محمد باقر لاریجانی روز پنجشنبه در سمپوزیم یک روزه «تازه های استئوپروز (پوکی استخوان)» افزود: دو دهه است که در ایران در زمینه پوکی استخوان تحقیقات گسترده ای در حال انجام است.
وی ادامه داد: استئوپروز یا پوکی استخوان بیماری سیستماتیک است و نقش مسائل ژنتیک در این بیماری بسیار مهم است.
لاریجانی اظهارداشت: استئوپروز به خودی خود مشکل نیست اما به دلیل پیامدهای آن مشکل ساز میشود. ٢۵ درصد افرادی که به پوکی استخوان مبتلا هستند و دچار شکستگی می شوند، در بیمارستان فوت می کنند.
وی اضافه کرد: پدیده افزایش سن، کاهش تحرک و کیفیت پایین تغذیه و کمبود ویتامین « د » از جمله عوامل ایجاد استئوپروز هستند و فرد را وابسته به غیر می کنند.
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم افزود: در دنیا در مورد نقشه ژنتیک بسیار کار می کنند و در ایران نیز در این زمینه مطالعاتی انجام شده است.
لاریجانی با بیان اینکه ٨٠ تا ٩٠ درصد مردم کشور دچار کمبود ویتامین« د » هستند، گفت: اکنون مطالعات دیگری در استان بوشهر در زمینه پوکی استخوان انجام شده است تا نشانگر وضعیت کشور در این خصوص باشد.
معاون وزیر بهداشت اظهارداشت: در کشور ما مصرف کلسیم و ویتامین« د »کافی نیست؛ حدود ۶٠ تا ٧٠ درصد و در برخی مناطق تا ٨٠ درصد کمبود ویتامین «د» وجود دارد و امیدوار هستیم با آگاهی هایی که در چند سال اخیر درباره این مسأله داشتیم، شاهد بهبود باشیم.
لاریجانی اظهارداشت: میزان کلسیم مصرفی حدود ۶٠ درصد کلسیم مورد نیاز است همچنین میزان ویتامین «د » مصرفی حدود ١۵ درصد ویتامین مورد نیاز است و علت آن کمبود مصرف لبنیات است و از سوی دیگر نیز لبنیاتی که استفاده می شود، مناسب نیست.
وی ادامه داد: پروژه افزایش ویتامین «د » به مواد غذایی در دنیا انجام می شود و در ایران اکنون ویتامین « د » به شیر اضافه می شود و کسانی که از شیر غنی شده با ویتامین « د » استفاده می کنند بعد از چند ماه میزان ویتامین « د » برای آنها تامین می شود اما به دلیل قیمت گذاری ها چندان رغبتی برای استفاده از این نوع شیر وجود ندارد.
لاریجانی گفت: انواع قرص های ویتامین «د » اکنون وجود دارد و اگر روزانه متناسب با شرایط رشد ۴٠٠ تا هزار واحد از این ویتامین مصرف شود کمبودی نخواهد داشت.
معاون وزیر بهداشت گفت: پوکی استخوان قابل درمان است و براساس شدت آن درمان های متفاوتی استفاده می شود و خوشبختانه بسیاری از داروهای درمان پوکی استخوان تولید داخل است.
وی درباره تشخیص استئوپروز گفت: متدهای جدید برای شناخت استئوپروز وجود دارد اما هنوز ابزار استاندارد، سیستم های نرم افزاری، رادیولوژی پیشرفته، کیو سی تی (QCT) است.
لاریجانی اضافه کرد: داروهای درمان پوکی استخوان تولید داخل با مشابه خارجی آن تفاوت چشمگیری ندارد و قیمت آنها نیز مناسب و قابل دسترس است.
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم به تشخیص به موقع پوکی استخوان تاکید کرد و گفت: تشخیص به موقع، درمان و ادامه درمان بسیار مهم است و طبق بررسی ها، کمتر از ٢۵ درصد از افراد مبتلا به پوکی استخوان درمان خود را ادامه می دهند.
لاریجانی اظهار داشت: پروژه جلوگیری از شکستگی های ثانویه در تهران و گلستان در حال پایلوت است و به زودی در سراسر کشور اجرا می شود.
اکتبر (٢٨مهرماه) روز جهانی پوکی استخوان است و سمپوزیم یک روزه «تازه های استئوپروز (پوکی استخوان)» با همکاری پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه تهران، دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر، دفتر سلامت جمعیت و خانواده و دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت با حضور جمعی از متخصصان غدد و متابولیسم، ارتوپدی، داخلی، روماتولوژی، متخصصان ژنتیک، تغذیه، داروسازی، رادیولوژی، طب سالمندی، پرستاری، و پزشکی هسته ای در ساختمان مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
تاریخ انتشار: ۲ آبان ۱۳۹۸ - ۱۱:۴۸
تهران-ایرنا- معاون وزیر بهداشت و رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: از هر دو زن بالاتر از ۵٠ سال یک نفر و از هر پنج مرد بالاتر از ۵۰ سال دو نفر دچار پوکی استخوان میشوند.