برخی گزارش ها حاکی است که پس از خروج امریکا از پیمان منع تولید و گسترش موشک های هسته ای کوتاه و میان برد که خروج روسیه را هم در پی داشت، مسکو هم اعلام کرد در صورت استقرار موشک های آمریکایی در اروپا و یا هر نقطه جهان، به آن پاسخ خواهد داد و لذا بعد از حضور در اوکراین در اروپا، این بار حضور رقابتی خود را در دومین قاره پنهاور جهان یعنی آفریقا عملی کرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس شب گذشته گزارش داد که روسیه امروز سه شنبه در آستانه برگزاری اجلاس سران کشورهای آفریقایی و روسیه در سوچی، 2 فرورند هواپیمایی راهبردی اتمی از نوع توپولوف -160 را به آفریقای جنوبی اعزام می کند.
وزارت دفاع روسیه دیروز اعلام کرد که امروز سه شنبه براساس توافق دوجانبه همکاری نظامی که پیشتر با وزارت دفاع آفریقای جنوبی امضاء کرده بود، دو فروند بمب افکن دورپرواز راهبردی نوع توپولف -۱۶۰ که توانایی حمل موشک های هسته ای دارد را به همراه یک گروه هوایی متشکل از هواپیماهای حمل و نقل نظامی نوع "ایل-62" و "آنتونوف-124" به سوی آفریقای جنوبی به پرواز در می آورد.
این وزارتخانه هدف از این اقدام را تقویت همکاری های نظامی و دفاعی دوجانبه میان مسکو و پرتوریا ارزیابی و اعلام کرد که پرواز این دو بمب افکن اتمی واحد هواپیمایی دورپرواز نیروی هوافضای روسیه که هزاران کیلومتر را تا آفریقای جنوبی خواهند پیمود، به منزله نخستین حضور نظامی روسیه در قاره آفریقا و در واقع بیانگر یک مشارکت راهبردی روسیه با یکی از توسعه یافته ترین اقتصادهای آفریقا است.
اعزام توپولف-۱۶۰ ساخت قدیمی ترین شرکت هواپیما سازی توپولوف روسیه (شوروی سابق) که در طبقه بندی ناتو "بِلَکجَک" شناخته می شود و از نوع بمبافکن راهبردی مافوق صوت به حساب می آید در واقع نشان از اهمیتی است که مسکو برای نفوذ در کشورهای آفریقایی قائل است.
وزارت دفاع روسیه 23 مرداد امسال نیز دو فروند بمب افکن دورپرواز راهبردی توپولف۱۶۰ دیگر را در منطقه "آنادیر" در شرقی ترین نقطه روسیه و در فاصله نزدیک از شرق آمریکا قرار دارد، مستقر کرده بود تا به نوعی به آمریکا بفهماند که خروج از پیمان منع موشک های میان برد و کوتاهبرد می تواند برای واشنگتن تبعاتی داشته باشد.
توپولوف -160 ضمن اینکه دارای قابلیت حمل بمب هستهای و متعارف است، آخرین بمب افکن استراتژیک ساخت شوروی است که بزرگترین هواپیمای جنگی، بزرگترین هواپیمای مافوق صوت و بزرگترین هواپیما با قابلیت بال متغیر به حساب می آید که تاکنون ساخته شده است.
این بمب افکن در دوران جنگ سرد نیز به عنوان پاسخی به پروژه بمب افکن "بی-۱ لَنسر" آمریکا و با مأموریت اصلی شلیک موشکهای کروز هواپایه طراحی و تولید شد.
توپولوف -160 امروزه سنگین وزنترین و از نظر توان حمل مهمات، قدرتمندترین بمب افکن حال حاضر دنیاست. این هواپیما به علت توانایی مانور بالا و رنگ سفید آن به "قوی سفید" نیز معروف است.
خبرگزاری اسپوتنیک روسیه نیز ضمن تایید این خبر نوشت که ماموریت جدید بمب افکن های اتمی روسیه امروز درحالی صورت میگیرد که "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور این کشور از فردا/چهارشنبه میزبان نخستین اجلاس "سران کشورای آفریقایی با روسیه" است.
براساس این گزارش، هیات های آفریقایی در سطح سران 43 کشور از 54 کشور آفریقایی بتدریج از دیروز وارد خاک روسیه می شوند تا در این اجلاس مهم راهبردی شرکت کنند.
این خبرگزاری با اعلام اینکه مسکو تاکنون با 28 کشور آفریقایی توافقنامه همکاری نظامی امضاء کرده است، نوشت که علاوه بر سران 43 کشور آفریقایی، 11 کشور دیگر آفریقایی نیز اعلام کرده اند در سطح وزیر خارجه و سطوع دیگر در اجلاس سوچی شرکت خواهند کرد.
چندی پیش اندیشکده آمریکایی "واشنگتن" در تحلیلی نوشت، در حالی که آمریکا درگیر مسائل مهم خاورمیانه است، روسیه به عنوان بخشی از تلاشها برای گسترش نفوذ خود در آفریقا بی سر و صدا و در اقدامی که به ضرر منافع ایالات متحده است، مشغول گسترش حضور خود در شمال آفریقاست.
روزنامه "آبزرور" اوگاندا نیز امروز در گزارشی نوشت که همکاری های نظامی روسیه با کشورهای آفریقایی عمدتا در پنج سال اخیر شکل گرفته است و لذا چندی پیش کارشناسان نظامی خود را به جمهوری کنگو اعزام کرد تا به تکمیل تجهیزات نظامی که به این کشور فروخته بپردازد.
این اقدام با هدف ایجاد مسیری برای تاثیرگذاری در سراسر قاره آفریقا از دریای سرخ تا اقیانوس اطلس است و در واقع روسیه قصد دارد با تقویت حضور نظامی در جمهوری کنگو در نهایت به راهبرد بزرگ قرن 21 خود بپردازد که تبدیل شدن به قدرتی برتر در آفریقا-اورآسیا در دوره جدید جنگ سرد است.
در واقع روسیه بعد از خروج آمریکا از پیمان منع گسترش موشک های کوتاه و میان برد، امروزه فرصتی یافته است تا زمینه را برای رقابت نظامی با آمریکا فراهم آورد و به ویژه بتواند پایگاه های نظامی آمریکا در این قاره موسوم به "افریکوم" را که در بسیاری از کشورهای آفریقایی مستقر هستند به چالش بکشد.