شاهرود - ایرنا- تامین‌اجتماعی شهرستان شاهرود با وجود ۵۹ هزار و ۷۰۰ بیمه شده اصلی و ۱۱۰ هزار دفترچه صادره ، دارای ۲ مرکز درمانی است که به دلیل نامتعادل بودن امکانات و نبود برخی متخصص‌ها وبرغم تلاش بی وقفه کارکنان این واحدهای درمانی ، همچنان نارضایتی مردم را در پی دارد.

شبانه روزی بودن واحدهای درمانی تامین اجتماعی و رایگان بودن خدمات موجب شده بسیاری از کسانی که زیرپوشش تامین اجتماعی هستند، برای رفع نیازها به این واحدها مراجعه کنند.

با مرور اجمالی بر آمار دریافت کنندگان خدمات از واحدهای درمان تامین اجتماعی در شاهرود ، این موضوع براحتی اثبات می شود، پارسال حدود۲۳۰ هزار تن و در ۶ماه نخست امسال هم ۱۵۴ هزار تن از پلی کلینیک شهید بیاری ، بزرگترین مرکز خدمات درمانی تامین اجتماعی این شهر خدمات دریافت کرده اند ، این در حالی است که جمعیت شهرستان شاهرود حدود ۲۳۰ هزارتن است.

البته تامین اجتماعی در شاهرود یک مرکز خدمات درمانی کوچکتر نیز دارد، که پزشکان آن هم در ۶ماه نخست امسال ۳۱هزار بیمار را معاینه کرده اند.

محمد هادی عرب احمدی رئیس پلی کلینیک شهید بیاری شاهرود در این باره به ایرنا گفت: درچارت سازمانی این درمانگاه ۱۲ پزشک عمومی غیر از مسئول درمانگاه ، سه متخصص داخلی ، اطفال و پاتولوژی و در مجموع ۱۵ پزشک پیش‌بینی شده است.

وی با بیان اینکه براساس دستورالعمل ها، موظفی معاینه هرپزشک ۱۰ بیمار در ساعت است،افزود: پزشکان این مرکز بیش از این تعداد را معاینه می کنند و بابت اضافه بر۱۲ بیمار دستمزدی از طرف سازمان به آنان پرداخت نمی شود.

عرب احمدی با بیان اینکه در نیمه دوم سال مجوز معاینه از ساعتی ۱۰ بیمار به ۱۵ تن افزایش می یابد، تصریح کرد: پزشک عمومی این مرکز در یک شیفت ۶ و نیم ساعته ، ۹۷ بیمار را معاینه می کند.

به گفته وی در برخی مواقع با توجه به مراجعه بیش از حد در یک شیفت پزشک مجبور به معاینه ۱۲۰ بیمار شده و این امر مشکلاتی را برای پزشکان درست می کند.

وی با اشاره به اینکه در نیمه دوم سال ۲۰ درصد به بیماران اضافه می شود، اظهارداشت: با توجه به دستورالعمل نیمه دوم سال که پزشکان مجوز معاینه ۱۵ بیمار را دارند از همکاران تقاضا می شود تا ۲۰ بیمار را ویزیت کنند تا مدت انتظار بیماران طولانی نشود.

عرب احمدی با اشاره به اینکه مسئول درمانگاه هم روزانه علاوه برکار مدیریت ۴۲ بیمار را معاینه می کند، ادامه داد: متخصص اطفال در نیمه دوم سال هر روز به طور میانگین ۸۴ بیمار را معاینه می کند که این امر فشار زیادی از لحاظ روحی و جسمی بر همکاران وارد می کند.

وی با بیان اینکه در۶ ماهه نخست امسال میانگین روزانه ۸۴۵ تن در این مرکز درمانی معاینه شدند، تصریح کرد: مجموع بیماران معاینه شده  در این مدت ۱۵۴ هزار و ۷۲۱ بیماربود.

رئیس پلی کلینیک تامین اجتماعی شاهرود تصریح کرد: ۱۳۲ هزار ۹۹۷ معاینه پزشک عمومی، ۶ هزار ۵۶۸ معاینه پزشک متخصص داخلی، هشت هزار و ۹۱۰ معاینه متخصص اطفال، ۶هزار ۲۴۶ معاینه زنان و مامایی در نیمه نخست سال جاری در این مرکز انجام شد.

عرب احمدی از معاینه افزون بر۲۳۰ هزار بیمار در سال گذشته توسط پزشکان عمومی این پلی کلینیک خبر داد و اظهار داشت: دراین واحد درمانی روزهای تعطیل وعادی معاینه پزشک عمومی، تزریقات و داروخانه به طور شبانه روزی انجام می شود.

وی با بیان اینکه در ۶ ماهه اول امسال ۳۱ هزار و ۶۰۱ بیمار در درمانگاه شماره ۲ تامین اجتماعی شاهرود نیزمعاینه شدند، افزود: در این مدت ۱۴۸ روز کاری وجود دارد که به طور میانگین هر روز ۲۲۸ بیمار به این واحد درمانی مراجعه داشتند.

رئیس پلی کلینیک تخصصی شهید بیاری تامین اجتماعی شاهرود، علت ازدیاد مراجعه کنندگان به این مرکز را این گونه  اعلام کرد: خارج شدن ۷۰ قلم دارو از لیست پوشش بیمه تامین اجتماعی در سال گشته یکی از عواملی است که موجب شده تعدادی از بیمارانی که به مطب ها ، درمانگا ه ها و بیمارستانها برای درمان مراجعه می کردند نیزبه درمانگاه تامین اجتماعی رجوع می کنند و به علت رایگان بودن دارو در این مرکز ازدحام بیش از حد را شاهد هستیم.

وی ادامه داد: اکنون ۷۰ قلم دارو ازقبیل قرص سرماخوردگی، مفنامیک اسید، شربت معده، استامینوفن و دیگر داروها از پوشش بیمه خارج شده است.

وی گفت: براساس قوانین تامین اجتماعی آمپول هایی که خارج از سازمان توسط پزشکانی که دراستخدام سازمان نبوده تجویز می شود، مجوز تزریق دردرمانگاه های این سازمان دارند به شرط آن که پزشک استخدام سازمان آن بیمار را معاینه کرده و نسخه را تایید کند.

وی با بیان اینکه برخی از مردم خود درمانی کرده و با مراجعه به داروخانه ها آمپول هایی تقویتی و پنی سیلین برای تزریق می گیرند و برخی هم بعد از ۳ روز برای تزریق مراجعه می کنند ، افزود: چنانچه تزریقی بدون نسخه انجام شود و بیمار به آن آمپول حساسیت داشته باشد به بیمار شوک می دهد و اگر اتفاقی برای فرد بیفتد مسئول تزریقات باید جوابگو به نظام پزشکی و پرستاری ، درمانگاه و دادگاه  باشد.

عرب احمدی تاکید کرد: بر اساس دستورالعمل سازمان تامین اجتماعی تزریق به شرط اینکه نسخه بیمار دارای مهر و امضای پزشک ، خوانا و به تاریخ روز باشد در این مرکز انجام می شود.

وی با اشاره به مراجعه فردی در چند روز گذشته برای تزریق به این درمانگاه ، اعلام کرد: نسخه این بیمار مهر پزشک  نداشته و همچنین خوانا نبوده ضمن اینکه مسئول تزریقات به وی اعلام داشته که نوبت بگیرد تا پزشک درمانگاه معاینه و بعد از تایید تزریق انجام  شود.

رئیس پلی کلینیک شهید بیاری شاهرود، ادامه داد: بیمار به دلیل شلوغی درمانگاه از گرفتن نوبت خودداری کرده و به بیمارستان بهار مراجعه می کند و در آن جا تزریق را انجام می دهد که این امر بازتاب هایی در شبکه های اجتماعی داشت.

به گفته وی، در موضوع درمان یکسری قوانینی بر اساس نیاز جامعه و اتفاقاتی که افتاده و با جان بیمار مرتبط است وجود دارد که پذیرش آن برای برخی از مردم سخت است.

عرب احمدی ادامه داد: یکی از قوانین جدیدی که چند سالی از ابلاغ آن نمی‌گذرد تزریق نکردن آمپول بدون نسخه پزشک است که مردم باید آن را بپذیرند چرا که این قوانین برای سلامت جامعه وضع شده است.

وی با بیان اینکه ممکن است یک تزریق پنی سیلین و یا دیکلوفناک به فرد شوک وارد کرده و موجب  فلجی پا و حتی منجر به فوت شود، افزود: متولی درمان در کشور در همه زمینه ها وزارت بهداشت و درمان بوده و سازمان تامین اجتماعی فقط موظف است به بیمه شده خود به اندازه ای که توان آن را دارد، خدمت دهد.

رئیس پلی کلینیک شهید بیاری شاهرودگفت: نوبت دهی دندانپزشکی در این درمانگاه به سه روش تماس تلفنی ، "ussd" تلفن همراه  و اینترنت انجام می شود.

به گفته وی، نوبت دهی هر هفته پنجشنبه از ۹ صبح شروع  و تا ساعت ۱۲ شب ادامه دارد.

وی با اشاره به اینکه گاهی اوقات نوبت های پرکردن دندان در همان ساعات اولیه به اتمام می رسد، تصریح کرد: به گفته مسئولان مخابرات در یک مورد همزمان ۸ هزار خط با این ۴ شماره تماس گرفتند که موجب سوختن کارت مخابرات شد.

عرب احمدی با بیان اینکه امکان دخالت درسامانه نوبت دهی وجودندارد،افزود: علت راه اندازی سیستم نوبت دهی الکترونیک این بود که قبلا نوبت ماهانه به بیمار داده می شد و در یک روز ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن برای گرفتن نوبت مراجعه می کردند که در این بین به علت ازدحام درگیری هایی بین مردم پیش می آمد.

رئیس پلی کلینیک شهید بیاری شاهرود از پنج هزار و ۳۹۵ خدمت دندانپزشکی در ۶ ماهه اول امسال خبر داد و اظهار داشت: ۲هزار ۲۶۸ معاینه و یک هزار ۲۹۲ ترمیم و پرکردن، ۳۰۷ جرمگیری ، یکهزارو۳۱۴ کشیدن دندان و ۲۱۴ جراحی در این مدت توسط سه دندانپزشک این مجموعه انجام شده است.

وی ادامه داد: در یک هفته نوبت دهی چنانچه دندانپزشکان در مرخصی نباشند، براساس قوانین موجود باید درصد معاینه، کشیدن، پرکردن، جراحی و جرمگیری رعایت شود.

عرب احمدی با اشاره به اینکه بر اساس دستورالعمل ها هر روز باید ۲۰ درصد بیماران معاینه شوند، گفت: ۱۰ درصد جرمگیری، ۲۵ درصد کشیدن، ۲۵ درصد پرکردن، ۵ در صد جراحی و ۱۵ درصد خدمات پیشگیری و سایر خدمات ارائه شده که با رعایت آن ها دستمزد دندانپزشک پرداخت می شود.

وی با بیان اینکه عصب کشی در کل کشور تحت پوشش تامین اجتماعی نیست، افزود: درست این است که ابتدا بیمار معاینه شده و پس از تشخیص پزشک کار انجام شود ، اما در شرایط موجود وبرای رعایت درصدهایی که برای فعالیت دندانپزشکان تعریف شده، تشخیص با خود شهروندان است.

وی ادامه داد: ممکن است یک روز بیمارانی که نوبت می گیرند همه دندان کشیدنی داشته باشند در آن موقع دندانپزشک متضرر شده و یا اینکه در یک روز همه پرکردنی باشند که از توان یک دندانپزشک خارج است تا به همه آن ها خدمات دهد.

رئیس پلی کلینیک شهید بیاری شاهرود، اعلام کرد: اکنون ۲ " وب کیوسک " در حال تعبیه در درمانگاه است که از این پس نوبت دهی حضوری توسط بیمار به صورت سیستم الکترونیک در محل انجام می گردد.

وی راه اندازی این سیستم نوبت دهی را حفظ حرمت و احترام بیمه شده خواند و تصریح کرد: تا پایان تیرماه امسال تنها مرکز درمانی تامین اجتماعی در استان بودیم که دارای سه دندانپزشک  بود و هم اکنون به دلایلی ۲ دندانپزشک در این مجموعه فعالیت دارند.

عرب احمدی با بیان اینکه شهروندان باید بدانند سونوگرافی عملکرد عضو را نشان نمی دهد و فقط اندازه عضو را نشان می دهد، تصریح کرد: باور مردم به گونه ای شده که مثلا یکی از اعضای خانواده مبتلا به سنگ کلیه شده پس وی هم باید سونوگرافی کند تا اطمینان حاصل کند که سنگ کلیه ندارد.

عرب احمدی با بیان اینکه برای تشخیص عملکرد یکی از اعضای بدن مانند کلیه یا کبد باید آزمایش خون داد، اظهار داشت: سنگ کلیه علائمی دارد که باید پزشک تشخیص دهد اما وقتی بیمه شده با این پاسخ روبرو می شود اظهار می دارد که ماهانه ۳ تا ۴ میلیون ریال هزینه بیمه می دهد و انجام این کار برای بیمه گر تکلیف است.

وی با بیان اینکه بیشتر سونوگرافی ها خواسته های مردمی است تا اینکه تشخیص پزشک باشد، گفت: متاسفانه درخواست بی مورد سونوگرافی در کشور زیاد بوده و این در حالی است که اکثر سونوگرافی ها حالت  اعضای بدن را نشان می دهد.

عرب احمدی با بیان اینکه در کل کشور به ویژه در مناطق محروم با کمبود رادیولوژیست مواجه هستیم، افزود: در ۲۵ سال گذشته در درمانگاه تامین اجتماعی شاهرود تنها یک سال و چند ماه رادیولوژیست فعالیت داشته است.

وی با اشاره به اینکه در چارت سازمانی برای همکار رادیولوژیست پست خالی داریم، افزود:برغم تلاش زیاد متخصصان راغب به همکاری نبوده و آن هم دلایل متعددی دارد.

عرب احمدی ادامه داد: پزشکان عمومی به وزارت بهداشت و درمان متعهدند تا دورانی با عنوان طرح نیروی انسانی و همچنین متخصصان دورانی را با عنوان "ضریبk" برای دانشگاه های علوم پزشکی کار کنند.

به گفته وی عده زیادی از رادیولوژیست ها هم برای همکاری منع قانونی داشته و چنانچه رادیولوژیستی دارای "ضریب k" باشد اجازه کار در خارج از دانشگاه علوم پزشکی را ندارد واگر این فرد در بیرون فعالیت کند دریافتیش از "۲K "به "یک k" تقلیل پیدا می کند در واقع مبلغ دریافتی از جاهای دیگر از وی کسر می شود.

رئیس پلی کلینیک شهید بیاری شاهرود، اظهار داشت: با مذاکره با چند رادیولوژیست آنان نیز اظهار داشتند که هنوز از دوران "ضریب k" باقی مانده، صبح ها در دانشگاه علوم پزشکی و بعداز ظهر هم در مطب ها فعالیت دارند.

وی افزود: عده ای از پزشکانی که این دوران را پشت سر گذاشته استخدام رسمی بوده صبح ها در بیمارستان امام حسین(ع) و بعدازظهرها هم در مطب مشغول هستند و وقتی برای سونوگرافی در درمانگاه تامین اجتماعی ندارند.

عرب احمدی با اشاره به اینکه بیمارستان خاتم(ص) هم با کمبود نیروی رادیولوژیست مواجه است، افزود: در کلینیک تامین اجتماعی در زمان حضور رادیولوژیست روزانه ۶۰ سونوگرافی انجام می شد که با اتمام قرار داد وی از ابتدای سال ۹۷  با نبود رادیولوژیست و اعتراض های مردمی مواجه شدیم که این امر بازتاب هایی در شبکه های اجتماعی به همراه داشت.

وی تاکید کرد: از روابط شخصی هم برای جذب این متخصص از دیگر شهرها اقدام شد و با شرط فعالیت۲ روز در هفته، تامین مکان و غذا هم حاضر به همکاری با این مرکز  نشدند.

وی با اشاره به اینکه یکی از دلایل عدم همکاری تعرفه های موجود است که به سه تعرفه بخش دولتی، عمومی غیر دولتی و بخش خصوصی تقسیم می شود، افزود: برای پزشک عمومی در بخش دولتی مبلغ ۱۲۷هزار ریال، عمومی غیر دولتی ۱۶۷هزار ریال و بخش خصوصی ۲۲۳هزار ریال در نظر گرفته شده است.

به گفته وی، چنانچه یک پزشک عمومی در درمانگاه حضور پیدا کند ۵۰ درصد یعنی ۶۳هزار و ۵۰۰ ریال می گیرد این در حالی است که اگر در مطب خود معاینه کند برای هرمعاینه ۲۲۳ هزار ریال دریافت می کند.

عرب احمدی بیان داشت: یک رادیولوژیست هم برای سونوگرافی شکم مبلغی حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار ریال به صورت نقد در مطب می گیرد اما در درمانگاه همان سونوگرافی ۳۰۰ هزار ریال است که مجوز پرداخت به پزشک ۵۰ درصد بوده یعنی ۱۵۰ هزار ریال برای پایان ماه حقوقی برای هر سونوگرافی کامل شکم پرداخت می شود.

مراجعات بی مورد یکی از دلایل ازدحام در درمانگاهاست

وی با بیان اینکه در شهرهای کم جمعیت طی مدت کوتاهی همه شهر پزشک جدید را خواهند شناخت، گفت: در درمانگاه پاسارگاد در گذشته نوبت دهی به صورت حضوری بود که یک شهروند در یک روز ۵ تا ۶ بار از پزشک های مختلف نوبت می گرفت و به دلیل رایگان بودن ازدحام زیادی به وجود می آمد.

عرب احمدی ادامه داد: بعد از چندی این درمانگاه سیستم نوبت دهی را از حضوری به اینترنتی تغییر داد و معاینه رایگان را به پرداخت درصدی به صورت فرانشیز تغییر داد که این امر موجب شده از ازدحام بی مورد تا حدودی کاسته شود.

رئیس پلی کلینیک شهید بیاری شاهرود، گفت: بیماری مراجعه کرده و می گوید سرماخورده است پس از گرفتن اطلاعات لازم وی اذعان دارد که روز قبل به این واحد درمانی مراجعه داشته اما هنوز بهبود نیافته است، این درحالی است که مصرف دارو برای بهبودی حداقل ۳ تا ۴ روز به طول می انجامد و این یکی از موارد مراجعات بی مورد به دلیل رایگان بودن است.

وی با بیان اینکه امکانات کم نیست چنانچه مردم مراجعات بی مورد نداشته باشند، تصریح کرد: یکسری از بیماری ها ویروسی بوده و باید دوره درمان طی شود تا با مصرف دارو بهبود یابد اما در همین دوره بیمار تا ۳ بار به این واحد درمانی مراجعه می کند.

عرب احمدی ابراز داشت: مادر بیماری به همراه فرزند مراجعه کرده و دلیل آوردن فرزند را برای پیشگیری یاد آوری می کند، در حالی که برای پیشگیری باید کارهای دیگری مانند بوس نکردن بچه و رعایت دیگر مسایل بهداشتی انجام شود.

وی ادامه داد: شب یک نفر بیمار شده ولی همه خانواده با هم به کلینیک رجوع می کنند و می گویند حالا که قرار است یک ساعت معطل شویم  ، همه اعضای خانواده بصورت رایگان معاینه شوند.

عرب احمدی با بیان اینکه دارو جایگاهش در داروخانه است نه در یخچال منزل ، افزود: هدف ما این است که خدماتمان را به بهترین نحو و با حفظ حرمت انجام دهیم اما امکانات محدود بوده و اجازه نمی دهد به همه مراجعه کننده ها خدمات دهیم.

به گفته وی در درمانگاه های تامین اجتماعی  به دلیل رایگان بودن خدمات، شهروندان برای چک آپ کامل مراجعه های غیر ضروری دارند.

عرب احمدی با بیان اینکه این باور غلط جا افتاده که وقتی جایی یک خدمت رایگان انجام می دهد همه می خواهند از آن بهره ببرند، ابراز داشت: از شهروندان درخواست می شود از مراجعه های بی مورد جلوگیری کنند تا بیماری که نیاز ضروری دارد زودتر مورد معاینه و درمان قرار گیرد.

رئیس پلی کلینیک شهید بیاری شاهرود، اظهار داشت: براساس قانون باید ارزان ترین، کمترین و کم عارضه ترین دارو برای درمان بیماران استفاده شود.

انتظار طولانی نوبت، امتناع از تزریق آمپول بدون تایید پزشک تامین اجتماعی، خدمات دندانپزشکی، رادیولوژی و  سونوگرافی از موضوعاتی بودند که موجبات نارضایتی بیمه شدگان تامین اجتماعی را فراهم کرده است.

با توجه به اینکه شهرستان شاهرود دارای سه شهر و حدود ۶۰ روستاست، ساخت یک بیمارستان برای بیمه شدگان تامین اجتماعی  ضروری است.