تهران- ایرنا- درحالی‌که تحولات پیرامون توافق هسته‌ای در طول یکسال و نیم گذشته منجر به تضعیف بیش‌ازپیش آن شده به‌طوری‌که به گفته ناظران برجام اکنون بر روی کاغذ وجود دارد، ایالات متحده آمریکا روندی جدید در خصوص مانع‌تراشی در مفاد این توافق بین‌المللی را آغاز کرده است.

در قسمتی از سرمقاله امروز روزنامه ابتکار به قلم محمدرضا ستاری، روزنامه نگار و پژوهشگر علوم سیاسی، آمده است: اوایل هفته جاری، مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا و برایان هوک نماینده ویژه ایران در وزارت خارجه این کشور با برجسته کردن موضوع پایان تحریم‌های تسلیحاتی ایران در مهرماه سال آینده، مدعی شدند که این مسئله می‌تواند به یک مسابقه تسلیحاتی جدید در منطقه بدل شود. پمپئو که به اسرائیل رفته بود در پیامی توئیتری اعلام کرد: در چارچوب توافق ناقص هسته‌ای با ایران، تحریم‌های تسلیحاتی این کشور سال آینده به پایان خواهد رسید که در راستای آن ایران قادر به خریدوفروش سلاح‌های پیشرفته خواهد بود. موضوعی که می‌تواند سرآغاز یک رقابت تسلیحاتی جدید در خاورمیانه باشد.


از سوی دیگر، برایان هوک نیز روز شنبه در پیامی ویدئویی مدعی شد که یکسال دیگر در چنین روزی تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران‌ پایان می‌یابد. بنابراین بزرگ‌ترین دولت حامی تروریسم قادر خواهد بود تسلیحات پیشرفته را وارد و صادر کرده که این امر به مسابقه تسلیحاتی جدید در خاورمیانه منجر خواهد شد.


ادعای جدید مقامات آمریکایی در حالی به موضوع بند غروب برجام در سال ۲۰۲۳ پیوند خورده که طبق این بند، هشت‌سال پس از برجام، محدودیت‌های هسته‌ای ایران برداشته می‌شود. طبق بند ۵ ضمیمه B قطعنامه ۲۲۳۱ نیز پنج سال پس از توافق هسته‌ای محدودیت‌های خریدوفروش سلاح از روی ایران برداشته می‌شود. این در حالی است که طبق قطعنامه‌های ۱۷۴۷ و به خصوص ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل، علاوه بر تحریم‌های اقتصادی، انتقال هرگونه تانک، خودروهای زرهی، هواپیماهای جنگی، هلیکوپترهای تهاجمی، توپخانه کالیبر بالا، کشتی‌های نظامی، موشک، سیستم‌ها و قطعات مرتبط با آن‌ها به ایران ممنوع شده بود.


با این حال، مانور جدید آمریکا در راستای مانع‌تراشی در روند توافق هسته‌ای در حالی شکل گرفته که اولاً این کشور با خروج خود از برجام و بازگشت تحریم‌های ثانویه، عملاً قطعنامه ۲۲۳۱ را زیر پا گذاشته و از فرآیند ۱+۵ کنار رفته است. همچنین در بند ۵ ضمیمه B برجام ذکر شده که هرگونه خریدوفروش تسلیحات پیشرفته از سوی ایران منوط به تایید تمامی ۱۵ عضو شورای امنیت است؛ امری که با وجود حق وتوی آمریکا به عنوان عضو دائم شورای امنیت مطمئناً با اما و اگرهای خاص خود مواجه خواهد شد.

منبع: روزنامه ابتکار