توجه به علاقه و هدف مورد نظر می تواند آن را انجام دهد و همه مردم از زن و مرد، کودک و بزرگسال و سالمند با هر نوع نگرش و گرایش می توانند در فعالیت منظم و عمومی ورزش همگانی شرکت کنند تا کیفیت زندگی خود را ارتقا و سلامت خود را افزایش دهند.
مهدی سهرابی افزود: ورزش همگانی از جمله فعالیت هایی است که افراد به صورت آزادانه میتوانند در هر زمان و مکان آن را انجام دهند تا کیفیت و کارایی و عملکرد آنها در زندگی افزایش یابد.
وی اظهار داشت: ورزش همگانی محدود به پیاده روی نیست و هر فعالیتی که بتواند ضربان قلب را از حالت عادی بالاتر ببرد و عضلات را منقبض و منبسط کند در این مسیر موثر است به شرطی که با علاقه، آزادانه و با هدف تفریح و سرگرمی باشد.
وی گفت: مشکلی که عموم مردم دارند فرهنگ سازی در این زمینه است. ورزش همگانی با توجه به اینکه نیاز به امکانات آنچنانی ندارد هر کس در زندگی و خانه خود و فضای اطراف خود می تواند آن را انجام دهد.
سهرابی توجه دادن شهروندان به ورزش و فعالیت بدنی را ضروری دانست و افزود: این مهم از خانواده ها شروع می شود. مدارس هم باید به این موضوع اهمیت دهند و از نیازهای اساسی کودکان شمرده شود و هر آموزشی باید در قالب بازی و حرکت برای آنها نهادینه شود.
وی اظهار داشت: وعاظ، مبلغان، اطبا و اصحاب رسانه نقش مهمی در ترویج و توسعه ورزش همگانی دارند.
سابقه ۵۰ ساله ورزش همگانی در خراسان رضوی
رییس هیات ورزش های همگانی خراسان رضوی گفت: ورزش همگانی در کشور از سال ۵۸ به عنوان ورزش محلات کار خود را آغاز کرد و در سال ۶۲ با عنوان جهاد تربیت بدنی رسمیت یافت. فدارسیون ورزش های همگانی کشور نیز با هدف ایجاد امکانات و بستر مناسب به منظور ایجاد نشاط و شادابی در مردم و افزایش مهارت ها در سال ۱۳۷۱ تشکیل شد.
امیررضا آذریان افزود: فدراسیون ورزش همگانی با شعار "ورزش برای همه" سعی در نزدیک کردن مردم به ورزش دارد و معتقد است مردم با توجه به سلیقه و علاقه خود هرکجا که بتوانند باید ورزش کنند و با کمترین امکانات و هزینه به ورزش بپردازند.
وی اظهار داشت: ورزش همگانی در خراسان رضوی و به خصوص مشهد دارای سابقه بسیار طولانی است و گرچه سال تاسیس فدراسیون ورزش های همگانی و به تبع آن تأسیس هیات های استانی به سال ۷۱ و بعد از آن برمیگردد اما ورزش همگانی در قالب ورزش صبحگاهی، پیاده روی و کوهپیمایی خانوادگی، دو و میدانی و دوچرخه سواری و برخی ورزش های بومی و محلی در این استان سوابق طولانی و دستکم ۵۰ ساله دارد.
وی گفت: در این راه سعی شده است از طریق تبلیغات در صدا و سیما و رسانههای گروهی برای آگاهی مردم و ایجاد انگیزه از طریق برگزاری جشنواره ها، مسابقات، همایش و کنگره و برگزاری کلاسهای آموزشی در کنار تهیه تجهیزات مورد نیاز از جمله میزهای سیمانی تنیس روی میز و میز های شطرنج در اماکن عمومی و تهیه بروشور، پوستر، کتاب، لباس و توزیع آنها بین مردم سعی در گسترش ورزش و تندرستی و سلامتی در جامعه شود.
آذریان افزود: در حال حاضر خراسان رضوی از استان های برتر در حوزه ورزش همگانی کشور است و ۳۱ کمیته اصلی و بیش از ۶۰ کمیته زیرمجموعه در این حوزه در حال فعالیت هستند.
وی اظهار داشت: براساس برنامهریزی فدراسیون ورزش همگانی و وزارت ورزش تا سال ۱۴۰۴ باید جمعیت فعال در ورزش همگانی بر اساس شاخص ها و تعریف های از قبل مشخص شده به ۵۰ درصد جمعیت کشور برسد.
رییس هیات ورزش همگانی خراسان رضوی گفت: در حال حاضر میانگین حضور شهروندان کشور در این ورزش بیش از ۲۳ درصد است و برای رسیدن به شاخص تعیین شده تلاش تمام دستگاهها و مسئولین مورد نیاز است.
وی افزود: در حال حاضر ورزش همگانی در قالب برنامه های مختلف، همایش ها، جشنواره ها و مسابقات مختلف به صورت دائمی و مناسبتی در تمام شهرستانهای استان و تا دورترین روستاهای زیرپوشش اجرا می شود.
وی ادامه داد: کمبود فضا و امکانات زیرساختی در مشهد و سایر شهرستانهای بزرگ استان، کمبود فضای اختصاصی برای ورزش بانوان، مشکلات زندگی و کمبود وقت شهروندان، سرمای شدید در زمستان و گرمای شدید در تابستان و عدم توجه جدی رسانه ها به تبلیغات و فرهنگ سازی در این زمینه از جمله مشکلات ورزش همگانی در استان است.
کسب عنوان برتر کشور در سه سال متوالی
معاون توسعه ورزش اداره کل ورزش و جوانان خراسان رضوی هم گفت: این استان از نظر زیرساخت و اماکن ورزشی برای ورزش همگانی در وضعیت خوبی قرار دارد و هیات ورزش همگانی این استان از سوی وزارت ورزش برای سومین سال پیاپی عنوان نخست کشور را به دست آورده است.
امیر زارعی افزود: رسالتی که بر عهده اداره کل ورزش و جوانان است فراگیر شدن ورزش همگانی برای همه است تا مردم بدون هزینه و بدون دغدغه در فعالیت ورزش های همگانی شرکت کنند. یکی از این فعالیت ها برگزاری همایش های پیاده روی خانوادگی است.
وی اظهار داشت: بر اساس اساسنامه و آیین نامه فدراسیون ورزش همگانی در هر فصل باید یک همایش پیاده روی برگزار شود اما در نیمه نخست امسال سه همایش پیاده روی برگزار کرده ایم که از سوی رسانه ملی هم پوشش داشته است.
وی گفت: دستگاه های مختلف از قبیل شهرداری و آموزش و پرورش هم در کنار ما قرار دارند و حمایت میکنند و امکانات آنها در زمینه ورزش همگانی مورد استفاده قرار می گیرد.
زارعی افزود: ورزش همگانی پیش زمینه ورزش قهرمانی است. استقبال و حضور مردم در شهرستان ها در این زمینه فوقالعاده است بطوریکه تابستان امسال در همایش پیاده روی شهرستان فریمان دستکم ۴۰ هزار نفر شرکت کردند.
وی اظهار داشت: اینگونه فعالیت ها در شهر مشهد با توجه به گستردگی محیط و شرایطی که وجود دارد با شهرستانها متفاوت و سخت تر است اما با این وجود در همایش های مختلف حضور شهروندان گسترده است بطوریکه در پنجم مهر ماه امسال به مناسبت هفته دفاع مقدس و نیروی انتظامی همایش پیاده روی از میدان شریعتی مشهد به سوی پارک کوهسنگی با استقبال بسیار خوب مردم روبرو شد.