بیرجند- ایرنا- نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی گفت: مهمترین اقدام، حفظ استخوان وقف و تعمیر ویرانه‌های آن است از این رو درآمدهای موقوفات باید به نرخ روز مشخص شود.

حجت الاسلام و المسلمین سید علیرضا عبادی روز شنبه در دیدار با مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی و جمعی از کارکنان این اداره کل اظهار داشت: وقف یک صدقه جاریه و از پاک‌ترین اموال است که بعد از انقلاب به خوبی احیا شد. 

وی افزود: انسان‌ها اموال خود را با نیت‌های خالص وقف کرده‌اند و در مقابل عناصر بیگانه یا عوامل آنها در داخل برای خنثی‌سازی آثار وقف بویژه در دوران اخیر از هیچ تلاش فروگذار نکردند. 

نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی ادامه داد: رضاخان به سفارش انگلیس اقداماتی نسبت به وقف انجام داد که آن را نابود کرد و حتی فرزند پلید او نیز بسیاری از موقوفات را فروخت زیرا کارهای آنها حساب شده بود. 

وی با اشاره به تعدد نیات وقف در گذشته اظهار داشت: اما عمده وقف‌ها در ۲ بخش به ثبت می‌رسید که یک بخش مربوط به عزاداری به خصوص برای امام حسین (ع) و هدف واقفان نیز گسترش فرهنگ حسینی بود. 

 حجت الاسلام و المسلمین عبادی ادامه داد: بخشی از وقف‌های قدیم برای تامین مالی عالمانی که در راه دین خدمت و تحصیل می‌کردند انجام می‌شد که استعمارگران این هدف را هم نشانه گرفت لذا بسیاری از این وقف‌ها از بین رفت. 

وی گزارش‌های ارایه شده در حوزه وقف را خوب عنوان کرد و افزود: از آنجایی که وقف یک مساله خاص بوده و از حساس‌ترین اموال است ضمن خدمات کلی که انجام می‌شود باید روی مسایل جزئی نیز به صورت دقیق وارد شد. 

امام جمعه بیرجند عمل به نیت واقف را مورد تاکید قرار داد و اضافه کرد: البته اولویت‌ها نیز اهمیت دارد و باید به همان میزان که واقف وقف کرده و برای آن متولی قرار داده توجه کرد. 

وی ادامه داد: اداره اوقاف و متولی هر وقف باید کارهای مربوط به خود را انجام دهند اما نظارت بر کار متولی مهم است.  

حجت الاسلام و المسلمین سید علیرضا عبادی تاکید کرد: حق موقوفات باید ادا شود و با شناسایی دقیق عناوین جزئی وقف باید تسلط کافی در این زمینه وجود داشته باشد. 

مسئول دفتر نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی نیز با بیان اینکه در تمام شهرستان‌ها نمونه وقف‌هایی بر عالمای بزرگ آن شهر وجود داشته است گفت: باید این وقف‌های مربوط به علمای بزرگ پیدا و مشخص شود که آیا حقوق این موقوفات پرداخت می‌شود یا خیر؟

حجت الاسلام والمسلمین محمدولی عارفی با تاکید بر نظارت به این موضوع اضافه کرد: نماینده ولی فقیه در استان به عنوان ناظر عالی باید در جریان این قبیل وقف‌ها قرار گیرد. 

وی با اشاره به وجود برخی وقف‌ها با موضوع حوزه علمیه نیز بیان کرد: برخی حوادث پیش می‌آید که موجب شرمندگی می‌شود که معلوم است آنچه در اختیار داریم در جای آن استفاده نشده است لذا باید فراخوانی از سوی اوقاف انجام گیرد تا موقوفات بیشتری شناسایی شود. 

مسئول دفتر نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی بر اولویت‌بندی برای هزینه کرد درآمد موقوفات نیز تاکید کرد و گفت: نیاز است که گزارشی از هزینه برخی وقف‌ها به نماینده ولی فقیه در استان نیز برسد و مکاتبات با اوقاف روشن، قاطع و قانع کننده باشد. 

وی ادامه داد: ائمه جمعه و جماعات نیز وقف‌هایی دارند که باید مشخص شود آیا این وقف‌ها به آنها ابلاغ شده یا به آن عمل می‌شود؟

حجت الاسلام والمسلمین عارفی با اشاره به اهمیت تثبیت وقف ابراز امیدواری کرد؛ وقف‌های متعدد که تثبیت شده نحوه هزینه کرد آن در بسیاری از روستاها و حتی شهرها مشخص شود. 

حجت الاسلام والمسلمین محمدولی عارفی اضافه کرد: اغلب وقف‌های زارعی قنواتی داشته که اکنون مسدود است اما آب دارد که باید احیا و تعمیر شده تا به کار گرفته شود. 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی نیز ضمن ارایه گزارشی از عملکرد اوقاف در استان و برنامه‌های هفته وقف گفت: درآمد موقوفات نسبت به سال گذشته در ۶ ماه نخست امسال ۴۳ درصد رشد داشته است. 

حجت الاسلام پرویز بخشی پور افزود: درآمد بقاع متبرکه نیز در این مدت در مقایسه با سال گذشته ۱۱ درصد رشد داشته است که تلاش می‌کنیم سطح درآمد بقاع و موقوفات تا پایان سال از رقم فعلی نیز بیشتر شود.
 
وی با اشاره به اهمیت مشاوره وقف در ثبت وقف‌های جدید با نیت‌های روز اظهار داشت: برخی وقف‌ها به خاطر نوع نیت از حالت جاری به جامد تبدیل شده و امکان هیچ گونه تغییری در آن نیست در حالی که نیت آن نیز منحصر به یک زمان خاص بوده است. 

وی گفت: با مشاوره وقف تلاش می‌کنیم وقف‌ها به نوعی ثبت شده که بنا به اقتضائات زمانی و مکانی بتوان از آن به نحو احسن استفاده کرد.

چهارم تا سیزدهم آبان دهه وقف نام دارد.