پیچ و خم زیادی را طی کرد تا از تلویزیون مکانیکی که با دیسک چرخان و گیرنده رادیویی کار میکرد به تلویزیونهای الکترونیکی رسید که فیلو تیلئر فارنسوورث، مخترع ۲۱ ساله فرانسوی اختراعش کرد.
اولین تصاویری که به تلویزیون ها ارسال شد یک خط ساده بود و بعدها کمی تکمیل تر شد و جای تلویزیون های مکانیکی را گرفت.
تلوزیون های ساده سیاه و سفید را قدیمی ها به یاد دارند تا اینکه ایده تلویزیون رنگی برای اولین بار در سال ۱۹۰۴ میلادی مطرح شد و دهه ها بعد از آن به بازار آمد.
با آغاز عصر برنامه های تلویزیونی، اولین برنامه ها که بسیار هم ساده بود، پخش شد و با به بازار آمدن تلویزیون های رنگی، آمریکا اولین کشوری بود که برنامه های خود را صورت رنگی پخش کرد.
پای تلویزیون اواخر دهه ۳۰ به خانه ایرانی ها باز شد و با نام تلویزیون ایران شروع به فعالیت کرد، تلویزیونی خصوصی و هر روز از ساعت ۱۸ تا ۲۲ برنامه داشت، اساس بنیاد تلوزیون با آگهی های تجاری و تبلیغاتی بود، کاری که حالا هم ادامه دارد.
در دهمین سال فعالیت ایران تنها ۷ درصد جمعیت کشور از نعمت داشتن آن بهره بودند.
۱۷ مرداد ۱۳۴۷ اولین مرکز تلویزیون ملی در ارومیه آغاز به کار کرد و بعد از انقلاب به نام سیمای جمهوری اسلامی ایران با ۲ شبکه به فعالیت خود ادامه داد.
از زمانی که همه با شوق و ذوق پای تلویزیون های ساده سیاه و سفید می نشستند تا امروز که تلویزیون های سه بعدی بازار را تحت سلطه خود در آورده، این جعبه جادو همواره طرفدارانی داشته و سرعت تغییر و تحول آن از دهه به سال و ماه و حتی روز کاهش یافته است.
تلویزیون کردستان
پاییز ۱۳۲۷ اولین فرستنده رادیویی متعلق به ارتش در سنندج آغاز به کار کرد.
مردم سنندج آن روز این صدا را شنیدند: «اینجا ایران است، رادیو سنندج»، صدایی که از بلندگوهای نصب شده بر پشت بام خانه ها پخش شد.
برنامه روزانه رادیو در آن روزها به به خبر و قطعاتی از موسیقی محلی اختصاص داشت و تنها یک ساعت برنامه داشت.
شروع به کار مرکز نسبتا کامل رادیو و تلویزیونی در سنندج به سال ۱۳۵۰ بر می گردد و برنامه های شبکه اول سیما برای شهروندان سنندجی پخش شد.
بعد از پیروزی انقلاب در سال ۱۳۶۳ استودیوهای جدید ضبط و پخش برنامه های محلی صداوسیمای مرکز کردستان راه اندازی شد که ابتدا سه ساعت در شبانه روز و بعدها ۵ ساعت برنامه داشت.
آن روزها امکانات بخش برنامه های تلویزیونی مختص به یک استودیوی پخش سیاه و سفید بود و سال ۱۳۶۶ استودیوی پخش رنگی سیمای سنندج گشایش یافت و کم کم روند تولید و پخش برنامه های صداوسیما با افتتاح شبکه های استانی تکمیل شد و از آبان سال ۱۳۷۵ شبکه استانی صدای مرکز کردستان، با تولید و پخش برنامه های محلی کار خود را آغاز کرد و در حال حاضر به صورت ۲۴ ساعته به زبان کُردی و فارسی فعالیت می کند.
شروع به کار شبکه استانی سیما پنج سال بعد از صدا بود و ۲۵ آذر ۱۳۸۰ با تولید و پخش پنج ساعت برنامه در روز، از طریق ۱۸۰ ایستگاه تلویزیونی و رادیویی فعالیت خود را آغاز کرد که در استانهای آذربایجان شرقی و غربی، کرمانشاه و اقلیم کردستان عراق هم قابل دریافت بود.
این ایستگاهها به ۲۷۰ عدد رسیده و با افتتاح آپلینک و پخش ماهوارهای، برنامههای شبکه اصلت و فرهنگ جهانی شده است.
صداوسیمای کردستان از مراکز پیشرو در افزایش تولید و پخش برنامه بود که میزان برنامه های آن هشت سال قبل به ۲۰ ساعت رسید و کمی بعد در همان سال به صورت ۲۴ ساعته شد.
با بهره برداری از سامانه دیجیتال رضایت مخاطب از این شبکه افزایش یافت و کیفیت پخش تصاویر مطلوب شد.
همه مردم در قاب تلویزیون
مدیرکل صداوسیمای مرکز کردستان می گوید: همه تلاش شبکه اصالت و فرهنگ این است که مردم همه مناطق استان در شهر و روستا احساس کنند خود را در قاب تلویزیون می بینند.
جعفر عبدالملکی توجه به جایگاه موسیقی و تنوع فرهنگی و آداب و رسوم کردستان را از جمله ظرفیت هایی می داند که به غنای برنامه های صداوسیما کمک می کند و در کنار آن موجب افزایش جذب گردشگر به منطقه می شود.
وی عقیده دارد رسانه های نوظهور نمی تواند رسانه های قدیمی را نسوخ کند و بادی برای تقویت کار رسانه ای از این رسانه ها بهره گرفت که راه اندازی معاونت فضای مجازی در صداوسیما برای همین است.
مدیرکل صداوسیمای مرکز کردستان به تغییر روند برنامه های این مرکز از شخصیت محوری به مردم محوری اشاره کرد و افزود: درب صداوسیما به روی همه هنرمندان و جوانان باز است.
ادامه برنامه چریکه شه و شاید یکی از بهترین خبرهایی باشد که عبدالملکی به آن اشاره کرد.
برنامه ای مبتنی بر شناسایی استعدادهای جدید موسیقی در استان و خارج از استان که بیننده های پر و پا قرصی در مناطق کُردنشین داخل و خارج از کشور داشت و ارسال بالغ بر ۷۰۰ هزار پایمک به این برنامه باعث شد تا در بین مراکز رسانه ملی، رکوردی تاریخی در جذب مخاطب داشته باشد.
شبکه استانی کار ساخت مجموعه مستوره اردلان، امیر نظام گروسی و سنجرخان را هم با مشارکت استانداری در دستور کار دارد و کار ساخت برخی از این سریالها آغاز شده است.
نماینده ولی فقیه در کردستان هم اعتماد به شبکه اصالت و فرهنگ را فرا ملی می داند و می گوید: این شبکه به زبان مردم با آنان سخن می گوید و ارتباط خوبی را با مخاطبان خود برقرار کرده است.
آیت الله سید محمد حسینی شاهرودی این را هم گفت که اعتماد به این شبکه فرا ملی است و کردزبانان دینا برنامه های آن را دنبال می کنند.
صداوسیمای مرکز کردستان هم اکنون با ۴۲۰ ایستگاه رادیو تلوزیونی، پوشش ۹۸ درصدی جمعیت استان را در اختیار دارد.